Mødedato: 11.06.2020, kl. 18:30
Mødested: Teams

Status på Nyhavn

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal drøfte udviklingen i Nyhavn.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter udviklingen i Nyhavn.
  2. at Indre By Lokaludvalg beslutter hvilke tiltag, det skal sætte i værk som opfølgning på drøftelsen.

Problemstilling

I mødet den 14. maj 2020 oplyste formanden, at han havde talt med Nyhavnsforeningen om aktuelle sager i Nyhavn, herunder sagen om udeservering og sagen om billethus til en havnerundfart. Der var en fælles forståelse om, at der bør være borgerdialog om sagerne i Nyhavn.

I mødet oplyste formanden desuden, at han forstod på Nyhavnsforeningen, at en fredning hindrer udvidelse af havnerundfarternes anløbspladser.

Lokaludvalget bad ham om en drøftelsesindstilling til lokaludvalgets møde den 11. juni 2020 om status på Nyhavn.

Løsning

Nyhavnsstrategien og lokalplan 512

Udviklingen i Nyhavn reguleres i øjeblikket af de rammer, der er udstukket i Nyhavnsstrategien fra 2008 og lokalplan 512 "Nyhavn og Gammelholm" fra 2015. Se bilaget.

Fredninger

Nyhavnkanalen blev fredet i 1966. Fredningen blev opdateret i 2015. I bilaget ses fredningsdokumentet. 

Fredningen pålægger Københavns Kommune at udarbejde en dispositionsplan for husbåde senest et år efter fredningens ikrafttræden. I følge Nyhavnsforeningen foreligger der endnu ikke en godkendt dispositionsplan, hvilket skaber udfordringer i behandlingen af dispensationsansøgninger. De nuværende ansøgninger for Netto-bådene (nyt billethus og udvidelse af anløbsbro)  samt Restaurationsskibet Oranje (udeservering på kaj) er ifølge Nyhavnsforeningen eksempler på dette.

Udover kanalen er en række bygninger i lokalplanområdet fredet efter bygningsfredningsloven.

Lokaludvalget kan drøfte fredningernes betydning for udviklingen af Nyhavn.


Udeservering på solsiden i Nyhavn

I en anden sag på dagsordenen for lokaludvalgets møde den 11. juni 2020 skal lokaludvalget tage formandens høringssvar om udarbejdelse af tillæg nr. 1 til lokalplan 512 "Nyhavn og Gammelholm" til efterretning. I høringssvaret konkluderede formanden bl.a.,

  • at der ikke skal være udeservering ved skibet Oranje eller andre steder i kajkantzonen på solsiden af Nyhavn
  • at arbejdet med lokalplantillægget skal indstilles
  • at hvis arbejdet med lokalplantillægget fortsætter, skal man som det første inddrage de lokale interessenter
  • at en ændring i planrammen for anvendelsen af arealet foran skibet Oranje ikke kan håndteres med et lokalplantillæg, da sagen er inde at røre ved nogle af de mest fundamentale principper i Nyhavnsstrategien og i lokalplanen for Nyhavn og Gammelholm
  • at hvis man vil gå videre med sagen om udeservering ved skibet Oranje, vurderer lokaludvalget, at der skal en helt ny lokalplan til, som gør op med de centrale principper for Nyhavns udvikling
  • at lokaludvalget gerne deltager i tilrettelæggelsen og gennemførelsen af borgerdialogen, som forvaltningen måtte sætte i værk om sagen.

Nyhavnsforeningen har gjort formanden opmærksom på, at ejeren af skibet Oranje kan benytte skibets dæk til udeservering. Dette er ikke nævnt i høringssvaret, da formanden ikke har dokumentation for det, men muligheden for udeservering på skibsdæk kan indgå i lokaludvalgets drøftelse af udviklingen i Nyhavn.

Nyhavnsforeningen har oplyst, at foreningen i sin indsigelse vedr. udeservering ved skibet Oranje har skrevet, at siden åbningen af ”Ungdomsøen” har der været en massiv tilstrømning af passagerer til Spar Shipping´s turbåde, som besejler Ungdomsøen og Flakfortet mellem 5 og 7 gange dagligt i sæsonen. Sparshippings passagerskibe ligger på kajpladsen ved siden af Oranje. Inddragelse af kajareal til servering vil skabe yderligere trængsel på kajen i forbindelse med de mange afgange og ankomster. Dette er heller ikke nævnt i formandens høringssvar, men lokaludvalget kan drøfte forholdet.

