Omstilling og fornyelse af det samlede tilbud på dagbehandlings- og døgninstitutionsområdet
Omstilling og fornyelse af det samlede tilbud på dagbehandlings- og døgninstitutionsområdet
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 23. november 2005
4. Omstilling og fornyelse af det samlede tilbud på dagbehandlings- og døgninstitutionsområdet
FAU 638/2005 J.nr. 638/2005
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der på området Børnefamilier med særlige behov iværksættes en udvikling af den eksisterende institutionsmasse af dagbehandlings- og døgninstitutioner i overensstemmelse med anbefalingerne i rapporten "Udvikling af det samlede tilbud på dagbehandlings- og døgninstitutionsområdet".
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at mindreudgifterne ved tilpasning af kapaciteten på døgninstitutioner for børn og unge på 10,6 mill.kr. (FAU 400/2005) anvendes til den foreslåede styrkelse af indsatsen på området.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at de 10 mill. kr., der i 2005 anvendes til tilpasninger på vanskeligt stillede døgninstitutioner og udvikling/omstilling af institutioner, også reserveres i de kommende år til at understøtte udviklingen på døgninstitutionsområdet.
RESUME
Københavns Kommune har i dag et veludbygget net af dagbehandlings- og døgninstitutioner.
I de seneste år har det dog kunnet konstateres, at der er en overkapacitet på ca. 70 pladser til skolesøgende børn i alderen 6-14 år.
Samtidig står Lokalcentrene og hospitalsvæsnet med en række børn og unge, som ikke behandlingsmæssigt kan rummes inden for det nuværende institutions set-up.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har derfor udarbejdet rapporten "Omstilling og fornyelse af det samlede tilbud på dagbehandlings- og døgninstitutionsområdet" (november 2005) som indebærer etablering af nye typer af institutionspladser og samtidigt lukning af pladser, hvor der i dag er en overkapacitet.
Indholdet af omstillingsplanen lever i vid udstrækning op til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ønsker i forbindelse med budget 2006 for området, hvor ikke alle ønsker blev imødekommet ved den samlede budgetproces.
Økonomisk er den foreslåede omstillingsplan selvbærende gennem overførsel af midler fra institutioner med overkapacitet til nye institutioner/afdelinger. Udgifterne vil således kunne afholdes indenfor de midler, der i 2005 anvendes på området (korrigeret for besparelsen i budget 2006).
Tekniske kræver denne løsning dog, at de anvendte midler i 2005 på forventeligt 10 mill. kr. fra den centrale reserve til understøttelse af området, som blev afsat ved indførelsen af den aktivitetsbaserede budgetmodel, flyttes fra forebyggende foranstaltninger til døgninstitutionsområdet.
Sagen vedrører den kommende Socialforvaltning.
SAGSBESKRIVELSE
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede i november 2004 at indføre en aktivitetsbaseret budgetmodel på dagbehandlings- og døgninstitutionsområdet pr. 1. januar 2005 for bedre at kunne styre og tilpasse udbud og efterspørgsel på området. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget orienteres løbende om belægningen på området og på de enkelte institutioner.
Det har fremgået af den løbende orientering, at der generelt er en overkapacitet på ca. 70 pladser primært til skolesøgende børn. Samtidigt fremfører Lokalforvaltningen og hospitalsvæsnet, at de står med en række brugere, som ikke kan få deres behandlingsbehov opfyldt indenfor den nuværende institutionsmasse.
Generelt har Københavns Kommune en bred vifte af tilbud, der med få undtagelser, matcher de behov, som efterspørges. På den afholdte konference i maj 2005 med deltagelse af børnefamilieteamchefer, institutionsledere, Direktion og fagkontor/ØPA-kontoret udtryktes en generel tilfredshed med udbud og kvalitet af de eksisterende pladser.
Der er dog en række marginaliserede brugere, som ikke kan rummes på de eksisterende tilbud og hvortil der i dag købes et privat opholdssted.
Samtidigt fremførte både institutionsledere og børnefamilieteamschefer, at de opgaver, som De lokale Centre i dag efterspørger hos de private opholdssteder udmærket kan løses indenfor den institutionsmasse, som Københavns Kommune råder over, såfremt der sker en tilpasning af udbuddet på nogle områder – primært i forhold til vanskelige unge og psykisk syge børn og unge.
De lokale centre efterlyste en større rummelighed over for den voksende gruppe af især vanskelige unge, som De lokale centre i dag har vanskeligheder med at finde et egnet tilbud til.
