Mødedato: 12.10.2005, kl. 15:30

Økonomisk støtte til Bofællesskabet for Sindslidende Hjemløse i Caroline Amalies Hus i Gothersgade (Bilag)

Se alle bilag

Økonomisk støtte til Bofællesskabet for Sindslidende Hjemløse i Caroline Amalies Hus i Gothersgade (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. oktober 2005

 

 

16.      Økonomisk støtte til Bofællesskabet for Sindslidende Hjemløse i Caroline Amalies Hus i Gothersgade (Bilag)

 

FAU 503/2005  J.nr. 503/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at der i 2005 ydes bofællesskabet et tilskud på 250.000 kr. fra Kommunepuljen til delvis dækning af bofællesskabets underskud for 2005, og at bofællesskabet herudover henvises til at ansøge om § 115 midler til hel eller delvis dækning af den øvrige del af underskuddet for 2005.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der i 2006 sker en dækning af bofællesskabets forventede underskud på 518.000 kr. ved anvendelse af overskydende midler på funktion 5.52 vedr. kommunens botilbud til midlertidige ophold.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der i forbindelse med budgetforslaget for 2007 fremlægges et forslag med henblik på en fortsat kommunal medfinansiering af bofællesskabet.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der indgås en drifts- eller samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og bofællesskabet med fastlæggelse af de fremtidige rammer for samarbejdet mellem de to parter, og

 

at bofællesskabet inddrages under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens socialfaglige tilsynsordning, der bl.a. indebærer, at der fra forvaltningens side aflægges årlige uanmeldte tilsynsbesøg.

 

 

RESUME

Medlem af bestyrelsen for Bofællesskabet for Sindslidende Hjemløse (Caroline Amalie), tidligere socialdirektør Paul Kristensen har henvendt sig til borgmester Bo Asmus Kjeldgaard vedr. øget kommunal støtte til bofællesskabet på grund af bofællesskabets anstrengte økonomi.

 

Bofællesskabet er beliggende i Gothersgade og der bor 26 yngre psykisk syge københavnere på stedet. Bofællesskabet er etableret på privat basis og er organiseret som selvejende institution med fonds styring. 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har igennem en årrække ydet stedet et årligt driftstilskud på 200.000 kr., ligesom der er ydet bofællesskabet tilskud fra § 115 midlerne. Beboerne i Caroline Amalie har for langt hovedpartens vedkommende tilknytning til Københavns Kommune og bofællesskabet indgår således som et supplerende botilbud til hjemløse psykisk syge i Københavns Kommune. 

 

Udover støtte fra Københavns Kommune har Caroline Amalie i en årrække modtaget et årligt tilskud på 350.000 kr. fra "Socialministeriets pulje til frivilligt socialt arbejde for socialt truede mennesker" (PUF-puljen). Caroline Amalie har også i 2005 modtaget et tilskud på 350.000 kr. fra denne pulje. Imidlertid er PUF puljen ikke beregnet til støtte af permanent karakter, og det forventes derfor, at Socialministeriets tilskud vil blive nedtrappet til 0 i løbet af de næste 3 år. 

 

De tilskud, som bofællesskabet modtager dækker ikke bofællesskabets udgifter. Der forventes et underskud på 368.000 kr. i 2005, der forventes at stige til 518.000 kr. i 2006 og 618.000 kr. i 2007 i forbindelse med nedtrapningen af Socialministeriets tilskud fra PUF puljen. Dette er baggrunden for bofællesskabets ansøgning om yderligere kommunal medfinansiering. 

 

Når Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anbefaler, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen stiller sig positivt over for bofællesskabets ansøgning, er begrundelsen herfor, at der er tale om et tilbud, som kommer københavnske borgere med svære sociale og psykiske problemer til gode, og fordi fællesskabet har en aflastende funktion i forhold til Københavns Kommunes egne botilbud for psykisk syge.

 

Det er samtidig Familie- og Arbejdsmarkedforvaltningens opfattelse, at en yderligere kommunal medfinansiering bør følges af en yderligere kommunal indflydelse på bofællesskabets drift. Dette er baggrunden for indstillingen om, at der indgås en driftsaftale eller samarbejdsaftale mellem de to parter, og at Caroline Amalie inddrages under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens socialfaglige tilsynsordning.

 

SAGSBESKRIVELSE

Medlem af bestyrelsen for Bofællesskabet For Sindslidende Hjemløse i Caroline Amalies Hus, tidligere socialdirektør Paul Kristensen, har i en henvendelse til borgmester Bo Asmus Kjeldgaard gjort rede for bofællesskabets vanskelige økonomiske situation, og i den forbindelse spurgt om muligheden for at Københavns Kommune kan træde hjælpende til.

