Mødedato: 20.01.2021, kl. 18:30
Mødested: Teams

Høringssvar vedr. miljøkonsekvensrapporten om etablering af Lynetteholm

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte og eventuelt beslutte et høringssvar til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om miljøkonsekvensrapporten om etablering af Lynetteholm.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. At Christianshavns Lokaludvalg drøfter resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om etablering af Lynetteholm, som lokaludvalget gennemførte i perioden 7.-12. januar 2021 sammen med Indre By Lokaludvalg.


  2. At Christianshavns Lokaludvalg bemyndiger formanden til at sende resultaterne af borgerpanelundersøgelsen til Borgerrepræsentationen, By & Havn og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen med de bemærkninger om resultaterne, som lokaludvalget måtte have i lokaludvalgsmødet den 20. januar 2021.


  3. At Christianshavns Lokaludvalg drøfter, om det skal sende et høringssvar til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vedr. miljøkonsekvensrapporten om etablering af Lynetteholm.

    I givet fald:

  4. At Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret, der fremgår af bilaget.

 

Problemstilling

Drøftelsen i lokaludvalgets møde den 16. december 2020

By & Havn præsenterede Lynetteholm-projektet og miljøkonsekvensrapporten for lokaludvalget i mødet den 16. december 2020. I bilaget ses By & Havns power point-præsentation samt et referat af lokaludvalgets drøftelse af projektet.

Lynetteholm-projektet

Ideen med Lynetteholm-projektet, som Københavns Kommune har aftalt med Staten, men som endnu ikke er vedtaget, er:

  1. Klimasikring: Vandstanden i København forventes at stige med cirka en halv meter inden 2100. Med Lynetteholm kan København stormflodssikres fra nord. Dermed slipper man for at hæve kajkanten eller bygge en mur til at sikre sig mod stormflod langs den indre del af havnen, hvilket vil tage udsigten langs inderhavnen og forringe adgangen til vandet.

  2. Befolkningsudviklingen: Frem mod 2050 forventes der ca. 150.000 flere indbyggere i Københavns Kommune. Lynetteholm vil skabe mulighed for et byudviklingsprojekt med plads til boliger til 35.000 københavnere og lige så mange arbejdspladser.

  3. Trængsel: Trængselsproblemerne i København stiger i takt med, at der bliver flere københavnere. Salg af grunde på Lynetteholm skal være med til at finansiere ny infrastruktur, så man kan komme til og fra den nye bydel, og som samtidig kan være med til at lede trafikken uden om Københavns centrum og fremtidssikre metrobetjeningen i hele byen. Undersøgelser giver tre muligheder for linjeføringen af ny metro samt ni linjeføringer for en Østlig Ringvej fra Nordhavn til Amagermotorvejen eller Øresundsmotorvejen ved lufthavnen.

  4. Overskudsjord fra byens byggerier: Lynetteholm kan etableres med overskudsjord bl.a. fra byggeri i byen, metroarbejde og Østlig Ringvej. Jordopfyldningen ifm. Lynetteholm forventes at dække Københavns Kommunes behov for at komme af med jord i mange år fremover.

Lynetteholm planlægges etableret som et ca. 2,8 km2 opfyldt område øst for Trekroner Søfort mellem Nordhavn og Refshaleøen. Lynetteholms omkreds, perimeteren, har en længde på omkring 7 km, hvoraf hovedparten består af en dæmning med sten på ydersiden og mod nord anlægges perimeteren som en spunsvæg. Den østlige perimeter etableres som et kystlandskab med stenstrande og sandstrande, og mellem disse strande placeres der kystfremspring, som skal sikre strandene. Kystlandskabet skal reducere bølgepåvirkningen og giver borgerne mulighed for at komme tæt på vandet i et rekreativt område.

Høring

I perioden den 30. november 2020-25. januar 2021 er miljøkonsekvensrapporten om etablering af Lynetteholm i offentlig høring på Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens hjemmeside.

Det projekt, som miljøvurderes i miljøkonsekvensrapporten og er til høring, er konstruktion af øens afgrænsning (perimeter) med ny adgangsvej og modtagelsesanlæg for nyttiggørelse af overskudsjord og opfyldning af området med ren og forurenet jord.

By & Havn, der ejes af Københavns Kommune (95%) og Staten (5%) i fællesskab, er bygherre på Lynetteholm-projektet. Lovgivningen er sådan, at bygherren By & Havn selv skal udarbejde miljøkonsekvensrapporten.

Miljøkonsekvensvurderingen skal foretages med udgangspunkt i et konkret projekt. Infrastrukturprojekterne Østlig Ringvej og metro til Lynetteholm, byudviklingen og en eventuel fremtidig dokport mellem Lynetteholm og Nordhavn er på nuværende tidspunkt ikke konkretiserede, og indgår ikke i miljøkonsekvensvurderingen, der er til høring nu. De vil blive miljøvurderet på et senere tidspunkt som led i beslutningsprocessen for de respektive projekter. 

Borgerpanelundersøgelse

Som besluttet i lokaludvalgets møde den 16. december 2020 har lokaludvalget gennemført en borgerpanelundersøgelse om Lynetteholm-projektet sammen med Indre By Lokaludvalg. Det skete i perioden 7.-12. januar 2021.

Borgermøde

Det var planen, at Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg skulle være vært for et digitalt borgermøde den 13. januar 2021 om miljøkonsekvensrapporten. Imidlertid gjorde corona-restriktionerne, at borgermødet ikke som planlagt kunne afvikles fra Nordatlantens Brygge, hvor der er plads og teknisk udstyr til at afholde digitale møder med god teknisk kvalitet.

