Måling af sagsbehandlingstider i maj 2005 (Bilag)
Måling af sagsbehandlingstider i maj 2005 (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 12. oktober 2005
4. Måling af sagsbehandlingstider i maj 2005 (Bilag)
FAU 510/2005 J.nr. 510/2005
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager Redegørelse om måling af sagsbehandlingstider i maj 2005 til efterretning,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at sagsbehandlingstiden for "hjælp til samværsudgifter med egne børn" (§ 83, stk. 1, i Lov om aktiv socialpolitik) fastsættes til 3 uger,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at sagsbehandlingstiden for "hjælp til rejseudgifter med henblik på kontakt til børn, der er ført til udlandet uden samtykke fra forældremyndighedens indehaver" (§ 83, stk. 2, i Lov om aktiv socialpolitik) fastsættes til 3 uger,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at sagsbehandlingstiden for "hjælp til udgifter ved at forsørge et barn, når forældremyndigheden ved forældremyndighedsindehaverens død er tillagt en anden" (§ 84 i Lov om aktiv socialpolitik) fastsættes til 3 uger og
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at sagsbehandlingstiden for "hjælp til flytning" (§ 85 i Lov om aktiv socialpolitik) fastsættes til 3 uger.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i 2001, 2002, 2003 og senest i maj 2005 gennemført måling af sagsbehandlingstider i forhold til frister, der er fastsat i medfør af retssikkerhedslovens § 3, st k. 2.
Sagsbehandlingsfrister i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er fastsat i overensstemmelse med Socialministeriets anbefaling i vejledning til Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, hvorefter fristerne bør realistiske, således at de f.eks. svarer til den tid, der i praksis går med at behandle 80 til 90 pct. af den pågældende sagstype.
Den seneste måling viser, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har en stabil og meget høj generel overholdelsesprocent på 90 pct. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid udgjorde 15,9 kalenderdage.
For sagstyper, hvor der modtages mange ansøgninger, er der også en høj overholdelsesprocent. I enkelte tilfælde er der dog tale om, at overholdelsesprocent ikke er tilstrækkelig høj. Det gælder således særligt i forbindelse med hjælpemidler og førtidspension.
Der ses dog fremgang for 3 ud af
4 handicapcentrene i forbindelse med overholdelse af den generelle
overholdelsesprocent.
SAGSBESKRIVELSE
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i medfør af retssikkerhedslovens § 3, stk. 2, fastsat frister for behandling af ansøgninger om hjælp efter social- og beskæftigelseslovgivningen, og har på sit møde den 8. december 1999 besluttet, at der skal måles på forvaltningens overholdelses af de fastsatte sagsbehandlingsfrister i én måned om året.
Socialministeriet har i vejledning til Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område anbefalet, at fristerne er realistiske, således at de f.eks. svarer til den tid, der i praksis går med at behandle 80 til 90 pct. af den pågældende sagstype.
Sagsbehandlingsfristerne i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er fastsat i overensstemmelse hermed.
Der er gennemført målinger i februar 2001, november 2002, november 2003 og senest i maj 2005. På grund af forventede opgraderinger af IT-systemer, der ressourcemæssigt ville påvirke lokalforvaltningen væsentligt i implementeringsfasen, tiltrådte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at der ikke gennemførtes en sagstidsmåling i 2004.
Der har vist sig behov for fastsætte sagsbehandlingsfrister for hjælp
efter §§ 83, 84 og 85 i kapitel 10 i lov om aktiv socialpolitik.
Der er fastsat sagsbehandlingsfrister for de to øvrige paragraffer i kapitel 10, dvs. for §§ 81 og 82. Sagsbehandlingsfristen er her 3 uger, hvorfor det anbefales, at samme sagsbehandlingsfrist fastsættes for behandling af ansøgninger efter §§ 83, 84 og 85.
1. Sagstidsmåling
Ved Sagstidsmålingen i maj 2005 er der indberettet 16.351 afgørelser, hvoraf 14.745 er afgjort inden for de fastsatte sagsbehandlingsfrister, svarende til en generel overholdelsesprocent på 90.
Nedenfor i tabel 1 er vist resultatet af de gennemførte sagstidsmålinger i perioden 2001 til 2005.
Tabel 1.
Sagstidsmålinger i 2001 – 2005
|
Februar 2001 |
November 2002 |
November 2003 |
Maj 2005 |
Antal afgørelser |
13.979 |
16.791 |
16.289 |
16.351 |
Gen. pct. 1) |
90,14 pct. |
92,62 pct. |
92,51 pct. |
90,18 pct. |
Behandlingstid 2) |
- 3) |
12,6 |
14,6 |
15,9 |
Noter
1)
Generel
overholdelsesprocent beregnes som en procent på baggrund af alle afgørelser
uanset ydelsestype, der er truffet i måleperioden,.
2)
Den
gennemsnitlige sagsbehandlingstid (her benævnt "behandlingstid") beregnes som
et antal kalenderdage på baggrund af alle afgørelser uanset ydelsestype og
sagsbehandlingsfrist, der er truffet i måleperioden.
3)
Den
gennemsnitlige sagsbehandlingstid er ikke opgjort i forbindelse med
sagstidsmålingen i 2001.
Den generelle overholdelsesprocent ligger således stabilt på et højt niveau, idet overholdelsesprocenten på intet tidspunkt ses at ligge under 90 pct.
Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid ses steget lidt over de seneste tre målinger, idet den er steget fra 12,6 kalenderdage i 2002 til 15,9 kalenderdage i 2005.
