Mødedato: 09.11.2005, kl. 15:30

Godkendelse af Sundhedspolitikker for Københavns Kommunes dagtilbud - politikker for mad og måltider, bevægelse og hygiejne (Bilag)

Se alle bilag

Godkendelse af Sundhedspolitikker for Københavns Kommunes dagtilbud - politikker for mad og måltider, bevægelse og hygiejne (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. november 2005

 

 

14.      Godkendelse af Sundhedspolitikker for Københavns Kommunes dagtilbud - politikker for mad og måltider, bevægelse og hygiejne (Bilag)

 

FAU 599/2005  J.nr. 599/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltninger indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender vedlagte udkast til Sundhedspolitikker for Københavns Kommunes dagtilbud.

 

 

 

RESUME

Som led i implementeringen af Folkesundhedsplanen besluttede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 27.11.2002, at der skulle udarbejdes overordnede og rummelige politikker på områderne kost, motion og hygiejne for kommunens dagtilbud.

 

Et udkast til politikkerne er nu færdiggjort af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med faglig sparring fra Folkesundhed København. Til udarbejdelsen af politikkerne har der været nedsat en ressourcegruppe med repræsentanter fra hver af kommunens 15 bydele. En mindre projektgruppe har sammenskrevet politikkerne.

 

Sundhedspolitikkerne har været i høring blandt samarbejdspartnere, og på denne baggrund er høringsudkastet til politikkerne blevet revideret. Ingen af høringssvarene havde indvendinger til den foreslåede vision og de ti indsatsområder indenfor mad, bevægelse og hygiejne.

 

Implementeringen vil foregå ved en indarbejdelse af politikkerne i det enkelte dagtilbuds årsplan. Der vil fra Centralforvaltningens og Folkesundhed Københavns side blive udført forskellige tiltag for at støtte implementeringen.

 

Der blev i 2003 afsat 600.000 kr. til projektet fra sundhedsplejens centrale budget til metode- og kvalitetsudvikling. En del af midlerne er overført til 2004 og 2005. De bruges til udarbejdelse af politikkerne samt ovennævnte støtteaktiviteter.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

1.      Beslutningsgrundlag

Som led i implementeringen af Folkesundhedsplanen beslut tede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 27.11.2002 (FAU 516/2002) følgende:

-         "at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedtager overordnede og rummelige politikker på områderne kost, motion og hygiejne for kommunens dagtilbud.

-         at dagtilbudene fører politikkerne ud i livet via selvforvaltning

-         at sundhedsplejersker og kommunallæger medvirker til at føre politikker ud i livet – via deres konsulentfunktion i kommunens dagtilbud.

-         at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen formidler viden, metoder og information til inspiration og nytte for personalet i dagtilbud, sundhedsplejersker samt kommunallæger."

 

2. Udarbejdelse af udkast til sundhedspolitikker

På baggrund af denne beslutning udarbejdede Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en projektbeskrivelse for udarbejdelsen af politikker på områderne kost, motion og hygiejne. Projektbeskrivelsen er godkendt af direktionen d. 7.3.2005.

 

Til udarbejdelsen af politikkerne har der været nedsat en ressourcegruppe med repræsentanter fra hver af kommunens 15 bydele, som har erfaringer med arbejdet med børns sundhed og trivsel og som skal være med til at føre politikkerne ud i livet.

 

Samtidig har der været nedsat en mindre projektgruppe med repræsentanter fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Folkesundhed København. Projektgruppen har sammenskrevet politikkerne på baggrund af drøftelserne i ressourcegruppen og den faglige viden, der i øvrigt findes på området.

 

Der har også været nedsat en styregruppe med repræsentanter fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Folkesundhed København.

 

3. Sundhedspolitikkernes indhold

Udkastet til sundhedspolitikkerne indeholder tre overordnede dele.

 

Del 1 beskriver baggrunden for politikkerne, rammerne og værdigrundlaget, og roller og ansvar hos personale i dagtilbud, forældre og børn.

