Mødedato: 12.09.2024, kl. 18:30
Mødested: Trinitatis Sognehus, Pilestræde 67

Høringssvar om miljøkonsekvensrapport for metrolinje M5

Se alle bilag

Tidligere beslutninger

En drøftelsessag om miljøkonsekvensrapport for metrolinje M5 var på dagsordenen for lokaludvalgets møde den 15. august 2024, men blev ikke behandlet.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om  miljøkonsekvensrapporten for metrolinje M5, der ses i bilaget.

Problemstilling

Metroselskabet søgte den 20. juni 2022 om igangsættelse af miljøvurderingsproces for metrolinje M5.
Projektet er af en sådan karakter, at det kræver, at miljøpåvirkningerne belyses i en miljøkonsekvensrapport (VVM) før etablering og drift.

Københavns Kommune er sammen med Trafikstyrelsen myndighed for miljøvurderingen af projektet.

I miljøkonsekvensrapporten undersøges både en sydlig løsning, der går fra København H over Amager til Lynetteholm og videre til Østerport samt en nordlig løsning, der går fra Østerport til Lynetteholm. Alle relevante og de mest vidtgående miljømæssige påvirkninger i både anlægs- og driftsfasen for de to løsninger, stationer og forskellige alternativer fremgår af rapporten.

Rapporten, der er i offentlig høring på Bliv Hørt-portalen i perioden 1. august-26. september 2024, angår bl.a. et område ved Sant Jørgens Sø samt Østre Anlæg og et område ved Østerport.

Link til høringen på Bliv Hørt-portalen: https://blivhoert.kk.dk/hoering/miljokonsekvensrapport-metrolinje-m5.

Løsning

Lokaludvalgets forpersonskab foreslår, at lokaludvalget godkender høringssvaret, som ses i bilaget. Det er udarbejdet af lokaludvalgsmedlem Kjeld A. Larsen.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Sekretariatet lægger lokaludvalgets høringssvar på Bliv Hørt-portalen.

Når den offentlige høring er afsluttet, udarbejder Københavns Kommune en hvidbog over alle høringssvarene. Hvidbogen f.rventes behandlet i Borgerrepræsentationen ultimo 2024 sammen med godkendelse af miljøkonsekvensrapporten og § 25-tilladelsen. Den endelige udstedelse af § 25-tilladelsen forudsætter, at Folketinget vedtager en anlægslov for projektet.

Når Metroselskabets ejerkreds – staten, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune – har besluttet, om der skal anlægges en metrolinje og i givet fald hvilken, skal Folketinget vedtage en anlægslov, inden Metroselskabet kan gå i gang med at anlægge metrolinje M5.

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at trafikpåvirkningen og  støjpåvirkningen i Indre By i anlægsfasen skal undersøges.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at CO2-belastningen i anlægsfasen skal undersøges.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at linje 9-12 slettes.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at høringssvaret skal indeholde et forslag om, at M5 bores fra Lynetteholm, så der ikke skal transporteres jord på lastbiler gennem byen til Lynetteholm.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at lokaludvalget er imod udgravninger i Østre Anlæg og imod en skakt i Østre Anlæg.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at lokaludvalget foreslår, at skakten placeres i området, hvor Østerport metrostation ligger.

Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Økonomiforvaltningen, der ses i bilaget, med de tiltrådte ændringsforslag, idet Bent Lohmann blev bemyndiget til at foretage redaktionelle ændringer.

 

Til top