Mødedato: 09.11.2005, kl. 15:30

Analyse af stigningen i antallet af magtanvendelser i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2004 samt plan for nedbringelse

Se alle bilag

Analyse af stigningen i antallet af magtanvendelser i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2004 samt plan for nedbringelse

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. november 2005

 

 

15.      Analyse af stigningen i antallet af magtanvendelser i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2004 samt plan for nedbringelse

 

FAU 600/2005  J.nr. 600/2005

 

 

INDSTILLING

 

 

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, 

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager nærværende analyse af årsagerne til stigningen i antallet af magtanvendelser i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2004 til efterretning,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender nærværende plan for nedbringelse af antallet af magtanvendelser.

 

 

RESUME

 

 

I sommeren 2005 har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forelagt henholdsvis årsberetning for magtanvendelse og årsberetning om det socialfaglige tilsyn på handicap- og psykiatriområdet for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

På sine møder den 22. juni 2005 (FA 302/2005) og 17. august 2005 (FA 341/2005) har Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anmodet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om at udarbejde en analyse af årsagerne til stigningen i antallet af magtanvendelser og en plan for nedbringelse af antallet, som indeholder konkrete initiativer.

 

Nedenfor fremgår såvel en analyse som en plan med konkrete initiativer, hvor sidstnævnte tager udgangspunkt i, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen netop har udarbejdet reviderede retningslinier for magtanvendelse.

 

SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund for indstilling

Det fremgår af årsberetningen om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at der i 2004 har været en stigning i antallet af magtanvendelser på bo- og dagtilbud for handicappede og psykisk syge i forhold til i 2003.

 

Der har i 2004 været i alt 415 tilfælde af magtanvendelse, hvilket er en stigning på 53 tilfælde i forhold til 2003, hvor der var 362 tilfælde af magtanvendelse.

 

Stigningen er størst på handicapområdet, hvor der i 2004 har været 40 flere magtanvendelser end i 2003. På psykisk syge-området har der været 14 flere i 2004 i forhold til 2003.

 

Begge år har langt de fleste magtanvendelser været indgreb efter servicelovens § 109 b om fastholdelse. I 2004 var 405 tilfælde ud af 415 og i 2003 var det 351 tilfælde ud af 362. Antallet af magtanvendelser efter de øvrige bestemmelser i serviceloven er dermed uændret i forhold til 2003.

 

Magtanvendelsen i form af fastholdelse af borgeren sker for at undgå at denne udsætter sig selv eller andre for væsentlig fysisk personskade. Det er ligeledes en betingelse, at der skal være nærliggende fare for denne skade. 

 

Der kan være tale om tilfælde, hvor en person er truende over for andre beboere. Her skal der tages hensyn til de andre beboere. Har personen fx kort forinden været voldelig, og er personen stadig stærkt ophidset, kan der være nærliggende risiko for, at den pågældende vil gribe til vold igen.

 

Hensynet til de andre beboere kan i den konkrete situation indebære, at denne person bør holdes fast og evt. føres til et andet lokale.

 

Der kan også være tale om situationer, hvor en person kontinuerligt slår hovedet ind i væggen, og den pågældende ikke holder op, selv om personalet har forsøgt at berolige vedkommende ved at tale med ham eller hende, ved at henlede opmærksomheden på noget andet, ved at forsøge at motivere vedkommende til at holde op eller ved at skælde ud, og der er risiko for væsentlig personskade, hvis den pågældende fortsætter, kan det være nødvendigt at fastholde fx hoved og arme

 

Med nærliggende fare menes, at det ikke er tilstrækkeligt at have en formodning om, at den pågældende vil foretage sig noget, der kan udsætte personen selv eller andre for at lide væsentlig personskade.

 

Der skal i den konkrete situation være en reel og begrundet risiko for, at vedkommende vil foretage sig handlinger, der er egnede til, at personen skader sig selv eller andre.

 

Eksempler på væsentlig personskade er brækkede lemmer, hjernerystelser, kraniebrud, tabte eller løse tænder, snitsår og kvæstelser opstået enten ved grov fysisk vold eller ved brug af skarpe instrumenter som knive, sakse m.v. eller andre redskaber. Væsentlig personskade kan også være forgiftningstilstande, forbrændinger og bid.

 

Ved brug af magt skal personalet indberette anvendelsen til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, centralforvaltningen, som foretager en vurdering af lovligheden af magtanvendelsen.

