Høring i forhold til udvælgelse af Sociale partnerskaber
Kultur- og Fritidsudvalget har vedtaget en ny model for Sociale partnerskaber. De nuværende partnerskaber udløber med udgangen af 2024, og der er gennemført en ny ansøgningsrunde. Folkeoplysningsudvalget skal overfor Kultur- og Fritidsudvalget afgive høringssvar vedrørende udvælgelse af Sociale partnerskaber i perioden 2025-2027.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Folkeoplysningsudvalget overfor Kultur- og Fritidsudvalget afgiver høringssvar til forvaltningens indstilling af foreninger til Sociale partnerskaber.
Problemstilling
Med Budget 2022 og 2023 blev Sociale partnerskaber forankret varigt i Københavns Kommune. Den 25. april 2024 godkendte Kultur- og Fritidsudvalget en ny model for Sociale partnerskaber fra 2025, herunder retningslinjer og ansøgningsprocedurer. Modellen indeholder to typer af tilskud: et partnerskab til 250.000 kr. om året og et udvidet partnerskab til 400.000 kr. om året.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har gennemført en ansøgningsrunde og sender sin vurdering af, hvilke foreninger der skal indstilles til henholdsvis tilsagn og afslag, i høring i Folkeoplysningsudvalget. Folkeoplysningsudvalgets høringssvar vil indgå i indstillingen til Kultur- og Fritidsudvalget.
Løsning
Midlerne tildeles i henhold til Retningslinjer og ansøgningsprocedurer vedr. Sociale partnerskaber, som blev godkendt af Kultur- og Fritidsudvalget den 25. april 2024 (bilag 1).
Forvaltningen har modtaget 45 ansøgninger (bilag 3, 4 og 5) Efter ansøgningsfristen har Kultur- og Fritidsforvaltningen inviteret 33 af foreningerne til præsentationsmøde for en nærmere dialog om deres ansøgninger for at kvalificere ansøgningerne (se bilag 6 for en beskrivelse af metoden for udvælgelsen). På den baggrund indstiller forvaltningen 18 foreninger til tilsagn, heraf 14 foreninger til standard partnerskab til 250.000 kr. årligt og 4 foreninger til et udvidet partnerskab til 400.000 kr. årligt. Der er afsat i alt 5 mio. kr. årligt til foreningstilskud. For at have midler nok til 18 partnerskaber foreslår forvaltningen at allokere 100.000 kr. fra aktivitetsmidlerne under Sociale partnerskaber til foreningstilskud.
Indstilling af ansøgere
Kultur- og Fritidsforvaltningen har foretaget en helhedsvurdering af det samlede felt af ansøgere, herunder deres beskrivelser af indsatserne og deres potentialer for at skabe inkluderende foreningstilbud for børn og unge fra udsatte byområder (bilag 2). Foruden scoringen i bilag 2 er der i den samlede vurdering taget højde for, at der er en vis spredning i geografi, aktiviteter, aldersgrupper og metoder i gruppen af de indstillede foreninger.
Med det store felt af 45 ansøgere, hvoraf størstedelen er stærke foreninger, der har et stort potentiale for generel foreningsudvikling på børne- og ungeområdet, har forvaltningen lagt et skærpet blik på de indstillede foreningers evne og erfaring i at inkludere børn og unge fra udsatte byområder.
Ud fra en samlet vurdering indstilles følgende foreninger til Sociale partnerskaber:
Standard partnerskab (bilag 4)
- Amager Judo Skole (Amager)
- B1908 (Amager)
- BK Union (Nordvest)
- Boldklubben Hellas (Valby)
- Brønshøj Boldklub (Tingbjerg)
- Fremad Valby (Valby/Kgs. Enghave)
- Global Kidz (Nørrebro/Amager)
- IF Stadion (Tingbjerg/Husum)
- Krumspring (Tingbjerg/Husum)
- Lundehus (Nordvest)
- Nørrebro Taekwondo Klub (Nordvest)
- SheZone (Nørrebro)
- Siam (Nordvest)
- Stevnsgade Basketball (Nørrebro)
Der indstilles desuden fire foreninger til udvidede partnerskaber, som får en koordinerende rolle i hvert deres lokalområde med henblik på at styrke det lokale netværk, understøtte andre lokale foreninger og videreudvikle metoder ift. målgruppen.
Udvidet partnerskab (bilag 3)
- Nørrebro United (Nørrebro/NV)
- Valby IF (Valby/Kgs. Enghave)
- Amager SK (Amager)
- Hovedstadens Svømmeklub (Tingbjerg/Husum)
Gruppen af indstillede foreninger består af en kombination af foreninger med mangeårige erfaringer og foreninger, der kan bidrage med nye ideer og tiltag. Dette for at sikre både et højt niveau af metodeudvikling og erfaringsudveksling.
