Mødedato: 04.06.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, udvalgsværelse D (1. sal)

Øget indsats vedr. socialt snyd med bopælsadresser

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til den videre behandling af Kultur- og Fritidsforvaltningens øgede indsats mod socialt snyd med bopælsadresser.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der til forhandlingerne om budget 2021 udarbejdes et investeringsforslag om en ny digital løsning til øget indsats mod socialt snyd med bopælsadresser.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte i forbindelse med Aftale om overførselssagen 2018-2019 ’En nødvendig aftale i en by, der vokser’, at der afsættes 0,4 mio. kr. årligt i 2019-2020 fra innovationspuljen til effektiv og mere sammenhængende kontrol med adresser og udbetaling af sociale ydelser.

Formålet var at gøre kontrollerne med borgernes adresseregistreringer og modtagelse af sociale ydelser mere effektiv. I foråret 2019 indgik Kultur- og Fritidsforvaltningen en aftale med Københavns Kommunes Koncern IT (KIT) om at udvikle en digital løsning (algoritme), og primo 2020 præsenterede KIT en algoritme, der med høj sandsynlighed (træfsikkerhed på 71 %) kunne identificere kontrolsager, der indeholder en samfundsbesparelse.

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, hvorvidt der skal udarbejdes et investeringsforslag til finansiering af den digitale løsning. 

Løsning

I dag gennemføres bopælskontrollen i Kontrolenheden i et vist omfang håndholdt, d.v.s. at medarbejderne selv skal indhente oplysninger til brug for sagsbehandlingen, ligesom medarbejderne selv skal visitere relevante sager på baggrund af en undersøgelse af sagens oplysninger. Dette betyder, at Kontrolenheden anvender en del ressourcer på at indhente oplysninger og vurdere, hvorvidt der er grundlag for at oprette en kontrolsag. Det kan i tillæg hertil nævnes, at den procentvise andel af sager med provenu i 2018 var 55 %. Tilsvarende for 2019 var andelen 44 %.

Med udviklingen af den digitale løsning vurderes der at være følgende overordnede gevinster:

  • Kortere sagsbehandlingstid, idet medarbejdernes ressourcer i højere grad understøttes af automatiserede løsninger (færre klik og opslag mv.)

  • Ikke-relevante sager identificeres automatisk og sorteres fra. Færre borgere vil derfor blive ’forstyrret’ af henvendelser fra kommunen (spørgsmål og indhentning af oplysninger mv.), i sager, hvor der ikke er grundlag for at træffe afgørelse.

  • Stigende træfsikkerhed vil medføre større effekt og dermed større samfundsbesparelse, da ressourcerne fokuseres mod relevante sager.

  • Tilførsel af yderligere ressourcer vil forøge både andelen af afsluttede sager og forøge samfundsbesparelsen betydeligt.

  • Bedre datakvalitet i CPR – fejl og mangler i CPR identificeres og rettes hurtigere, nemmere og mere effektivt.

Forvaltningen er opmærksom på, at løsningen skal være velfunderet i Københavns Kommunes Kodeks af 23. januar 2020 for anvendelse af kunstig Intelligens, jf. bilag 1. I den forbindelse er princippet om borgernes retssikkerhed centralt, hvor behandlingen af data altid skal ske i overensstemmelse med forvaltningsretlige principper og databeskyttelsesforordningen. I forhold til gennemsigtighed underrettes borgerne altid om, at kommunen har oprettet en kontrolsag. Borgerne vil også kunne få indblik i, hvilke data der har været anvendt, og hvilke hensyn der ligger til grund for forvaltningens beslutninger og afgørelser. Endelig vil der ikke være tale om nogen former for kategorisering af borgerne.

Det skal i tillæg hertil oplyses, at forvaltningen har udarbejdet et juridisk notat om hjemmelsgrundlaget, jf. bilag 2. Notatet har været forelagt DPO’en (business partner) i Økonomiforvaltningen og i Kultur- og Fritidsforvaltningen, som begge kunne bekræfte, at der i notatet var taget behørig stilling til spørgsmålet om grundlaget for, hvilke oplysninger der må indhentes og til hvilket formål oplysningerne må anvendes. Samtidig er der taget stilling til, hvem der er ansvarlig for, at hjemmelsgrundlaget er gyldigt i forhold til videregivelse og behandling af oplysningerne. 

Herudover er Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med KIT ved at lægge sidste hånd på en konsekvensanalyse, som Datatilsynet kræver udarbejdet i de indledende faser af løsninger, som denne.

Det er hensigten at evaluere modellen og dens potentiale, når løsningen har været i drift i en længere periode og har været anvendt i tilstrækkeligt omfang.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil på udvalgets møde holde et oplæg om løsningens potentialer.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Godkender udvalget indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde et investeringsforslag til budget 2021.

 

Mette Touborg

                                            /Aravni Jakobsen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. juni 2020:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen med de faldne bemærkninger. 

Til top