 

Del 2 indeholder sundhedspolitikkernes vision og ti indsatsområder fordelt på områderne mad og måltider, bevægelse og hygiejne. Derudover indeholder del 2 en kort beskrivelse af hvordan dagtilbudene skal implementere indsatsområderne i deres årsplaner og rummelighedsbetragtninger.

 

Del 3 indeholder en kort uddybning af hvert af de ti indsatsområder. Herunder henvises til vejledninger og anvisninger, som skal tages i betragtning ved dagtilbudenes implementering.

 

Udkast til sundhedspolitikkerne er vedlagt som bilag

 

4. Implementering

Sundhedspolitikkerne implementeres overordnet ved at dagtilbudene indarbejder politikkerne i deres årsplaner i overensstemmelse med beslutningsgrundlaget.

 

Formidling af politikkerne, forskellige støttetiltag samt opgradering af sundhedsplejen indenfor områderne mad og bevægelse påbegyndes efter Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets godkendelse af udkastet til politikkerne. Sundhedsplejen har i perioden 2004-05 gennemført en generel hygiejneindsats i alle dagtilbud.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Der blev i forbindelse med FAUs vedtagelse af, at der skal udarbejdes sundhedspolitikker, afsat 600.000 kr. til projektet fra sundhedsplejens centrale budget til metode- og kvalitetsudvikling 2003.

 

Disse midler blev overført til 2004, hvor der blev brugt 150.000 kr. og resten blev overført til 2005.

 

De resterende midler skal primært bruges til trykning og formidling af politikkerne samt sundhedsplejens opgradering til at varetage en generel indsats i dagtilbud (som del af deres konsulentfunktion) på områderne mad og bevægelse. 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Udkast til politikkerne blev sendt i høring den 1.7.2005 med høringsfrist den 15.9.2005.

 

Der er udarbejdet to oversigter over høringssvarene (én oversigt med generelle kommentarer fra hver høringspart og én oversigt med temaopdelte kommentarer) og de ændringer, de har givet anledning til i det reviderede udkast til sundhedspolitikker. Oversigterne er vedlagt som bilag sammen med en oversigt over alle de høringsparter, der har modtaget høringsudkastet, og alle høringssvarene i deres fulde længde.

 

Der er kommet i alt 23 svar på høringen af udkastet til sundhedspolitikker for Københavns Kommunes dagtilbud. Den overvejende del af høringssvarene er positive overfor tiltaget med at formulere politikker for børns sundhed i dagtilbud. En stor del af høringssvarene udtrykker i den forbindelse også positive tilkendegivelser omkring politikkernes form og indhold.

 

Ingen høringssvar stiller spørgsmål ved den opstillede vision eller de ti indsatsområder. Der bliver i høringssvarene foreslået enkelte små justeringer af indsatsområdernes ordlyd. 

 

Dog påpeger flere høringssvar, at det skaber uklarhed at politikkernes intention er at være rammesættende og rummelige, og at de samtidig indeholder inspiration til de forskellige indsatsområder. Dette opfattes i en del tilfælde som anvisende og handlingsorienterede løsninger snarere end inspiration.

 

Det reviderede udkast til sundhedspolitikkerne har søgt at løse denne uklarhed og samtidig tilgodese den del af høringssvarene, der finder det positivt med inspirationen. Visionen og de ti indsatsområder er tydeligere fremhævet, og uddybningen af de enkelte indsatsområder er ændret med forkortelse og udeladelse af eksempler på pædagogisk praksis.

 

En del af høringssvarene påpeger, at der er behov for tilførsel af yderligere ressourcer for at kunne implementere sundhedspolitikkerne. Særligt i forbindelse med mad og måltider fremhæver en del høringssvar ønsket om, at Københavns Kommune tilbyder mad i alle institutioner.

 

BILAG

  • Udkast til sundhedspolitikker for Københavns Kommunes dagtilbud
  • Liste over høringsparter
  • Opsamling af høringssvar – generelle kommentarer
  • Opsamling af høringssvar – temaopdelt
  • Høringssvar

 

 

Grethe Munk  

  /

                           Carsten Stæhr Nielsen                         

 

 

 


 

Bilag

Til top