Mødedato: 19.06.2024, kl. 18:30
Mødested: Hal C, Arsenalvej 6

Spørgeskemaundersøgelse om erfaring med trafik og bymiljø efter branden på Børsen

Se alle bilag

Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte resultaterne af lokaludvalgets spørgeskemaundersøgelse om trafiksituationen i dagene umiddelbart efter børsbranden og i dag.

Indstilling

Indstilling om,

  1. At Christianshavns Lokaludvalg drøfter resultaterne af lokaludvalgets spørgeskemaundersøgelse om erfaring med trafik og bymiljø efter branden på Børsen. 

Problemstilling

Christianshavns Lokaludvalg har gennemført en spørgeskemaundersøgelse om trafiksituationen i dagene umiddelbart efter branden på Børsen og i dag.

Undersøgelsen fandt sted fra den 4.-9. juni 2024. Undersøgelsen blev sendt ud via borgerpanelet og som åbent link på lokaludvalgets hjemmeside. Via borgerpanelet er der kommet 252 besvarelser. Der er kommet 78 besvarelser via det åbne link, dvs. i alt 330 besvarelser.

Med undersøgelsen ønskede Christianshavns Lokaludvalg at blive klogere på, hvordan christianshavnerne oplevede trafikken og bylivet i bydelen i de dage, hvor Knippelsbro var lukket. Tanken er, at christianshavnernes erfaringer og oplevelser indgår som vidensgrundlag i lokaludvalgets arbejde, når lokaludvalget drøfter trafik- og mobilitetsløsninger på Christianshavn.

Sekretariatet har udarbejdet et resumé af undersøgelsens resultater ud fra en standardrapport trukket i programmet SurveyXact. Undersøgelsen har mange kommentarer, som kan fortolkes forskelligt.

Sekretariatets umiddelbare vurdering af undersøgelsens resultater er, at lukningen af Knippelsbro gjorde det mere besværligt for christianshavnerne at komme rundt i byen og til/fra Christianshavn. Generelt oplevede cyklister og fodgængere færre problemer end bilister og buspassagerer, som i højere grad blev påvirket af lukningen af Knippelsbro og den omdirigerede trafik.

Angående den aktuelle situation, hvor Børsgade foran Børsen er lukket, er der også en overvægt af respondenter, der ser situationen som udfordrende eller besværlig. En mindre andel af respondenterne nævner, at færre biler og mindre trafik kan have en positiv effekt, som medfører et roligere bymiljø og bedre plads til cyklister og fodgængere.

Trængsel og tidsforbrug i trafikken hænger umiddelbart sammen, og omlægningen af trafikken har medført, at christianshavnerne bruger mere tid i trafikken.

Særligt busdriften bliver problematiseret, hvorimod metroen opleves som en mere stabil transportkilde. Der efterlyses bl.a. bedre information om de ændrede trafikforbindelser i den offentlige transport. Mangelfuld information har medført frustration.

Det skal samtidig bemærkes, at umiddelbart set er dem under 45 år underrepræsenteret i undersøgelsen. Det samme gælder for christianshavnere, som bor på Margretheholm.

Hvis lokaludvalget ønsker det, er der mulighed for at dykke yderligere ned i datamaterialet og afdække, om der er forskel på besvarelser mellem aldersgrupper, beskæftigelse eller lignende, eller at få belyst udsagn om enkelte veje eller temaer.

I bilag 1 ses et uddybet resumé af undersøgelsen. I bilag 2 ses selve undersøgelsens resultater.

Løsning

Lokaludvalget drøfter undersøgelsen resultater. 

Økonomi

Ingen.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede resultaterne af lokaludvalgets spørgeskemaundersøgelse om erfaring med trafik og bymiljø efter branden på Børsen. Der var følgende bemærkninger fra lokaludvalgets medlemmer i drøftelsen:
    • Undersøgelsen viser, at lukningen af Knippelsbro gav beboere på Christianshavn mange udfordringer, som fx. ekstra transporttid. Christianshavn var afkoblet fra resten af byen.
    • Ikke mange havde svaret på undersøgelsen, hvorfor man må tage forbehold for resultaterne og ikke tillægge undersøgelsen for stor betydning.
    • Bus 2A kørte ikke sin normale rute, men man kunne komme med metroen til byen..
    • Knippelsbro var lukket i kort tid, hvorfor det kan være svært at bruge undersøgelsens resultater til noget. Men tiden med forholdsvis lidt trafik i Torvegade var en fantastisk periode.
    • Måske ville busserne køre på en anden måde, hvis busomlægningen var planlagt. Så ville det have været en anden oplevelse. Omstændighederne var dog ikke til trafikplanlægning.
    • Trafikken ville nok have normaliseret sig med tiden.
    • Hvis lukningen af Knippelsbro skulle vare i længere tid, ville det have krævet en trafikplanlægning for hele København. 
    • Man kunne lave et kontrolleret eksperiment for Hovedstadsområdet.
    • Undersøgelsen er ikke så brugbar. Buslinjerne 2A, 31 og 37 kunne ikke køre som normalt.
    • Der var manglende information til passagerer, som ventede forgæves ved stoppesteder.

  2. Lokaludvalget tog resultaterne af spørgeskemaundersøgelsen til efterretning.
Til top