Opfølgning på renovering af telefonkiosken i Museumsgaden
Absalonsgade (Museumsgaden) mellem Vesterbrogade og Svendsgade på Vesterbro blev opsat i 1980’erne og viser gadeinventar fra før 1940’erne i et historisk miljø i København, herunder gaslamper, en plakatsøjle og en telefonkiosk. Inventaret indgår ikke i Københavns Museums samling, da der er tale om formidlingsgenstande og ikke museumsgenstande.
Hovedparten af det tilbageværende inventar fra Museumsgaden er i 2021 afsat til Frilandsmuseet. Telefonkiosken og plakatsøjlen, der stadig står i gaden, er i dårlig stand, og vil forfalde uden renovering.
Forslag om genopretning af Museumsgaden, herunder restaurering og opstilling af det historiske inventar, indgik i Budget 2019, Budget 2021 og Budget 2024, hvor der ikke blev afsat finansiering.
Sporvejsmuseet har tilbudt at overtage telefonkiosken, herunder at finansiere flytning og fremtidig drift.
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på mødet den 25. januar 2024, at der skulle der foregå en lokal inddragelse i processen, inden udvalget tog endeligt stilling i sagen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har været i dialog med Vesterbro Lokaludvalg, gårdlauget i Absalonsgade, Musikhuset, Vesterbros Ungdomsgård og Vester Vov Vov, som er gået sammen om at udarbejde et nyt forslag om bevarelse af telefonkiosken og plakatsøjlen i Absalonsgade. I forslaget er der både et ønske om midler til istandsættelse samt midler til Foreningen Museumsgadens Venner til fremtidig drift af telefonkiosken.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget peger på én af følgende modeller for telefonkiosken
Model A
Telefonkiosken overdrages til Foreningen Museumsgadens Venner, hvilket vil koste ca. 1,3 mio. kr. til renovering samt ca. 0, 2 mio. kr. om året til service. Udgiften er ikke finansieret.
eller
Model B
At Kultur- og Fritidsudvalget som tidligere foreslået overdrager telefonkiosken til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholms, hvilket er uden udgift for kommunen.
Problemstilling
Telefonkioskerne er historisk en del af København. Københavns Ejendomme har i øjeblikket seks kiosker i byen, der er lejet ud. Plakatsøjlen indgår i byrummet sammen med telefonkiosken som en del af det gamle interiør i Absalonsgade.
En række lokale interessenter har udarbejdet et forslag om bevarelse af telefonkiosken og plakatsøjlen i Absalonsgade, herunder et ønske om istandsættelse samt midler til årlig drift.
Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm har i oktober 2023 bekræftet, at de fortsat er parate til at overtage telefonkiosken og stå for alle udgifter i den forbindelse.
Løsning
I Budget 2024 indgik tre scenarier om henholdsvis restaurering og flytning af kiosken med et budget på 1,6 mio. kr., alene til restaurering af kiosken med et budget på 1,3 mio. kr. samt et scenarie, der indebar, at telefonkiosken overdrages til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, der har tilbudt at finansiere flytning og istandsættelse uden udgift for Københavns Kommune.
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 25. januar 2024 at sende sagen retur med henblik på lokal inddragelse i processen, før sagen om telefonkiosken igen skulle på Kultur- og Fritidsudvalgets dagsorden.
Forvaltningen har afholdt to dialogmøder med de lokale interessenter, der den 6. februar 2024 oprettede Foreningen Museumsgadens Venner (bilag 1). Foreningen har udarbejdet et forslag om bevarelse af telefonkiosken og plakatsøjlen i Absalonsgade samt et budget for istandsættelse og drift (bilag 2 og 3).
Foreningen Museumsgadens Venners forslag
Foreningen Museumsgadens Venner har bred tilslutning fra Absalonsgades beboere, kulturinstitutioner og erhvervsliv. Foreningen peger på, at telefonkiosken og plakatsøjlen er et væsentligt element i gadens særlige kvaliteter som et aktivt byrum med levende kulturhistorie og stærke sociale fællesskaber. Foreningen peger på, at de historiske artefakter i gaden tilsammen giver gaden en særlig kulturhistorisk ånd. Der er bred enighed blandt foreningens medlemmer om, at telefonkiosken bør bevares i museumsgaden.