Sideløbende hermed har hospitalsvæsnet – senest i f.m. budget 2006 – fremført, at en række børn og unge indenfor psykiatriområdet mangler et egnet tilbud efter endt behandling i hospitalsvæsnets regi (FAU 334/2005). Det drejer sig om børn og unge med psykiske problemer, psykotiske unge og unge med spiseforstyrrelser – ligesom det skønnes, at der mangler dagbehandlingspladser til samme målgrupper.
Udviklingen i enkelte institutioners belægningsprocenter nødvendiggjorde i september 2005 en tilpasning af kapaciteten på disse institutioner og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede derfor en lukning af 4 afdelinger med i alt 38 pladser (FAU 400/2005)
Lukningen af pladserne medførte en reduktion i driftsudgifterne på 10,6 mill. kr., som jfr. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning kunne anvendes i forbindelse med omstilling af området.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har, med henblik på i de kommende år at udvikle området, udarbejdet rapporten "Omstilling og fornyelse af det samlede tilbud på dagbehandlings- og døgninstitutionsområdet" (november 2005) (vedlagt som bilag).
Rapporten er udarbejdet med afsæt i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets Sektorplan (september 2003), som beskriver udfordringen for de kommende år og en deraf følgende nødvendig omstilling i forhold til nye og ændrede problemstillinger og behov i forhold til målgruppen (FAU 523/2003). Som opfølgning på Sektorplanen fik Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i 2004 udarbejdet en statusbeskrivelse og en mindre omstillingsplan for døgninstitutionsområdet, som skitserede tilpasningsbehovene på området i forhold til hvilke typer af pladser, der fremadrettet vil være behov for (FAU 241/04).
De reducerede udgifter ved lukning af afdelinger, jfr. ovenfor, muliggør nu en omstilling og fornyelse af det samlede tilbud på dagbehandlings- og døgninstitutionsområdet.
I rapporten "Omstilling og fornyelse af det samlede tilbud på dagbehandlings- og døgninstitutionsområdet" (november 2005) gennemgås de senere års udvikling på området, og der fremlægges en samlet omstillingsplan for perioden frem til 2008.
I rapporten er medtaget konsekvenserne af budget 2006, hvor der er truffet beslutning om sammenlægning af en dagbehandlings- og døgninstitution, samt at der er afsat midler til etablering af 5 nye døgnpladser til målgruppen af psykotiske unge.
Omstillingsrapporten gennemgår de forskellige typer af dagbehandlings- og døgninstitutioner opdelt i 6 kategorier;
· akutinstitutioner
· spæd- småbørnsinstitutioner
· døgninstitutioner for skolesøgende børn
· døgninstitutioner for unge
· dagbehandlingsinstitutioner
· specialinstitutioner
For hver kategori peges på en række anbefalinger for den fremtidige omstilling og fornyelse af området.
Anbefalingerne i rapporten sigter på en styrkelse af især indsatsen overfor udsatte unge og området for psykisk syge børn/unge og dermed imødegåelse af de rejste ønsker fra De lokale centre, institutionsledere og hospitalsvæsnet. Anbefalingerne muliggør, at en række brugere fremover kan tilgodeses i Københavns Kommunes institutionssammensætning og at behovet for køb af private opholdssteder reduceres.
Rapporten harmonerer desuden med de ønsker på området, som fremgik af udvalgets ønskeliste i forbindelse med budgetforslaget for 2006.
Udviklingen i pladstyper og antal pladser i perioden 2005 – 2008:
Nedenfor vises de samlede pladsmæssige konsekvenser ved den anbefalede udvikling. For en mere detaljeret gennemgang henvises til rapporten "Omstilling og fornyelse af det samlede tilbud på dagbehandlings- og døgninstitutionsområdet "(vedlagt).
I udviklingen er indregnet konsekvenser af omstillingsrapporten (2005-2008), Tilpasning af kapacitet på 5 døgninstitutioner (FAU 400/2005) og Budgetforlig 2006.
Tabel 1:
Område/ type af pladser |
Antal pladser primo 2005 |
Antal pladser ultimo 2008 |
Antal ændrede pladser i perioden 2005 - 2008 |
Akut |
51 |
43 |
-8 |
Spæd/småbørn |
59 |
59 |
|
Skolesøgende børn |
329 |
212 |
-117 |
Unge |
72 |
90 |
+18 |
Dagbehandlings- Tilbud |
91 |
103 |
+12 |
Special pladser |
70 |
101 |
+31 |
Totalt |
672 |
608 |
-64 |
Det bemærkes, at der er tale om lukning af ca. 60 pladser, men at beskæftigelsessituationen på området forventes uændret over perioden. Det skyldes, at brugerne af de pladser, der etableres er mere behandlingskrævende end brugere af de pladser, som lukkes.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Finansieringen af den foreslåede omstilling og fornyelse af dagbehandlings- og døgninstitutionsområdet kan ske indenfor de midler, der i dag anvendes på området.
