Mødedato: 16.01.2025, kl. 18:30
Mødested: MBK Kursuscenter, Pilestræde 61

B-sag: Høringssvar om miljøkonsekvensrapport og udkast til miljøgodkendelse for udendørskoncerter i Tivoli

Se alle bilag

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen om miljøkonsekvensrapport og udkast til miljøgodkendelse for udendørskoncerter i Tivoli, som ses i løsningsafsnittet nedenfor.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har sendt udkast til miljøkonsekvensrapport for udendørskoncerter i Tivoli og udkast til tillæg til miljøgodkendelse i offentlig høring på Bliv Hørt-portalen i perioden 19. december 2024-13. februar 2025.

Ansøgning

Tivoli har ansøgt om tillæg til nuværende miljøgodkendelse, således at der gives mulighed for:

  • at Tivoli på fredage eller lørdage kan hæve lydniveauet ved 18 koncerter på Plænen per år fra maksimalt 60 til 67 dB(A) målt ved mest støjbelastede beboelse i Stoltenbergsgade. Alle koncerter er afsluttet senest kl. 24.00
  • at Tivoli årligt har tilladelse til at hæve lydniveauet under afvikling af koncert på Plænen til maksimalt 67 dB(A) målt ved mest støjbelastede beboelse i Stoltenbergsgade på to valgfrie dage i sommersæsonen (for eksempel på Tivolis fødselsdag eller andre særlige anledninger). Begge koncerter er afsluttet senest kl. 24:00
  • at det resterende antal koncerter på Plænen omfattet af Tivolis miljøgodkendelse kan afholdes på de nuværende vilkår. For at mindske generne kompenseres der på indvirkningens intensitet ved at de kørende forlystelser slukkes i det tidsrum, Fredagsrock-koncerterne varer, så der i dette tidsrum alene forekommer støj fra én støjkilde frem for et mere sammensat støjbillede. Mens koncerterne spilles, forekommer der således alene støj fra koncerterne, men ikke væsentlige støjgener fra øvrige af Tivolis aktiviteter.

Det fremgår af Miljøkonsekvensrapporten, 

  • at ved lydprøver holder Tivoli sig indenfor 60 dB(A) ved mest støjbelastede nabo fra kl. 8- 24.00.
  • at Tivoli i dag anvender de nyeste højtalersystemer, som kan retningsbestemme lyden således, at lyden optimeres i Tivoli og minimeres uden for Tivoli.
  • at den oplevede gene hænger sammen med om støjen er forventet, og derfor varsler Tivoli koncerter med et lydniveau op til 67 dB(A) én måned forud.

Miljøkonsekvensrapporten

Miljøkonsekvensrapporten redegør for projektets påvirkning af miljøet for så vidt angår

  • Flagermus
  • Trafik
  • Støj
  • Rekreative forhold
  • Menneskers sundhed
  • Kumulative effekter.

Om "Kumulative effekter" skriver man: "For det samlede støjbillede forekommer en overskridelse af de vejledende grænser på 20 dB allerede ved referencescenariet, som må tillægges det samlede støjbillede, og dermed den kumulative støjpåvirkning.

En forøgelse af støjniveauet på 20 dB vil opleves som en væsentlig påvirkning af det samlede støjbillede, hvormed den yderligere, kumulative forøgelse med nærværende projekt på 7 dB ikke i sig selv udgør en væsentlig påvirkning, men for det samlede billede er det, og det vurderes derfor, at projektet indeholder kumulative forhold ift. støj, som kan have væsentlig indvirkning på det samlede støjbillede."

Udkast til tillæg til miljøgodkendelse

Forvaltningen har udarbejdet et udkast til tillæg til miljøgodkendelse baseret på miljøkonsekvensrapportens hovedforslag om 20 koncerter på 67 dB(A) målt ved nærmeste nabo.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at virksomheden kan drives uden negativ miljøpåvirkning, og stiller vilkår som sikrer dette.

Borgerdialog

Sagen har været omtalt i lokaludvalgets nyhedsbrev og vil blive omtalt på lokaludvalgets Facebookside. Inden mødet den 16. januar 2025 får lokaludvalget en mail med eventuelle reaktioner fra borgerne.

Løsning

Forpersonskabet foreslår, at lokaludvalget sender følgende høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Med henvisning til sagen "Miljøkonsekvensrapport og miljøgodkendelse for Tivoli" på Bliv Hørt-portalen:

  • En forøgelse af støjniveauet fra 60 db(A) til 67 db(A) er en væsentlig forøgelse, som vil være mærkbar i kvartererne omkring Tivoli og til stor gene for beboerne omkring
    Dantes Plads og i Glyptotek-kvarteret.
  • Under den rette vindretning bevæger koncertstøjen sig fra H.C. Andersens Boulevard og ud over havnen, så beboere omkring havnen oplever gener.
  • Gaderne i Glyptotek-kvarteret bagved Tivoli fungerer som en lydtragt, der forstærker støjen.
  • De kumulative effekter er væsentlige. Området er i forvejen plaget af trafikstøj, fyrværkeri fra Tivoli, jævnlige overflyvninger af helikoptere mv.

Ovennævnte forhold bør tillægges stor vægt, når der skal træffes afgørelse om ansøgningen fra Tivoli. Indre By Lokaludvalg anbefaler således, at man ikke imødekommer Tivolis ønske om at lempe deres støjgrænser yderligere. 

En afskaffelse af Tivolis fyrværkerishow bør indgå som et vilkår i en eventuel tilladelse til det ansøgte. Tivoli kan erstatte fyrværkeriet med spektakulære lysshows over Tivoli.

I det vedlagte dokument ses resultatet af lokaludvalgets borgerdialog om sagen.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
forperson i Indre By Lokaludvalg"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Sekretariatet lægger lokaludvalgets høringssvar på Bliv Hørt-portalen.

Efter høringen udarbejder forvaltningen en hvidbog med henblik på den endelige politiske vedtagelse af miljøkonsekvensrapport samt tillæg til miljøgodkendelse til forår/sommer 2025.

Bilag

0. Link til sagen på Bliv Hørt-portalen:

https://blivhoert.kk.dk/hearing/136

Til top