Mødedato: 02.11.2005, kl. 15:30

Udmøntning af budget 2006 for beskæftigelsesindsatsen (bilag)

Se alle bilag

Udmøntning af budget 2006 for beskæftigelsesindsatsen (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. november 2005

 

 

3.      Udmøntning af budget 2006 for beskæftigelsesindsatsen (bilag)

 

FAU 588/2005INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter udmøntningen af et samlet budget til beskæftigelsesindsats på 506 mill. kr. (brutto), hvilket indebærer en nedjustering på 37 mill. kr. i forhold til aktivitetsniveauet i 2005 med i alt 546 helårspersoner.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at nedjusteringen af aktivitetsniveauet i Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats (KKB) med 226 helårspersoner svarende til 22 mill. kr. sker således:

 

at ungeindsatsen omlægges ved, at samle ungeaktiviteter i Center for KompetenceUdvikling og Center for Uddannelse og Erhverv. Hermed nedlægges alle aktiviteter i Jobhuset i Valby og lejemålet på Værkstedsvej opsiges. Det indebærer en samlet besparelse på 14,1 mill. kr. i 2006 på funktion 5.98 – beskæftigelsesordninger, heraf udgør besparelse på lønsummen 10,5 mill. kr. 

 

at Center for KompetenceUdvikling og Center for Uddannelse og Erhverv reducerer aktiviteten vedrørende over 30 årige kontanthjælpsmodtagere med 150 helårspersoner med henblik på at skabe plads til ungeaktiviteter.

 

at Center for Erhvervsrettet Træning nedjusterer aktiviteten til over 30-årige med 50 helårspersoner og opsiger 2 mindre lejemål. Dette indebærer en samlet besparelse på 6,2 mill. kr. i 2006 på funktion 5.98 - beskæftigelsesordninger.

 

at tilbudene på Undervisningscenter for Indvandrere reduceres med 26 helårspersoner. Dette indebærer en besparelse på 1,7 mill. kr. i 2006 på funktion 5.98 - beskæftigelsesordninger.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at processen vedr. beskæftigelsescentrenes kontrakter for 2006 igangsættes med udgangspunkt i den konkrete udmøntning af budget 2006, som er beskrevet i indstillingen.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at der skal ske en besparelse på 15 mill. kr. i købsbudgettet. Dette sker ved en reduktion i lokalcentrenes købsbudget til køb af tilbud hos eksterne leverandører, hvilket påvirker aktivitetsniveauet med 321 helårspersoner. 

 

RESUME

Den 6. oktober 2005 er budget 2006 vedtaget. Budgettet indeholder en reduktion af rammen til beskæftigelsesindsatsen på i alt 37 mill. kr. (brutto). Det samlede budget til beskæftigelsesindsatsen udgør herefter 506 mill. kr. (brutto).

 

Udgangspunktet for udmøntningen af budgettet og tilpasningen af aktivitetsniveauet er den beskæftigelsesstrategi, som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vedtog i 2003. Beskæftigelsesstrategien indeholder en række principper og prioriterede målgrupper og indsatsområder og har fokus på: Styrkelse af den virksomhedsrettede indsats, indsatsen i forhold til arbejdsmarkedets behov, jobsøgning og opfølgning, brugen af andre aktører i indsatsen, videreførelse af den tidlige indsats for unge og en øget rummelighed overfor etniske minoriteter.

 

På baggrund af principperne i beskæftigelsesstrategien og den samlede budgetramme for 2006 foreslås en række omprioriteringer og tilpasninger af udgifter og aktiviteter i beskæftigelsesindsatsen i 2006.

 

Den konkrete udmøntning af budgettet til de lokale centre og KKB vil ske i forbindelse med budgetudmeldingen til de lokale centre og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indgåelse af kontrakter med beskæftigelsescentrene for 2006.

 

SAGSBESKRIVELSE

Med budgetvedtagelsen den 6. oktober er det bl.a. besluttet at reducere beskæftigelsesindsatsen i Københavns Kommune. Beslutningen har baggrund i et faldende antal kontanthjælpsmodtagere, som betyder, at Kommunen kan hjemtage færre refusionsindtægter på beskæftigelsesindsatsen. Antallet af kontanthjælpsmodtagere er alene i det seneste år faldet med 6 %. Samlet består besparelsen på de 37 mill. af:

 

·        At der bortfalder en engangsbevilling fra budge tforlig 2005 på 24 mill. kr. der dækkede indtægtstab fra refusion

·        At refusionsindtægterne er faldet med yderligere knap 8 mill. kr. pga. færre kontanthjælpsmodtagere og

·        At faldende integrationsindtægter har medført en generel besparelse på beskæftigelsesområdet på 5 mill. kr.

