Mødedato: 15.12.2005, kl. 17:30

Bodeling i forbindelse med overførsel af skat og inddrivelsen til staten

Se alle bilag

Bodeling i forbindelse med overførsel af skat og inddrivelsen til staten

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 15. december 2005

 

 

BR 751/05

Bodeling i forbindelse med overførsel af skat og inddrivelsen til staten

Bodeling i forbindelse med overførsel af skat og inddrivelsen til staten

 

 

Indstilling om, at vedlagte aftaler med staten vedr. overdragelse af medarbejdere samt overførelse af aktiver, rettigheder og pligter på skatte- og inddrivelsesområdet godkendes, at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at afslutte forhandlingerne med staten omkring lejemålet på H.C. Andersens Boulevard 7, hvor Skat Øresund var placeret indtil 1/11 2005, at der i 2005 gives en negativ tillægsbevilling på 26.962 t.kr. til Økonomiudvalgets bevilling, Økonomi sk forvaltning drift, konto 6.51.1 (sekretariat og forvaltninger).  Kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets bevilling finansposter, forskydninger i likvide aktiver, konto 8.05.5 (kassen). Denne tillægsbevilling omfatter lønudgifter, administration og IT, bortfaldne indtægter og kontrakter hos Københavns Skatte- og Registerforvaltning samt bortfalden drift af Skatteankenævnssekretariatet, at der i 2005 gives en negativ tillægsbevilling på 8.722 t.kr. til Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk forvaltning drift, konto 6.50.1 (administrationsbygninger). Kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets bevilling finansposter, forskydninger i likvide aktiver, konto 8.05.5 (kassen). Dette dækker over bortfalden husleje i Skatte- og Registerforvaltningen, at der i 2005 gives en negativ tillægsbevilling på 77 t.kr. til Revisionsdirektoratets bevilling, Administration, konto 6.51.1 (sekretariat og forvaltninger). Kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets bevilling finansposter, forskydninger i likvide aktiver, konto 8.05.5 (kassen). Dette dækker Revisionsdirektoratets besparelser i 2005 som følge af Skatteopgavens overflytning, samt at Økonomiudvalget senere gives en indtægtsbevilling til delvis dækning af det forventede merforbrug i Skatte- og Registerforvaltningen i 2005. Indtægtsbevillingen vil svare til indtægterne fra de til staten fremsendte refusionsopgørelser, når der er opnået enighed mellem Københavns Kommune og staten om størrelsen heraf. 

(Økonomiudvalget)

 

 

 

 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget at anbefale overfor Borgerrepræsentationen:

At vedlagte aftaler med staten vedr. overdragelse af medarbejdere samt overførelse af aktiver, rettigheder og pligter på skatte- og inddrivelsesområdet godkendes.

At Økonomiforvaltningen bemyndiges til at afslutte forhandlingerne med staten omkring lejemålet på H.C. Andersens Boulevard 7, hvor Skat Øresund var placeret indtil 1/11 2005.

At der i 2005 gives en negativ tillægsbevilling på 26.962 t.kr. til Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk forvaltning drift, konto 6.51.1 (sekretariat og forvaltninger).  Kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets bevilling finansposter, forskydninger i likvide aktiver, konto 8.05.5 (kassen). Denne tillægsbevilling omfatter lønudgifter, administration og IT, bortfaldne indtægter og kontrakter hos Københavns Skatte- og Registerforvaltning samt bortfalden drift af Skatteankenævnssekretariatet. 

At der i 2005 gives en negativ tillægsbevilling på 8.722 t.kr. til Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk forvaltning drift, konto 6.50.1 (administrationsbygninger). Kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets bevilling finansposter, forskydninger i likvide aktiver, konto 8.05.5 (kassen). Dette dækker over bortfalden husleje i Skatte- og Registerforvaltningen.

At der i 2005 gives en negativ tillægsbevilling på 77 t.kr. til Revisionsdirektoratets bevilling, Administration, konto 6.51.1 (sekretariat og forvaltninger). Kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets bevilling finansposter, forskydninger i likvide aktiver, konto 8.05.5 (kassen). Dette dækker Revisionsdirektoratets besparelser i 2005 som følge af Skatteopgavens overflytning.

