Endelig vedtagelse af tillæg 2 (moske og kulturcenter) til lokalplan nr. 261 "Provstevej"
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg 2 til lokalplan nr. 261 ”Provstevej”. Lokalplanen skal muliggøre opførelse af en ny bygning med moské og kulturcenter på Dortheavej i Bispebjerg bydel.
Indstilling
Indstilling om,
- at tillæg 2 til lokalplan nr. 261 ”Provstevej” godkendes.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Ejendommene på Dortheavej 45 fungerer i dag som moské og kulturcenter for Islamisk Trossamfund i tidligere erhvervsbygninger, som er uhensigtsmæssigt indrettet til funktionerne tilknyttet moskéen. Bygherre ønsker derfor nye tidssvarende rammer samme sted. Nybyggeriet kan ikke rummes indenfor den eksisterende lokalplan, der fastlægger en randbebyggelse.
Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 20. august 2015 og har været i høring fra 7. september 2015 til 2. november 2015. Forvaltningen har modtaget 125 henvendelser i høringsperioden. Planforslaget er i overensstemmelse med Kommuneplan 2015. Høringen har ikke givet anledning til ændringsforslag.
Løsning
Den nye bygning er placeret på hjørnet af Dortheavej og Tomsgårdsvej og vil få et bruttoetageareal på ca. 2.890 m2. Den skal danne rammen om nye funktioner som kulturcenter og moske, og selve bygningen fremtræder med åbninger mod omgivelserne, der muliggør offentlig adgang til bygningen fra Tomsgårdsvej og Dortheavej til en moskegård med udadvendte aktiviteter.
Der henvises i øvrigt til bilag 4 faktaark.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De 125 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 2. I bilag 3 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Bemærkninger fra Bispebjerg Lokaludvalg – bilag 2, henvendelse nr. 125.
Bispebjerg Lokaludvalg mener generelt, at det projektforslag, der forventes realiseret er godt, men at den lovede udadvendte karakter i bygningen måske kan løses bedre. Det er måske ikke sandsynligt, at andre end moskéens brugere vil føle det naturligt at gå ind i en afskærmet moskégård og bruge den, hvis man ikke er tilknyttet moskéen. Lokaludvalget foreslår, at butikkerne flyttes til Dortheavej, hvor der er mere fortovsplads, eller at kravet om en randbebyggelse til Tomsgårdsvej frafaldes.
De 29 bilparkeringspladser og 200 cykelparkeringspladser, som lokalplanen kræver anlagt ved nybyggeri af den nye moske og kulturcenter, vil ifølge lokaludvalget være tilstrækkelige til at dække det daglige behov. Ved højtider og særlige begivenheder er det imidlertid ikke nok, og udvalget efterlyser derfor en mere gennemtænkt løsning for disse situationer.
Forvaltningens bemærkninger
Bygningens udformning søger på den ene side at skabe mulighed for fordybelse og ro i en indre del af bygningen, og på den anden side at åbne til omverdenen. Lokalplanen giver mulighed for at lægge en butik på 200 m2 i tilknytning til funktionen til kulturelle formål, og den indre gård skal være offentligt tilgængelig. Butikken kan placeres mod både Tomsgårdsvej og Dortheavej for at sikre fleksibilitet i indretningen, såfremt der ønskes en butik. Der er således ikke krav om, at butikken, som formentlig skal have en tæt tilknytning til funktionen som moské, skal ligge ud mod en af vejene. Lokalplanen har endvidere bestemmelser om udformning af indgangspartier, så den understøtter den visuelle forbindelse mellem inde og ude.
Det angivne antal parkeringspladser svarer til 1 plads pr. 100 m2 etageareal og vil kunne håndtere parkeringsbehovet. Parkeringen etableres i kælder, hvor der også placeres cykelparkering. Der er ingen parkering på ejendommen i dag, hvorfor parkeringsbelastningen af de omgivende veje vurderes at blive mindre end i dag. I august 2015 blev der på foranledning af Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. juni foretaget en parkeringstælling i området, der sammenlignede parkeringsbelægningen fredag og mandag.
