Høringssvar om supplement til politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer (Bilag)
Høringssvar om supplement til politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 23. november 2005
17. Høringssvar om supplement til politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer (Bilag)
FAU 634/2005 J.nr. 634/2005
INDSTILLING
Familie-
og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i forbindelse med
høring om fo
rslag til ny politik for Københavns Kommunes samarbejde med
frivillige og almennyttige organisationer meddeler Økonomiforvaltningen, at
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget kan godkende den af Økonomiforvaltningen
forslåede frivillighedspolitik, jf. bilag1, med de af Kontaktudvalget for
Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune og Familie- og
Arbejdsmarkedsforvaltningens præciseringer samt ændringer/tilføjelser af en
række punkter, jf. bilag A.
RESUME
Med Borgerrepræsentationens vedtagelse af budgettet for 2004 i oktober 2003, blev følgende hensigtserklæring om udformning af en supplerende frivillighedspolitik vedtaget:
Inden sommerferien 2004 udarbejdes en frivillighedspolitik for København med fokus på:
o Generelt at styrke civilsamfundets medansvar for og deltagelse i løsningen af samfundsmæssige problemstillinger.
o At udvikle nye måder at samordne og integrere kommunens og civilsamfundets indsats (Budget 2004, hensigtserklæring 11).
I maj 2004 opfordrede Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune til, at fristen for udarbejdelse af en ny frivillighedspolitik blev rykket så Kontaktudvalget havde mulighed for at deltage i processen. Dette blev tiltrådt og fristen blev flyttet til efteråret 2005.
Med udgangspunkt i den eksisterende politik og "Charteret for samspil mellem det frivillige Danmark/Foreningsdanmark og det offentlige", er det formålet med den nye frivillighedspolitik at skabe de bedst mulige rammer for den frivillige aktivitet i København.
Hvor den eksisterende frivillighedspolitik dækker det sociale område, har forslaget til ny politik til formål at afdække både det frivillige arbejde, der sker på det sociale område i forbindelse med aktiviteter henvendt til bestemte målgrupper/brugergrupper, samt arbejdet i de frivillige aktivitetsudøvende foreninger, f.eks. idrætsforeninger. Københavns Kommune ønsker at skabe de bedst mulige rammer for hele dette spænd af frivillighed.
Kontaktudvalget ytrede i
forbindelse med høringen af Økonomiforvaltningens forslag til en ny
frivillighedspolitik utilfredshed med, at deres bidrag kun i ringe udstrækning
indgik i politikken. På den baggrund har Kontaktudvalget og Familie- og
Arbejdsmarkedsforvaltningen efter aftale med Økonomiforvaltningen udarbejdet et
revideret udkast til ny frivillighedspolitik med udgangspunkt i
Økonomiforvaltningens oprindelige forslag.
Økonomiforvaltningen har meddelt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at Kontaktudvalgets og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens reviderede udkast til frivillighedspolitik for Københavns Kommune skal tage udgangspunkt i Økonomiforvaltningens forslag således, at politikken ikke skal sendes i høring i samtlige fagudvalg igen.
På den baggrund indstilles det, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget som udvalgets høringssvar meddeler Økonomiforvaltningen, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget kan godkende den af Økonomiforvaltningen forslåede frivillighedspolitik med de af Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens præciseringer samt ændringer/tilføjelser af en række punkter, jf. bilag A.
SAGSBESKRIVELSE
Den eksisterende frivillighedspolitik i Københavns Kommune
Den 24. august 2000 tiltrådte
Borgerrepræsentationen en politik for Københavns Kommunes samarbejde med
frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver (BR
335/2000). Indstillingen inklusiv et stillet ændringsforslag blev godkendt uden
afstemning.
Af politikken fremgår det, at Københavns Kommune ønsker at styrke samarbejdet med frivillige og almennyttige organisationer, for herigennem:
·
at sikre dialogen mellem den frivillige og offentlige
indsats i løsningen af sociale opgaver, således at tilbuddene til borgerne
styrkes og supplerer hinanden,
·
at skabe helhed i indsatsen og problemløsningen,
·
at inddrage borgerne i løsningen af sociale problemer,
·
at man gennem dialog og samarbejde fastholder den
gensidige respekt for og accept af det offentliges professionelle faglighed og
det frivillige arbejdes personlige engagement, og
·
at synliggøre effekterne af det frivillige arbejde i
kommunen og skabe gensidig tillid og åbenhed mellem organisationerne,
foreningerne og kommunen ved at opstille mål for brugen af de tildelte midler
og efterfølgende evaluere opfyldelsen af disse mål.