At Økonomiudvalget senere gives en indtægtsbevilling til delvis dækning af det forventede merforbrug i Skatte- og Registerforvaltningen i 2005. Indtægtsbevillingen vil svare til indtægterne fra de til staten fremsendte refusionsopgørelser, når der er opnået enighed mellem Københavns Kommune og staten om størrelsen heraf. 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. november 2005

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

I forbindelse med kommunalreformen samles skatte- og inddrivelsesopgaverne i staten pr. 1. november 2005. Det medfører, at landets kommuner, inkl. Københavns Kommune, skal overdrage opgaven og medarbejderne til løsning deraf til staten.

I indstillingen beskrives resultatet af DUT-forhandlingerne på Skatte- og inddrivelsesområdet. Som følge af DUT-resultatet på området reguleres Københavns Kommunes bloktilskud med -41,4 mio. kr. i 2005. For 2006 er reguleringen -239 mio. kr. hvilket stiger til -240,5 mio. kr. fra 2007, hvor skatteankenævnet er fuldt overgået til staten.

Ligeledes fremlægges forhandlingsresultatet omkring overdragelsen til staten af medarbejdere, aktiver, rettigheder og pligter til godkendelse.

Forhandlingsresultatet indebærer at 581 årsværk overføres til staten, og at forpligtelser, serviceaftaler og kontorinventar m.m. knyttet til opgaveløsningen ligeledes overføres. Dette indebærer også, at staten indtræder i lejemål på Artillerivej, hvor den kommunale selskabsbeskatning hidtil har holdt til.

Med overflytningen af opgaverne til staten opnås en besparelse i kraft af, at budgetterede udgifter til løsningen af opgaverne bortfalder. De budgetterede udgifter vedr. skatte og inddrivelsesopgaven var i 2005 var 35,76 mio. kr i 2005, og 169 mio. kr. fra 2006.


Samlet giver ovenstående en forskel mellem statens DUT-regulering og korrektionen af forvaltningerne i Københavns Kommune i 2005 på -5,7 mio. kr. Tabet for 2006 er på 70,3 mio. kr. mens tabet for 2007 og fremefter er 71,4 mio. kr.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Som et led i kommunalreformen overflyttes skatte- og inddrivelsesopgaven fra kommunerne til staten pr. 1. november 2005. Samme dato overgik Skatteankenævnssekretariatet til staten, mens Skatteankenævnet overgår til staten pr. 1. juli 2006.

Kommunerne skal fremover som minimum kunne løse opgaver, som borgeren selv har mulighed for at løse via Internettet. Herudover hjælpe borgeren i forbindelse med almindelige henvendelser og rene ekspeditionsopgaver. Disse opgaver, såsom vejledning og information om gældende regler, ændring af forskudsopgørelse og udskrivning af skattekort løses også efter 1/11 2005 i Københavns Borgservice.

Mere komplicerede skattespørgsmål løses i kontakt med, eller henvises til, de statslige skattecentre. Staten har placeret et "Skattecenter København" på Sluseholmen i København.

De lovgivningsmæssige rammer

De væsentligste rammer for opgaveoverdragelsen på skatteområdet er lov nr. 427 af 6. juni 2005 "Skatteforvaltningsloven" samt lov nr. 429 af 6. juni 2005 om "Opkrævning og inddrivelse af visse fordringer".

 

Af skatteforvaltningslovens delingsbestemmelser, kapitel 21, følger:

"§ 66. Skatteministeriet overtager med virkning fra den 1. november 2005 de aktiver, der udelukkende er knyttet til den kommunale varetagelse af skatteopgaven, jf. dog om fast ejendom stk. 2. Skatteministeriet indtræder endvidere fra den 1. november 2005 i de rettigheder og pligter, der udelukkende er knyttet til den kommunale varetagelse af skatteopgaven.

Stk. 2. Bestemmelserne i stk. 1 finder ikke anvendelse vedrørende fast ejendom. Skatteministeriet har ret til af den pågældende kommune at leje fast ejendom eller dele heraf, som udelukkende er knyttet til den kommunale varetagelse af skatteopgaven. Skatteministeriet og den enkelte kommune kan indgå aftale om, at Skatteministeriet umiddelbart overtager en fast ejendom, der helt eller delvis er knyttet til den kommunale varetagelse af skatteopgaven. "

 

Omkring de ansatte er endvidere jf. Skatteforvaltningsloven gældende at:

§ 67. Skatteministeriet overtager fra den 1. november 2005 de kommunalt ansatte, der udelukkende eller helt overvejende er beskæftiget med varetagelsen af skatteopgaven.

