Indgåelse af lokalaftale med Københavns Lærerforening (KLF)
Indstilling
Indstilling om,
- at det pålægges Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) at indgå en lokalaftale, der både omfatter bydækkende normer og åbner for lokale aftaler, i stedet for en aftale om et forståelsespapir til mødet med Københavns Lærerforening (KLF) den 11. marts 2016.
(Børne- og Ungdomsudvalget)
Oversigt over politisk behandling
Medlemsforslag om lokalaftale med Københavns Lærerforening
Det foreslås,
-
at Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) at indgå en lokalaftale i stedet for en aftale om et forståelsespapir til mødet med Københavns Lærerforening (KLF) den 11. marts 2016. Den nye lokalaftale skal ligge inden for rammerne af Lov 409 og skal som minimum indeholde de principper, der fremgår af motivationen for forslaget nedenfor.
(Stillet af Radikale Venstre)
Motivering
Radikale er meget bekymrede for de københavnske folkeskoler, hvor nu 15 skoler har en handleplan, fordi deres resultater langt fra er tilfredsstillende. De københavnske elever får stadig karakterer langt under landsgennemsnittet. Samtidig tager de københavnske forældre – fra alle politiske observanser – i stor stil deres børn ud af den københavnske folkeskole og over i privatskoler. Denne udvikling er Radikale meget bekymrede for.
Folkeskolereformen har nu haft god tid til at komme i gang, og den nye måde at arbejde på har haft tid til at sætte sig. Nu er tiden kommet til at samle op på børnesygdommene og rette op på noget af den ufleksibilitet, der er opstået i systemet, for at skabe bedre balance mellem tiden, der er til rådighed og mængden af opgaver. Radikale Venstre vil sikre rammerne for, at Københavns Kommune får det bedste ud af skolereformen, hvis formål er, at alle elever bliver dygtigere, trives mere og bryder den negative sociale arv.
Radikale mener, at medarbejdernes kompetencer og trivsel er afgørende for, at skolereformen kommer til at virke ordentligt, så de københavnske folkeskoler bliver bedre. Derfor er det meget bekymrende, at der er rekrutteringsproblemer, øget hverdagsstress og sygefravær i den københavnske folkeskole lige nu.
Partiet vil med en ny lokalaftale, der skal erstatte det gamle såkaldte forståelsespapir, skabe en ny start for den københavnske folkeskole med tillid og gensidig respekt mellem medarbejdere, ledere, forvaltning og politikere. Dette kræver en stærk lokal skoleledelse, der inddrager medarbejderne og som har den juridiske og faglige kompetence til at tage ansvar for deres skoler. Dette indebære, at ledelsesretten ligger hos skolelederne, hvilket betyder, at skolelederne – ikke forvaltningen - ultimativt bestemmer, hvordan arbejdet for alle personalegrupper konkret og i hverdagen skal ledelses og tilrettelægges. Dette vil en ny lokalaftale med ovenstående elementer sikre.
Følgende principper skal indgå i den nye lokalaftale:
1. at ledelsesretten ligger hos skolelederne, hvilket betyder, at skolelederne – ikke forvaltningen - ultimativt bestemmer, hvordan arbejdet for alle personalegrupper konkret og i hverdagen skal ledes og tilrettelægges.
2. at skolelederne har frie rammer til at indgå aftaler med alle personalegrupper om, hvordan de eksempelvis skal forberede sig og efterbehandle undervisningen med rette opgaver ect.
3. at 2. at deslige gælder skoleledernes ret til at indgå aftaler om personalegruppernes fysiske tilstedeværelse, herunder fleksibel tilrettelæggelse heraf.
4. at 2. at deslige gælder skoleledernes ret til at lede og tilrettelægge medarbejdernes arbejde med en meningsfuld kadence, eksempelvis løbende, halvårligt eller årligt.
5. at 2. at deslige gælder skoleledernes ret til at lave aftaler kollektivt med personalegrupperne og/eller på individuelt plan med den enkelte medarbejder og/eller en blanding heraf.
6. at skolelederne mindst en gang om året skal beskrive konkret, hvilke opgaver medarbejderen forventes at løse
7. at BUF skal inddrage KLF i arbejdet med at sikre det gode lærer og pædagogsamarbejde
8. at BUF skal inddrage KLF i arbejdet med at evaluere reformens elementer, herunder at anvise forbedringspunkter og indsatser til BUU
9. at BUF skal inddrage KLF i arbejdet med at evaluere inklusionen i KK, herunder at anvise forbedringspunkter og indsatser til BUU
10. at BUF skal inddrage KLF i arbejde med at sikre tilstrækkelige lærer med de rette kompetencer, herunder i relation til linjefagsdækning nu og frem mod 2020.
