Mødedato: 18.02.2025, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

PEA - satser og gruppeafgrænsning

Se alle bilag

Folkeoplysningsudvalget skal drøfte og tage stilling til to scenarier for afgrænsning af særlige grupper, der kan modtage tilskud til nedsat deltagerbetaling til aftenskoleundervisning (PEA-tilskud). 

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Folkeoplysningsudvalget drøfter afgrænsning af grupper, der kan modtage tilskud til nedsat deltagerbetaling, jf. de to beskrevne scenarier,
  2. at Folkeoplysningsudvalget regulerer gruppeafgrænsning jævnfør scenarie 1 eller 2, og
  3. at Folkeoplysningsudvalget afventer yderligere regulering af tilskudssatser indtil effekten af ny gruppeafgrænsning kendes.

Problemstilling

Københavns Kommune yder med hjemmel i Folkeoplysningslovens § 8a tilskud til nedsættelse af deltagerbetaling for aftenskoleaktiviteter for særlige grupper – det såkaldte PEA-tilskud. Tilskuddets størrelse fastsættes af Folkeoplysningsudvalget. Afgrænsning af grupper, der er berettiget til tilskuddet, er beskrevet i Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København, afsnit 2.9.

Forvaltningen modtager dog løbende henvendelser fra aftenskoler med ønske om opdatering af tilskudsgrupper, da Beskæftigelsesministeriet løbende justerer kategorier af lavindkomstgrupper.

På Folkeoplysningsudvalgets møde den 3. december 2024 rejste Astrid Buch Hansen medlemsforslag om forhøjelse af PEA-tilskudssatsen.

Løsning

Københavns Kommune ønsker med tilskuddet til nedsat deltagerbetaling at støtte økonomisk svage grupper, så alle får adgang til aftenskolernes tilbud.

Tilskuddet er personligt, ydes efter objektive kriterier og beregnes efter det antal deltagertimer, den berettigede person har deltaget i.

PEA-satserne var i 2024 6 kr. pr. deltagertime for almenundervisning og foredrag og 10 kr. pr. deltagertime for instrumental- og handicapundervisning.

Den nuværende afgræsning af særlige grupper, som kan modtage tilskud til nedsat deltagerbetaling, er beskrevet i Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København:

”Følgende personer med bopæl i Københavns Kommune kan modtage tilskud til nedsat deltagerbetaling:

a) Folkepensionister.

b) Førtidspensionister.

c) Modtagere af arbejdsløshedsdagpenge.

d) Modtagere af revalideringsydelse.

e) Modtagere af integrationsydelse.

f) Kontanthjælpsmodtagere.

g) Modtagere af kontantydelse.

h) Efterlønsmodtagere.

i) Lærlinge, der har en underskrevet uddannelsesaftale.

j) Studerende der kan dokumentere, at de modtager SU.

 

Følgende to grupper kan ikke modtage tilskud:

• Personer på sygedagpenge

• Personer på barselsdagpenge”

 

Beskæftigelsesministeriet opretter og justerer dog løbende kategorier for lavindkomstgrupper, og det har medført, at der på nuværende tidspunkt er grupper med sammenlignelig indkomst, som ikke er omfattet af gruppeafgrænsningen i de nuværende retningslinjer. Det gælder bl.a. personer i ressourceforløb, personer, der modtager ledighedsydelse og personer, der modtager uddannelseshjælp.

Forvaltningen har undersøgt muligheder for justering af tilskudsgrupper og har bl.a. modtaget feedback angående rammerne for tilskud til særlige grupper fra 6-by kommunerne Århus, Aalborg, Odense, Esbjerg og Randers. Rammerne for tilskud til særlige grupper i 6-by kommunerne beskrives i bilag 1. Et overblik over rammerne for PEA i landets resterende kommuner findes i bilag 4.  

Forvaltningens forslag til justering af gruppeafgrænsning beskrives i de to følgende scenarier.

