Høringssvar om Forslag til Kommuneplan 2024
Tidligere beslutninger
I mødet den 12. september 2024 bad lokaludvalget Byudviklingsgruppen om at skrive et udkast til høringssvar om forslaget til Kommuneplan 2024, som lokaludvalget kunne tage stilling til i mødet den 10. oktober 2024.
I mødet drøftede lokaludvalget forslaget til Kommuneplan 2024 med henblik på at give
Byudviklingsgruppen et afsæt til arbejdet med udkastet til høringssvar.
Sekretariatet noterede følgende bemærkninger fra lokaludvalgets medlemmer i drøftelsen:
- Delebiler skal omtales i høringssvaret.
- Høringssvaret kan med udgangspunkt i Indre By Bydelsplan beskrive, hvad lokaludvalget
ser som næste udviklingstræk for Indre By. - Arbejdet med høringssvaret kan vise hvilke fremtidige projekter, lokaludvalget skal
arbejde med. - Det er godt med mere biodiversitet og begrønning, men effekten af tiltagene skal
beskrives.
Indstilling
Indstilling om,
- at Indre By Lokaludvalg drøfter pointer fra lokaludvalgets borgermøde den 3. oktober 2024 om byens udvikling.
- at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om Forslag til Kommuneplan 2024, som fremgår af bilag 1, idet referatet af borgermødet den 3. oktober 2024, som omtales nedenfor, sendes med høringssvaret.
Problemstilling
Økonomiforvaltningen har sendt forslaget til Kommuneplan 2024 i offentlig høring på Bliv Hørt-portalen i perioden 29. august - 24. oktober 2024.
Link til høringsmaterialet på Bliv Hørt-portalen: https://blivhoert.kk.dk/hoering/forslag-til-kommuneplan-2024
Forslaget til Kommuneplan 2024 sætter rammerne og retningslinjerne for hovedstadens udvikling de næste 12 år og bygger videre på visionen fra Kommuneplanstrategi 2023 for Københavns fysiske udvikling; ”Fremtidens klimavenlige hovedstad” med særligt fokus på disse fem temaer:
- Hovedstadens byudvikling og mobilitet
- Boliger og sammenhængende by
- En by med erhverv og studiemiljø
- En sund klimaby med plads til natur, kultur og fritid
- Udvikling med respekt for byens sjæl.
Borgerdialog
Lokaludvalget var den 3. oktober 2024 vært for et borgermøde om byens udvikling med følgende program:
- Oplæg om Kommuneplanen i kontekst af Indre By
ved Mads Monrad, planchef i Center for Byudvikling, Økonomiforvaltningen - Oplæg om 15 minutters byen
ved Emil Høg, videnskabelig assistent på Institut for Bæredygtighed og Planlægning, Aalborg Universitet - Debat om visioner for udviklingen af Indre By.
Et referat af mødet kan ses i bilagsoversigten (eftersendes).
15 minutters byen
Planlægningskonceptet "15 minutters byen" blev introduceret af professor Carlos Moreno i 2016. Idéen er, at byens plan skal understøtte, at alle borgere kan nå hverdagens gøremål til fods eller på cykel inden for 15 minutter. I Forslag til Kommuneplan er "15 minutters byen" en del af byvisionen for Københavns udvikling.
Forskningsprojektet "15 minutters byen - hverdagsliv i den levede by" (Aalborg Universitet, 2022-24) afdækker konceptet og undersøger dets relevans i en dansk kontekst.
Videnskabelig assistent ved Aalborg Universitet, Emil Høg, deltog i forskningsprojektet.
Link til forskningsprojektet: https://realdania.dk/projekter/15-minutters-byen
Løsning
Forslaget til høringssvar, som ses i bilagsoversigten, er udarbejdet af lokaludvalgsmedlem Sally Mountfield i samarbejde med Byudviklingsgruppen.
Det foreslås, at lokaludvalget godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen, og at referatet af ovennævnte borgermøde den 3. oktober 2024 sendes med høringssvaret.
Økonomi
Lokaludvalget har afsat en ramme på 25.000 kr. til borgermødet den 3. oktober 2024 om byens udvikling.
Videre proces
Sekretariatet lægger lokaludvalgets høringssvar på Bliv Hørt-portalen.
Beslutning
Til mødet forelå
- et referat af lokaludvalgets borgermøde den 3. oktober 2024 om byens udvikling.
- bemærkninger og ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen.
- ændringsforslag fra Sally Mountfield.
Se bilagsoversigten.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Marietta Bonnet om, at linje 374 formuleres: "Her skal man sikre sig, at det, der kommer i disse ejendomme, er boliger med bopælspligt".
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at mange lokalplaner er forældet; ikke mindst strøggadelokalplaner, hvor bankfilialer omtales.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kren Nielsen om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at kommunen skal huske vedligeholdelse af det, som etableres og anlægges; fx. af træer, som plantes.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Hans-Henrik T. Ohlsen om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at områderne ved Søerne er et eksempel på et sted, hvor budgettet til vedligeholdelse og renholdelse er forholdsvis lille.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Niels Kongshaug om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at cykelstierne skal være bedre.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at høringssvaret skal indeholde en kritik af, at kommunen ikke kan overholde egne målsætninger, eftersom målsætningerne ikke følges op med handlinger.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkninger om, at procentudregningen i figur 2.7. er forkert.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kren Nielsen om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at kommunen skal håndhæve regler og vilkår, og at det skal have en konsekvens, når regler og vilkår ikke overholdes.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sven Perdrup vedr. linje 16 og linje 364 om, at overskriften skal være "Skybrudssikring og stormflodssikring".
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at lokaludvalget udtrykker støtte til bemærkningen på side 74 i forslaget til Kommuneplan 2024 om, at der arbejdes for, at flere turister kommer med tog.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at ovennævnte sætning på side 74 skal formuleres: "Af hensyn til klimabelastning og luftforurening arbejdes der for, at turister kommer med tog, fremfor med fly, bus og privatbil."
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at det i afsnittet om turisme skal præciseres, at der intet skal gøres for at tiltrække turister til Indre By.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kren Nielsen om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at udviklingen i butiksstrukturen skal måles, så man kan se, om målsætninger for butiksudviklingen opnås.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at i fortsættelse af linje 44-45 skal høringssvaret indeholde en bemærkning om, at kommunens strategier, planer, politikker mv. skal indeholde målbare målsætninger.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sally Mountfield om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at hvis banegraven ved Vesterport skal overdækkes, skal det gøres på en ordentlig måde.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at høringssvaret indledes med en opsummering af borgermødet den 3. oktober 2024 jf. hans bemærkninger, der ses i bilagsoversigten, idet indledningen tillige skal omfatte ændringsforslaget fra Sally Mountfield om tekst, som skal indsættes før linje 26, jf. hendes ændringsforslag, der ses i bilagsoversigten.
Lokaludvalget tiltrådte ændringsforslagene fra Sally Mountfield, der ses i bilagsoversigten, vedr. linje 106, 121, 136, 167, 46-48, 128-132, 233-236, 240, efter linje 227, 255-277, 280-283, 307-316, 319, 324-326, efter linje 371 og linje 419.
Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Økonomiforvaltningen om Forslag til Kommuneplan 2024, som fremgår af bilag 1, med de tiltrådte ændringsforslag, idet referatet af borgermødet den 3. oktober 2024, som ses i bilagsoversigten, sendes med høringssvaret.