Det økonomiske grundlag for omstilling og fornyelse af området er:
· Omstillingsmidler tilvejebragt ved tilpasning af kapacitet på 5 døgninstitutioner (FAU 400/2005)
· Omstillingsmidler i form af mindreudgifter ved de foreslåede tilpasninger i Omstillingsrapporten (sparede pladser 2006-2008),
· Den samtidige overdragelse af lokalemæssige faciliteter på Nærumgård til handicapområdet (særskilt FAU-indstilling november 2005, såfremt der afsættes midler til flere handicapdøgnpladser)
· En overførsel fra Ungdoms- og Uddannelsesvalget på 1,6 mill.kr., som udgør Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets andel af det lukkede Det Kongelige Opfostringshus
Den samlede finansiering af omstillingen kan opgøres således:
Tabel 2: Midler reserveret til omstillingsprocessen i perioden
2006-2008.
Mindreudgifter Beløb i 1.000
kr. |
2006 |
2007 |
2008 |
2009 |
Tilpasning af kapacitet (september 2005) |
10.600 |
10.600 |
10.600 |
10.600 |
Overførsel vedr. Det Kongelige Opfostringshus |
1.600 |
1.600 |
1.600 |
1.600 |
Omstillingsrapport (november 2005) (forventet overkapacitet, som kan finansiere nye institutionstilbud) |
625 |
8.125 |
15.990 |
15.990 |
I alt omstillingsmidler (mindreudgifter) |
12.825 |
20.325 |
28.190 |
28.190 |
Af Omstillingsrapporten fremgår det, at der ønskes yderligere tilbud til psykisk syge børn/unge og en styrket indsats overfor især de særligt vanskelige unge. Omstillingsmidlerne ved de tidligere tilpasninger og de tilpasninger, som rapporten foreslår, ønskes derfor anvendt, som vist nedenfor:
Tabel 3: Nettofinansiering af omstillingsplanen 2006-2008
Område Beløb i 1.000 kr. |
I alt Omstillings- midler (sparede midler jfr. omstillings- planen) |
I alt anvendes varigt ved nye tiltag |
Akut |
2.500 |
|
Spæd/småbørn |
|
400 |
Skolesøgende børn*) |
25.690 |
|
Unge |
|
9.727 |
Dagbehandling |
Indgået som Besparelse i 2006 |
|
Special |
|
9.800 |
Totalt |
28.190 |
19.927 |
*) Midler overført fra Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen vedr. Det Kongelige Opfostringshus med 1,6 mill.kr. er medtaget som provenu under kategorien Skolesøgende børn.
Ved budgetforliget er der yderligere afsat midler til styrkelsen af indsatsen overfor psykotiske unge. Midler til etablering af disse pladser indgår ikke i ovenstående tabel. Varigt anvendes 6,7 mill.kr. til etablering af pladser til psykotiske unge og 5,1 mill.kr. i anlægsudgifter.
I budgetforliget indgår tillige en omlægning af døgninstitutionen Frederikshøj til dagbehandling og en samtidig sammenlægning med Kennedygården. Den derved opnåede besparelse indgår i budgetforliget og er dermed ikke til rådighed for Omstillingsrapporten.
Det bemærkes, at der i planen gives 3 institutioner et kvalitetsløft i form af reducerede pladser uden tilsvarende budgetreduktion, svarende til 6,5 mill.kr. fordelt på Seden Enggård (lukning af 8 pladser), Spanager (lukning af 6 pladser) og Solhjem (lukning af 10 pladser til skolesøgende børn, hvoraf 8 omlægges til ungepladser).
Omstillingsrapporten (2006-2008) muliggør tilvejebringelse af midler til omstilling ved tilpasninger på eksisterende tilbud, dog således, at rådighedsbeløbet tilpasses i takt med, at tilpasningerne effektueres i de enkelte budgetår:
Tabel 4: Rådighedsbeløb i de enkelte budgetår
Rådighedsbeløb Beløb i 1.000
kr. |
2006 |
2007 |
2008 |
2009 |
Tilpasning af kapacitet (september 2005) |
10.600 |
10.600 |
10.600 |
10.600 |
Overførsel vedr. Det Kongelige Opfostringshus |
1.600 |
1.600 |
1.600 |
1.600 |
Midler anvendt varigt til nye tilbud fra 2006 |
|
-6.900 |
-6.900 |
-6.900 |
Mindreudgifter (netto) ved gennemførte tilpas- ninger i 2007 |
|
|
3.400 |
3.400 |
Midler anvendt varigt til nye tilbud fra 2008 |
|
|
|
-400 |
Rådighedsbeløb i alt, primo |
12.200 |
5.300 |
8.700 |
8.300 |
Inden for de enkelte udgiftsår skal der afholdes en række udgifter til anlæg, etablering og montering, som finansieres af driftsmidler ("Rådighedsbeløb i alt, primo" i Tabel 4).
