Tryghedskortlægning af børns gang og cykling til skole og fritidstilbud
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen, der fremgår af løsningsafsnittet, med bud på områder eller steder, hvor der er trafikale udfordringer for børn og unge på deres vej til skole eller fritidstilbud.
Problemstilling
Med mail den 18. februar 2021 bad Teknik- og Miljøforvaltningen lokaludvalget om at kvalificere de foreløbige resultater fra den bydækkende tryghedskortlægning af børns gang og cykling til skole og fritidstilbud. Projektet har til formål at målrette forvaltningens fortsatte indsats for at forbedre børns muligheder for at cykle og gå i København gennem en stedsspecifik kortlægning af trygheden ved skoler og større fritidstilbud. Projektet er placeret i Teknik- og Miljøforvaltningen og koordineres med Kultur- og Fritidsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen.
I bilaget ses en rapport på baggrund af undersøgelsens resultater i Indre By/Christianshavn. Rapporten indeholder et udtræk fra spørgeskemaet på bydelsniveau, samt en række kort der viser, hvor på Christianshavn forældre og elever oplever utryghed på vej til skole og fritidstilbud.
Teknik- og Miljøforvaltningen beder lokaludvalget om at komme med input vedrørende:
- Områder eller steder i bydelen, hvor lokaludvalget er bekendt med trafikale udfordringer for børn og unge, som ikke fremgår af kortene
- Planlagte eller ønskede indsatser vedr. børns bevægelse til skole og fritid i bydelen
- Supplerende kommentarer til forældre og elevers udpegninger af utrygge steder
Svarfristen er den 1. april 2021.
Borgerne
I lokaludvalgets nyhedsbrev den 3. marts 2021 blev borgerne opfordret til at maile til lokaludvalget om områder eller steder, hvor der er trafikale udfordringer for børn og unge på deres vej til skole eller fritidstilbud. I bilaget ses de mails, lokaludvalget har modtaget.
Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havnen
Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havnen drøftede sagen i sit møde den 16. marts 2021. Arbejdsgruppen foreslår, at lokaludvalget i høringssvaret
- genfremsætter forslaget om en fodgængerovergang i Prinsessegade ved Christianshavns Skoles hovedindgang
- lægger vægt på, at der hurtigst muligt skal etableres en tryg og sikker skolevej mellem Margretheholm og Christianshavns Skole, og herunder foreslår,
- at krydset Refshalevej / Forlandet skal indrettes, så det er trygt for skolebørn at færdes i krydset.
- at lokaludvalget understreger behovet for en cykelsti på Refshalevej, da det er den korteste skolevej mellem Margretheholm og Christianshavns Skole
- genfremsætter forslaget om en cykelsti i Danneskiold-Samsøes Allé i eget tracé, da hele strækningen er utryg at cykle på.
Arbejdsgruppen Kultur, Skole, Fritid, Børn og Unge
Arbejdsgruppen Kultur, Skole, Fritid, Børn og Unge drøftede sagen i sit møde den 16. marts 2021. Høringssvaret, der foreslås nedenfor, tager udgangspunkt i udkastet til høringssvar, som arbejdsgruppen har skrevet.
Løsning
Høringssvar
Formanden foreslår, at lokaludvalget sender dette høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen:
"Christianshavn har flere trafikerede gader med skoler og institutioner, hvor forholdene for alle typer trafikanter ikke er gode, hvilket giver børn og unge trafikale udfordringer.
Her og nu er det især pressende
- at få anlagt en tryg og sikker skolevej mellem Margretheholm og Christianshavns Skole
-
at få en fodgængerovergang i Prinsessegade ved Christianshavns Skoles hovedindgang.
Prinsessegade
Trafikale udfordringer
I Prinsessegade ligger bl.a. en vuggestue, et gymnasium med afdelinger på begge sider af gaden, Christianshavns Skole med afdelinger på begge sider af gaden samt Børnebyen på hjørnet af Refshalevej..
Fortovet ved indgangen til Christianshavns Skole er vanskeligt at passere, ikke mindst i coronatiden, hvor skolebørn møder ind klassevis. Når gående skal passere, må de ofte ud på cykelstien, når de skal forbi. Det er til stor fare for cyklister, der risikerer at blive presset ud på kørebanen.
Ved Prinsessegade 78 ligger Børnebyen, som er en stor institution for mindre børn, hvor der er et dårligt markeret fodgængerfelt over Prinsessegade; der hvor Refshalevej munder ud i Prinsessegade. Vi oplever ofte meget kraftige opbremsninger, da bilisterne opdager fodgængerfeltet for sent. Her krydser forældre med børn til børnehave og skoleelever, der skal dyrke idræt i Hal C og på boldbanerne på Arsenaløen.
I Prinsessegade er der generelt meget kørende trafik, herunder tunge lastvogne med materialer til og fra bl.a. byggerierne på Papirøen og Operaparken. Derudover kører der store busser og mange privatbiler. Det er særdeles farefulde forhold for børn og voksne at færdes her.
Og der færdes mange fodgængere i Prinsessegade. F.eks. er der i krydset Prinsessegade/Bådsmandsstræde tit ikke plads i fodgængerfelterne til alle, der skal krydse gaderne. Det gør, at nogle forældre og børn vælger at krydse gaden ved siden af fodgængerfelterne.
Forslag
Ved hovedindgangen til Christianshavns Skole ved Prinsessegade 45 foreslår lokaludvalget, at der etableres en fodgængerovergang og at bumpet i gaden ved indgangen til Christianshavns Skole markeres anderledes eller helt fjernes, da mange, især mindre børn, bliver forledt til at tro, at det er en fodgængerovergang, hvilket giver særdeles farlige situationer.