Det blev også slået fast, at Kontaktudvalget, Ældrerådene og Folkeoplysningsudvalget fortsat skal være omdrejningspunktet for kommunens samarbejde med de frivillige og almennyttige organisationer om løsningen af sociale opgaver.
Hvad angår organiseringen blev det slået fast, at den nuværende organisering af samarbejdet mellem kommunen og de frivillige organisationer og foreninger understøtter målet om at styrke kommunens samarbejde med de frivillige organisationer om løsningen af sociale opgaver. Med en bred repræsentation af brugere og politikere i både Kontraktudvalget, Ældrerådene, Det Sociale Brugerråd i Københavns Kommune og Folkeoplysningsudvalget er der en tæt kontakt mellem det politiske og det frivillige niveau.
Midler afsat til de frivillige organisationer
Midlerne til de frivillige organisationer er i dag fordelt på forskellige politiske udvalg: Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens primære bidrag til de frivillige sker gennem administration af servicelovens § 115-tilskudsmidler. Den økonomiske ramme til frivilligt socialt arbejde er i 2005 på ca. 16,6 mill. kr.
Processen vedrørende udarbejdelse af ny frivillighed frivillighedspolitik
Med Borgerrepræsentationens vedtagelse af budgettet for 2004 i oktober 2003 blev der vedtaget en hensigtserklæring om udformning af en ny supplerende frivillighedspolitik:
Inden sommerferien 2004 udarbejdes en frivillighedspolitik for København med fokus på:
o Generelt af styrke civilsamfundets medansvar for og deltagelse i løsningen af samfundsmæssige problemstillinger.
o At udvikle nye måder at samordne og integrere kommunens og civilsamfundets indsats (Budget 2004, hensigtserklæring 11).
Erklæringen blev vedtaget med 41 stemmer for, 5 stemmer imod og 9 undlod at stemme. A, V, B, C, O og D stemte for, Ø stemte imod og F undlod at stemme.
Økonomiforvaltningen har haft formandskabet for arbejdet med deltagelse af repræsentanter fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har beskrevet det nuværende samarbejde med de frivillige organisationer, samt leveret forslag til supplement til den eksisterende frivillighedspolitik (Rapporten er vedlagt indstillingen som bilag 2).
Arbejdet med at udarbejde en ny frivillighedspolitik har taget udgangspunkt i den eksisterende politik (BR 335/2000) samt "Charter for samspil mellem det frivillige Danmark/Foreningsdanmark og det offentlige" (Chartret er vedlagt indstillingen som bilag 4).
Med udgangspunkt i den eksisterende politik og charteret, er det formålet at skabe de bedst mulige rammer for den frivillige aktivitet i kommunen.
Hvor den eksisterende frivillighedspolitik alene dækker det sociale område, har forslaget til ny politik til formål at dække både det frivillige sociale arbejde i forbindelse med aktiviteter henvendt til en bestemt målgruppe/brugergruppe, men også arbejdet i de frivillige aktivitetsudøvende foreninger, f.eks. idrætsforeninger, som arrangerer aktiviteter for deres medlemmer. Københavns Kommune ønsker at skabe de bedst mulige rammer for hele spektret af den frivillige indsats i kommunen.
Kontaktudvalget nedsatte en arbejdsgruppe, som har udarbejdet ønsker til en ny frivillighedspolitik. Kontaktudvalget har behandlet udkastet og afleverede sine ønsker til en ny frivillighedspolitik til Økonomiforvaltningen i marts 2005 (Kontaktudvalgets forslag til ny frivillighedspolitik er vedlagt indstillingen som bilag 3).
Den ny frivillighedspolitik
Økonomiforvaltning har sendt et forslag til ny frivillighedspolitik til høring i samtlige af kommunens forvaltninger, Kontaktudvalget og Valby Lokalråd (bilag 1). Der var imidler tid på Kontaktudvalgets møde den 13. september 2005 enighed om, Økonomiforvaltningens forslag til ny frivillighedspolitik mere lignede et supplement til den eksisterende politik end et forslag til ny politik. Der var endvidere enighed om, at der ikke var taget tilstrækkeligt højde for Kontaktudvalgets bidrag.
Økonomiudvalget indkaldte på den baggrund de relevante forvaltninger samt Kontaktudvalget til møde den 4. oktober, hvor det blev aftalt, at Kontaktudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skulle udarbejde et forslag til kommunens frivillighedspolitik med afsæt i Økonomiforvaltningens oprindelige forslag.
Nedenstående er resultatet af dette arbejde. Teksten med kursiv er Kontaktudvalgets og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens ændringer i forhold til det oprindelige forslag fra Økonomiforvaltningen.