 

Rammerne for udmøntning af budgettet er dels givet ved lovgivningen på det kommunale beskæftigelsesområde og dels ved den beskæftigelsesstrategi, som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedtog i 2003 (FAU 570/2003). Derudover har udgangspunktet været, at besparelsen skal findes:

 

·        ved samling af indsatsen for unge,

·        blandt de dyreste pladser i beskæftigelsesindsatsen og

·        blandt tilbud rettet mod personer over 30 år

 

Disse kriterier for udmøntning af besparelsen blev drøftet i forbindelse med budgetprocessen. Dels på budgetseminaret for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11. februar 2005 og dels på FAU møde den 30. marts 2005.

 

Udfordringerne i 2006

I 2006 bliver beskæftigelsesindsatsen udfordret betydeligt. Udover hovedudfordringen med at omstille beskæftigelsesindsatsen til en ny forvaltningsstruktur, kravene til etableringen af de nye fælles jobcentre sammen med Staten og de udmeldte besparelser i budget 2006, er der også store udfordringer forbundet med initiativerne i en politisk aftale indgået i juni 2005 af et flertal mellem Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne: "En ny chance til alle".

 

Den politiske aftale indebærer først og fremmest, at den kommunale aktiveringsforpligtelse øges, idet målgruppen af kontanthjælpsmodtagere med problemer udover ledighed, som ikke tidligere har haft ret og pligt til gentagne tilbud, nu vil få det. Dertil kommer et skærpet krav til kommunerne om et øget samarbejde med det ordinære uddannelsessystem, idet alle unge under 25 år uden kompetencegivende uddannelse skal hjælpes i ordinær uddannelse. Endelig indebærer aftalen, at der laves væsentlige ændringer i den statslige refusion i forbindelse med aktive og passive kontanthjælpssager. 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har fået en foreløbig orientering om konsekvenserne af aftalen den 7. september 2005 (FAU 406/2005) og vil få yderligere orientering så snart lovgivningen vedtages.

 

Beskæftigelsesstrategien i 2006

Den nuværende strategi for beskæftigelsesindsatsen, er baseret på en række principper der blev vedtaget i 2003. Strategien er siden blevet udbygget, og indbefatter i dag, at følgende målgrupper og indsatsområder er særligt prioriterede i indsatsen;

 

-         en styrkelse af den virksomhedsrettede indsats

-         et øget fokus på indsatsen i forhold til arbejdsmarkedets behov

-         et styrket fokus på jobsøgning og opfølgning

-         fortsat fokus på brugen af andre aktører i indsatsen

-         videreførelse af den tidlige indsats for unge

-         en øget rummelighed overfor etniske minoriteter

 

Dette er stadig vigtige strategiske fokusområder, men med udgangspunkt i besparelserne for beskæftigelsesindsatsen i 2006, har der i KKB været drøftelser af, hvilke faglige tilpasninger af indsatsen der bør ske for at imødekomme både de økonomiske og de lovgivningsmæssige udfordringer, jf. bilag 1.

 

Det er således denne beskæftigelsesstrategi, der, sammen med udmøntningen af det samlede budget for KKB i 2006, vil udgøre grundlaget for kontrakterne med beskæftigelsescentrene i 2006.

 

 

ØKONOMI

Det samlede budget til beskæftigelsesindsatsen i Københavns Kommune består foreløbigt af to dele. For det første indsatsen i KKB, der primært er målrettet de mest arbejdsmarkedsparate ledige og for det andet lokalcentrenes købsbudget til køb af tilbud om revalidering og særlig beskæftigelsesfremmende tilbud hos de eksterne leverandører.  

 

Den 6. oktober 2005 er budget 2006 vedtaget. Budgettet indeholder en reduktion af rammen til beskæftigelsesindsatsen på i alt 37 mill. kr. (brutto). Det samlede budget til beskæftigelsesindsatsen udgør herefter 506 mill. kr. (brutto).

 

Af besparelsen på 37 mill. kr. skal de 22 mill. kr. udmøntes i Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats (KKB), hvilket er planlagt at give en aktivitet på centrene, der er 226 helårspersoner lavere end i 2005. Påvirkningen af aktivitetsniveauet er beregnet ud fra at besparelsen sker på de dyreste pladser.

 

De resterende 15 mill. kr. sker ved en reduktion i lokalcentrenes købsbudget til køb af tilbud hos eksterne leverandører, hvilket påvirker aktivitetsniveauet med 320 helårspersoner. Påvirkningen af aktivitetsniveauet er beregnet ud fra de gennemsnitlige enhedsomkostninger på denne aktivitet. Derfor kan påvirkningen af aktivitetsniveauet blive mindre, når besparelsen implementeres efter de nævnte principper om aktivitetsreducering for over 30 årige og på de dyreste pladser.   