Parkeringstællingen viste, at der samlet set i området ikke er overbelægning. På visse strækninger er der dog registreret overbelægning både mandag og fredag, og parkeringen har således en tendens til at koncentrere sig på nogle veje, mens der samtidig er plads på andre veje. Belægningsprocenten er samlet set højere mandag kl. 9 og kl. 12 end om fredagen og lidt højere fredag kl. 16 og 21 end om mandagen. Om fredagen er der også kl. 16 og 21 rummelighed tilovers i området. Fredagsbøn finder sted indenfor tidsrummet kl.12-15 afhængig af årstid. Resultatet af parkeringstællingen er vedlagt som bilag 5.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- Der fremsættes i 121 af henvendelserne både positive og negative udsagn, der vedrører religion, væsentligst i relation til islam, og landspolitiske udsagn om religion og indvandring.
- I en række af høringssvarene rejses der spørgsmål, om der overhovedet bør gives mulighed for, at dette område kan anvendes til kulturelle formål. Der er allerede en række bygninger i nærområdet, der anvendes til kulturelle formål, herunder moskéer.
- Parkeringsforholdene er utilstrækkelige.
Forvaltningens bemærkninger
- Forvaltningen har ikke taget stilling til disse henvendelser, fordi kommunen som planmyndighed ikke har grundlag for at forholde sig til sådanne udsagn af religiøs/politisk karakter
- Området er i kommuneplanen udlagt til erhverv med mulighed for kulturelle institutioner, hvilket en moské med tilhørende kulturelle faciliteter falder ind under. De eksisterende bygninger på Dortheavej 45 fungerer allerede i dag som moske og kulturcenter for Islamisk Trossamfund, og byggeriet tilfører således ikke en ny funktion til området. Lokaliseringen lige ud til Tomsgårdsvej overfor Biblioteket vurderes af forvaltningen som værende egnet til en funktion af denne karakter, da det er en central placering, der kan bidrage til at styrke områdets kulturelle identitet yderligere.
- Om parkering henvises til forvaltningens bemærkninger til bemærkningen fra Bispebjerg Lokaludvalg.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Pernille Andersen / Jakob Møller Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende tillæg 2 til lokalplan nr. 261 ”Provstevej”.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 8. februar 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. marts 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. marts 2016
Indstillingen blev godkendt med 51 stemmer imod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F, I, V og Ø.
Imod stemte: O.
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Venstre anerkender, at dette er en yderst vanskelig sag. Planloven i den givne sag er overholdt, og dermed er det reelt ikke op til politiske partier at tage stilling til, hvilke trosretninger eller andre formål, der bygges til. Der er ganske enkelt ikke hjemmel i lovgivningen til at modsætte sig opførelse af byggeri, der holder sig inden for planloven. Venstre understreger dog, at finansieringsstrømmene til opførelse af byggerier, herunder moskeer, skal være lovlige, og vis ser med stor alvor på, at fundamentalistiske kræfter i andre lande – qua støtte til moskebyggerier – forsøger at påvirke, hvordan herboende borgere lever deres liv. Venstre vil i forlængelse af denne sag rette henvendelse til regeringen for at få undersøgt mulighederne for at forbyde udenlandsk finansiering af moskeer samt at få begrænset adgangen til, at udenlandske imamer kan prædike i Danmark.”
Socialdemokraterne, SF og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne er tilfredse med, at et enigt Teknik- og Miljøudvalg i overensstemmelse med lovens ånd og bogstav har afvist at inddrage religiøse overvejelser i behandlingen af en plansag. Partierne udtrykker dog samtidigt en dyb bekymring for, at der i visse moskeer og muslimske miljøer tilsyneladende hersker en opfattelse af, at danske muslimer ikke skal integrere sig i det danske samfund. Af samme grund understreger partierne vigtigheden af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets nylige beslutning om et charter for demokratiske værdier, som grundlag for samarbejdet med foreninger i forbindelse med antiradikaliseringsarbejdet.”
Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”LA mener ikke, at religion skal blandes i behandling af lokalplanen, men støtter ikke en videreførelse af de værdier, som moskeen rummer, der modarbejder integration.”