Mødedato: 20.06.2018, kl. 15:00
Mødested: Teaterøen ("Magneten"), William Wains Gade 11, Refshaleøen, 1432 København K

Drøftelse af Kultur- og Fritidsforvaltningens bidrag til Integrationspolitikken 2019-2022

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges Kultur- og Fritidsforvaltningens bidrag til den kommende integrationspolitik til drøftelse.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter Kultur- og Fritidsforvaltningens bidrag til Københavns Kommunes nye Integrationspolitik 2019-2022.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2018:

Sagen blev udsat af tidsmæssige grunde.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2018:

Sagen blev udsat.

Problemstilling

Københavns Kommune skal have ny Integrationspolitik for perioden 2019-2022. Da kommunens opgaver vedrørende integration varetages af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen bedt alle forvaltninger om at bidrage med pejlemærker, mål og indsatser, der kan understøtte politikken.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen er sammen med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ansvarlig for et pejlemærke, der hedder "Flere københavnere med minoritetsbaggrund skal deltage aktivt i kultur- og foreningslivet, og færre skal føle sig ekskluderet fra det omkringliggende samfund". Med aktiv deltagelse i samfundet menes bl.a. deltagelse i kultur- og foreningslivet og frivilligt arbejde i f.eks. boligforeningen samt at være en anerkendt og ligeværdig del af fællesskabet. Se udkast til pejlemærket i bilag 1.

De øvrige forvaltninger er ansvarlige indenfor pejlemærker, der omhandler sundhed, boligforhold, uddannelse og arbejdsmarkedet.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har formuleret et mål om, at flere børn og unge med minoritetsbaggrund skal være en del af kultur- og fritidslivet i 2022. I den forbindelse melder forvaltningen følgende eksisterende indsatser ind, som understøtter målet:

  • FerieCamp: Gratis kultur- og foreningsaktiviteter i skoleferierne for børn i alderen 6-17 år. Der afholdes FerieCamp i ni udsatte byområder.
  • FritidsGuider: Frivillige, der guider udsatte børn og deres familier til kultur- og foreningsaktiviteter over hele byen (samarbejde med Red Barnet).
  • Sociale Partnerskaber: Tilskud til 15 foreninger der skal sikre, at foreningerne kan rumme udsatte børn og unge. Foreningerne modtager 200.000 kr. årligt til ansættelse af en ressourceperson.
  • Kontingentstøtteordning: Økonomisk støtte til foreningskontingent og udstyr til børn fra økonomisk trængte familier. Der ydes op til 1.500 kr. i tilskud pr. år pr. barn.
  • Bydækkende aktiviteter på museerne: En række indsatser i Historie & Kunst, der skal tiltrække borgere med minoritetsbaggrund til museerne og inddrage dem i udstillingerne.
  • Bydækkende aktiviteter på bibliotekerne: Indsatser, der bl.a. er målrettet familier i udsatte byområder og som skal fremme læselyst og øge kendskabet til bibliotekerne. 

Kultur- og Fritidsforvaltningen har gjort Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen opmærksom på, at finansieringen til FerieCamp udløber med udgangen af 2018, mens finansieringen til FritidsGuider, Sociale partnerskaber og kontingentstøtteordningen udløber med udgangen af 2021. To af de relevante indsatser i Historie og Kunst udløber også med udgangen af 2018 (Storm20 og sprogskolesamarbejde).

Ønsker Kultur- og Fritidsudvalget at melde yderligere indsatser ind i forbindelse med Integrationspolitikken, skal det bemærkes, at indsatserne skal kunne måles systematisk og kvantitativt, og at der skal afsættes ressourcer til at udføre indsatserne.

I forbindelse med processen for den nye Kultur- og Fritidspolitik 2020-2023 har Kultur- og Fritidsudvalget mulighed for at igangsætte initiativer, der kan understøtte Integrationspolitikken.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen indmelder resultaterne af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelse til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som indarbejder forslag til mål og initiativer i udkastet til Integrationspolitikken. Integrationspolitikken sendes til behandling i alle fagudvalg i løbet af efteråret 2018 og til endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen den 13. december 2018. Se bilag 2 for tidsplan.

 

    

                             Mette Touborg

                                                                                          /Thomas Bach

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen og fremhævede betydningen af de folkeoplysende foreningers/folkeoplysningsområdets centrale rolle på integrationsområdet. 

Til top