Københavns Kommune ønsker, at styrke samarbejdet med frivillige og almennyttige organisationer, for herigennem ·
at sikre dialogen mellem den frivillige og offentlige
indsats i løsningen af sociale opgaver og
ved tildeling af midler, således at indsatsen overfor borgerne styrkes og
supplerer hinanden. Således skal
beslutninger, som involverer de frivillige organisationer i rimelig tid
forelægges Kontaktudvalget/ de frivillige organisationer til høring ·
at skabe helhed i indsatsen og problemløsningen. Kommunens medarbejdere skal derfor på
såvel centralt som lokalt plan gøres bekendt med kommunens
frivillighedspolitik ·
at inddrage borgerne i løsningen af sociale
problemer. I kommunens informationsarbejde
overfor borgerne skal der løbende gøres opmærksomt på mulighederne for at
deltage i frivilligt arbejde ·
at fastholde
den gensidige respekt for og accept af det offentliges professionelle
faglighed og det frivillige arbejdes personlige engagement og de enkelte
organisationers værdigrundlag gennem dialog og samarbejde. I forlængelse
heraf tilstræber kommunen i videst mulig omfang at indgå samarbejdsaftaler/partnerskabsaftaler
med frivillige organisationer, således at samarbejdet bidrager til at udnytte
de frivillige organisationers ressourcer og kompetencer bedst muligt · at synliggøre effekterne af det frivillige arbejde i kommunen og skabe gensidig tillid og åbenhed mellem organisationerne, foreningerne og kommunen ved at opstille mål for brugen af de tildelte midler og efterfølgende evaluere opfyldelsen af disse mål ·
At de frivillige aktivitetsudøvende foreninger i højere grad end nu tillægges en
betydning i arbejdet med at udvikle sociale relationer, forpligtende
fællesskaber og udvikling af demokratiet · At de kommunale tilskud gives, så de frivillige foreningers selvbestemmelse ikke anfægtes ·
At det i forlængelse af vedtagelsen af Københavns
Kommunes overordnede frivillighedspolitik pålægges samtlige fagudvalg at udarbejde en implementering/operationalisering
af frivillighedspolitikken, der beskriver samarbejde mellem udvalg,
forvaltning og frivillige organisationer. Implementeringsplanen
for de enkelte forvaltninger skal forelægge senest et år efter
frivillighedspolitikkens vedtagelse. Endvidere skal planen følges op hvert
andet år ·
At støtte
udviklingen af lokalt samarbejde, hvor frivillige organisationer og aktive
medborgere kan indgå i udviklingen af nye fællesskabs- og handlemuligheder Kontaktudvalget for det frivillige sociale arbejde i Københavns Kommune og Folkeoplysningsudvalget skal fortsat være omdrejningspunkter for kommunens samarbejde med de frivillige og almennyttige organisationer. Københavns Kommunes frivillighedspolitik tages op til revis
ion efter
en 4 - årig periode. |
Økonomiforvaltningen har meddelt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at Kontaktudvalgets og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens reviderede udkast til frivillighedspolitik for Københavns Kommune skal tage udgangspunkt i Økonomiforvaltningens forslag således, at politikken ikke skal sendes i høring i samtlige fagudvalg igen.
Kontaktudvalgets og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens forslag til ny frivillighedspolitik er blevet godkendt af Kultur- og Fritidsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen (bilag B og C).
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anbefaler, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget som udvalgets høringssvar meddeler Økonomiforvaltningen, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget kan godkende den af Økonomiforvaltningen forslåede politik frivillighedspolitik med de af Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens præciseringer samt ændringer/tilføjelser af en række punkter, jf. bilag A.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Ingen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Økonomiforvaltningen har sendt den eksisterende frivillighedspolitisk samt forslag til supplement og bilag til høring i alle udvalg samt Kontaktudvalget.
BILAG
· Bilag A: Kontaktudvalg og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens forslag til ny frivillighedspolitik
· Bilag B: Kultur- og Fritidsforvaltningens kommentarer til det reviderede forslag til ny frivillighedspolitik
· Bilag C: Sundhedsforvaltningens kommentarer til det reviderede forslag til ny frivillighedspolitik
· Bilag D: Høring om forslag til supplement af politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer
· Bilag E: Udkast af indstillingen til Økonomiudvalget
· Bilag 1: Forslag til ny frivillighedspolitik for Københavns Kommune
· Bilag 2: Rapport "Forvaltningernes tildeling af midler samt bestående arbejde med frivillige organisationer"
· Bilag 3: Kontaktudvalgets forslag til frivillighedspolitik
· Bilag 4: "Charter for samspil mellem det frivillige Danmark/Foreningsdanmark og det offentlige"
· Bilag 5: Indstilling samt beslutningsreferat for den nuværende politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer og løsning af sociale opgaver (BR 335/2000)
Grethe Munk
/
Torben Brøgger