Fodgængerovergangen i Prinsessegade ved Børnebyen, hvor Refshalevej munder ud, bør markeres tydeligere med skiltning og kraftigt blinkende lys. Allerhelst så vi en løsning med et lysreguleret kryds ved Refshalevej/Prinsessegade. Forslaget skal også ses i lyset af, at det er den sidste markerede fodgængerovergang i Prinsessegade i retning mod Holmen.
Det bør i den forbindelse overvejes at etablere en fodgængerovergang i Prinsessegade, hvor cykelruten mellem Trangravsbroerne og Christiania passerer. Også her er der fare for trafikuheld mellem cyklende, gående og bilister.
Dronningensgade
Trafikale udfordringer
Bag Prinsessegade ligger Døtreskolen i Dronningensgade 67, som har aktiviteter på begge sider af Dronningensgade; på den ene side ligger skole og på Vor Frelsers Kirkes grund på den anden side er der en legeplads. Her skal børn kante sig imellem parkerede biler og passe på gennemkørende trafik i Dronningensgade, der kommer fra begge sider på trods af ensretningen.
Forslag
Lokaludvalget foreslår, at der etableres et fodgængerfelt ud for hovedindgangen til Døtreskolen i Dronningensgade, så det bliver trygt og sikkert for børn at komme over gaden til legepladsen på Vor Frelsers Kirkes grund. Eventuelt kan det store bump i gaden markeres som et fodgængerfelt.
Alternativt kan der ved Døttreskolen opsættes skiltning på linje med andre skoler i andre kommuner om at gennemkørsel i Dronningensgade forbydes på visse tidspunkter af dagen. Det kunne f.eks. være gennemkørsel forbudt kl. 07:30 - 09:00 og kl. 14:00–16:00. Eller der kan laves pullerter i Dronningensgade, som kan hæves og sænkes i nævnte tidsrum.
Refshalevej
Trafikale udfordringer
Forældre og børn på Margretheholm skal til vuggestue, skole eller børnehave i Prinsessegade/Dronningensgade. De har særdeles vanskelige forhold, når de skal krydse T-krydset Forlandet/Refshalevej. Krydset er uoverskueligt med dårligt udsyn.
Refshalevej er den korteste vej mellem Margretheholm og Christianshavns Skole, men det er en dårligt vedligeholdt vej uden fortov eller cykelsti.
Forslag
Ved Margretheholm i krydset Forlandet/Refshalevej bør der laves to fodgængerovergange og et lyskryds.
Der skal anlægges cykelsti i Refshalevej hurtigst muligt.
Danneskiold-Samsøes Allé og Kongebrovej
Trafikale udfordringer
Strækningen er en skolevej og benyttes også til fritidsaktiviteter på Holmen og Arsenaløen. Hele strækningen er utryg at cykle på. Det gælder ikke mindst henover de små broer på strækningen mellem Kongebroen og Netto ved Halvtolv, hvor der ikke er plads til cyklister.
Foruden den almindelige biltrafik kører der lastbiler til og fra Operaparkens byggeplads, ligesom der på hele strækningen kører linje 2A-ledbusser. Man skal som cyklist tage højde for busserne, når de stopper for af- og påstigning af passagerer.
Forslag
Der skal etableres cykelsti i eget tracé i Danneskiold-Samsøes Allé og på Kongebrovej.
Christianshavns Voldgade mellem Torvegade og Sankt Annæ Gade
Trafikale udfordringer
Der er cykelsti og fortov fra Torvegade 75 – ved Vagthuset - til Sankt Annæ Gade. Denne strækning bruges meget af skolebørn samt af forældre med børn til institutionerne og af pensionister i Voldboligerne. Her holder ofte ulovligt parkerede biler.
Forslag
Ved Torvegade ved vagthuset og på Christianshavns Voldgade op mod Sankt Annæ Gade opsættes skiltning med parkering forbudt, som der tidligere har været. Eventuelt kan der blive plads til en eller to handikap-parkeringspladser.
Borgerdialog
Lokaludvalget har efterlyst bemærkninger fra borgere på Christianshavn om trafikale udfordringer for børn og unge og har modtaget de vedhæftede bemærkninger, som vi håber kan bidrage til bedre forhold på Christianshavn for børn og unge, samt deres forældre.
Med venlig hilsen
Poul Cohrt,
formand"
Økonomi
Intet.
Videre proces
Sekretariatet sender lokaludvalgets høringssvar inkl. borgernes meldinger om steder med trafikale udfordringer for børn og unge til Teknik- og Miljøforvaltningen.
Bilag
1. Høringsmaterialet (ikke offentligt)
Beslutning
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Eskildsen om, at afsnittet "Forslag" under overskriften "Christianshavns Voldgade mellem Torvegade og Sankt Annæ Gade" formuleres:
"Ved Torvegade ved vagthuset og på Christianshavns Voldgade op mod Sankt Annæ Gade opsættes skiltning med standsning forbudt. Eventuelt kan der blive plads til en eller to handikap-parkeringspladser."
Lokaludvalget stemte om et ændringsforslag fra Kirsten V. Andersen om, at afsnittet "Forslag" under overskriften "Danneskiold-Samsøes Allé og Kongebrovej" formuleres: "Der skal etableres cykelsti i eget tracé i Danneskiold-Samsøes Allé og på Kongebrovej. Cyklister og fodgængere skal have egne broer ved siden af Kongebroen og ved siden af kørebanen på broen mellem Maskingraven og Tømmergraven samt ved siden af kørebanen på broen mellem Proviantmagasingraven og Snedkergraven."
2 lokaludvalgsmedlemmer stemte for ændringsforslaget.
7 lokaludvalgsmedlemmer stemte imod ændringsforslaget.
10 lokaludvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.
Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen, der fremgår af løsningsafsnittet, med det tiltrådte ændringsforslag.