 

I 2004 er alle magtanvendelser vurderet som lovlige, på nær et tilfælde på området for psykisk syge, hvor der er brugt fastholdelse.

 

I alle tilfælde har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderet, at betingelsen om nærliggende risiko for væsentlig fysisk personskade har været opfyldt. Vurderingen er sket udfra de indberetninger som bo- og dagtilbuddene har indsendt til forvaltningen.

 

I denne indberetning har den medarbejder der har udført magtanvendelsen nøje beskrevet hvad formålet med magtanvendelsen var, hvad der foregik der inden magtanvendelsen, hvilken situation der førte til magtanvendelsen, handlingsforløbet under magtanvendelsen. Endvidere er der en beskrivelse af borgerens reaktion, herunder hvordan borgeren reagerede umiddelbart efter magtanvendelsen, samt eventuelle forklaringer fra andre der overværede episoden samt borgerens forklaring, hvis det er muligt og lederens kommentarer samt lederens underskrift.

 

Hvor der foreligger en sådan risiko for væsentlig personskade har personalet pligt til at gribe ind og afværge faren. Hvis personalet ikke opfylder denne pligt er det et udtryk for omsorgssvigt og manglende opfyldelse af omsorgspligten efter serviceloven.

 

Denne pligt gælder, hvor borgeren ikke selv er i stand til at vurdere konsekvenserne af sin adfærd, hvilket er gældende for de handicappede og psykisk syge som modtager de nævnte tilbud.

 

Stigningen i antallet af magtanvendelser er derfor udtryk for at brugerne i højere grad har haft en adfærd, hvor personalet er nødt til at gribe ind for at beskytte borgerne og deres omgivelser.

 

Der foregår en løbende pædagogisk proces på tilbuddene for at ændre denne adfærd og undgå magtanvendelse.

 

I næste afsnit vil der være en nærmere analyse af årsagerne til stigningen i antallet af magtanvendelser.

 

2. Analyse af årsagerne til stigningen i antallet af magtanvendelser i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2004

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har foretaget en nærmere analyse af udviklingen i antallet af magtanvendelse på bo- og dagtilbuddene på handicap- og psykisk syge området fra 2003 til 2004.

 

Hvad angår handicapområdet har der fra 2003 til 2004 været en stigning i antallet af indberettede tilfælde af fastholdelse fra 327 til 367. I forhold til det samlede antal indberetninger er der således tale om en forholdsvis begrænset stigning

 

For så vidt angår psykisk syge-området har der fra 2003 til 2004 været en stigning i antallet af indberettede tilfælde af fastholdelse fra 24 til 38.

 

Stigningen er overvejende placeret på et mindre antal botilbud, 4 på handicapområdet og 4 på psykisk syge området. På handicapområdet er der en væsentlig stigning på 2 botilbud på hhv. 52 og 48 tilfælde af magtanvendelser og på de 2 andre er der en stigning på hhv. 15 og 9 tilfælde.

 

Forvaltningen har anmodet de 8 botilbud om en nærmere redegørelse for årsagen til stigningen. Disse redegørelser er vedlagt som bilag til indstilling til orientering for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

På baggrund af de redegørelser forvaltningen har modtaget fra de nævnte botilbud kan der uddrages følgende hovedårsager til stigningen i antallet af magtanvendelser:

 

2.1. Få personer med komplicerede problemstillinger

På handicapområdet vedrører de 167 af de indberettede tilfælde af fastholdelse på handicapområdet i 2004 7 beboere, fordelt på 3 botilbud. For to af disse beboere har der i 2004 for hver af beboerne været indberettet 47 tilfælde af fastholdelse.

 

Der er tale om beboere med svære adfærdsf orstyrrelser, primært med psykotiske træk og afvigende kommunikationsevne, stereotype adfærdsmønstre og periodevis af stærkt udadrettet og selvskadende adfærd.

 

Langt de overvejende antal tilfælde af fastholdelse i forhold til denne gruppe beboere har været nødvendig for at stoppe beboerens selvskadende adfærd, eller for at stoppe den beboerens angreb på personale eller medbeboere.

 

Der er i forhold til de 7 beboere etableret specialprojekter med øget bemanding og særligt tilrettelagte pædagogiske og omsorgsmæssige foranstaltninger.

 

Indsatsen omkring beboerne er tilrettelagt med henblik på at udvikle en tryg, overskuelig og forudsigelig tilværelse. Dette søges opnået gennem en socialpædagogisk indsats over for den enkelte, som bl.a. omfatter en klar struktur, visualisering, motion, oplevelser, træning i daglige praktiske aktiviteter som madlavning, rengøring, tøjvask o. lign.