Scenarie 1:

Gruppeafgrænsningen for PEA-tilskud justeres i Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København, så afgrænsningen afspejler Beskæftigelsesministeriets oversigt over gældende overførselsindkomstgrupper (2025) (bilag 2).

Gruppeafgrænsningen ændres dermed fra

a) Folkepensionister.

b) Førtidspensionister.

c) Modtagere af arbejdsløshedsdagpenge.

d) Modtagere af revalideringsydelse.

e) Modtagere af integrationsydelse.

f) Kontanthjælpsmodtagere.

g) Modtagere af kontantydelse.

h) Efterlønsmodtagere.

i) Lærlinge, der har en underskrevet uddannelsesaftale.

j) Studerende der kan dokumentere, at de modtager SU.

 

Følgende to grupper kan ikke modtage tilskud:

• Personer på sygedagpenge

• Personer på barselsdagpenge

 

Til

 

a) Folkepensionister.

b) Førtidspensionister.

c) Modtagere af arbejdsløshedsdagpenge.

d) Modtagere af revalideringsydelse og ledighedsydelse.

e) Modtagere af selvforsørgelses- og hjemrejse eller overgangsydelse (tidl. Integrationsydelse)

f) Kontanthjælpsmodtagere.

h) Efterlønsmodtagere.

i) Lærlinge, der har en underskrevet uddannelsesaftale.

j) Studerende der kan dokumentere, at de modtager SU.

k) Modtagere af ressourceforløbsydelse

l) Modtagere af uddannelseshjælp

 

Følgende to grupper kan ikke modtage tilskud:

• Personer på sygedagpenge

• Personer på barselsdagpenge

 

Konsekvenser af retningslinjeændring for scenarie 1:

Gruppeafgrænsningen udvides med grupperne

  • Ressourceforløbsydelse
  • Ledighedsydelse (Revalideringsydelse og ledighedsydelse)
  • Uddannelseshjælp

Der ændres ikke ved bestemmelsen angående personer på sygedagpenge og personer på barselsdagpenge, som fortsat ikke er berettiget til at modtage tilskud til nedsat deltagerbetaling.

Det må forventes, at retningslinjeændringen fører til en mindre stigning i antallet af deltagere på aftenskolerne, som er berettiget til nedsat deltagerbetaling nok især for de aftenskoler, hvis undervisning er målrettet psykisk sårbare eller handicappede deltagere.

Ændringen i gruppeafgrænsning fører ikke til justeringer til krav til dokumentation, og aftenskolernes administration i forhold til indhentning og opbevaring af relevant dokumentation ændres ikke.

 

Scenarie 2:

Gruppeafgrænsningen angående PEA-tilskud ændres i Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København til

  1. Personer over folkepensionsalderen
  2. Personer i alderen 18-25 år
  3. Personer, der modtager overførselsindkomst, inklusive SU

En åben gruppeafgrænsning som denne indeholder Beskæftigelsesministeriets specifikke kategorier af overførselsindkomster samt folkepensionister, men mindsker kravene til vedligeholdelse og administration. Gruppen ”Personer i alderen 18-25 år” indføres for at imødekomme aftenskolernes interesse i at tiltrække nye, yngre målgrupper og øge kendskabet til folkeoplysende voksenundervisning. Inklusionen af unge i alderen 18-25 år flugter med medlemstilskuddet til Børn- og Ungeforeninger, og det forventes, at gruppen delvist erstatter de tidligere tilskudsgrupper

i) Lærlinge, der har en underskrevet uddannelsesaftale. og

j) Studerende der kan dokumentere, at de modtager SU.

 

I Aalborg kommune gennemføres desuden frem til juli 2025 projektet Young and Strong med forhøjet tilskud til nedsættelse af deltagerbetalingen for de 18-25-årige. Projektet beskrives i Aalborg Kommunes Retningslinjer for aftenskoler:  ”Målet med projektet er at understøtte og udbrede kendskabet til folkeoplysende voksenundervisning overfor de 18–25 årige, for derigennem at styrke deltagernes evne og lyst til at tage ansvar for eget liv og til at deltage aktivt og engageret i samfundslivet.”  (Bilag 1).

