Udvikling af Svanemøllehavnen
Ved Overførselssagen 2023-2024 var parterne enige om at henvise en sag om udvikling af Svanemøllehavnen til Budget 2025.
I denne indstilling præsenteres ideerne i visionsplanen for Svanemøllehavnen. Planen er blandt andet udviklet som reaktion på, at der gennemføres store anlægsprojekter i området og arbejdes på transformation af Svanemølleværket blandt andet til museum. Det aktualiserer overvejelser om udvikling af havnen.
Den første Visionsplan for Svanemøllehavnen blev færdiggjort i 2022 og skal opdateres, men indeholder både forslag til hovedgreb og ideer til mindre projekter blandt andet fra foreninger, der har aktiviteter i området.
Visionen fra 2022 fokuserer på at bygge nyt, men med det gamle som et solidt fundament. Svanemøllehavnen er en havn med stolte traditioner og har allerede i dag mange brugere og mange brugergrupper. Den byder på en lang række tilbud om et aktivt liv på vandet og har gjort det igennem flere generationer. Der er dog brug for at havnen bliver mere åben og indbydende for gæster.
Kultur- og Fritidsudvalget skal udstikke en retning for det videre arbejde i den screeningsbevilling, der er bestilt til Budget 2025.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget udstikker en retning for udvikling af Svanemøllehavnen, ved at drøfte hvilke elementer der skal prioriteres i budgetnotat om en screeningsbevilling til Budget 2025
- at udvalget tager stilling til om der i budgetnotatet skal indgå tilskud til generel opdatering af visionsplanen for havnen.
Problemstilling
Svanemøllehavnen er en af Nordeuropas største lystbådehavne og et søsportscentrum. På trods af sin størrelse lever havnen en lidt anonym tilværelse og trænger til at blive mere inviterende og tilgængelig.
Svanemøllehavnen A/S har sammen med By & Havn, sejl- og roklubberne i Svanemøllehavnen samt vinterbaderne i 2021-2022 fået udarbejdet en Visionsplan for Svanemøllehavnen (bilag 1). Arbejdet blev betalt af By & Havn. Der er ikke afsat finansiering til at realisere planen.
Løsning
Københavns Kommune har hidtil fulgt processen med udvikling af helhedsplan for Svanemøllehavnen, men kan vælge at gå mere aktivt ind i udviklingen af Svanemøllehavnen. Det kan både ske generelt og via specifikke projekter. Det kan for eksempel være faciliteter til børn, formidling om biologien i Øresund, bedre adgang til havnen og vandet eller badefaciliteter.
Visionsplanen indeholder f.eks. forslag til:
- Velkomstområde med vejvisning og info om muligheder i havnen
- En ny træbrygge som skaber sammenhæng i havnen og bedre adgang langs med vandet foran klubhusene
- En blå aktivitetsplads med fælles faciliteter, der kan rumme havnens rekreative besøgende, badegæster, børnefamilier, der vil opholde sig tæt ved vandet og aktiviteter, der understøtter ’nye vandsportstendenser’ som fx SUP’er, kajakpolo, kajakroere samt sommer- og vinterbadere
- Fjernelse af Midtermolen
- Etablering af et muligt ’Sejlsportscenter’ som kan styrke nye vandsportsaktiviteter og udgøre et fælles mødested/foreningshus for både nye og eksisterende brugere, samt samle flere aktiviteter, hvor det bliver nemmere at komme i kontakt med nye sportsgrene
- En ny mole (bølgebryder) ud mod Svanemøllebugten, som også danner en ny og dybere havn til større sejlbåde
- Forbindelse mod Svanemølleværket og et muligt kommende museum
- Aktiv kajakzone inde ved kysten med fx kajakpolo, SUP etc.
- Eventuel blå forbindelse ud til Svanemøllebugten (ny bro)
- Rekreativ destination med fx toiletter, cafe/kiosk ude for enden af Svaneknoppen
Hvis indstillingen godkendes, og der afsættes en screeningsbevilling, vil der blive udarbejdet en analyse ud fra den retning, udvalget anviser. Denne analyse vil give en nøjere gennemgang af ovenstående projekter med forslag til, hvor Københavns Kommune bedst kan bidrage til udvikling af Svanemøllehavnen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har været i dialog med foreningerne. Klubberne i havnen ser et stort behov for at revidere visionsplanen fra 2022, bl.a. i forhold til eventuel fjernelse af Midtermolen, om der er behov for den foreslåede landvinding (fx opfyld for enden af Svaneknoppen), ny analyse af behov for parkering, åbning af landpladser for offentligheden, etablering af en bro som kajakker kan komme under og placeringen af søsportscenter.
Det er vigtigt for klubberne, at en samlet visionsplan sikrer, at de allerede nu kan gå i gang med projekter, som klubberne synes presser sig på bl.a. i forhold til klubbernes individuelle udvidelsesplaner. Men samtidig efterlyses der en klar, samlet retning mod den dynamiske havn, som især vil kunne realiseres efter byggeriet af Nordhavnstunnellen er færdigt i 2027. Kultur- og Fritidsudvalget kan derfor vælge om en mulig screeningsbevilling skal indeholde støtte til opdatering af visionsplanen.
Ud fra resultatet af en screeningsanalyse vil Kultur- og Fritidsudvalget kunne henvise budgetnotater for udvalgte projekter, der kan indgå i den reviderede visionsplan.
Havnen er i dag stærkt påvirket af de store byggerier som fx Nordhavnstunnelen og anlæg af en stor skybrudstunnel, som først ventes færdig i 2029. Udviklingen af Svanemølleværket samt tilstødende udenomsarealer (By & Havn/Danmarks Tekniske Museum) og etablering af nyt spidslastværk (HOFOR) påvirker også området. Nyeste udvikling og eventuelle ændringer i disse projekter bør indgå i en opdateret vision for havnen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser, men der udarbejdes en screeningsbevilling på 400-600 t.kr. til forhandlingerne om Budget 2025.
Videre proces
Kultur-og Fritidsforvaltningen vil på baggrund af udvalgets drøftelser udarbejde et budgetnotat på en screeningsbevilling til Budget 2025
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2024
Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet.
Indstillingens 2. at-punkt blev forkastet uden afstemning.