Mødedato: 02.11.2005, kl. 15:30

Evaluering af støtte(pædagog)området 2005 (bilag)

Se alle bilag

Evaluering af støtte(pædagog)området 2005 (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. november 2005

 

 

15.      Evaluering af støtte(pædagog)området 2005 (bilag)

 

FAU 580/2005  J.nr. 580/2005

 

 

INDSTILLING

 


 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager vedlagte evaluering af støtte(pædagog)området 2005 til efterretning samt beslutter, at kommende politiske beslutninger overgår til den nye børneforvaltning

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte i november 2003 ophævelsen af Støttehåndbogen på støttepædagogområdet med sigte på at gøre støtteordningen mere fleksibel, således lokal- og handicapcentrene fik bedre mulighed for at tilpasse støttetilbuddet til det enkelte barns og institutionens behov. I forbindelse med omlægningen at støtteområdet blev det endvidere vedtaget, at der skulle foretages en evaluering af støtteområdet med inddragelse af forskellige interessenter.

 

På baggrund af spørgeskemaundersøgelser blandt forældre til børn med psykosociale behov og handicap samt fokusgruppeinterviews med medarbej dere på støtteområdet kan det overordnet konkluderes, at hovedparten af medarbejderne og forældrene er tilfredse med den nuværende ordning.

 

Med udgangspunkt i evalueringens resultater har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i samarbejde med BUPL og LFS udarbejdet nogle anbefalinger, som kommunen i sit fremtidige arbejde med støtteindsatsen kan overveje at implementere.

 

Anbefalingerne medfører ingen økonomiske konsekvenser.

 

SAGSBESKRIVELSE

I juni 2003 indstillede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Borgerrepræsentationen, at Støttehåndbogen på støttepædagogområdet blev ophævet med henblik på at gøre organiseringen af støtteområdet mere fleksibelt[1].

Endvidere blev der truffet beslutning om, at omlægningen skulle følges op af en evaluering af området. Som et led i evalueringen skulle følgende interessenter høres: daginstitutionsledere, støttepædagoger, pædagogiske konsulenter og forældre.

 

I løbet af 2004 og 2005 er der fortaget to brugerundersøgelser blandt forældre til børn med handicap og forældre til børn med psykosociale problemer samt 5 fokusgruppeinterviews med medarbejdere på området.

 

Foruden medarbejderne og forældrene er også de faglige organisationer blevet inddraget undervejs i arbejdsprocessen. BUPL og LFS har dels deltaget i et møde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i februar 2004 vedr. evalueringsdesignet og dels i et møde medio oktober 2005, hvor de fremkomne resultater og anbefalinger blev diskuteret. De faglige organisationers bemærkninger til evalueringsdesignet og anbefalingerne er således blevet taget til efterretning og indarbejdet i den endelige evaluering.

 

Ud fra en samlet gennemgang af de to brugerundersøgelser blandt forældre til børn med handicap og psykosociale problemer kan det konkluderes, at størsteparten af forældrene har udtrykt tilfredshed med støtteindsatsen i dagtilbuddet.

 

Forældrene i de to brugerundersøgelser er mest tilfredse med indsatsen i forhold til at understøtte barnet i at omgås andre. Ligeledes oplever over 70 % af forældrene, at:

-         der er en god atmosfære i dagtilbuddet

-         de er trygge ved at aflevere deres barn

-         personalet er imødekommende

-         børnene er glade for at komme i dagtilbuddet

 

Hovedparten af forældrene er meget tilfredse med den daglige kontakt med personalet i dagtilbuddet. Endvidere har over 75 % af forældrene i undersøgelserne en oplevelse af, at de kan tale med personalet om deres barns udvikling.

 

De to forældregrupper giver udtryk for, at de er mindst tilfredse med:

-         de daglige aktiviteter, som støttepersonen laver med barnet

-         barnets mulighed for indflydelse på hverdagen i dagtilbuddet

 

19 % af forældre til børn med handicap har endvidere givet udtryk for, at de ikke oplever, at personalet i dagtilbuddet i tilstrækkelig grad er opmærksom på barnets behov og ønsker. På området for forældre til børn med psykosociale behov deler 13 % ligeledes denne opfattelse, men over 70 % af forældrene oplever det modsatte.

 

Også de interviewede medarbejdere oplever, at forældrene generelt er tilfredse med støttetilbuddene. Ligeledes viser interviewene, at der blandt de adspurgte medarbejdere generelt er tilfredshed med den nuværende støtteordning. Flere har i den forbindelse pointeret, at især muligheden for at observere børnene, inden der træffes afgørelse om graden af støtte, samt muligheden for at modtage supervision er fordelagtig. Ligesom forældrene oplever hovedparten af interviewdeltagerne også, at der er et godt samarbejde mellem forældrene og medarbejderne.

 < o:p>

Hvad angår tildeling af støttepædagog eller støttetimer, så er der forskellige meninger om, hvorvidt det ene er at foretrække frem for det andet. Nogle oplever, at tildeling af støttetimer giver mere fleksibilitet, mens andre fortrækker centrenes støttepædagoger, idet de mener, at de er mere kompetente til at varetage opgaven. Der kan således ikke udledes noget generelt herom.

