Mødedato: 29.10.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Ejerstrategier for Københavns Kommunes selskaber 2020

Se alle bilag

Ejerstrategierne i Københavns Kommunes større selskaber har været drøftet i Økonomiudvalget på henholdsvis et temamøde den 11. august 2020 om mulighederne for via kommunens bestyrelsesmedlemmer at påvirke selskabernes beslutninger og på Økonomiudvalgets møde den 8. september 2020, hvor et udkast til ejerstrategierne blev forelagt og drøftet. I samme forbindelse er et medlemsforslag om styrket inddragelse af Københavns Kommunes politiske repræsentanter i selskaberne blevet behandlet. Dermed skal der nu tages stilling til de opdaterede ejerstrategier i Københavns Kommunes ni større selskaber.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at de opdaterede ejerstrategier for Københavns Kommunes ni større selskaber, jf. bilag 1 a, godkendes, 
  2. at det godkendes, at medlemsforslag om styrket inddragelse af Københavns Kommunes politiske repræsentanter i selskaberne, jf. Borgerrepræsentationens beslutning på mødet den 24. juni 2020 (dagsordenspunkt 41) hermed er håndteret.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

De seneste ejerstrategier for Københavns Kommunes større selskaber er fra 2018. Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den den 23. august 2018 (dagsordenspunkt 5), at strategierne hvert andet år skal opdateres, og det er derfor tid for den 2-årige opdatering af strategierne. 

Ejerstrategierne bygger videre på Københavns Kommunes overordnede politik for aktivt ejerskab i kommunens selskaber, hvorefter kommunen blandt andet skal  

  • sikre og udvikle kommunens økonomiske værdier i selskaberne, og
  • varetage kommunens øvrige interesser, dvs. de strategier og politikker, som Borgerrepræsentationen og kommunens udvalg har vedtaget for byens udvikling, herunder kommune- og lokalplaner, klimaplaner, ressource- og affaldsplaner, politik om sociale klausuler m.v. i selskaberne.

Ejerstrategierne er således baseret på de beslutninger, strategier og politikker, som udvalgene og Borgerrepræsentationen har vedtaget tidligere.

Hvis udvalgene og Borgerrepræsentationen beslutter nye tiltag i tiden mellem opdatering af ejerstrategierne, som berører selskaberne, orienterer Økonomiforvaltningen selskaberne om sådanne beslutninger.

Løsning

Økonomiforvaltningen har taget initiativ til en opdatering af ejerstrategierne for følgende selskaber: 

  • HOFOR-koncernen
  • Udviklingsselskabet By & Havn I/S
  • Metroselskabet I/S
  • I/S Amager Ressourcecenter (ARC)
  • I/S Vestforbrænding
  • Hovedstadens Beredskab I/S
  • Arena CPHX P/S
  • Trafikselskabet Movia
  • Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S (CTR)

De opdaterede ejerstrategier fremgår af bilag 1 a. I bilag 1 b fremgår de opdaterende ejerstrategier markeret med ændringerne på baggrund af Økonomiudvalgets drøftelser i mødet den 8. september 2020. Selskabernes høringssvar fremgår af bilag 2.

Hver strategi indledes med en kort oversigt over de væsentligste ændringer, der er sket i forbindelse med opdateringen.

Strategierne har været i høring hos selskaberne og i Teknik- og Miljøforvaltningen. De indkomne høringssvar, som fremgår af bilag 2, er så vidt muligt indarbejdet i ejerstrategierne for de enkelte selskaber, jf. bilag 1 a.

En ejerstrategi giver et selskab, herunder de kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer, medejere og forvaltninger, kendskab til Københavns Kommunes holdninger og ønsker til selskabet, og fastlægger således de overordnede rammer for, hvad en ejer ønsker, at et selskab skal gøre. En ejerstrategi er således ikke en instruktion, og den forpligter hverken det enkelte bestyrelsesmedlem eller selskabets bestyrelse, der suverænt afgør, om man vil følge strategien. 

Baggrund

I 2016 blev udarbejdelsen af strategiske mål for kommunens ejerskab for hvert enkelt selskab igangsat, jf. også Borgerrepræsentationens beslutning (FORTROLIG) på mødet den 22. juni 2016 (dagsordenspunkt 54), hvor Borgerrepræsentationen godkendte, hvilke strategier Københavns Kommune skal følge i sine større selskaber.

De oprindelige strategier afspejlede de undersøgelser, der blev foretaget af selskabernes rammebetingelser og gennemgangen af selskabernes aktiver med henblik på aktivoptimering. Hertil kom et stærkt fokus på gældshåndtering og risikostyring blandt andet på baggrund af den løbende overvågning af selskabernes økonomi.

Ved udarbejdelsen og opdateringen af de strategiske mål søgte Økonomiforvaltningen inspiration fra blandt andet statens ejerskabspolitik (dog flest aktieselskaber). Desuden blev der foretaget en systematisk gennemgang af kommunens politikker, og resultatet fremgår ligeledes af strategimålene for de enkelte selskaber.

Ejerstrategierne er senest opdateret i 2018, jf. Borgerrepræsentationens beslutning på mødet den 23. august 2018 (dagsordenspunkt 5).

Den aktuelle opdatering

Udover fortsat fokus på aktivoptimering, gældshåndtering og risikostyring har Økonomiforvaltningen vurderet, at de opdaterede ejerstrategier skal understøtte Københavns Kommunes målsætninger på klimaområdet, herunder i forhold til bæredygtighed og CO2-neutralitet i 2025, jf. også beslutningerne i forbindelse med Kommuneplan 2019 om at:

- Københavns Kommune stiller krav om, at biomassekraftvarme produceres med certificeret biomasse.