 

Uanset de nævnte specialprojekter er det ikke forvaltningens forventning, at magtanvendelse vil kunne undgås helt. Hvor paradoksalt det end lyder kan magtanvendelse være med til at give denne gruppe beboere tryghed i forhold til selvdestruktiv adfærd. Det er vigtigt at sige " her passer vi på dig".

 

2.2. Øget bevidsthed om magtanvendelsesregler

Der kan som en yderligere forklaring peges på at, der generelt blandt medarbejderne på botilbuddene er en øget bevidsthed om betydningen af at indberette alle tilfælde af magtanvendelse, også selv om de i situationen opleves som mindre alvorlige.

 

2.3. Fysiske rammer

På et botilbud peges der på, at de dårlige fysisk rammer, et dårligt indeklima, hvor der er mange steder med ingen lys fra vinduer, små rum, smalle gange som indbyder til at slå og skubbe, manglende mulighed for at kunne afskærme for uhensigtsmæssige stimuli, samt badeværelset som ikke er egnet til denne beboergruppe.

 

2.4. Ændrede regler for anvendelse af magt

Udover de nævnte forhold kan der peges på, at der pr. 1. juli 2003 er sket en ændring af reglerne om magtanvendelse, som har skabt en øget adgang til magtanvendelse end det før var tilfældet. Ændringen er sket på baggrund af en evaluering af de førhen gældende regler om magtanvendelse med det formål, at gøre det nemmere, at kunne yde de svage borgere den nødvendige omsorg. Der er tale om følgende ændringer:

 

·        Indførelse af en mulighed for fastholdelse i hygiejnesituationer, hvis det er en absolut nødvendighed af hensyn til den pågældende.

·        Indførelse af lempeligere kriterier for anvendelse af alarm- eller pejlesystemer.

·        Indførelse af en mulighed for at kunne anvende særlige døråbnere.

·        Indførelse af en lempeligere adgang til tvangsmæssig flytning af personer med en aldersbetinget eller senere erhvervet mental svækkelse, der er fremadskridende.

 

På området for handicappede og psykisk syge har især muligheden for anvendelse af magt i hygiejnesituationer en betydning. Det skal dog nævnes, at anvendelsen kun kan ske i en begrænset periode og efter tilladelse fra forvaltningen.

 

3. Sammenfatning

Sammenfattende er det forvaltningens opfattelse, at årsagerne til stigningen af antallet af magtanvendelser hovedsagelig skal søges i udsving i antallet magtanvendelsen overfor et få antal beboere, hvor det hyppigt er nødvendigt at foretage fastholdelse, dels i personalets øgede bevidsthed omkring betydningen af, af at indberette alle tilfælde af magtanvendelse, også selv om de i situationen opleves som mindre alvorlige.

 

I den forbindelse er det vigtigt at understrege, at forvaltningen har vurderet alle de indberettede tilfælde af magtanvendelse som lovlige. Dette kan tages som udtryk for, at personalet tager reglerne om magtanvendelse meget seriøst, og er opmærksomme på, at de betingelser som loven opstiller, er opfyldt i det konkrete tilfælde, og at magtanvendelse er et middel, man kun griber til, når det er absolut nødvendigt, og at beslutningen herom ikke har været præget af særlige påvirkninger såsom travlhed mv. Personalet er således fuldt ud bevidste om, at formålet med reglerne om magtanvendelse er at begrænse anvendelsen.

 

Forvaltningen skal her bemærke, at med dette, vigtige, udgangspunkt er det væsentligt, at magtanvendelse ikke er en entydig problematisk foranstaltning. I de situationer hvor lovgivningen giver mulighed for at der kan anvendes magt er det således med henblik på at beskytte enten borgeren selv eller omgivelserne, medbeboere, mod en risiko for at lide væsentlig fysisk personskade.

 

Hvis personalet ikke gik ind i disse situationer ville der være et stort antal svage borgere, som ville lide fysisk overlast i en grad, som er langt værre end den magtanvendelse der er tale om.

 

Det er vigtigt at understrege, at medarbejderne i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen der har med de svage borgere at gøre, ikke kun har pligt til at undgå magtanvendelse men også har pligt til at beskytte borgerne og at yde dem den omsorg, som de ikke selv er i stand til. 

