Naturbyen - strategi
Indstilling
Formanden indstiller,
- at Brønshøj-Husum Lokaludvalg tager Miljøudvalgets strategi for det videre arbejde med Naturbyen til efterretning
Problemstilling
Siden 2013 har Lokaludvalget arbejdet for at etablere et bynaturcenter ved EnergiCenter Voldparken.
Miljøudvalget foreslår at der den kommende tid arbejdes efter følgende strategi for at komme videre med en realisering af projektet:
- Budgetforhandlinger om budget 19 følges tæt, jf Lokaludvalgets budgetønske om finansiering af forprojekt for Naturbyen indsendt til borgerrepræsentationens medlemmer i juni.
- Der laves en pixipræsentation om Naturbyen, som blandt andet kan bruges til medlemmers dialog med BR-medlemmer om budgetønsket (bilag). Pixi’en skal give samarbejdspartnere, interessenter, politikere, embedsmænd og fonde et klart billede af Naturbyen.
- Pixi'en uddybes senere i et skitseforslag med flere beskrivelser og visualiseringer (lokaludvalgsbevilling den 19.04.2018).
- Der laves fortsat en halvårlig aktivitetskalender, hvor Naturbyen bliver en ramme omkring natur- og miljøaktiviteter igangsat af borgere, grupper og lokaludvalg. Det er en måde at opbygge et sted/navn med en midlertidig strategi. Naturbyen bliver med aktivitetskalenderen ikke afhængig af et fysisk sted, men er en ramme og kan hurtigt etableres i en bygning eller et fysisk sted det øjeblik, der gives en bevilling til at etablere Naturbyen. Målet er at gennemføre 15 aktiviteter i anden halvår af 2018. Fem aktiviteter er pt. programsat eller afholdt.
- Styregruppefunktionen for Naturbyen varetages indtil videre af Miljøudvalget, som arbejder med Naturbyen både strategisk og med aktivitetsudvikling.
Baggrund
Ideen om et bynaturcenter blev i første omgang udfoldet i et stort prospekt fra 2015 under navnet Naturbyen. Naturbyen er et af Lokaludvalgets indsatsområder fra den nuværende bydelsplan, og figurerer som et vigtigt element i Idekatalog for Vestvolden, Helhedsplan for Utterslev Mose samt Tingbjerg Husum Byudviklingsstrategi.
I Prospekt for Naturbyen præsenteres Naturbyen som et samlet anlægsprojekt på 24 mio. kr. med dertil afledte driftsomkostninger. Efter at være forsøgt båret ind i budgetforhandlingerne i regi af Tingbjerg-Husum byudviklingsstrategi i 2014, vedtog den af lokaludvalget nedsatte styregruppe at satse på at skaffe kommunale midler til et forprojekt, der kan konkretisere Naturbyens konkrete aktiviteter, faciliteter, partnerskaber, organisering og driftsmodel.
Naturbyen har også været i spil i et forslag fra Børne- og Ungdomsforvaltningens om at etablere en stor domebygning med en funktion som naturskole og hjerte i et bynaturcenter.
Naturbyen er desuden beskrevet i forskellige versioner af et budgetnotat, som har været på bordet ved flere budgetforhandlinger.
En styregruppe, som tidligere har været nedsat bestående af lokaludvalgsmedlemmer, medlemmer fra miljøudvalget og Energicenter Voldparken, har orienteret projektet i denne retning:
- Naturbyen ses som noget der skal gro nedenfra i modsætning til en totalentreprise. Naturbyens aktiviteter og partnerskaber er i centrum - ikke faciliteterne. Et kommunalt og fondsstøttet forprojekt på et par år kan give Lokaludvalget og dets centrale samarbejdspartnere mulighed for at eksperimentere med hvilke typer af aktiviteter der er bæredygtig i bred forstand og hvilke former for faciliteter der skal skabes for at aktiviteterne kan udfolde sig.
- Naturbyen udvikles som navn eller overskrift på de mange lokale natur- og miljøaktiviteter som særligt lokaludvalget søsætter. Fra 2017 er der etableret en aktivitetskalender under www.naturbyen.dk.
- Der etableres et netværk af interessenter omkring Naturbyen (Naturbyens Venner).
Løsning
Lokaludvalget tager strategien for Naturbyen, som den er beskrevet, til efterretning.
Økonomi
Denne indstilling har ikke nogen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Miljøudvalget fortsætter arbejdet i samarbejde med sekretariatet.