Orientering om resultatet af teknisk forundersøgelse - Københavns værtskab for FIA Formula E Championship
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager resultatet af FIA Formula E Operations tekniske forundersøgelse af muligheden for at afvikle FIA formula E Championship i København til efterretning
- at Kultur- og Fritidsudvalget - på baggrund af undersøgelsens budget - beslutter, at Kultur- og Fritidsforvaltningen ikke arbejder videre med at afklare Københavns Kommunes forudsætninger for at realisere FIA formula E Championship som kommende mega event i København.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget bevilgede den 12. oktober 2017 et tilskud på 200.000 kr. til gennemførsel af en forundersøgelse af de tekniske og logistiske muligheder for afvikling af løbet i København. Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af sagen indeholdt ikke en politisk stillingtagen til økonomi, der ligger ud over det bevilligede tilskud til forundersøgelsen.
Forundersøgelsen er foretaget af den internationale rettighedsholder til FIA Formula E Championship og bekræfter, at løbet kan gennemføres i København. Materialet er ikke vurderet af Teknik- og Miljøforvaltningen, hvilket vil være en forudsætning for en videre politisk behandling.
Det samlede tilskudsbehov fra Københavns Kommune er angivet til ca. 50 mio. kr. i første år og ca. 110 mio. kr. over tre år, som er den periode, som København som værtsby skal forpligte sig til. Henset til det estimerede omkostningsniveau for Kommunen indstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen, at samarbejdet med initiativtagerne til FIA Formula E Championship indstilles.
Løsning
FIA Formula E Championship er et elektrisk el-bil løb, som udover at præsenterer de største bilbrands på verdensplan markedsfører sig som en mulighed for, at værtsbyerne kan positionere sig globalt i forhold til byens/regionens bæredygtigheds- og klimamål. De britiske rettighedshaverne til løbet, FIA Formula E Operations, ønsker en afvikling af serien i Norden - som supplement til de øvrige europæiske og internationale byer, som aktuelt er vært for FIA formula E Championship (eksempelvis Hong Kong, Paris, Berlin, Rom og London).
Forundersøgelsen i København blev gennemført ultimo februar 2018 af teknikere fra FIA Formula E Operations som bekræfter, at mulighederne for at afvikle i København er tilstede (FIA Formula E Championship Circuit Feasibility Study – Copenhagen Denmark / FIA Formula E Championship Promoter Offer er vedlagt som bilag 1).
Projektgruppen bag initiativet om at afvikle et FIA Formula E Championship i København (Copenhagen E-Prix) ønsker Københavns Kommunes opbakning til at arbejde videre med at sikre København værtskabet fra eksempelvis 2020 og en årrække frem. Som værtsby skal København forpligte sig på at afvikle ét årligt løb i en 3-årig periode (option på en 5-årig periode). Løbet afvikles i løbet af én dag i maj-juli måned.
Eventbudget og økonomi
Det samlede eventbudget for Copenhagen E-Prix er angivet til ca. 120 mio. kr. i år 1. Forventet tilskud fra Københavns Kommune er angivet til ca. 50 mio. kr. i år 1, fordelt på et direkte tilskud til den danske eventarrangør på 20 mio. kr. og 30 mio. kr. i år 1 til estimerede omkostninger for Teknik- og Miljøforvaltningen til opbygning- og reetablering af ruten mm. Over en treårig periode vurderer projektgruppen, at det samlede tilskudsbehov fra Københavns Kommune vil være ca. 110 mio. kr. (Budget - Copenhagen E-Prix er vedlagt som bilag 2).
Det reelle omkostningsniveau for Københavns Kommune, herunder udgiftsniveau til øvrige afledte ekstraomkostninger for kommunen, kan først endeligt estimeres efter en konkret vurdering af Formula E Operations materiale i Teknik- og Miljøforvaltningen.
Budgettet tager udgangspunkt i en konsortiemodel med offentlig-privat finansiering. Det aktuelle budget forudsætter et samlet offentligt tilskud på i alt 66 mio. kr. i år 1. Udover Københavns Kommunes tilskud kalkuleres med substantielle tilskud fra Staten, Region Hovedstaden, Sport Event Denmark samt Wonderful Copenhagen. Bidrag fra sponsorer udgør den anden store indtægtspost i budgettet med tilsvarende 66 mio. kr. i bidrag i år 1.
Afledt turismemæssige effekter af Københavns værtskab for Copenhagen E-Prix
Ifølge projektgruppen forventes minimum 30.000 borgere og besøgende at deltage i eventen. I forhold til den økonomiske effekt henviser Copenhagen e-Prix til analyser udarbejdet af Formula E Operations, som angiver den økonomiske effekt for København til ca. 91 millioner euro. Hertil kommer en brandingværdi og mediedækning for værtsbyen for omkring 86 millioner euro. Wonderful Copenhagen har endnu ikke foretaget beregninger af de turismemæssige effekter af et eventuelt dansk værtskab.
Perspektiver for politisk behandling af en eventuel ansøgning fra Copenhagen e-Prix
Projektgruppen har tidligere anmodet Københavns Kommune om en politisk stillingtagen til perspektiverne for et københavnsk værtskab allerede fra juni 2019. Kultur- og Fritidsforvaltningen har kommunikeret til projektgruppen, at denne tidshorisont ikke er realistisk henset til den nødvendige forudgående sagsbehandling og politiske proces.
Til udvalgets orientering er København i 2020 og 2021 værtsby for en række andre mega events, som i vidt omfang forventes at benytte Københavns byrum til afvikling af både hoved- og sideevents, eksempelvis EM i fodbold 2020 (12. juni - 14. juli 2020) og World Pride /EuroGames (13. – 22. august 2021). Timing og planlægning af et værtskab for Copenhagen E-Prix vil skulle koordineres i forhold til disse øvrige events.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt udvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen ikke foretage sig yderligere i sagen.
Mette Touborg
/ Thomas Bach
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2018:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingens 1. at-punkt.
I forhold til indstillingens 2. at-punkt blev der begæret afstemning om et forslag om, at Kultur- og Fritidsudvalget giver udtryk for at støtte op om arrangementet og anmoder forvaltningen om et budgetnotat inden for rammerne af udgifterne til civil works, estimeret til ca. 30 mio. kr.
Rune Dybvad, Simon Strange, Marcus Knuth og Christopher Røhl Andersen stemte for forslaget.
Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Niko Grünfeld og Franciska Rosenkilde stemte imod.
Maria Frej undlod at stemme.
Forslaget bortfaldt dermed på grund af stemmelighed.