Mødedato: 05.09.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ansøgning: Dansk Håndbold Forbund om tilskud til udviklingsprojekt

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en ansøgning fra Dansk Håndbold Forbund om et tilskud på 2,4 mio kr. (fordelt med 0,8 mio. kr. årligt) til et treårigt projekt "Håndbolden tilbage til København". Projektet skal vende den negative udvikling i medlemstallet i de københavnske håndboldforeninger.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget lader en udgift på 2,4 mio. kr. i tilskud til Dansk Håndbold Forbunds treårige projekt "Håndbolden tilbage til København" indgå i forhandlingerne om budget 2014. Beløbet fordeles med 0,8 mio. kr. i hvert af årene 2014-2016.

Problemstilling

Dansk Håndbold Forbund (DHF) har i samarbejde med en række lokale klubber i det seneste år arbejdet på et treårigt projekt, der skal vende den negative udvikling i medlemsantallet i de københavnske håndboldklubber, og har søgt Københavns Kommune om 2,4 mio. kr. i tilskud fordelt med 0,8 mio. kr i årene 2014-2016.

Løsning

I løbet af de sidste fem år har håndboldforeningerne i Københavns Kommune mistet 50 % af sine medlemmer på breddeplan. Samtidig har der - bortset fra Ajax i enkelte år - ikke været nævneværdig elitehåndbold i Københavns Kommune.

Derfor har Dansk Håndbold Forbund sammen med en række lokale klubber det sidste års tid arbejdet på et projekt, der skal stoppe medlemstilbagegangen. DHF har nu søgt kommunen om 2,4 mio. kr. til realisering af projektet i de kommende tre år. Beløbet fordeles med 0,8 mio kr. årligt i årene 2014-2016. Der regnes med en medfinansiering fra DHF på 340.000 kr. årligt. Projektet skal arbejde på flere fronter inden for foreningsudvikling og frivillighed til aktivitetsudvikling. Målet er 2.000 nye børnemedlemmer. Den væsentligste del af budgettet vil gå til ansættelse af konsulenter (1½ årsværk).

Der afholdes EM i herrehåndbold i 2014. Den ene gruppe spilles i Brøndby og bliver dermed en Københavnsk gruppe. Gruppen indeholder Sverige, så der forventes mulighed for at tiltrække svenske tilskuere. I regi af KulturMetropol Øresund (kulturaftalen) arbejder København på at intensivere arbejdet med aktivering af idrætsevent. Der bliver således ansat en konsulent, som skal arbejde bl.a. med aktivering af håndbold og på sigt sikre metodeudvikling og erfaringsopsamling omkring idrætsevents.

I Hovedstadsområdet spiller KIF Kolding København (herrer) hver anden hjemmekamp i Brøndby-Hallen. Det nystartede Københavns Håndbold vil spille alle kampe i Hovedstadsområdet heraf 3 kampe i Valby-Hallen. Der er således mulighed for at koble en breddesatsning med professionel håndbold. DHF indikerer, at begge klubber er interesserede i samarbejde.
På sigt vil Copenhagen Arena opfylde behovet for en stor kamparena, hvor der kan spilles håndbold på topniveau. I den mellemliggende tid skal andre faciliteter benyttes. Valby-Hallen har begrænsninger ift. svært håndterbare tribuner og manglende VIP-faciliteter. Der er ikke udarbejdet egentlige projekt herfor, men tidligere undersøgelser indikerer et investeringsbehov på 15-20 mio. for at gøre hallen attraktiv til konkurrencesport igen.

Sammen med DHFs breddesatsning som ansøgt, vil der således kunne iværksættes en samlet satsning på håndbolden i København.

Kultur- og fritidsforvaltningens vurdering
Kultur- og Fritidsforvaltningen er enig i DHF's analyse af håndboldens udfordringer i Hovedstadsområdet og kan se, at en række forhold spiller sammen til gavn for håndbolden.

Forvaltningen finder det positivt, at klubberne samles om at udvikle sporten i stedet for at konkurrere om medlemmerne. Det opsatte mål for rekruttering virker dog højt.

Det er væsentligt, at der arbejdes meget lokalt med rekruttering og foreningsudvikling, ikke mindst hvis medlemstilgangen skal kunne fastholdes efter projektperioden. Det er også vigtigt at sammenkæde rekrutteringen med afholdelsen af EM i herrehåndbold i 2014.

Forvaltningen, der er blevet inviteret til at sidde i styregruppen for projektet, har stor erfaring fra mange tilsvarende projekter og vil derfor kunne hjælpe projektet i gang.

Det anbefales, at der indgås et egentligt partnerskab, således at DHF, de lokale foreninger og kommunen i fællesskab kan arbejde for projektet.

Videre proces

Godkendes indstillingen, vil udgiften til tilskuddet på 2,4 mio. kr. (fordelt med 0,8 mio. kr. i årene 2014-2016) indgå i forhandlingerne om budget 2014.


Carsten Haurum
                                        /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 5. september 2013:

Indstillingen blev godkendt.
Til top