 

I praksis betyder det, at staten pr. 1. november 2005 overtager de kommunale medarbejdere og aktiver, eksempelvis kontorinventar, der udelukkende eller helt overvejende er beskæftiget med den kommunale skatte- og inddrivelsesopgave. Hertil kommer en forholdsmæssig andel af de kommunale medarbejdere, der ikke direkte er beskæftiget med skatte- og inddrivelsesopgaven, og som man kan betegne som overhead-personale med mere generelle funktioner.

Endvidere overtager staten ligeledes de kommunale forpligtelser, der er knyttet til de pågældende opgaver.

Der skal forhandles omkring de kommunale ejendomme, der huser de overflyttede opgaver. Staten har staten ret til at leje dele af disse ejendomme, og efter forhandling med kommunen kan staten også overtage disse, hvis der er enighed herom. I begge tilfælde skal lejen eller overtagelsen ske til markedspris.

 

DUT-forhandlingerne

De økonomiske konsekvenser mellem staten og kommunerne blev håndteret efter det gældende DUT-princip.

Disse forhandlinger indledtes 3.november 2004, og blev endeligt afsluttede d. 9. maj 2005 i et forlig mellem staten og Kommunernes Landsforening.

Forliget mellem staten og Kommunernes Landsforening indebærer følgende overflytning af midler fra Københavns Kommune til staten til løsning af skatte- og inddrivelsesopgaven:

Tabel 1: DUT-regulering for Københavns Kommune på skatte- og inddrivelsesopgaven

2005 p/l t. kr.

2005

2006

2007

2008

2009

Dut-regulering København til staten

-41.458

-239.057

-240.512

-240.512

-240.512

 

Det fremgår, at Københavns Kommunes bloktilskud reguleres med -41,4 mio.kr. i 2005 som følge af overflytningen af opgaverne pr. 1. november 2005. For 2006 er reguleringen -239 mio.kr., hvilket stiger til -240,5 mio.kr. fra 2007, hvor Skatteankenævnet er fuldt overgået til staten.

Den statslige DUT-regulering indeholder lønmidler, overhead – herunder lokaliseringsudgifter og revisionsudgifter, udgifter til pensioner samt skøn over bortfaldne kontrakt- og gebyrindtægter.

 

Aftalerne med staten om opgaveoverførslen

Ved siden af DUT-forhandlingerne har der været forhandlinger mellem Staten og Økonomiforvaltningen, omkring hvilke medarbejdere, bygninger, inventar og servicekontrakter m.m. staten skulle overtage, henholdsvis indtræde i pr. 1. november 2005. Forhandlingsmøderne har været afholdt i perioden 1. juli – 15. november 2005.

Forhandlingsresultatet udgøres af vedlagte bilag 1-4. Bilag 1-4 er de aftaler, der er indgået mellem Københavns Kommune og Staten, om kommunalreformen på Skatte- og inddrivelsesområdet. Aftalerne er indgået med forbehold for Borgerrepræsentationens endelige godkendelse.

Bilag 1 udgøres af den aftale, der den 17/8 2005, kunne opnås gensidig enighed omkring, vedrørende overdragelse af medarbejdere fra Københavns Kommune til staten. Aftalen bevirker, at i alt 600 ansatte, svarende til ca. 581 årsværk, overføres til staten.

Bilag 2 udgøres af den aftale, der den 3/10 2005 kunne opnås gensidig enighed omkring, vedrørende overdragelse af aktiver, rettigheder og pligter fra Københavns Kommune til staten vedr. Artillerivej 86, hvor Skatte- og Registerforvaltnings selskabsbeskatning holdt til. Aftalen bevirker, at staten indtræder i lejekontrakten vedr. Artillerivej og indtræder i tilknyttet serviceaftale omkring alarmsystem.

Bilag 3 udgøres af den aftale, der den 26/10 2005 kunne opnås gensidig enighed omkring, vedrørende overdragelse af aktiver, rettigheder og pligter fra Københavns Kommune til staten i forbindelse med overførslen af skatte- og inddrivelsesopgaven. Aftalen beskriver det inventar, IT-udstyr og de serviceaftaler, staten overtager og indtræder i.