 

Det vedtagne budget 2006 betyder, at der udmeldes en reduceret ramme til køb hos de eksterne leverandører, og at der foretages konkrete besparelser i KKB ud fra rammen i nedenstående tabel:

 

Den samlede budgetramme for KKB (det rammebelagte bevillingsområde)

      1.000 kr.(2006-pl)

Vedtaget budget 2006

 

331.195

Tilførsel af midler til Kvarterløftsprojekter (overført fra budget 2005)

 

4.000

Budget 2006, som det kan udmeldes til KKB 

 

335.195

 

Konkrete besparelser i KKB

 

·        Samling af ungeindsatsen

I dag finder beskæftigelsesindsatsen for kontanthjælpsmodtagere under 30 år sted på en række forskellige beskæftigelsescentre og der er 3 centre, der har specialiserede funktioner rettet mod ungeindsatsen. I forbindelse med en omlægning af den samlede ung eindsats samles den specialiserede ungeindsats på 2 centre.

 

I den sammenhæng opsiges lejemålet på Værkstedsvej, og der spares lønsum svarende til 29 årsværk.

 

På Center for Undervisning og Erhverv (CUE) og Center for KompetenceUdvikling (CKU) sker der desuden en omprioritering af ressourcer således, at ungeindsatsen for de målgrupper, der nu typisk visiteres til JHV, fremover kan modtage en målrettet indsats i CKU og CUE.

 

Dette medfører, at CKU og CUE dermed konverterer aktivitet for 150 helårspersoner til aktivitet for unge, hvilket skal leveres indenfor den eksisterende økonomiske ramme. Fordelingen er således, at CKU konverterer aktivitet svarende til 50 helårspersoner og CUE til 100 helårspersoner.

                         

Samlet set er besparelsen på 14,1 mill. kr. med helårseffekt fordelt på funktion 5.98 - beskæftigelsesordninger. Aktivitetsreduktionen er således på 150 helårspersoner og personalereduktionen er 29 årsværk.

 

Der vil ikke kunne opnås en fuld effekt af besparelsen i 2006, men en række mindre tilpasninger af budgettet i KKB forventes at kunne bidrage til, at der samlet gennemføres de nødvendige besparelser, bl.a. opnåede helårseffekter af besparelserne i 2005.

 

·        Tilpasning af aktiviteter på Center for Erhvervsrettet Træning

      På CET sker tilpasningen af serviceaktiveringen indenfor områderne bygge/anlæg og håndværk. Det skyldes, at det ofte er inden for disse brancher, det har været sværest at opnå fuld udnyttelse af pladserne. Samtidig har flere af pladserne på disse områder en forholdsmæssig højere enhedspris. Derfor reduceres aktiviteterne med 50 helårspersoner.

 

      I den forbindelse opsiges 2 mindre lejemål – Dortheavej og Tomatvej, og der spares lønsum svarende til 7 årsværk. 

 

      Besparelsen er 6,2 mill. kr. i 2006, fordelt på funktion 5.98 - beskæftigelsesordninger.

 

·        Tilpasning af aktiviteter på Undervisningscenter for Indvandrere

På UCI foretages en reduktion af kapaciteten svarende til 1,7 mill. kr. Samlet en reduktion i antallet af pladser på 26 pladser og en lønsum der svarer til 4 årsværk.

 

Hvad angår aktiviteter under Integrationsloven på UCI sker der desuden en tilpasning på 3 mill. kr., hvoraf 1 mill. kr. opnås ved nedjustering af budget til købekurser og 2 mill. kr. på lønsummen, svarende til 5,5 årsværk. Tilpasningen sker som følge af faldet i antallet af integrationslovsudlændinge. 

 

Den samlede besparelse kan sammenfattes i nedenstående tabel.

 

Beskæftigelsescenter

Aktivitet i helårspersoner

Årsværk

Besparelse, mill. kr.

Jobhuset i Valby

150

29

14,1

Center for Erhvervsrettet træning

50

7

6,2

Undervisningscentret for Indvandrere

26

4

1,7

I alt

226

40

22,0

Center for KompetenceUdvikling

Konverterer 50

 

Center for Undervisning og Erhverv

Konverterer 100

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Personalemæssige konsekvenser

Personalereduktionen forventes at ske gennem omplacering og afskedigelser. Forvaltningen vil tilbyde omplacering i videst muligt omfang.

 

Der er ingen andre konsekvenser.

 

HØRING

Sagen om udmøntning af budget 2006 for KKB har været til høring i HSU den 28. oktober 2005, hvor også principper for personalereduktioner har været behandlet.

 

BILAG

·        Bilag 1 Beskæftigelsesstrategi for KKB i 2006

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Torben Brøgger


 

Bilag

Til top