Foreningen har på baggrund af forvaltningens budgetnotat fra 2024 estimeret en udgift på ca. 1,3 mio. kr. til renovering samt ca. 0,2 mio. kr. årligt til afledt drift og vedligehold til Foreningen Museumsgadens Venner (bilag 2 og 3).
Foreningen Museumsgadens Venner foreslår, at Københavns Kommune står for restaureringen, og at foreningen herefter med et årligt tilskud på 0,2 mio. kr. står for den årlige drift og vedligehold.
Overdragelse af telefonkiosken til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm
Scenarie 3 i budgetnotatet til Budget 2024 indebærer, at telefonkiosken overdrages til Sporvejsmuseet. Sporvejsmusset er en upolitisk forening, der søger at udbrede kendskabet til og interessen for kollektiv bytrafik, og hvor man kan opleve kollektiv transport som den tog sig ud i slutningen af 1800- og i 1900-tallet. Der er kørende sporvogne fra de 3 danske sporvognsbyer København, Odense og Aarhus og fra en lang række byer i Europa.
Sporvejsmuseet har tilbudt at flytte og fremadrettet finansierer telefonkiosken, men Telefonkiosken vil således ikke længere være placeret i København. En overdragelse til sporvejsmuseet vil være omkostningsneutral for Københavns Kommune (bilag 4).
Sporvejsmuseet har i oktober 2023 bekræftet, at de er parate til at overtage telefonkiosken og stå for alle udgifter i den forbindelse samt sendt et konkret forslag til en eventuel placering og brug af telefonkiosken på Sporvejsmuseet (bilag 5).
Økonomi
Hvis det besluttes at gå videre med foreningen Museumsgadens Venners forslag om at bevilge midler til restaureringen samt drift af telefonkiosken, vil forvaltningen vende tilbage med en detaljeret indstilling om budget samt anvisning af dækning for udgiften. Omkostningerne estimeres til 1,3 mio. kr. til renovering samt ca. 0,2 mio. kr. om året til service.
Hvis det besluttes at overdrage telefonkiosken til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, har indstillingen ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Den videre proces afhænger af Kultur- og Fritidsudvalget stillingtagen til forslaget fra Foreningen Museumsgadens Venner.
Hvis det besluttes, at der skal arbejdes videre med Foreningen Museumsgadens Venners forslag til bevarelse af telefonkiosken og plakatsøjlen i Absalonsgade, vil forvaltningen i samarbejde med foreningen udarbejde et detaljeret budget for opgaven samt beskrivelse af de juridiske og økonomiske rammer for organiseringen, som vil blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget til endelig beslutning.
Der er planlagt et opfølgende møde med Foreningen Museumsgadens Venner den 27. maj 2024.
Hvis det besluttes at overdrage telefonkiosken til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, vil forvaltningen indgå en aftale om flytning af telefonkiosken med museet.
Søren Tegen Pedersen
/Marius Hansteen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2024
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) til erstatning af indstillingen:
”At Kultur- og Fritidsudvalget tager budgetestimaterne til efterretning, og at Foreningen Museumsgadens Venner kan rejse midler til fremtidig drift og renovering indenfor et år fra dags dato.”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget med 11 stemmer for og 0 imod.
For stemte et samlet udvalg.
Radikale Venstre fremsatte følgende nye ændringsforslag (ÆF2) om tilføjelse til indstillingen som Venstre tilsluttede sig:
”Hvis der ikke er fundet finansiering indenfor et år, sendes telefonkiosken til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm.”
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med stemmerne 3 for, 5 imod. 3 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: V, B,
Imod stemte: A, C, F
Undlader: Ø
Radikale Venstre og Venstre fremsatte følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker, såfremt der ikke er fundet finansiering indenfor et år, at telefonkiosken sendes til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm”
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti går til de kommende budgetforhandlinger med et opdateret budgetnotat, der består af det scenarie med istandsættelse af telefonkiosken med indlæggelse af vand, så der kan laves udskænkning og det kan sættes i udbud.”