11. at BUF skal inddrage KLF i arbejdet med at lave en ambitiøs, men realistisk plan for, hvordan efteruddannelsen tilrettelægges, så medarbejderne ikke oplever unødvendigt øget arbejdspres i hverdagen.
12. at BUF skal inddrage KLF i arbejdet med at nedbringe sygefravær, herunder hverdagsstress blandt de københavnske lærer.
13. at BUF skal inddrage KLF i arbejdet med at øge trivsel og tilfredsheden med at være ansat i BUF
14. at BUF skal inddrage KLF i arbejdet med at forbedre skoler på handleplan
15. at BUF og KLF evaluerer lokalaftalen årligt med henblik på en indstilling til BUU om eventuelle forbedringspunkter
16. at skolelederne skal inddrage alle relevante tillidsrepræsentanter og medarbejdere i dette arbejde
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 9. marts 2016
Dansk Folkeparti og Enhedslisten stillede ændringsforslag om 1) at der efter ordet "lokalaftale" indføjes "der både omfatter bydækkende normer og åbner for lokale aftaler" og 2) at hele det andet punktum samt medlemsforslagets motivation bortfalder således at "Den nye lokalaftale..." og hele vejen til slut udelades.
Ændringsforslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 7 medlemmer: B, F, O, Ø og Jan Andreasen (A).
Imod stemte 4 medlemmer: A, C og V.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Der blev herefter stemt om det således ændrede medlemsforslag i sin helhed med følgende ordlyd:
"at Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) at indgå en lokalaftale, der både omfatter bydækkende normer og åbner for lokale aftaler, i stedet for en aftale om et forståelsespapir til mødet med Københavns Lærerforening (KLF) den 11. marts 2016."
Det ændrede medlemsforslag blev anbefalet over for BR efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 6 medlemmer: B, O, Ø og Jan Andreasen (A).
Imod stemte 5 medlemmer: A, C, F og V.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Jonas Bjørn Jensen (A), Rune Dybvad (A) og Klaus Mygind (F) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen, hvilket Pia Allerslev (V) og Nishandan Ganesalingam (C) tilsluttede sig: ”Børne- og Ungdomsudvalget betragter forståelsespapiret som den københavnske lokalaftale og vi bakker op om, at parterne Københavns Lærerforening, Københavns Skolelederforening og Børne- og Ungdomsforvaltningen nu evaluerer og reviderer aftalen. Vi bakker op om, at medarbejdernes tilstedeværelsespligt blødes op i en ny version af forståelsespapiret, så der bliver endnu større fleksibilitet lokalt på skolerne end "fix" og "flex" har givet mulighed for. Vi har tillid til, at medarbejdere og skoleledelse gennem den visionære Med-aftale for de københavnske folkeskoler og gennem aftaler på den enkelte skole kan finde løsninger. Her har tillidsrepræsentanterne stor betydning. Vi vil gennem Københavns kommunes investeringspulje arbejde for, at skolerne får ressourcer til at udvikle og forbedre arbejdsfællesskabet på skolerne til gavn for arbejdsmiljøet. Vi anerkender det store arbejde medarbejderne og skoleledelse udfører for at udvikle elevernes læring og trivsel og indfri folkeskolereformens mål”.
Tommy Petersen (B) og Henrik Nord (B) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "Det glæder Radikale Venstre, at der nu bliver mulighed for at lave en lokalaftale i København. Den nye lokalaftale skal ligge inden for rammerne af Lov 409 og bør som minimum have følgende principper: at ledelsesretten ligger hos skolelederne; at skolelederne har frie rammer til at indgå aftaler med alle personalegrupper om, hvordan de eksempelvis skal forberede sig og efterbehandle undervisningen med retteopgaver, og indgå aftaler om personalegruppernes fysiske tilstedeværelse, herunder fleksibel tilrettelæggelse heraf; at skolelederne har ret til at lede og tilrettelægge medarbejdernes arbejde med en meningsfuld kadence, eksempelvis løbende, halvårligt eller årligt og har ret til at lave aftaler kollektivt med personalegrupperne og/eller på individuelt plan med den enkelte medarbejder og/eller en blanding heraf; at skolelederne mindst én gang om året skal beskrive konkret, hvilke opgaver medarbejderne forventes at løse; samt at skolelederne skal inddrage alle relevante tillidsrepræsentanter og medarbejdere i dette arbejde; og slutteligt at Børne- og Ungdomsforvaltningen skal inddrage Københavns Lærerforening i arbejdet med at sikre, at forholdene for lærerne bliver bedre på byens folkeskoler."
