Mødedato: 26.01.2006, kl. 17:30

Bemyndigelser til overborgmesteren og Økonomiforvaltningen

Se alle bilag

Bemyndigelser til overborgmesteren og Økonomiforvaltningen

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 26. januar 2006

 

 

BR 61/06

Bemyndigelser til overborgmesteren og Økonomiforvaltningen

Bemyndigelser til overborgmesteren og Økonomiforvaltningen

 

 

Indstilling om, at Borgerrepræsentationen bemyndiger direktør Paul Sax Møller og kontorchef Per Justesen, Økonomiforvaltningen, til hver for sig i forening med Overborgmesteren (eller næstformændene) at medunderskrive dokumenter vedrørende Københavns Kommunes køb og salg af fast ejendom samt optagelse af lån og garantiforpligtelser, samt at Borgerrepræsentationen godkender de i bilag 3 beskrevne bemyndigelser til Økonomiforvaltningen.

                                                                 (Økonomiudvalget)

 

 

 

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget godkender de i bilag 1 beskrevne bemyndigelser til Overborgmesteren og de i bilag 2 beskrevne bemyndigelser til Økonomif orvaltningen.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

At Borgerrepræsentationen bemyndiger direktør Paul Sax Møller og kontorchef Per Justesen, Økonomiforvaltningen, til hver for sig i forening med Overborgmesteren (eller næstformændene) at medunderskrive dokumenter vedrørende Københavns Kommunes køb og salg af fast ejendom samt optagelse af lån og garantiforpligtelser,

At Borgerrepræsentationen godkender de i bilag 3 beskrevne bemyndigelser til Økonomiforvaltningen.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. januar 2006

Indstillingens 1. at blev godkendt, og indstillingens 2. at og 3. at blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen.

 

 

 

RESUME

I den foregående valgperiode har Økonomiudvalget bemyndiget henholdsvis Overborgmesteren og forvaltningen til at træffe afgørelser på udvalgets vegne i forskellige typer sager. Økonomiforvaltningen indstiller, at en del af disse bemyndigelser videreføres. En oversigt over bemyndigelserne fremgår af bilag 1 og 2. Økonomiforvaltningen indstiller endvidere, at Økonomiudvalget anbefaler over for Borgerrepræsentationen, at der gives direktør Paul Sax Møller og kontorchef Per Justesen, Økonomiforvaltningen, bemyndigelse til at medunderskrive dokumenter vedrørende køb og salg af fast ejendom og optagelse af lån og garantiforpligtelser, samt at Borgerrepræsentationen godkender de i bilag 3 beskrevne bemyndigelser til Økonomiforvaltningen. Delegation af kompetence foreslås givet med henblik på at sikre en mere smidig og effektiv sagsbehandling og en bedre fordeling af sagerne mellem Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget, Overborgmesteren og forvaltningen.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Det følger af Lov om kommunernes styrelse (Styrelsesloven) § 2, at kommunernes anliggender styres af kommunalbestyrelsen. Det forhold, at "kommunalbestyrelsen" er angivet som det kompetente organ, indebærer ikke, at Borgerrepræsentationen er afskåret fra at overlade udøvelsen af sin kompetence til udvalg og den kommunale administration, medmindre andet er fastsat eller forudsat i lovgivningen. Den umiddelbare forvaltning af kommunens anliggender varetages således af Økonomiudvalget og de stående udvalg[1]. Heri ligger, at det påhviler udvalgene at afgøre alle sædvanlige sager inden for udvalgets sagsområde, medmindre andet følger af lovgivningen eller af Borgerrepræsentationens beslutning.

 

Formanden for Økonomiudvalget kan på udvalgets vegne afgøre sager, som ikke tåler opsættelse eller ikke giver anledning til tvivl[2]. Denne kompetence kan ikke fratages formanden.

 

Derudover kan Økonomiudvalget vælge at delegere yderligere kompetence til formanden. Denne delegation kræver, at der ikke i loven er et forbud mod delegation af den pågældende opgave, og at der er enighed i udvalget. En beslutning om at delegere et område/en bestemt type af sager til overborgmesteren kan således udelukkende træffes, hvis intet medlem af udvalget modsætter sig dette. Det er endvidere et krav, at en beslutning om delegation har den fornødne klarhed og bestemthed, således at der ikke opstår tvivl om rækkevidden af beslutningen[3].

 

Økonomiudvalget kan endvidere delegere beslutningskompetence[4] til forvaltningen. Dette kan vedtages med simpelt flertal af forsamlingen.

 

Delegation af kompetence til overborgmesteren og forvaltningen fra Økonomiudvalget foretages af praktiske grunde, for at begrænse sagsmængden ved møderne og for at smidiggøre beslutningsprocessen.