 

Det fremgår af henvendelsen, at der i 2005 er budgetteret med udgifter til bofællesskabet på 1.831.000 kr. Der er i budgettet regnet med indtægter i 2005 i form af huslejebetaling fra beboerne på 838.000 kr. Da Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen p.t. støtter bofællesskabet med 200.000 kr. i driftstilskud og 75.000 kr. i tilskud efter servicelovens

§ 115, og Socialministeriet også i 2005 har ydet tilskud på 350.000 kr., er der således et finansieringsbehov på 368.000 kr. i 2005. Finansieringsbehovet forventes at stige til 518.000 kr. i 2006 og 618.000 kr. i 2007 i forbindelse med at Socialministeriets tilskud til Caroline Amalie forventeligt nedtrappes.

 

Beskrivelse af bofællesskabet.

Bofællesskabet omfatter 26 boliger i ejendommen Caroline Amalies Hus, Gothersgade 141, Gothersgade 141, 1123 København K. Ejendommen var tidligere ejet af de Samvirkende Menighedsplejer og rummede et somatisk plejehjem.

 

Huset ejes af den Sociale Fond Dronning Amalies Hus. Fondens formål er at udleje ejendommen til bofællesskabet. Det fremgår af fondens fundats, at lejen ikke må sættes højere end de driftsudgifter, som fonden har i forbindelse med ejendommens drift. Endvidere fremgår det af fundatsen, at ved en evt. opløsning af fonden, skal fondens midler fordeles til lignende sociale formål under Socialministeriet eller Københavns Kommune. Fonden  har for nylig fået tilsagn fra diverse fonde om økonomisk støtte, der muliggør en gennemgribende renovering af ejendommen, og dermed skaber bedre forhold for beboerne.

 

Bofællesskabet er organiseret som en selvejende institution med egen bestyrelse, men bofællesskabet er organisatorisk tæt knyttet til ovennævnte fond, bl.a. med betydeligt personsammenfald mellem fondens og bofællesskabets bestyrelse.

 

Bofællesskabet har som formål at give fortrinsvis yngre psykisk syge hjemløse bedre livsvilkår gennem bolig, aktiv deltagelse i bofællesskabet, og hvis det er muligt, at skabe grundlag for at beboerne kan flytte ud i egen bolig.

 

Ud over at være hjemløse og lide af psykisk sygdom vil de mennesker, der flytter ind i bofællesskabet ofte have andre problemer i form af ensomhed, kriminalitet og stof- eller alkoholafhængighed. Et vigtigt formål er at opnå kontakt til en gruppe af yngre hjemløse, som det er svært at opnå kontakt til.

 

Der er ansat to lønnede medarbejdere ved bofællesskabet. Foruden de to medarbejdere er der til bofællesskabet knyttet 12 frivillige. De frivilliges opgave er bl.a. at deltage i livet i bofællesskabet og at samarbejde med brugerne, f.eks. i form af madlavning, undervisning, fritidsaktiviteter osv. Det vil også være en særlig opgave at bistå beboerne i forbindelse med udslusning, f.eks. ved flytning, indretning af bolig, kontakt til naboer og nærområde og i gunstigste fald til en arbejdsplads.

 

Ideen er gradvist at øge beboernes deltagelse i og udvikle beboernes færdigheder i de daglige gøremål, som madlavning, rengøring og vask og at fremme beboernes fornemmelse af selvværd.

 

En betydelig andel af beboerne har behandlingsmæssig kontakt til det lokale distriktspsykiatriske center, og der er etableret en uformel samarbejdsrelation mellem dette center og bofællesskabet.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens hidtidige relation til bofællesskabet.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i en periode frem til 2000 haft en plads i bestyrelsen for bofællesskabet, men forvaltningen har herudover ikke haft nogen indflydelse på bofællesskabets drift. Bofællesskabet er selvvisiterende, så forvaltningen har heller ikke nogen bestemmelsesret med hensyn til hvem der skal bo i bofællesskabet.

 

Forvaltningen har i en længere årrække ydet et årligt driftstilskud til bofællesskabet på 200.000 kr. og tilskud fra § 115 midlerne, og bofællesskabet har også i 2005 – i lighed med tidligere år - modtaget et tilskud på 350.000 kr. fra Socialministeriets PUF pulje. 

 

Forvaltningen ser bofællesskabet som et supplement til forvaltningens egne botilbud, bl.a. i forhold til en gruppe borgere, som foretrækker at bo i en mere "pensionatslignende" boform.

 

Ifølge lokalcenter Indre By har langt hovedparten af de mennesker, som flytter ind i bofællesskabet i forvejen tilknytning til Københavns Kommune, og samtlige beboere i bofællesskabet modtager kontanthjælp eller pension fra lokalcentret.