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. marts 2016
Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre, Venstre, SF, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) om, at indstillingen blev erstattet af følgende:
”Det foreslås,
1. at Borgerrepræsentationen pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at indgå i forhandlinger med Københavns Lærerforening og Københavns Skolelederforening om indgåelse af en bydækkende lokalaftale, som bla. rummer:
- en opblødning af tilstedeværelsespligten for medarbejderne på skolerne i København
- at den udmøntes lokalt funderet i den ambitiøse MED-aftale, der er lavet i København
- mulighed for fortsat gode rammer for tillidsrepræsentanternes og arbejdsmiljørepræsentanternes arbejde, samt
2. at Borgerrepræsentationen bemyndiger Børne- og Ungdomsforvaltningen til at indgå den i 1-at punkt beskrevne bydækkende lokalaftale med Københavns Lærerforening og Københavns Skolelederforening.
Motivering:
Vi er optaget af en god folkeskole i København og af, at den københavnske skole er et godt og attraktivt sted at være ansat med et stærkt arbejdsfællesskab, et ordentligt arbejdsmiljø og tid til forberedelse.
Derfor bakker vi op om forhandlingerne om en bydækkende lokalaftale mellem Københavns Lærerforening, Københavns Skolelederforening og Børne- og Ungdomsforvaltningen i København.”
Det af Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre, Venstre, SF, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.
Socialdemokraterne, SF og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Socialdemokraterne, SF og Venstre støtter en lokalaftale, der betyder, at parterne Københavns Lærerforening, Københavns Skolelederforening og Børne- og Ungdomsforvaltningen i fællesskab aftaler rammerne for, at den københavnske folkeskole er et godt og attraktivt sted at være ansat. Det eksisterende forståelsespapir mellem Københavns Lærerforening, Københavns Skolelederforening og Børne- og Ungdomsforvaltningen har efter vores opfattelse været den lokale aftale, som lagde rammerne for lærernes forhold i Københavns Kommune. For nogen har definitionen af papiret været vigtigt, og det er selvfølgelig ikke det, der skal skilles os.
Vi er ambitiøse på folkeskolens vegne og støtter derfor fuldt og helt op om folkeskolereformens målsætninger om, at alle børn skal blive så dygtige, som de kan, at betydningen af den sociale baggrund skal mindskes, og at tilliden og trivslen skal styrkes. Der er nu gået halvandet år, siden reformen blev indført, og resultaterne peger i den rigtige retning, både i forhold til sygefravær, trivsel og faglighed. Men der er også en række elementer i reformen, som løbende skal justeres for, at vi kan lykkes på den enkelte skole. Vi ved fx nu, at lærernes tilstedeværelsespligt på skolerne har været strammet for meget, og sender derfor også med denne beslutning om en lokalaftale et klart budskab om, at parterne sammen skal bløde medarbejdernes tilstedeværelsespligt op, så der bliver større fleksibilitet lokalt på skolerne.
Vi vil opfordre til, at vi nu står sammen om fremover at skabe den fornødne ro om rammerne for Københavns folkeskole.”
Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre ønsker en mangfoldig og faglig funderet folkeskole i København.
En af nøglerne til dette er dygtige lærere og innovative ledere.
Derfor ønsker Radikale Venstre, at Københavns Kommunes Folkeskole skal være et attraktivt sted at arbejde, og rammerne for lærerne skal være udviklende og skabe engagement.
Det er vigtigt for Radikale Venstre, at lokalaftalen for lærerne åbner for lokale aftaler og forskelligheder indenfor forhandlede bydækkende rammer.”
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Ø håber, at en bydækkende lokalaftale vil gøre op med uforberedt undervisning og ønsker, at forvaltningen åbner for aftaler med andre lærere, herunder medlemmer af Uddannelsesforbundet.”
Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”For Dansk Folkeparti er det af afgørende betydning, at vi har en stærk folkeskole med et stærkt arbejdsfællesskab, et ordentligt arbejdsmiljø og tid til planlægning og efterbehandling, så Dansk Folkeparti vil nøje følge processen med udarbejdelsen af en lokalaftale og holde et kritisk øje med resultatet, der forhåbentlig vil gøre den københavnske folkeskole til en endnu bedre skole”.