 

Da delegationerne i bilag 1 og 2 hviler på en beslutning i Økonomiudvalget, kan udvalget altid tilbagekalde delegationen. For så vidt angår bemyndigelsen til overborgmesteren bortfalder denne, såfremt blot et enkelt medlem af Økonomiudvalget ønsker at tilbagekalde bemyndigelsen. Det kræver et flertal i Økonomiudvalget at tilbagekalde en bemyndigelse til forvaltningen.

 

De bemyndigelser, der foreslås tildelt Overborgmesteren, fremgår af bilag 1, mens bemyndigelserne til Økonomiforvaltningen fremgår af bilag 2.

 

I forhold til forrige valgperiode er der en række bemyndigelser, der ikke længere er aktuelle, som følge af kommunens medlemskab af Kommunernes Landsforening. Det drejer sig bl.a. om høringssvar vedrørende kommunaløkonomiske konsekvenser af lovforslag på det primærkommunale område (DUT-høringer), hvor kommunen ikke længere afgiver selvstændige høringssvar, og bemyndigelse til at indgå overenskomster (herunder rammeaftaler), hvor forhandlingsretten er overgået til KL. Københavns Kommune har frem til 1. januar 2007 en almindelig høringsret i forhold til udkast til lovforslag, bekendtgørelser mv., som ministerier og styrelser sender i høring, ligesom kommunen er høringsberettiget i forhold til DUT-høringer på det amtslige område. Derfor er der fortsat et afsnit om bemyndigelse til at afgive af høringssvar i forbindelse med statens høringer over udkast til lovforslag, bekendtgørelser mv. i bilag 2.

 

Ifølge lov om kommunernes styrelse § 32, stk. 1, skal dokumenter vedrørende køb og salg af fast ejendom, optagelse af lån og påtagelse af garantiforpligtelser underskrives af kommunalbestyrelsens formand eller næstformand (næstformænd) og en person, der er bemyndiget dertil af kommunalbestyrelsen. Den, der skal underskrive sammen med borgmesteren eller næstformændene skal være personligt udpeget af Borgerrepræsentationen. Der er intet til hinder for, at Borgerrepræsentationen udpeger flere personer til at medunderskrive dokumenterne. Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler over for Borgerrepræsentationen, at direktør Paul Sax Møller og kontorchef Per Justesen, Økonomiforvaltningen, bliver bemyndiget til at medunderskrive Københavns Kommunes køb og salg af fast ejendom samt optagelse af lån og garantiforpligtelser.

 

Økonomiforvaltningen indstiller endvidere, at Økonomiudvalget anbefaler over for Borgerrepræsentationen, at de i bilag 3 beskrevne bemyndigelser til Økonomiforvaltningen godkendes. Borgerrepræsentationens beslutning om at delegere kompetence til Økonomiforvaltningen træffes ved stemmeflertal, ligesom et flertal i forsamlingen kan beslutte at tilbagekalde bemyndigelsen. Delegation af kompetence til Økonomiforvaltningen fra Borgerrepræsentationen foretages af praktiske grunde for at begrænse sagsmængden ved forsamlingens møder og for at smidiggøre beslutningsprocessen. Overborgmesteren kan på Borgerrepræsentationens vegne afgøre sager, som ikke tåler opsættelse eller ikke giver anledning til tvivl[5] - bortset fra de tilfælde, hvor det følger af loven, at beslutning skal træffes af Borgerrepræsentationen (eksempelvis bevillingskrævende foranstaltninger). Denne kompetence kan ikke fratages formanden.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Økonomiforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

-

BILAG

Bilag 1:Oversigt over kompetencer som ønskes delegeret fra Økonomiudvalget til Overborgmesteren, jf. indstillingens 1. at.

Bilag 2: Oversigt over kompetencer som ønskes delegeret fra Økonomiudvalget til Økonomiforvaltningen, jf. indstillingens 2. at.

Bilag 3: Oversigt over kompetencer som ønskes delegeret fra Borgerrepræsentationen til Økonomiforvaltningen, jf. indstillingens 3. at.

 

 

Bjarne Winge

 

                                                                                      /Flemming Dubgaard Hansen

 



[1] Jf. Styrelsesvedtægt for Københavns Kommune af 12. juni 1997, senest ændret 13. oktober 2005.

[2] Jf. Styrelseslovens § 22, stk. 2.

[3] Jf. Lov om kommunernes styrelse med kommentarer, 1. udgave 2004, s. 147.

[4] Jf. Lov om kommunernes styrelse med kommentarer, 1. udgave 2004, s. 189.

[5] Jf. Lov om kommunernes styrelse § 31, stk. 1.

Til top