 

Endvidere skal der peges på, at de fysiske rammer også spiller en rolle for brugernes velbefindende og dermed for antallet af magtanvendelser. En forbedring af de fysiske rammer vil derfor kunne mindske anvendelsen af magt. Forvaltningen skal i den forbindelse henvise til den plan for renovering af eksisterende boliger til handicappede, som der er forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, den såkaldte Tryghedsplan.

 

4. Forslag til plan for nedbringelse af antallet af magtanvendelser

4.1. Revision af gældende retningslinier for magtanvendelse

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har netop færdiggjort et arbejde med at revidere de eksisterende retningslinier for magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Revisionen er sket dels på baggrund af en ændring af reglerne på området og dels et behov for en løbende revision af de retningslinier der er gældende i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

Der er tale om følgende ændringer:

 

·        En præcisering af, at omsorgspligten ikke kan udøves ved brug af fysisk tvang.

·        Indførelse af en mulighed for fastholdelse i hygiejnesituationer, hvis det er en absolut nødvendighed af hensyn til den pågældende.

·        Indførelse af øget mulighed for anvendelse af alarm- eller pejlesystemer.

·        Indførelse af en mulighed for at kunne anvende særlige døråbnere.

·        Indførelse af øget adgang til tvangsmæssig flytning af personer med en aldersbetinget eller senere erhvervet mental svækkelse, der er fremadskridende.

 

Formålet med ændringerne har været at skabe en bedre sikkerhed, social tryghed og værdighed for borgere med nedsat psykisk funktionsevne, herunder at sikre den nødvendige pleje og omsorg.

 

4.2. Implementering af nye retningslinier

De reviderede retningslinier skal nu implementeres på bo- og dagtilbuddene samt på lokal- og handicapcentrene i forvaltningen.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har følgende plan for implementeringen:

 

1. Afholdelse af en temadag for ledere på handicap- og psykiatriområdet i november måned. Inden afholdelsen vil der blive udsendt de nye, trykte, retningslinier.

 

Indholdet i temadagen er følgende:

 

  • Gennemgang af retningslinierne. Herunder vil det blive understreget hvilket ansvar lederne har for implementering af retningslinierne for magtanvendelse på bo- og dagtilbud.
  • Oplæg om Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, centralforvaltningens rolle i forhold til den løbende opfølgning på magtanvendelse, herunder hvad der sker ved indberetning af magtanvendelse og tilsynets rolle.
  • Oplæg fra ledere om hvad de har gjort for at implementere retningslinierne.
  • Oplæg fra ledere om beboere hvor der er særlige problemer i forhold til adfærd, som nødvendiggør en særlig pædagogisk indsats, herunder magtanvendelse. Det kan være udadreagerende adfærd eller selvskadende adfærd. Hvad er der sat i værk af pædagogiske tiltag m.v.

 

2. Udarbejdelse af procesbeskrivelse for implementering af retningslinierne på bo- og dagtilbud. Der er tale om en meget detaljeret beskrivelse med henblik på at sikre den bedst mulige implementering. Procesbeskrivelsen har foreløbig følgende indhold:

 

  • Udlevering af retningslinier på personalemøde. På dette møde skriver medarbejderne under på at de er forpligtet til at sætte sig ind i retningslinierne.
  • Afholdelse af temamøde om retningslinierne, hvor lederen gennemgår de vigtigste dele. Til dette møde har alle medarbejdere læst retningslinierne og kan stille spørgsmål. Evt. spørgsmål som ikke kan besvares af lederen vil kunne sendes ind i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, centralforvaltningen.
  • Opfølgning årligt på personalemøde/temamøde.
  • For beboere hvor der er særligt mange magtanvendelser vil der skulle være løbende drøftelser på personalemøder i forhold til den pædagogiske indsats således at alle i personalegruppen er involveret.

 

3. Årlige temadrøftelser om magtanvendelse på ledermøder. Her kan der tages problemstillinger op som er særligt relevante at drøfte.   

 

Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurdering, at det med planen, hvor forvaltningen i detaljer beskriver, hvordan implementeringen skal foregå ude i bo- og dagtilbuddene, sikres at alle medarbejdere har den fornødne viden på området. Endvidere sørges der for en løbende opfølgning på området.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

 

ØKONOMI

Ingen konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

  • Redegørelser fra botilbud for handicappede og psykisk syge vedr. stigning i antal af magtanvendelser fra 2003 til 2004

 

 

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 

 


 

Bilag

Til top