- Brugen af alternative energiproduktionsformer som geotermi, solceller, vindmøller, varmepumper og el-patroner fremmes. Biomasse kan som overgangsteknologi bruges til at udfase brugen af fossile energikilder.

- Målsætningen for København skal være at blive en forbrændingsfri eller forbrændingsminimal kommune.

- Der arbejdes for et affaldsfrit København, hvor alt affald genbruges eller genanvendes, og der arbejdes for en plan for udfasning af forbrændingsanlæggene over tid.

- Københavns Kommune undersøger muligheder for finansiering af mere ny metro.

Endvidere afspejler de opdaterede ejerstrategier det godkendte medlemsforslag om styrket inddragelse af Københavns Kommunes politiske repræsentanter i selskaberne, jf. Borgerrepræsentationens beslutning på mødet den 24. juni 2020 (dagsordenspunkt 41), hvor samtlige partier, bortset fra Dansk Folkeparti, afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne støtter, at der skabes mest mulig åbenhed om de beslutninger, der træffes i de af Københavns Kommune ejede selskaber. Selskaberne spiller hver især en stor rolle for udviklingen i København på deres virkefelter. Et naturligt sted at starte vil være den revision af ejerstrategierne for selskaberne, der er planlagt forelagt til politisk behandling i Borgerrepræsentationen 17. september 2020.”

Medlemsforslaget er vedlagt denne indstilling som bilag 3 og ses herefter at være håndteret.

Herudover havde Økonomiudvalget den 11. august 2020 et temamøde om kommunens bestyrelsesmedlemmers rolle i de større selskaber, herunder kommunens muligheder for at påvirke selskabets beslutninger. Resultatet af disse drøftelser indgår ligeledes i denne opdatering af ejerstrategierne, og der er blandt andet indsat et nyt punkt om åbenhed i alle strategier. I starten af Borgerrepræsentationens nye valgperiode vil der endvidere blive afholdt et møde om, hvordan kommunen og selskaberne kan samarbejde yderligere.  

Endelig havde Økonomiudvalget den 8. september 2020 et temamøde, hvor ejerstrategierne blev drøftet, hvilket blandt andet medførte følgende justeringer af ejerstrategierne:

- Tilføjelse af flere relevante Københavns Kommune politikker, som selskaberne anmodes om at følge, fx om CSR, sociale klausuler, arbejdsmiljø og ældrepolitik.

- HOFOR skal sikre, at omstillingen af fjernvarme baseres på certificeret biomasse, og at selskabet qua sin position som et dominerende forsyningsselskab påtager sig et ansvar i forhold til innovation og udviklingsprojekter, herunder forpligter sig til at kigge på bestpractice i et internationalt perspektiv.

- By & Havn skal sikre, at der i selskabets byudviklingsområder kommer såvel blandede boligformer som blandede ejerformer samt energi- og miljørigtigt byggeri. 

Corona-krisen har ikke direkte medført initiativer eller ændringer i de opdaterede ejerstrategier.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Videre proces

Ved Borgerrepræsentationens godkendelse af de opdaterede ejerstrategier vil ejerstrategierne blive præsenteret for selskaberne samt de af Københavns Kommune udpegede bestyrelsesmedlemmer.

Ejerstrategierne forventes opdateret næste gang i 2022.

 

Søren Hartmann Hede          /Mads Grønvall

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at de opdaterede ejerstrategier for Københavns Kommunes ni større selskaber, jf. bilag 1 a, godkendes, 
  2. at det godkendes, at medlemsforslag om styrket inddragelse af Københavns Kommunes politiske repræsentanter i selskaberne, jf. Borgerrepræsentationens beslutning på mødet den 24. juni 2020 (dagsordenspunkt 41) hermed er håndteret.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. oktober 2020

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 29. oktober 2020

En samlet Borgerrepræsentation fremsatte følgende ændringsforslag jf. bilag nr. 1b (ÆF1):

Ændringsforslag til: Ejerstrategien for HOFOR

På side 4 (mellem de to gult markerede afsnit i bilag 1b) foreslås indsat følgende nye afsnit:

- HOFOR bidrager til den af Borgerrepræsentationen den 17. september 2020 besluttede analyse, der skal belyse mulighederne for at opstille en plan for, at der kan arbejdes hen imod at udfase træbaseret biomasse som primær energikilde i fjernvarmen i Københavns Kommune senest i 2030.

 

Ændringsforslag til: Ejerstrategien for Udviklingsselskabet By & Havn I/S

På side 9, 5. dot foreslås tilføjelsen at medføre, at 5. dot ændres til følgende:

- Gennemføre proces for myndighedsgodkendelse af VVM for Lynetteholmen ”med størst mulig borgerinddragelse”.

 

På side 9 (efter de tre gult markerede afsnit i bilag 1 b) foreslås indsat følgende nye afsnit:

- ”By & Havn sikrer en social bæredygtig byudvikling med blandet beboersammensætning og variation af boligtyper. Blandt andet sælges grunde til opførelse af både almene boliger og private boliger (ejerboliger såvel som lejeboliger). I selskabets igangværende strategiperiode har By & Havn en målsætning om, at der opføres flere mindre boliger i byudviklingsområder end hidtil, som bl.a. henvender sig til unge og enlige, samt etablering af almene boliger i overensstemmelse med Københavns Kommunes målsætninger gennem samarbejdsaftaler med almene boligselskaber. By & Havn vil desuden gennem partnerskaber arbejde for opførelse af nye boligtyper, der understøtter fællesskaber og aktiviteter fx på tværs af generationer. Netop nu er en række bofællesskaber og fællesskabsorienterede boligprojekter under planlægning og opførelse i By & Havns bykvarterer.” ”

 

Det af en samlet Borgerrepræsentation fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.

Selve indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning. 
Til top