Mødedato: 16.08.2024, kl. 13:00
Mødested: ---

Flydende øer i havnen

Se alle bilag

Der har i flere år været ønske om at placere små flydende øer i Københavns Havn. I 2018 blev der bygget og placeret en enkelt ø (CPH Ø), som i perioden 2018-2021 var placeret bl.a. ved Slusen, i Nordhavn og ved La Banchina ved Refshaleøen. CPH Ø findes ikke mere.

Ved Overførselssagen 2023-2024 blev der givet en screeningsbevilling på 0,4 mio. kr. i 2024 til afklaring af mulig placering af fx 9-12 små øer, samt udvikling af koncept og design. Kultur- og Fritidsforvaltningen har på den baggrund fået udarbejdet dokumenter om henholdsvis design og strategi for placering af øer i forhold til at understøtte aktiviteter i havnen. Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte, om der skal bestilles et budgetnotat til Budget 2025

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller:

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager stilling til, om der baseret på oplæg til design og strategi skal bestilles et budgetnotat til forhandlinger om Budget 2025.

Problemstilling

Etablering af flydende øer i havnen vil kunne tilføre nye oplevelser i havnen, understøtte organiseringen af aktiviteter i havnen og være med til at brande Københavns Havn som en unik rekreativ havn med mange specielle oplevelser.

Ved udpegning af mulige lokaliteter skal der afvejes en lang række hensyn. Det gælder f.eks. hensynet til skibstrafik, boliger og erhvervssejlads (havnebusser, kanalrundfart etc.). Potentiel badning fra øerne skal også overvejes i forhold til skibstrafik og sikkerhed. Ud over dette vil etablering af øerne kræve en række tilladelser fra By & Havn, Trafikstyrelsen, Teknik- og Miljøforvaltningen, samt eventuelt fra private kajejere (hvis der skal være landgangsbroer).

Løsning

Forslaget til koncept og design (bilag 1) viser, at der er mange muligheder for funktion af øerne og dermed også for design og udseende. Det kan være bade-øer (inde i badezoner), aktivets-øer, en ny destination på sejlturen, afgrænsning af badezoner, formidlings-øer eller blot biohotspots med masser af grønt både over og under vandet.

Forslaget til strategi for placering af øerne har set på en lang række af mulige lokaliteter. Analysen viser, at der er flere steder i havnen, hvor det vil kunne lade sig gøre at placere enten en enkelt ø eller flere øer som en gruppe af øer. Den peger i første omgang på fem af disse steder, som de mest oplagte lokaliteter (bilag 2).

I strategien er der både forslag til at øer placeres inde i badezoner, som en afgrænsning af badezoner og som fritliggende øer til gavn for småbåde, kajakker og SUP’er. De foreslåede øer har et forholdsvis lille CO2-aftryk, da de består af en lille betonkerne, men at opdriften derudover består af genbrugt glas, omdannet til glas-skum (som Leca).

Et budgetforslag foreslås præsenteret som en skalerbar pulje der udmøntes efter politisk indstilling. Denne model anvendes i forhold til etablering af badezoner og muliggør at man kan tilgodese de nødvendige forhandlinger med de mange forskellige aktører på området.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde et budgetnotat om etablering af flydende øer til Budget 2025. 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2024

Indstillingen blev forkastet med 7 stemmer imod 1. 2 medlemmer undlod at stemme.

 

Imod stemte: Ø, C, B og V.

Undlod at stemme: A

For stemte: F

Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Venstre fremsatte følgende protokolbemærkning:

”Partierne er ikke overbeviste om, at det er den rigtige vej at gå med flydende øer i havnene, bl.a. fordi der ikke er taget stilling til klimabelastningen. Det må derfor være op til det enkelte parti at bestille budgetnotater.”

Til top