Mødedato: 28.05.2024, kl. 16:00
Mødested: Københavns Rådhus

Orientering om status på arbejdet med lokale indsatsgrupper

Se alle bilag

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Nattelivsudvalget tager orienteringen om status på arbejdet med lokale indsatsgrupper til efterretning.

Problemstilling

Med Restaurations- og Nattelivsplan 2021 blev det besluttet at iværksætte lokale indsatsgrupper i områder belastet af natteliv i København. Formålet med de lokale indsatsgrupper, som beskrevet i Nattelivsudvalgets kommissorium, har til formål at finde lokale løsninger på lokale udfordringer i nattelivet samt at understøtte den lokale dialog mellem beboere og restauratører.

I arbejdsgruppen under Nattelivsudvalget er der efterspurgt en opdatering på kommunens arbejde med lokale indsatsgrupper i områder belastet af nattelivet.

Løsning

Nedsættelse af lokale indsatsgrupper

Nattelivsudvalgets Sekretariat nedsætter løbende lokale indsatsgrupper i områder belastet af nattelivet. Områderne udvælges på baggrund af input fra bl.a. Nattelivsudvalgets følgegruppe, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen.

Format for lokale indsatsgrupper

Møder i en lokal indsatsgruppe tager udgangspunkt i en dialog om det lokale natteliv mellem beboere og  erhvervsdrivende. Såfremt det vurderes relevant, deltager ressourcepersoner fra kommunen samt øvrige myndigheder. Dermed kan deltagerne på indsatsgruppemøde stille opklarende spørgsmål til rammer og regler for natteliv i lokalområdet. De første møder i en lokal indsatsgruppe faciliteres af en uvildig moderator/mægler.

Lokale indsatsgrupper i 2022-2023

I 2022-2023 er der i Københavns Kommune etableret lokale indsatsgrupper på følgende lokationer:

Lokation

Oplevede problematikker

Antal møder

Gammel Strand og Nybrogade

Opstart november 2022

Støj fra fest i gaden, udeservering og affaldsafhentning. Utryghed ved tilstedeværelse af muskelbiler samt manglende gadelys.

4

Sortedam Dossering

Opstart marts 2023

Støj fra udeservering. Affald fra nattelivsgæster. Ufremkommelighed pga. cykelparkering ifm. nattelivet.

3

Blågårdsgade

Opstart maj 2023

Støj fra udeservering. Affald fra nattelivsgæster. Ufremkommelighed pga. cykelparkering ifm. nattelivet.

2

Langelinie

Opstart juni 2023

Støj- og lugtgener fra restauratører. Utryghedsskabende trafikforhold.

4

Carlsberg Byen

Opstart oktober 2024

Støj fra udeservering.

 

2

Status for de enkelte lokale indsatsgrupper er yderligere beskrevet i bilag 6.1.

På baggrund af input og kvalificering fra Nattelivsudvalgets følgegruppe, Teknik- og Miljøforvaltningen samt Bevillingsnævnets Sekretariat er det på nuværende tidspunkt planlagt at iværksætte følgende indsatsgrupper i maj/juni 2024:

  • Ny Adelgade
  • Studiestræde

Dialog og opfølgning

Efter afholdelse af det første møde i en lokal indsatsgruppe udarbejdes et handlingskatalog på baggrund af drøftelser i den konkrete indsatsgruppe. Kataloget indeholder eksisterende samt mulige løsninger og anvendes af indsatsgruppen til det videre arbejde.

Forvaltningen opdaterer handlingskatalogerne for de enkelte indsatsgrupper på baggrund af drøftelserne ved hvert møde, og katalogerne udsendes løbende til indsatsgruppens medlemmer. Af bilag 6.2 fremgår handlingskatalogerne for de eksisterende indsatsgrupper.

Erfaringer med afholdelse af lokale indsatsgrupper

På baggrund af forvaltningens foreløbige erfaring fra arbejdet med lokale indsatsgrupper kan der opstilles en række opmærksomhedspunkter:

  • Det er forvaltningens vurdering, at succesen af en lokal indsatsgruppe, ift. at forankre lokal dialog og nå frem til lokale løsninger, afhænger af engagementet fra beboere og restauratører. Der ses en stor deltagelse fra beboere og restauratører ved første møde i en indsatsgruppe. Herefter ses et frafald ift. deltagelse (særligt fra beboerne).
  • Det er forvaltningens observation, at deltagerne i en lokal indsatsgruppe (efter de indledende møder faciliteret af kommunen) kun i enkelte tilfælde selv tager initiativ til at mødes. Det er derfor vurderingen, at opretholdelse af lokale indsatsgrupper over længere tid kræver, at forvaltningen indkalder og sørger for facilitering af møderne i indsatsgruppen – dette har således været proceduren.
  • Det modtages positivt af beboereog restauratører, at en uvildig moderator faciliterer de lokale indsatsgrupper, så kommunen ikke optræder både som part og facilitator.
  • Forvaltningen har modtaget positiv feedback fra beboerne ift. de udsendte handlingskataloger (jf. bilag 6.2), som også løbende revideres pba. møderne.
  • Det er forvaltningens vurdering, at anvendelse af lokale indsatsgrupper som et forebyggende initiativ, inden eskalering af en konflikt, kan medvirke til at sænke konfliktniveauet i et område. Et eksempel herpå er den lokale indsatsgruppe i Carlsberg Byen, hvor der netop blev sat tidligt ind. Forvaltningen vil fremover se på en mere proaktiv og forebyggende brug af lokale indsatsgrupper.

Videre proces

Forvaltningen arbejder videre med de lokale indsatsgrupper i København ved løbende inddragelse af Nattelivsudvalgets følgegruppe til kvalificering og videreudvikling af indsatsen, herunder forebyggende.

Beslutning

Nattelivsudvalget tog orienteringen om status på arbejdet med lokale indsatsgrupper til efterretning.

Til top