Mødedato: 12.10.2005, kl. 15:30

Rapport om og brev til integrationsministeren om arbejdsmarkedsrettede tiltag til selvforsørgende udlændinge (Bilag)

Se alle bilag

Rapport om og brev til integrationsministeren om arbejdsmarkedsrettede tiltag til selvforsørgende udlændinge (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. oktober 2005

 

 

25.      Rapport om og brev til integrationsministeren om arbejdsmarkedsrettede tiltag til selvforsørgende udlændinge (Bilag)

 

FAU 490/2005  J.nr. 490/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager "Rapport om nyankomne udlændiges arbejdsmarkedstilknytning i København"  til efterretning.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder og beslutter at sende vedlagte udkast til brev til integrationsministeren med kopi til beskæftigelsesministeren, der opfordrer til at give kommunerne lovgivningsmæssig og økonomisk mulighed for at gennemføre forløb med arbejdsmarkedsrettede tilbud til særligt udsatte grupper også efter udløbet af den 3-årige integrationsperiode.

 

 

RESUME

Københavns Kommunes Integrationsenhed har udarbejdet "Rapport om nyankomne udlændiges arbejdsmarkedstilknytning i København" om de såkaldt "selvforsørgende udlændinge". Rapporten påpeger, at for visse særligt udsatte grupper, er den 3-årige integrationsperiode for kort tid til at finde varigt job. Det gælder f.eks. kvinder, der får børn i løbet af integrationsperioden. Rapporten konkluderer, at uden støtte kommer denne gruppe ikke i job og en stor del af dem vil sandsynligvis komme på kontanthjælp, når de efter normalt syv år kan få tidsubegrænset opholdstilladelse og dermed adgang til offentlige forsørgelsesydelser. Derfor anbefaler rapporten, at kommunerne får lovgivningsmæssig og økonomisk mulighed for at gennemføre forløb med arbejdsmarkedsrettede tilbud til særligt udsatte grupper også efter udløbet af den 3-årige integrationsperiode.

SAGSBESKRIVELSE

Københavns Kommunes Integrationsenhed har udarbejdet "Rapport om nyankomne udlændiges arbejdsmarkedstilknytning i København" (tidligere omdelt i udvalgsmedlemmernes dueslag og her vedlagt igen). Rapporten sætter fokus på de 606 selvforsørgende udlændinge, der fik opholdstilladelse i perioden juli 2000 -juli 2001 og som har boet i Københavns Kommune i hele den 3-årige integrationsperiode.

 

Rapporten konkluderer overordnet, at 47% af disse personer har arbejde i dag og 14% er i gang med en uddannelse. Rapporten viser også, at 83% har haft kontakt til det danske arbejdsmarked i løbet af integrationsperioden. Status i dag er, at 38% af gruppen hverken har tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet. Det gælder især kvinder, der har små børn og samtidig har kort skolegang og ingen eller meget kort erhvervserfaring.

 

Rapporten konkluderer, at denne gruppe pga. barsel og små børn ikke har kunnet deltage aktivt i alle tilbud og forløb i den 3-årige integrationsperiode. De er efter udløbet af integrationsperioden ofte meget bundet til hjemmet og generelt dårligt integreret. Rapporten påpeger, at denne gruppe som i dag er selvforsørgende, blot overlades til sig selv efter udløbet af den 3-årige integrationsperiode.

 

Efter udløbet af integrationsperioden har hverken kommunen eller andre offentlige myndigheder lovhjemmel til at tilbyde disse mennesker forløb med virksomhedspraktik, løntilskudsjob eller andre arbejdsmarkedsrettede tilbud, der kunne hjælpe dem til et job.

 

Rapportens tal viser, at en meget stor del af denne gruppe har brug for fortsatte integrationsmæssige tilbud som tæt opfølgning, vejledning og mulighed for arbejdsmarkedsrettede tilbud. De kan ikke uden denne støtte selv finde et job.

 

Efter normalt syv år i Danmark vil de fleste i denne gruppe af selvforsørgende kunne opnå tidsubegrænset opholdstilladelse. Hvis de fortsat står uden for arbejdsmarkedet, vil de også have adgang til offentlige forsørgelsesydelser og dertil hørende arbejdsmarkedsrettede tilbud.

 

Rapporten anbefaler derfor, at  kommunerne får lovgivningsmæssig og økonomisk mulighed for at gennemføre forløb med arbejdsmarkedsrettede tilbud til særligt udsatte grupper også efter udløbet af den 3-årige integrationsperiode. Ellers overlader man denne gruppe til sig selv fra det 4.-7. integrationsår og skubber derved integrationsopgaven foran sig.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

·        "Rapport om nyankomne udlændiges arbejdsmarkedstilknytning i København" 

·        Udkast til brev til Integrationsministeren med kopi til Beskæftigelsesministeren.

 

 

Grethe Munk

                                                                 /

                                                Torben Brøgger


 

Bilag

Til top