Bilag 4 indeholder korrigeret bilag 1 og 2 til aftalen af 26/10 2005 efter gensidig aftale, konfirmeret d. 15/11 2005.

Forhandlinger pågår fortsat mellem staten og Københavns Kommune omkring et lejemål på 257 m2 på HC Andersens Boulevard 7, hvor grænsegænger centeret Skat Øresund holdt til. Det har indtil videre ikke været muligt at opnå enighed om vilkårene, for statens indtræden i lejemålet.

Det indstilles, at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at afslutte forhandlingen herom.

Endvidere udestår refusionsopgørelsen mellem staten og Københavns Kommune, som beskrevet i gennemgangen af de økonomiske konsekvenser nedenfor.

 

Rest-skat

Med udskillelsen og overdragelsen til staten af skatte- og inddrivelsesområdet resterer følgende enheder i Københavns Kommunes Skatte- og Registerforvaltning under Økonomiudvalget:

 

Folkeregisteret

Opkrævningen

Ejendomskontoret

Økonomikontor

Kasinokontrollen

Enhederne omfatter samlet 169 årsværk.

 

Af BR-beslutningen d. 13/10 2005 omkring ændret styrelsesvedtægt, som følge af kommunalreformen og ny struktur i Københavns Kommune (BR 485/05) følger, at alle enhederne overføres til Kultur- og Fritidsudvalget pr. 1/1 2006. Undtaget herfra er de 14 årsværk, som forbliver under Økonomiudvalget til betjening af borgerne i skattespørgsmål i Borgerservicecentrene.

 

ØKONOMI

Samlet regulering

Følgende tabel 2 sammenholder statens DUT-regulering med de endelige reguleringer i Københavns Kommune som følge af sagen:

 

Tabel 2: Korrektioner af Københavns Kommune som følge af DUT-sagen

2005 t.kr. p/l

2005

2006

2007

2008

2009

DUT-regulering

-41.458

-239.057

-240.512

-240.512

-240.512

Regulering af udvalgene på baggrund af DUT-princip

-35.761

-168.773

-169.110

-169.110

-169.110

Forskel mellem DUT-regulering og besparelse

-5.697

-70.284

-71.402

-71.402

-71.402

 

Tabellen viser, at Københavns Kommune har haft lavere udgifter på skatteområdet end det landsgennemsnitlige DUT-forligs beregningsgrundlag, hvilket hovedsageligt bunder i lavere lønudgifter i København samt større indtægter fra inddrivelse og opkrævning, der nu bortfalder.

Samlet giver ovenstående som nævnt en forskel mellem statens DUT-regulering og korrektionen af forvaltningerne i Københavns Kommune i 2005 på 5,7 mio.kr. samt et tab for 2006 på 70,3 mio.kr., mens tabet for 2007 og fremefter er 71,4 mio.kr.

 

Tidligere orienteringer om sagen og proces omkring afslutningen af 2005-regnskabet

Økonomiudvalget er tidligere blevet orienteret om de forventede økonomiske konsekvenser af DUT-sagen (ØU 261/05). Endvidere blev der i indstillingen om de bevillingsmæssige ændringer som følge af DUT-sæsonen 2004-2005 orienteret herom (BR 568/05). Mens de to nævnte behandlinger havde en orienterende karakter vedr. skatte- og inddrivelsesområdet, sker de bevillingsmæssige ændringer i 2005 med nærværende indstilling.

Af (BR 568/05) fremgik ligeledes, at tabet for Københavns Kommune fra 2006 og fremefter finansieres af det generelle kommunale råderum.

Endvidere indgik også håndteringen af problemstilling vedrørende Skatte- og Registerforvaltningens halvårsprognose for 2005, hvori der forventedes en afvigelse, mellem ovenstående korrektion af Økonomiudvalgets ramme og Skatte- og Registerforvaltningens forventede mindreforbrug på 14 mio.kr.

I alt blev derfor afsat en pulje under Økonomiudvalget i 2005 på 19,7 mio.kr. til finansiering af tabet på 5,7 mio.kr. samt den forventede afvigelse på 14 mio.kr.

Puljen udmøntes ved forelæggelse af konkret sag for Økonomiudvalget efter de endelige økonomiske konsekvenser er kendt.