 

Lokalcenter Indre By henviser i øvrigt selv borgere fra området til bofællesskabet. Det drejer sig om borgere, som er eller står over for at blive hjemløse. I nogle tilfælde bliver de pågældende kun boende i bofællesskabet i kortere tid, mens de venter på en anden bolig, men der er også en del som bliver boende i bofællesskabet gennem længere tid.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens fremtidige relation til Caroline Amalie.

Det vurderes, at Caroline Amalie har en aflastende funktion i forhold til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens egne botilbud. En del af beboerne i bofællesskabet vil, såfremt Caroline Amalie ophørte som tilbud, kunne bo i en almindelig bolig, mens de øvrige vil skulle tilbydes et særligt botilbud i form af en bolig i et bocenter eller bofællesskab.

 

Der foreligger ikke tilstrækkelige oplysninger om de nuværende beboeres helbredsforhold og behov til præcist at vurdere den indbyrdes fordeling mellem beboere, som vil kunne bo i egen bolig og beboere, som vil have behov for et særligt botilbud. Skønsmæssigt vil det formentlig dreje sig om op til halvdelen af beboerne, som i givet fald vil skulle tilbydes et særligt botilbud.

 

En tilførsel i givet fald af ca. 10 – 15 personer til den eksisterende venteliste vil betyde en forværring af den i forvejen anstrengte ventelistesituation for botilbud til psykisk syge.

 

Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens opfattelse, at den øgede medfinansiering bør følges af en øget kommunal indflydelse på bofællesskabets drift. Dette er baggrunden for indstillingen om, at der indgås en drifts- eller samarbejdsaftale mellem de to parter.

 

I en sådan aftale forudsættes bl.a. behandlet spørgsmålet om, hvordan den fremtidige visitation til bofællesskabet skal tilrettelægges, samt hvilke krav kommunens skal stille til kvaliteten af bofællesskabets indsats i forhold til beboerne. 

 

Forvaltningens indstilling om, at Caroline Amalie inddrages under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens socialfaglige tilsynsordning skal ses på samme baggrund.  

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Der henvises til vedlagte bilag fra Caroline Amalie, hvori der nærmere er redegjort for bofællesskabets finansieringsbehov i hvert årene 2005 – 2007.

 

Som det fremgår er der i 2005 budgetteret med udgifter til bofællesskabet på 1.831.000 kr. Der er i budgettet regnet med indtægter i 2005 i form af huslejebetaling fra beboerne på 838.000 kr. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen støtter i 2005 bofællesskabet med 200.000 kr. i driftstilskud og 75.000 kr. i § 115 midler. Endvidere har Socialministeriet også i 2005 ydet bofællesskabet et tilskud på 350.000 kr. Bofællesskabet har således et finansieringsbehov på 368.000 kr. i 2005.

 

Bofællesskabet har opgjort de tilsvarende finansieringsbehov for 2006 og 2007 til henholdsvis 518.000 kr. og 618.000 kr. Stigningen skyldes at Socialministeriets tilskud forventes nedtrappet til 0 over de næste tre år.  

 

Forvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at der i 2005 ydes bofællesskabet et tilskud på 250.000 kr. fra Kommunepuljen til delvis dækning af bofællesskabets underskud for 2005, og at bofællesskabet herudover henvises til at ansøge om § 115 midler til hel eller delvis dækning af den øvrige del af underskuddet for 2005.

 

Kommunepuljen er midler afsat af Socialministeriet til støtte for kommuner med særligt store udgifter til initiativer i f. m. social indsats over for sindslidende. København Kommune modtager årligt 1 mill. kr. uafhængigt af ansøgning. Kommunepuljen for 2005 udgør 1.288.595 kr., svarende til den samlede puljebevilling for 2005 med tillæg af overførte uforbrugte midler fra 2004. 

 

Forvaltningen indstiller videre, at der i 2006 sker en dækning af bofællesskabets forventede underskud på 518.000 kr. ved anvendelse af overskydende midler på funktion 5.52 vedr. kommunens botilbud til midlertidige ophold. Midler, som fremkommer ved den midlertidige nednormering af det socialpsykiatriske bocenter Ringbo i forbindelse med den igangværende tagrenovering af bocentret

 

Endelig indstiller forvaltningen, at der i forbindelse med budgetforslaget for 2007 fremlægges et forslag med henblik på en fortsat kommunal medfinansiering af bofællesskabet.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

·        Paul Kristensens brev af 26. oktober 2004 med bilag.

·        Årsrapport 2004 fra Bofællesskabsforeningen for sindslidende hjemløse (Hjælp til selvhjælp).

·        Udkast til svarbrev til Paul Kristensen

 

 

                      Grethe Munk

                                                                    /

                                   Carsten Stæhr Nielsen


 

Bilag

Til top