Mødedato: 20.06.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Evaluering af Københavns Kommunes LGBTI+ politik 2019-2023

Se alle bilag

Økonomiudvalget forelægges evaluering af Københavns Kommunes LGBTI+ politik 2019-2023 til efterretning. Forvaltningerne tilkendegiver i evalueringen, at LGBTI+ politikken styrkede indsatsen på området, og status er, at 49 ud af politikkens 54 indsatser er igangsat eller gennemført. Interesseorganisationer inden for LGBT+ området er inddraget i evalueringen, og deres tilbagemeldinger er positive samtidig med, at de påpeger væsentlige opmærksomhedspunkter til det fremtidige arbejde på området. LGBT+ området indgår fremadrettet som særskilt fokusområde i Københavns Kommunes Kønsligestillingspolitik 2023-2026. 

Indstilling

Indstilling om,

  1. at evalueringen af Københavns Kommunes LGBTI+ politik 2019-2023 tages til efterretning.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommunes (KK) LGBTI+ politik 2019-2023 med titlen ’En ligeværdig del af fællesskabet’ har dannet ramme for kommunens indsats på LGBT+ området. Politikken indeholdt oprindeligt 54 indsatser og der er både personalerettede og borgerrettede indsatser fordelt mellem KK’s syv forvaltninger. Det betyder, at politikken har haft en potentiel indvirkning i flere aspekter af et københavnerliv: Fra en større og mere inkluderende forståelse af familiekonstellationer i daginstitutionerne, til bedre mulighed for at deltage i kulturelle tilbud i LGBT+ medborgerhuset eller tilbringe den sidste tid blandt ligesindede på LGBT+ plejehjemmet Slottet. LGBTI+ politikken har også medført nye inkluderende tiltag for de ansatte i kommunen, fx en kommunikationsvejledning i kønsinkluderende sprogbrug og kønsneutrale toiletter.

I politikken fremgår det, at Økonomiforvaltningen (ØKF) i forbindelse med politikkens udløb skal indhente status på arbejdet med politikken hos fagforvaltningerne. Der skal samtidig foretages en overordnet evaluering af politikken med inddragelse af interesseorganisationer på området. Evaluering skal forelægges for Økonomiudvalget (ØU) og Borgerrepræsentationen (BR).

Løsning

Evaluering fra KK’s forvaltninger

Forvaltningerne har evalueret på politikkens indsatser. Evalueringen viser, at forvaltningerne har igangsat eller gennemført størstedelen af politikkens indsatser. I alt er 49 af de oprindelige 54 indsatser i politikken enten igangsat eller gennemført. Sammendrag af forvaltningernes status er vedlagt som bilag 1 og fremgår i fuld længde i bilag 2.

Alle syv forvaltninger beskriver, at LGBTI+ politikken har haft en positiv betydning for deres arbejde på LGBT+ området, både hvad angår de konkrete indsatser og i kraft af et styrket, kontinuerligt og tværgående fokus på LGBT+ området. Flere af forvaltningerne beskriver, at arbejdet med LGBTI+ politikken har styrket opmærksomheden i forhold til hvilke områder, LGBT+ personer ikke er godt nok repræsenterede eller inkluderede i opgaveløsning eller serviceydelser. Det fremgår også, at der stadig er meget at tage fat på i forhold til at styrke repræsentation, trivsel og inklusion for LGBT+ personer. 

Fire af politikkens oprindelige indsatser, som krævede særskilt finansiering for at kunne blive gennemført, er ikke blevet prioriteret ved budgetforhandlinger eller i udmøntning af bevillinger, og forventes ikke igangsat. En indsats er blevet trukket tilbage, fordi den blev vurderet ikke længere at være relevant.

Bidrag til evaluering fra LGBT+ interesseorganisationer

LGBTI+ politikken blev udviklet med inddragelse af relevante organisationer, der repræsenterer eller har særlig viden om LGBT+ området. Organisationerne er blevet inviteret til at bidrage til evalueringen af politikken og give input til kommunens fortsatte arbejde med at forebygge diskrimination og fremme trivsel blandt LGBT+ borgere. Der er gennemført evalueringsinterviews med seks interesseorganisationer, og en organisation har givet skriftligt bidrag.

KK får stor anerkendelse for at være gået forrest med vedtagelsen af LGBTI+ politikken i 2019. Kommunen beskrives i den forbindelse som et fyrtårn, og en del organisationer mener, at KK’s LGBTI+ politik har haft betydning for, at andre kommuner også har fået politikker på LGBT+ området.

Interesseorganisationerne fremhæver overordnet:

  • at indsatser på sundheds- samt børne- og ungeområdet er særligt vigtige, fordi det potentielt er her den omfattende mistrivsel starter.
  • at LGBT+ personer er lige så mangfoldige og forskelligartede som andre borgergrupper i KK og at det er vigtigt at være opmærksom på, at en indsats kan have en god effekt på én gruppe af LGBT+ personer og samtidig ramme forbi en anden.
  • at de grundlæggende oplever et godt samarbejde med kommunen, men at KK er en stor og kompleks organisation, der for udenforstående kan være svær at navigere i.

Interesseorganisationerne peger på, at KK med fordel kan styrke eksisterende eller igangsætte nye indsatser på en række områder. Det gælder bl.a. i forhold til LGBT+ personers sociale, psykiske og sundhedsmæssige trivsel, faglig opkvalificering af kommunens medarbejdere, opbygning af mere viden på området samt mere inkluderende faciliteter på kultur-og fritidsområdet.

Den samlede slutrapportering og evaluering af KK’s LGBTI+ politik ’Fortsat regnbuefarvet’ indeholder både slutrapportering og evaluering fra fagforvaltningerne samt bidrag til evalueringen fra interesseorganisationer på LGBT+ området og er vedlagt som bilag 3. 

KK’s indsats på LGBT+ området videreføres som et særskilt fokusområde i KK’s Kønsligestillingspolitik 2023-2026. Der vil fortsat blive afrapporteret årligt på området som en del af kommunens årlige kønsligestillingsredegørelse.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter ØU’s behandling forelægges indstillingen for BR på mødet den 20. juni 2024.

 

Søren Hartmann Hede                   / Nicolai Kragh Petersen 

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at evalueringen af Københavns Kommunes LGBTI+ politik 2019-2023 tages til efterretning.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. juni 2024

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. juni 2024

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top