Corona-restriktionerne blev strammet den 6. januar 2021 bl.a. med et forbud mod at samles mere end 5 personer og med en anbefaling fra regeringen om at aflyse alle fysiske aftaler. Dette gjorde det vanskeligt at afvikle et digitalt borgermøde med rimelig teknisk kvalitet. Efter et afbud fra en af de tre eksperter, der skulle have holdt oplæg på det digitale borgermøde, besluttede Indre By Lokaludvalgs formand og Christianshavns Lokaludvalgs formand at aflyse borgermødet.

I stedet har borgerne fået mulighed for at kommentere Lynetteholm-projektet samt eksperters oplæg om projektet på Facebook og på de to lokaludvalgs hjemmesider. 

 

Løsning

Resultaterne af borgerpanelundersøgelsen

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om etablering af Lynetteholm, som lokaludvalget gennemførte i perioden 7.-12. januar 2021 sammen med Indre By Lokaludvalg.

Formanden foreslår endvidere, at lokaludvalget bemyndiger ham til at sende resultaterne af borgerpanelundersøgelsen til Borgerrepræsentationen, By & Havn og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen med de bemærkninger om resultaterne, som lokaludvalget måtte have i lokaludvalgsmødet den 20. januar 2021.

 

Resultaterne af borgerdialog på Facebook mv.

Formanden foreslår, at lokaludvalget bemyndiger ham til at sende kommentartråden på Facebook samt mails, som lokaludvalget måtte modtage som reaktion på borgerdialogen, til Borgerrepræsentationen, By & Havn og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. 

 

Høringssvar

Formanden foreslår, at lokaludvalget beslutter, om det skal sende et høringssvar til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om miljøkonsekvensrapporten om etablering af Lynetteholm.

I givet fald foreslår formanden, at lokaludvalget sender høringssvaret, der fremgår af bilaget, og at det samtidig sendes til Borgerrepræsentationen til orientering.

Økonomi

Lokaludvalget har afsat 15.000 kr. til borgermøde om Lynetteholm.

Videre proces

Følgende fremgår af By & Havns hjemmeside:

  • Transportministeriet forventes ultimo december 2020 at sende anlægsloven for Lynetteholm i høring i fire uger. Anlægsloven bemyndiger By & Havn til at anlægge Lynetteholm.
  • Anlægsloven forventes at blive førstebehandlet i Folketinget i marts 2021 og tredjebehandlet i juni 2021. Lovvedtagelse af anlægsloven sker ved tredjebehandling.

Beslutning

  1. Lokaludvalget tog resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om etablering af Lynetteholm, som lokaludvalget gennemførte i perioden 7.-12. januar 2021 sammen med Indre By Lokaludvalg, til efterretning.


  2. Lokaludvalget stemte om, hvorvidt det skal sende et høringssvar til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om miljøkonsekvensrapporten om etablering af Lynetteholm.

    For stemte 17 lokaludvalgsmedlemmer.
    Imod stemte 1 lokaludvalgsmedlem.
    1 lokaludvalgsmedlem undlod at stemme.
    Hamid El Mousti deltog ikke i afstemningen.

    Dermed havde lokaludvalget besluttet at sende et høringssvar til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om miljøkonsekvensrapporten om etablering af Lynetteholm.


    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Asbjørn Kaasgaard om, at der som en konklusion skal føjes til høringssvaret, at anlægsloven for Lynetteholm skal bygge på en samlet VVM-redegørelse for alle komponenter, som projektet omfatter; især klimasikringen i forhold til vandstandsstigning og stormflod.

    Lokaludvalget stemte om et ændringsforslag fra Jens Eskildsen om, at afsnittet "Ingen jordtransport over Knippelsbro" formuleres:
    "Det fremgår af VVM-redegørelsen, at Torvegade har 154 daglige jordtransporter og at Lynetteholm-projektet medfører yderligere 30 daglige transporter. Det svarer til en stigning på mere end 16 % og medfører samlet en jordtransport hvert 4. minut i 12 timer /dag. Samtidig reduceres antallet af transporter på Langebro. Derfor må der i Lynetteholm-loven indsættes en tvangsrutebestemmelse på linje med den, der i VVM-redegørelsen foreslås for Raffinaderivej / Kløvermarken / Forlandet, således at jordtransport til Lynetteholm ikke sker ad Knippelsbro og Torvegade samt gennem andre tæt befolkede områder i Indre By og Christianshavn."

    For stemte 9 lokaludvalgsmedlemmer.
    Imod stemte 5 lokaludvalgsmedlemmer.
    5 lokaludvalgsmedlemmer undlod at stemme.
    Hamid El Mousti deltog ikke i afstemningen

    Dermed havde lokaludvalget godkendt, at afsnittet "Ingen jordtransport over Knippelsbro" formuleres som ovenfor nævnt.


  3. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at sende høringssvaret, der fremgår af bilaget, med de tiltrådte ændringsforslag til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og Borgerrepræsentationen sammen med resultaterne af borgerpanelundersøgelsen.

  4. Lokaludvalget bemyndigede formanden til sende et høringssvar til Transportministeriet om forslag til anlægslov for Lynetteholm, hvor der er svarfrist den 14. februar 2021. Udkastet til høringssvaret forfattes af Lynetteholm-gruppen og formanden inddrager lokaludvalgets forretningsudvalg i beslutningen om den endelige udformning af høringssvaret. Høringssvaret kommer på dagsordenen for lokaludvalgets møde den 24. februar 2021 som sag til efterretning.
Til top