Følgende foreninger indstilles til afslag (bilag 5):
Ajax København, Amager Boxing Club, Amal Hayat Denmark, BK Folehaven m.fl., BK Frem, BK Vestia, Boldklubben Skjold, Boldklubben Stefan, Brønshøj Dragons, Byens Musikskole, Copenhagen Budo Academy, Copenhagen Floorball Club, Copenhagen Panna House, Crossover, DUI-Leg og Virke København, FC Damsø, Dans i Nordvest, Fremad Amager, Hovedstadens Basketball Fællesskab, Husum Boldklub, Mills Club, Rollespilsfabrikken, Stjernehuset, Street Society, Sundby Boldklub, Til Vægs, TRIBE.
Forvaltningen vurderer, at mange af de ansøgere, der er indstillet til afslag, alle har et godt potentiale for at arbejde videre med indsatser for børn og unge i udsatte byområder. Forvaltningen vil derfor opfordre foreningerne til at søge Udviklingspuljen for børn og unge under 25 år med henblik på at igangsætte mindre indsatser.
DIF og DGI Storkøbenhavn har medvirket til fagligt at kvalificere vurderingen af ansøgerne, men har ikke indgået i indstillingen af foreninger.
I perioden 2012-2024 har der været indgået Sociale partnerskaber med 25 foreninger. Ud af disse er 16 foreninger indstillet igen, mens 9 foreninger ikke er indstillet (se bilag 2 for hvilke foreninger, der indgår i den nuværende ordning).
Kriterier for indstilling af foreninger
De Sociale partnerskaber kan udelukkende søges af folkeoplysende foreninger i Københavns Kommune. Ansøgere skal som udgangspunkt have 150 børne- og ungemedlemmer, have aktiviteter i eller i nærheden af udsatte byområder i København, have erfaringer med at rumme børn og unge fra disse områder og samarbejde med lokale aktører samt have en robust foreningsorganisering, der kan håndtere partnerskabet.
Overordnet prioriteres foreninger, der ønsker at udvikle foreningens organisering, struktur og aktiviteter for at skabe inkluderende foreningstilbud for børn og unge i udsatte byområder. I indstillingen af foreninger har Kultur- og Fritidsforvaltningen vægtet følgende punkter:
- Foreningens beskrivelse af deres indsatser
- Foreningens erfaringer med målgruppen og lignende indsatser
- Aktiviteternes geografiske placering ift. de udsatte byområder, som er defineret i Københavns Kommunes Politik for udsatte byområder
- Børn og unges efterspørgsel på aktiviteten og plads til nye medlemmer i foreningen
- Foreningens lyst og vilje til at arbejde på at skabe og vedligeholde en social profil
- Foreningens organisatoriske rammer og vurdering af deres implementeringsevne, herunder hvordan de tidligere har opfyldt aftaler med Kultur- og Fritidsforvaltningen
- Særligt for de udvidede partnerskaber: Foreningens evne, erfaring og organisering ift. at lave strategiske samarbejder og metodeudvikle samt vilje til at se ud over egen forening. Desuden lægges vægt på øget aktivitetsniveau i indsatserne
Der er i indstillingen lagt vægt på foreningernes beskrivelser dels i deres ansøgninger, dels i præsentationsmøderne samt forvaltningens erfaringer med foreningerne.
De Sociale partnerskaber indgås for tre år ad gangen (2025-2027), hvorefter der foretages en evaluering af indsatsen, og det vurderes, om foreningen indstilles til en forlængelse eller ændring af typen af partnerskab.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Folkeoplysningsudvalgets høringssvar vil blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget på dets møde den 24. oktober 2024.
Mads Kamp Hansen
/Thomas Bach
Beslutning
Flemming Jensen og Søren Hemmingshøj forlod mødet under behandlingen af punktet grundet inhabilitet.
Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 3. september 2024:
Udvalget tilsluttede sig indstillingen og bemærkede, at løbende evaluering og opfølgning bør vægtes højt, bl.a. for at sikre fremdrift.
Udvalget anmodede samtidig forvaltningen om at udarbejde en indstilling vedrørende finansiering af yderligere 5 partnerskaber/projekter med midler fra Udviklingspuljen for børn og unge til udvalgets næste møde.
Foreningsrepræsentanterne ønskede ført til referat, at det er en god indstilling, og at det er et godt stykke arbejde, der ligger bag, og at man håber, at det bliver fulgt op med data.