Nedenfor er vist sammenhængen mellem opnåede varige mindreudgifter i de enkelte budgetår og anvendelsen af disse, både som varige udgifter og engangsudgifter:
Tabel 5: Finansiering inden for det enkelte budgetår
År/ Udgiftsart Beløb i 1.000 kr. |
2006 |
2007 |
2008 |
2009 |
|||
Varige mindre- udgifter |
Anvendte omstil- lingsmil- der |
Varige mindre- udgifter |
Anvendte omstil- lingsmil- der |
Varige mindre- udgifter |
Anvendte omstil- lingsmil- der |
Varige mindre- udgifter |
|
Anlægsudgifter |
|
3.600 |
0 |
6.400 |
0 |
5.200 |
0 |
Varige drifts-udgifter |
12.200 |
7.249 |
4.951 |
*) -3.797 |
8.748 |
**) 435 |
8.313 |
Samlet ramme til omstilling og fornyelse |
12.200 |
10.849 |
4.951 |
2.603 |
8.748 |
5.635 |
8.313 |
Omstillingsmidler reserveret
til ufor-udsete udgifter |
|
1.351 |
|
2.348 |
|
3.113 |
|
Balance |
12.200 |
12.200 |
4.951 |
4.951 |
8.748 |
8.748 |
8.313 |
*) Beløbet dækker over en udgift på 3,7 mill.kr. i 2007, som modsvares af frigjorte driftsmidler ved første fase i overdragelsen af Nærumgård til handicapområdet.
**) Beløbet dækker over en udgift på 8,3 mill.kr. i 2008, som modsvares af frigjorte driftsmidler ved sidste fase i overdragelsen af Nærumgård til handicapområdet, som forventes fuldt afviklet i 2008.
Der er i de enkelte budgetår fra 2006 – 2008 afsat omstillingsmidler, som skal dække eventuelle merudgifter i f.m. anlægsarbejder, andre uforudset udgifter og udgifter i f.m. eventuelle yderligere behov for omstillinger inden udløbet af perioden.
Der er ikke indenfor rammen mulighed for at afsætte midler til understøttelse af de institutioner, som i f.m. ombygning og tilpasning vil have tomme pladser.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget gav i november 2004 tilsagn til en understøttelse af den aktivitetsbaserede budgetfordelingsmodel i form af en central reserve på 20 mill.kr., som blev stillet til rådighed for tilpasninger på vanskeligt stillede døgninstitutioner grundet manglende efterspørgsel eller til at udvikle døgninstitutionerne og muliggøre omstilling af institutionerne. Midlerne er afsat på funktion 5.21. Forebyggende foranstaltninger. I 2005 forventes anvendt 10 mill.kr. Det vurderes, at der fremadrettet er behov for et tilsvarende beløb.
Det indstilles derfor, at der overføres 10 mill. kr. fra funktion 5.21.1. Forebyggende foranstaltninger til funktion 5.23.1 Døgninstitutioner for børn og unge til dækning af køb af tomme pladser på institutioner under ombygning i perioden 2006-2008.
Udgiften til omstillingen kan således afholdes indenfor de midler, som i dag anvendes på anbringelsesområdet.
Efter udløbet af omstillingsperioden er der 8,3 mill.kr. tilbage af de opnåede omstillingsmidler, som fremadrettet anvendes til yderligere omstillings- og fornyelsesbehov på området eller understøttelse af institutioner, der i kortere perioder har vanskeligheder ved at opnå fuld belægning. Med de foreslåede tilpasninger sikres, at området kan imødegå udsving i belægninger uden yderligere tilførsel af midler.
Det forventes derfor ikke, at omstillingen vil have væsentlige beskæftigelsesmæssige konsekvenser for området samlet set (antal stillinger). Der vil dog når der lukkes pladser indenfor en kategori og etableres nye typer af pladser være behov for at sikre, at de nye typer af pladser bemandes af medarbejdere med netop de kvalifikationer, som er nødvendige for de enkelte tilbud. En vis udskiftning i den samlede medarbejdergruppe må derfor påregnes (max. 44 stillinger i perioden 2006-2008, hvoraf flertallet vil kunne tilbydes anden beskæftigelse ved etablering af nye tilbud).
ANDRE
KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
· Rapport "Omstilling og fornyelse af det samlede tilbud på dagbehandlings- og døgninstitutionsområdet".
Grethe Munk
/
Sven Bjerre