Mødedato: 28.08.2019, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Status på Nyholm

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte status på Nyholm, herunder hvordan andre interessenters ønsker vedr. Nyholm harmonerer med lokaludvalgets vision for udviklingen af Nyholm.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter status på Nyholm, herunder hvordan andre interessenters ønsker vedr. Nyholm harmonerer med lokaludvalgets vision for udviklingen af Nyholm.

Problemstilling

Formanden sendte den 22. august 2019 breve til medlemmerne af det nye Forsvarsudvalg og det nye Kulturudvalg i Folketinget om Nyholm. Med brevene var lokaludvalgets pjece om Nyholm og et print af "Charter for Nyholm". Lokaludvalget har tidligere sendt et tilsvarende brev til de, der sad i Forsvarsudvalget før folketingsvalget den 5. juni 2019.

På Christianshavnerdagen den 8. september 2019 er der programsat en debat mellem politikere fra Borgerrepræsentationen om Nyholms fremtid. Indtil videre har kun tre politikere givet tilsagn om at deltage; fra Det Radikale Venstre, fra Enhedslisten og fra Socialistisk Folkeparti.


I foråret 2019 var repræsentanter for lokaludvalget til møde med Forsvarets styregruppe vedr. Nyholm, som står for at lægge en plan for salget af området. Der er endnu ikke kommet en melding fra styregruppen om, hvad der videre skal ske. 

 

På dagsordenen for Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 22. august 2019 var punktet "Udviklingsplan for havnen - vision og indsatsområder". Fra bilaget til sagen:

"Udvikling af området ved Holmen. Forsvaret skal forlade dele af Holmen / Nyholm. Der kommer derfor helt nye muligheder for udvikling af forskellige rekreative aktiviteter i dette store havnenære og historiske område. Område har en helt særlig karakter og udvikling af nye aktiviteter skal ske med respekt for de historiske rammer."

 

I et andet punkt på dagsordenen for lokaludvalgets møde den 28. august 2019 foreslås det, at lokaludvalget står for en offentlig studietur til Karlskrona den 1. oktober 2019.
Fra sagsfremstillingen: "Hensigten med studieturen er at få inspiration til hvordan Nyholm kan indrettes og til hvordan man i praksis kan gribe udviklingen af Nyholm an. Derudover kan turen bruges til at danne og styrke netværk blandt de, der har interesse for udviklingen af Nyholm." 

 

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter status på Nyholm, herunder hvordan andre interessenters ønsker vedr. Nyholm harmonerer med lokaludvalgets vision for udviklingen af Nyholm.

Se lokaludvalgets vision i bilaget. 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

Bilag

  1. Link til indstillingen "Udviklingsplan for havnen - vision og indsatsområder" på dagsordenen for Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 22. august 2019 (ikke på papir):

    https://www.kk.dk/indhold/kultur-og-fritidsudvalgets-modemateriale/22082019/edoc-agenda/142fd5f3-6fd2-4273-be1a-7adf144ab0cb/f07edc91-57bf-4c68-80a1-e3fc4c9797bb

 

 

Beslutning

Til mødet forelå et brev fra Jutta Helles og Tage Henningsen om Nyholm. Se bilaget.

  1. Asbjørn Kaasgaard oplyste,
    • at materialet om Nyholm, som lokaludvalget sendte til det gamle Forsvarsudvalg i Folketinget, nu er sendt til Forsvarsudvalget, der tiltrådte efter folketingsvalget den 5. juni 2019.
    • Nyholm er omtalt i forslaget til kommuneplan, som er sendt i offentlig høring.
    • Overborgmesteren har over for Stiftelsen Georg Stages Minde udtalt sig positivt om Initiativgruppen Nyholms engagement i Nyholms fremtid og udtrykt håb om, at Københavns Kommune, Forsvaret og Kulturministeriet i fællesskab kan udvikle en samlet plan for Nyholm, der fastholder nogle af Nyholms kvaliteter og særpræg. Lokaludvalget er med i Initiativgruppen Nyholm.

  2. Lokaludvalget drøftede status på Nyholm. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Ønsket i lokaludvalgets vision for Nyholm om institutioner og boliger på Nyholm er ved at gå tabt i arbejdet, hvilket bl.a. ses af charteret for Nyholm, som Initiativgruppen Nyholm har vedtaget. Der skal være en balance, så Nyholm både bliver et maritimt center og en bydel, der lever hele døgnet alle ugens dage.
    • Der er endnu ikke planlagt en struktur for Nyholm. Der bør udarbejdes en helhedsplan for hele Nyholm. Nyholm skal hænge sammen.
    • København mangler boliger. På Nyholm kan der fx placeres træhuse og eksperimenteres med boligformer. Det bør kommunikeres til omverdenen, at der ikke skal være højhuse på Nyholm.
    • Nyholm skal være et åbent sted, hvorfor der ikke bør tages entré til et maritimt center på Nyholm.
    • Nyholm bør ikke rumme eksklusive boliger. Christianshavn er i forvejen ved at blive gentrificeret, selv om lokaludvalget tidligere har udtalt sig imod denne udvikling.
    • 25 % af boligerne, der måtte komme på Nyholm, bør være almene boliger.
    • Der er mange ønsker om, hvad Nyholm skal rumme. Det bør der være en debat om. En international arkitektkonkurrence om Nyholm kan skabe den debat.
    • Jan Gehl har udtalt, at Nyholm skal ses som en helhed, hvilket lokaludvalget har arbejdet for og fortsat bør arbejde for. Boliger på Nyholm er ikke udelukket. Lokaludvalget skal holde fast i sin vision for Nyholm.
    • Lokaludvalget skal påvirke rammerne og programmet for en international arkitektkonkurrence.
    • Der er ikke et stort behov for et grønt område på Nyholm, da der er eller forventes at komme grønne områder rundt om Nyholm. Der bør udvikles et bymiljø. Kommunens klimaplan lægger op til, at der bygges tæt. Det vil være ressourcebevidst. I øjeblikket benytter stort set ingen Nyholm.
    • Nyholm er med de nuværende bygninger ikke overbebygget. Bebyggelsesprocenten er lav.
    • Det er svært at ændre anvendelsen af de fredede bygninger på Nyholm. Der er for mange fredningsmæssige bindinger på bygningernes indretning.
    • Processen, der gik forud for vedtagelsen af en lokalplan for Papirøen, er et godt eksempel på, hvordan man kan påvirke udformningen og anvendelsen af et nyt område.
    • Lokaludvalget bør til stadighed holde kontakt til politikerne om udviklingen af Nyholm.
    • Nyholm må gerne få samme karakter, som Kastellet har.
    • Der kommer grønne arealer på Refshaleøen og Lynetteholm.
    • Forsvaret kan ikke som først antaget beholde provenuet for salg af Nyholm. Forsvaret har derfor en anden tilgang til udviklingen af Nyholm, end vi oprindeligt troede.
    • Københavns Kommune er planmyndighed og kan ad den vej påvirke udviklingen af Nyholm, men hvis kommunen køber Nyholm, kan kommunen selv bestemme, hvad der skal være.
    • Lokaludvalget er kommet langt med sit arbejde med Nyholm og har fået indflydelse.
    • I øjeblikket er der en nettofraflytning fra kommunen, hvorfor der ikke er behov for flere boliger lige nu.
Til top