 

I sit møde den 18. maj 2020  besluttede Teknik- og Miljøudvalget et administrationsgrundlag for ekstraordinær udeservering som følge af retningslinjerne i forbindelse med Covid-19. Som udgangspunkt gælder de almindelige retningslinjer og vilkår for udeservering stadig, ligesom eksisterende tilladelser fortsat er gældende, men der tillades midlertidigt og ekstraordinært frem til 1. oktober 2020 udeservering i større omfang end normalt. I praksis betyder det bl.a. at:

  • Der tillades udeservering på ekstra arealer på fortove, pladser, parker og p-pladser, men kun som erstatning (helt eller delvist) for mindre kapacitet (inde og ude) som følge af afstandskrav og retningslinjer for indretning af restaurationer.
  • Der tillades som udgangspunkt kun udvidelser ud for egen facade.
  • På ekstra arealer tillades kun udeservering tirsdag-lørdag og kun frem til kl. 22
  • Der stilles fortsat krav om at sikre fremkommeligheden, som udgangspunkt 1,5 meters fri passage, ligesom adgangsveje, døre og porte skal friholdes.
  • Der lægges vægt på, at udvidelserne ikke begrænser borgernes adgang til offentlige siddepladser fx på bænke, kajkanter mv.

Lokaludvalget kan drøfte, hvilken betydning der har for Nyhavn frem til den 1. oktober 2020, og om elementer af de midlertidige og ekstraordinære vilkår for udeservering bør videreføres i Nyhavn efter 1. oktober 2020.

Julemarkedet i Nyhavn

Lokaludvalget kan drøfte sin holdning til julemarkedet i Nyhavn på følgende grundlag:

I et brev til Teknik -og Miljøudvalget og Kultur- og Fritdsudvalget, som lokaludvalget besluttede den 9. januar 2020, gav lokaludvalget udtryk for, at julemarkedet i Nyhavn var blevet bedre med årene for så vist angår udbud, kvalitet, indretning, renholdelse og drift, men at det også i 2019 var af centraleuropæisk tilsnit tilsat gløgg.

Den 13. januar 2020 sendte Teknik- og Miljøforvaltningen tilladelsen, der var givet til julemarkedet, til lokaludvalget. Se bilaget. 

Den 5. februar 2020 sendte teknik- og miljøborgmesteren et fagligt notat om praksis ved tilladelser på offentlige arealer fsv. angår julemarkeder 2019. Se bilaget.

I en anden sag på dagsordenen for lokaludvalgets møde den 11. juni 2020 skal lokaludvalget tage stilling til et brev til Teknik- og Miljøudvalget om rammerne for julemarkederne i Indre By.

Trafikken på Nyhavns skyggeside

Den 2. juni 2020 stod Teknik- og Miljøforvaltningen for en besigtigelse af de trafikale forhold ved Inderhavnsbroens brofæste på Indre By-siden i Havnegade/Nyhavn-hjørnet. Bl.a. Gammelholm Beboerforening, Nyhavnsforeningen og Nyhavns Skipperlaug var repræsenteret ved besigtigelsen, som gik ud på at kortlægge trafikale problemstillinger. Fra lokaludvalget deltog Jens Erik Frandsen, som i lokaludvalgsmødet mundtligt orienterer om besigtelsen.

Teknik- og Miljøforvaltningen oplyste, at interessenterne vil blive indkaldt til en præsentation i august 2020 af løsninger på de trafikale problemstillinger. Interessenterne vil få mulighed for at kommentere på løsningerne. Tanken er, at løsningerne skal forelægges Teknik- og Miljøudvalget inden udgangen af 2020, så de kan indgå i Overførselssagen 2020/2021.

Hvis Borgerrepræsentationen afsætter penge til løsningerne, vil lokaludvalget blive hørt om de konkrete projekter.

Lokaludvalget kan i mødet den 11. juni 2020 drøfte, om der er andre trafikale problemstillinger på Nyhavns skyggeside, som der bør findes løsninger på.

Anvendelsen af Nyhavnkanalen

Nyhavn besejles i hovedsagen af havnerundfarterne jf. nedenfor. Desuden er der mulighed for lystbåde at lægge til ved den yderste del af Nyhavns skyggeside. Deruodver er der i Inderhavn mange, som sejler i udlejningsbåde, roer kajak eller roer robåd. Til tider ses de også i Nyhavn. Endelig fungerer Nyhavn som som museums- og veteranskibshavn og anlægsplads for husbåde, en teaterbåd, et restaurantskib og to turskibe. Nyhavn er med andre ord et tæt befærdet farvand.

Lokaludvalget kan drøfte anvendelsen af Nyhavnkanalen.

Havnerundfarterne

Lokaludvalget har flere gange foreslået Teknik- og Miljøudvalget og Teknik- og Miljøforvaltningen at flytte havnerundfarterne fra Nyhavn til Havnegade foran Nationalbanken, hvor der er god plads til turistbusser, som skal hente eller bringe passagerer til kanalrundfarterne.  

I en sag om placering af billetsalg i Nyhavn til havnerundfart besluttede Teknik- og Miljøudvalget den 30. marts 2020, at forvaltningen skal arbejde videre med placeringen af billethus med henblik på at opfylde lokalplanens mål om, at udsigt til det fredede bolværk og perspektiv fra Mindeanker ikke skæmmes.

Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Forvaltningen skal arbejde for at sikre, at der aldrig befinder sig mere end en turbåd fra hvert af de to selskaber i Nyhavn. Forvaltningen skal arbejde for et forbud mod at turbådene går i tomgang, mens de har lagt til - og at selskaberne skal rapportere, når det ikke sker. Forvaltningen skal arbejde for den hurtigst mulige omstilling til elektrisk drift. Forvaltningen skal arbejder for at flytte turistbussers af- og påsætning af passagerer til turbåde væk fra Nyhavn til en anden anløbsplads. Forvaltningen skal arbejde for en løsning i dialog med de to rederier, Nyhavnsforeningen, By & Havn og andre parter.”

Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Forvaltningen skal i det videre arbejde med den langsigtede løsning tage udgangspunkt i at der er eksisterende anlægsbroer og et eksisterende billethus”.

Lokaludvalget kan drøfte problemstillinger vedr. havnerundfarterne samt mulige løsninger.

Hop on / hop off-busserne

Den 16. december 2019 havde Teknik- og Miljøudvalget en generel drøftelse af hop on / hop off-busser. Hop on Hop off-busserne kører på rutetilladelser givet af staten, og forvaltningen giver høringssvar i forbindelse med nye ruter. Teknik- og Miljøudvalget skulle drøfte hvilke af byens behov, der er relevante fremover at inddrage i høringssvarene til staten. Endvidere skulle Teknik- og Miljøudvalget drøfte hvilke relevante hensyn, forvaltningen kan inddrage i afgørelserne om stoppesteder udover trafik og trafiksikkerhed.

I en mail til lokaludvalget den 23. december 2019 oplyste Teknik- og Miljøforvaltningen, at Teknik- og Miljøudvalget ikke er vendt tilbage med et ønske om at skulle behandle høringssvarene.

Om problemerne med Hop on/hop off-busserne ved stoppestedet i Holbergsgade på hjørnet af Nyhavn har Teknik- og Miljøforvaltningen den 26. marts 2020 svaret en borger: 

"Det er rigtigt, at der på nogle dage er en betydelig trængsel ved dette stoppested, som skyldes, at Nyhavn er så populært et mål for byens turister. Forvaltningen har drøftet dette med en repræsentant for beboerne i ejendommen og med de to ”Hop on Hop off”-selskaber. På den baggrund vil forvaltningen flytte stoppestedstanderen og ændre på stoppestedet, så busserne har bedre mulighed for at komme ind til kantstenen. Det skulle forbedre trafiksikkerheden og muligheden for, at ejendommens beboere får lettere ved at komme ud og ind ad deres gadedør, ligesom adgangen til parkeringskælderen også skulle blive bedre."  

Parkeringskælderen, der nævnes, ligger inde i karreen Nyhavn/Havnegade/Herluf Trolles Gade/Holbergsgade.

Lokaludvalget kan drøfte, om det skal tage hop on /hop off-busserne i Nyhavn op med Teknik- og Miljøudvalget.

 

Andre problemstillinger

Lokaludvalget kan drøfte 

  • parkeringsforhold for beboerne i Nyhavn
  • turistbussers parkering og kørsel i Nyhavn
  • cykeltaxaers parkering og kørsel i Nyhavn
  • gademusikanter i Nyhavn
  • nattelivet i Nyhavn
  • hoteller og udlejning på hotellignende vilkår i Nyhavn
  • butiksstrukturen på skyggesiden af Nyhavn
  • Charlottenborgs aktiviteter

Mulige tiltag

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter følgende tiltag:

  • Lokaludvalget beder de medlemmer af Indre By Borgerpanel, der bor på Gammelholm, i Nyhavn og i den del af Frederiksstaden, der støder op til Nyhavn, om at besvare spørgsmål vedr. problemstillinger i Nyhavn og om ønsker til udviklingen i Nyhavn.
  • Lokaludvalget inviterer interessenter i Nyhavn til et netværksmøde om udviklingen i Nyhavn.
  • Lokaludvalget beder Teknik- og Miljøudvalget om en kvartersplan og dispositionsplan, der sammen med lokalplan 512 kan udgøre administationsgrundlaget for udviklingen i Nyhavn.
  • Lokaludvalget beder Teknik- og Miljøudvalget om en ny lokalplan for Nyhavn med den begrundelse, at der bør ændres ved centrale værdier og principper i den gældende lokalplan 512.
  • Lokaludvalget beder Teknik- og Miljøudvalget om at opdatere Nyhavnsstrategien med den begrundelse, at forholdene i området er ændret væsentligt siden strategiens vedtagelse i 2008 som følge af tursimeopsvinget, det stigende udeliv i byen og ibrugtagningen af Inderhavnsbroen.
  • Lokaludvalget beslutter, at udviklingen på Gammelholm og i Nyhavn skal være et særligt tema i indre By Bydelsplan, som formanden forventer, at lokaludvalget skal udarbejde i 2021 og vedtage i 1. halvår 2022.

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

Bilag

0. Link til afgørelse i 2015 om fredning af kanalerne i København:

https://www2.blst.dk/nfr/08134.00.pdf

 

Beslutning

Udsat.
Til top