 

Konsekvenser af retningslinjeændring for scenarie 2:

Det må forventes, at denne retningslinjeændring vil føre til en stigning i antallet af deltagere på aftenskolerne, som er berettiget til nedsat deltagerbetaling. Det er ikke muligt at vurdere hvor mange flere deltagere, som vil være berettiget til – og benytte sig af – tilskuddet.  

Administrationsmæssigt vil denne type gruppeafgrænsning kræve mindre vedligehold og lette administrationskravene til aftenskolerne. Grupperne a) Personer over folkepensionsalderen og b) Personer i alderen 18-25 år vil kunne nøjes med ved tilmelding at opgive fødselsdato. For gruppen c) Personer, der modtager overførselsindkomst, inklusive SU vil gælde, at deltageren på tro- og love erklærer at tilhøre gruppen og samtykker i at aflevere relevant dokumentation, hvis aftenskolen kræver det. 

Af tilsynsmæssige årsager vil aftenskolerne stadig på forvaltningens forlangende skulle kunne fremvise relevant dokumentation for personer på igangværende hold.

 

Regulering af satser:

På Folkeoplysningsudvalgets møde den 3. december 2024 blev det i forbindelse med behandling af budgettet for 2025 besluttet at afsætte ekstra midler til PEA-tilskud. Det betyder, at satserne for 2025 er forhøjet med 1 krone fra 6 kr. til 7 kr. pr. deltagertime for almen undervisning og foredrag og med 2 kroner; fra 10 kr. til 12 kr. pr. deltagertime for instrumental- og handicapundervisning. Reguleringen af PEA-satserne fører til en samlet forhøjelse af rammen for PEA-tilskuddet på 556.000 kr. i 2025.

På baggrund af ovenstående to forslag til udvidelse af gruppeafgrænsning foreslår forvaltningen, at en eventuel yderligere regulering af PEA-satserne venter, til aftenskolernes udgifter til PEA i 2024 er kendt, og en eventuel effekt af justering af modtagergrupper kan ses. Det er forvaltningens indtryk, at aftenskolernes aktivitetsniveau fortsat er under stabilisering efter covid-årene 2020-22 (bilag 3).

Økonomi

Både scenarie 1 og 2 udvider afgrænsningen af grupper, der kan modtage tilskud til nedsat deltagerbetaling for aftenskolekurser. Merudgiften til udgifter til PEA kendes ikke, da det ikke er muligt at estimere, hvor mange flere borgere, der vil benytte sig af deltagelse på aftenskolekursus med nedsat deltagerbetaling. Forvaltningen forventer dog ikke en væsentlig stigning i udgifter til PEA på baggrund af justering af tilskudsgrupper.

Merudgiften til tilskud til nedsat deltagerbetaling finansieres fra aftenskolerammen. Der er i budgettet for 2025 et restbeløb på 474.189 kr., som er afsat til nye aftenskoler samt aftenskoler godkendt i 2024.

Videre proces

Forvaltningen indarbejder på baggrund af Folkeoplysningsudvalgets beslutning ændringer vedrørende afgrænsning af særlige grupper, der kan modtage tilskud til nedsat deltagerbetaling i Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København.

Derudover udarbejder forvaltningen forslag til regulering af PEA-satser, når aftenskolernes udgifter til PEA i 2024 og en eventuel effekt af ny gruppeafgrænsning kendes.

 

Mads Kamp Hansen

                                                      /Rikke Lauritzen

Beslutning

Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 18. februar 2025:

Udvalget besluttede at regulere gruppeafgrænsningen gennem det beskrevne scenarie 2, og at afvente yderligere regulering af tilskudssatser til effekten af den nye gruppeafgrænsning kendes.

Forvaltningen udarbejder opgørelse over udgifterne forbundet med den nye afgrænsning og forelægger en ny indstilling for udvalget, når konsekvenserne er kendte.

Til top