Stigningen i den gennemsnitlige sagsbehandlingstid må ses i sammenhæng med indførelse af mere kompleks lovgivning samtidig med et vist behov for yderligere ressourcer. Udvalget har da også i en række beslutninger arbejdet for, at der tilføres lokalforvaltningen økonomi til nyansættelser.
Sammenfattende kan der dels konstateres en stabil høj generel overholdelsesprocent, og dels at en borgers ansøgning om hjælp behandles hurtigt.
Ses der på sagstyper med blot mere end 100 indberettede afgørelser i måleperioden gælder, at der - med få undtagelser - er tale om en overholdelsesprocent på alle sagstyper på over 80.
For så vidt angår tekniske hjælpemidler ligger overholdelsesprocenten under 80 pct. Den manglende fristoverholdelse er koncentreret om Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens handicapcentre.
En del af årsagen skal ses i lyset af, at tekniske hjælpemidler generelt er et område, hvor der opleves en markant stigning i ansøgninger. I forhold til forrige sagstidsmåling er der således tale om en stigning på ikke mindre end 41 pct., idet antallet af afgørelser i måleperioderne er steget fra 263 til 371.
Med hensyn til udskiftning af personlige hjælpemidler, skal man her være særligt opmærksom på, at der er tale om en relativ kort frist (1 uge), hvilket indebærer, at et antal komplekse ansøgninger med deraf længere sagsbehandlingstid kan påvirke måleresultatet.
For så vidt angår sager om førtidspension gælder, at området er et komplekst fagligt område, hvor der har været vakante stillinger, som dermed har påvirket måleresultatet.
Langt
hovedparten af centrene har en høj generel overholdelsesprocent, men
netop
grundet hjælpemiddelområdet ses der for handicapcentrene visse problemer med at
sikre den generelle overholdelsesprocent. Det er dog positivt at se, at der
siden forrige sagstidsmåling kan konstateres en fremgang for tre af
handicapcentrene.
For det fjerde handicapcenter gælder, at der har været konkrete forhold, herunder vakante stillinger i perioden, hvor sagstidsmålingen blev gennemført, som har præget resultatet.
For at
følge op på den manglende overholdelse af sagsbehandlingsfristerne på hjælpemiddelområdet
vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen inddrage de fire handicapcentre i
udarbejdelse af handleplan for, hvordan der sker en forbedring af
overholdelsen.
Senest
inden udgangen af oktober 2005 skal der foreligge en endelig handleplan.
Familie-
og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil holde Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
orienteret om arbejdet med handleplanerne.
Generelt er der forventning til at kompetenceudvikling i lokalforvaltningen vil få en positiv indflydelse i forbindelse sikring af overholdelse af sagsbehandlingsfrister.
I forbindelse
med Sagstidsmålingen i maj 2005, er der tillige målt på skriftlig underretning
til borgeren, hvis en sagsbehandlingsfrist ikke kan overholdes, jfr.
retssikkerhedslovens § 3, stk. 2 in fine. Målingen viser, at der kun
undtagelsesvis formelt foretages skriftlig underretning af borgeren. På den
anden side vil borgeren som oftest være klar over, hvor sagen beror, idet der
særligt i mere komplekse sager (hvor sagsbehandlingsfristen og
sagsbehandlingstiden også er længere) er en løbende kontakt med borgeren.
3. Fastsættelse af
sagsbehandlingsfrister
Der er i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fastsat en række
sagsbehandlingsfrister i medfør af § 3 stk. 2, i Lov om retssikkerhed og
administration på det sociale område for, hvor lang tid der må gå, inden der skal være truffet afgørelse på en
ansøgning om hjælp efter beskæftigelses- eller sociallovgivningen.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har tidligere godkendt, at sagsbehandlingsfristen er 3 uger på området enkeltydelser og sygebehandling (§§ 81 og 82 i kapitel 10 om hjælp i særlige tilfælde i Lov om aktiv socialpolitik).
Der har vist sig behov for også at fastsætte sagsbehandlingsfrister for
de øvrige paragraffer i kapitel 10 i Lov om aktiv socialpolitik, der vedrører:
·
§ 83 stk. 1:
Hjælp til samværsudgifter med egne børn
·
§ 83 stk. 2:
Hjælp til rejseudgifter med henblik på kontakt til børn, der er ført til
udlandet uden samtykke fra forældremyndighedens indehaver
·
§ 84: Hjælp
til udgifter ved at forsørge et barn, når forældremyndigheden ved forældremyndighedsindehaverens
død er tillagt en anden
·
§ 85: Hjælp
til flytning.
Sagsbehandlingsfristen for de øvrige bestemmelser i kapitel 10 er som nævnt af udvalget godkendt til 3 uger, og det indstilles derfor, at der tilsvarende fastsættes en sagsbehandlingsfrist på 3 uger for behandling af ansøgninger efter §§ 83, stk. 1 og 2, 84 og 85 i Lov om aktiv socialpolitik.
De foreslåede sagsbehandlingsfrister har været til høring i Det Sociale Brugerråd, der ikke har haft bemærkninger hertil.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes
ØKONOMI
Indstillingen har ikke væsentlige økonomiske konsekvenser.
ANDRE KONSEKVENSER
Der er ikke andre konsekvenser.
HØRING
De foreslåede sagsbehandlingsfrister for afgørelser efter §§ 83, stk. 1 og 2, 84 og 85 i Lov om aktiv socialpolitik har været til høring i Det Sociale Brugerråd, der ikke har haft bemærkninger hertil.
BILAG
· Redegørelse om måling af sagsbehandlingstider i maj 2005
Grethe Munk
/
Torben Brøgger