 

Flere af medarbejderne har gjort opmærksom på, at bevillingsperioden for støtte med fordel kan gøres mere fleksibel, således at støtten bevilliges for en kortere eller længere periode end 3 mdr., hvilket er det typiske i dag. Flere af medarbejderne har ligesom forældrene også givet udtryk for, at de oplever, at der bevilliges for få støttetimer.

 

Den fleksible organisering af støtteområdet har betydet, at der på støtterammen for handicappede børn for 2004 var et mindreforbrug på 0,2 mill.kr. På området for børn med psykosociale behov var der i 2004 et merforbrug på 2,7 mill.kr. I den forbindelse har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en antagelse om, at såfremt den fleksible ordning ikke var blevet indført, ville merforbruget være betydeligt større end tilfældet er. Såfremt det nuværende serviceniveau fastholdes, forventes det samlede økonomiske budget til støtteområdet i de kommende år at blive overholdt til trods for et stigende børneantal. Dette skyldes bl.a. implementeringen af Børneplanen, som medfører, at der på sigt vil være det nødvendige antal basis- og specialpladser til rådighed.

 

På baggrund af evalueringens resultater er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i samarbejde med BUPL og LFS fremkommet med en række anbefalinger, der med fordel kan implementeres i kommunens arbejde med de støttekrævende børn samt i organiseringen af indsatsen. Anbefalingerne knytter sig til forskellige ledelsesniveauer, hvilket er søgt synliggjort i oplistningen nedenfor:

 

Daginstitution

v     Der udvikles et fælles ansøgningsskema, som daginstitutionerne skal udfylde, når der skal søges om støtte hos et lokal- eller handicapcenter. Ét af de punkter, der skal indgå i skabelonen, er en beskrivelse af, hvorledes institutionen vil sikre, at kommunikationen med forældrene foregår på bedst mulig måde

 

Lokal- og handicapcenter

v     Det anbefales at undersøge muligheden for at udvide ansøgnings- og bevillingsperioden fra i dag 3 måneder til 3-12 måneder efter behov. Der skal udarbejdes statusrapport minimum hver 6. måned. Det skal dog i den forbindelse nævnes, at der kan være særlige ansættelsesretlige forhold, der kan tale imod sådan en løsning

v     Der udarbejdes et ensartet koncept for sammensætningen af lokal- og handicapcentrenes visitationsudvalg samt deres mødefrekvens. I denne forbindelse bør der lægges særlig vægt på, at udvalget får et tværfagligt tilsnit, hvilket allerede i dag er tilfældet med hovedparten af visitationsudvalgene

v     I forbindelse med omstruktureringen af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er det vigtigt, at samarbejdet mellem børnefamilieteamcheferne i lokalcentrene (Socialforvaltningen) og støttepædagogerne (Børneforvaltningen) fortsat sikres, således der kan tilbydes den bedst mulige støtte fra de to forvaltninger 

v     For at styrke og kvalificere medarbejdernes indsats (støttepersoner ansat af lokal- og handicapcentre samt støttepersoner ansat af daginstitutioner) bør det undersøges, om der er behov for etablering af faglige fora, hvor der er mulighed for faglig sparring på medarbejdernes mangeartede opgaver

 

Centrale kontorer

v     Der udarbejdes en brochure om Københavns Kommunes støttetilbud målrettet familier med støttekrævende børn. I brochuren oplyses om støttemulighederne og om vilkårene for tildeling af støtten, herunder at støtten tildeles institutionen. Endvidere informeres der om forældrenes mulighed for klageadgang

 

Grundet den interne omstrukturering i Københavns Kommune forventes støtteområdet pr. 1. januar 2006 at overgå til den nye børneforvaltning.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ingen.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Den endelige evalueringsrapport har ikke været sendt i høring, men undervejs i udarbejdelsen af denne har flere interessenter været inddraget, hvilket fremgår af rapportens tredje kapitel. BUPL og LFS er blevet inviteret til møde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen dels i den indledende fase og dels ved afslutningen. Anbefalingerne er således blevet forelagt begge faglige organisationer, og deres kommentarer hertil er blevet taget til efterretning og indarbejdet i den endelige evaluering.

 

BILAG

Evalueringsrapporten samt LFS's kommentarer af d. 17/10 2005 til evalueringen af støtte(pædagog)området 2005. BUPL har ligeledes givet udtryk for, at de ønsker at bidrage med kommentarer til det videre arbejde med støtteområdet. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har d. 21/10 2005 endnu ikke modtaget disse.

 

 

Grethe Munk

                                                                 /

                      Carsten Stæhr Nielsen

 

 


 



[1] Før omlægningen af støtteindsatsen kunne støtten udmøntes ved enten at tildele institutionerne en støttepædagog fra et center et antal timer ugentligt eller ved at tildele institutionerne et antal støttetimer, som omregnes til en pose penge til ansættelse af en støtteperson til barnet, dvs. en opnormering af institutionen. Støttepersonen er ansat af institutionen.

Med omlægningen er det foruden ovenstående muligheder nu muligt, at indsatsen også kan gives som tildeling af talepædagog, audiopæd., psykolog mv., samt i form af kurser og kompetenceudvikling ift. medarbejderne og endelig etablering af smågrupper med ensartede problemer eller handicaps.

Bilag

Til top