Forskellen mellem DUT-korrektionen til Økonomiudvalget i 2005 på -35,6 mio.kr. samt Skatteforvaltningens mindreforbrug skyldes hovedsageligt merudgifter som følge af overgangen til staten – herunder flex tid samt ikke realiserede besparelser.

Siden afsættelsen af denne pulje har Skatte- og Registerforvaltningen indmeldt 3.kvt. prognose og herunder et nyt skøn for regnskab 2005.

Her forventes afvigelsen mellem DUT-korrektionen af Økonomiudvalget og det faktiske mindreforbrug at udgøre ca. 9 mio.kr., hvilket sammen med tabet på selve DUT-sagen på 5,7 mio.kr. giver et samlet forventet merforbrug på ca. 15 mio.kr.

Der eksisterer fortsat en række usikkerheder herom (jf. nedenfor), og den endelige håndtering af dette merforbrug vil fortsat ske i forbindelse med kommunens regnskab for 2005, hvor den afsatte pulje vil blive inddraget. 

I den sammenhæng knytter der sig specifikt en usikkerhed til den afsendte refusionsopgørelse for husleje og drift samt flextid.

Der er ikke endelig klarhed over, hvilket beløb der opnås enighed om mellem Københavns Kommune og staten.

Det forudsættes med denne indstilling, at evt. refusionsmidler fra staten tilfalder Københavns Skatte- og Registerforvaltning i 2005, således at det forventede merforbrug i dette år reduceres. Den nærmere fastlæggelse heraf sker i forbindelse med kommunens regnskab for 2005.

Der er endvidere en usikkerhed omkring konsekvenserne for øvrige forvaltninger af udskillelsen. Der er blandt andet en særskilt problemstilling omkring depositum på Artillerivej, der overgår til staten som følge af den vedtagne lovgivnings betingelser om overtagelse af rettigheder og forpligtelser.

Denne og relaterede problemstillinger vil ligeledes blive håndteret i forbindelse med kommunens regnskab for 2005, og vil indgå i den samlede vurdering af de økonomiske konsekvenser af udskillelsen af skatte- og inddrivelsesopgaven.    

 

Beregningen af korrektionen af Økonomiudvalget og Revisionsdirektoratet

Opgørelsen af korrektionen af Økonomiudvalgets og Revisionsdirektoratets budgetrammer fra 2005 og fremefter i Københavns Kommunes budgetforslag tager udgangspunkt i de faktiske lønudgifter til de 169 tilbageværende årsværk samt en andelsmæssig fordeling af udgifter til husleje og IT-drift samt skønnede bortfaldne udgifter fra rykkergebyrer, udlægsafgifter samt kontrakter.

Herudover er de tilbageværende medarbejdere blevet pålagt den del af omstillingsbidraget, som disse udgør af det omstillingsbidrag Økonomiudvalget i sit budgetforslag for 2006 pålagde Skatte- og Registerforvaltningen (ØU 172/2005). Dette beløb udgør 1.929 t.kr. (2005 p/l) lig 1.992 t.kr. (2006 p/l).

Efterfølgende skete en præcisering af de økonomiske rammer på baggrund af mere præcise skøn for de fremtidige IT-udgifter, og dette medførte, at der blev tildelt den resterende del af Skatte- og Registerforvaltningen yderligere 3,7 mio.kr. (2006 p/l) i de tekniske ændringsforslag til Københavns Kommunes budget for 2006 (BR 541/05).

Samlet medfører DUT-sagen, at budgetterne for Økonomiudvalget og Revisionsdirektoratet skal reguleres fra 2005 og fremefter på følgende vis:

 

Tabel 3: Oversigt over korrektioner til Økonomiudvalget og Revisionsdirektoratet 2005-2009 (2005 t. kr. p/l)

Korrektioner

(2005 t.kr. p/l)

2005

2006

2007

2008

2009->

Relevant bevilling

Økonomiudvalget

-35.684

-168.309

-168.646

-168.646

-168.646

Økonomisk forvaltning drift

Revisions-direktoratet

-77

-464

-464

-464

-464

Sekretariatet

administration

I alt

-35.761

-168.773

-169.110

-169.110

-169.110

--

 

Korrektionerne til Økonomiudvalget dækker over de midler, der tidligere var i budgettet til skatte- og inddrivelsesopgaven inklusiv overhead samt bortfald af indtægter fra kontrakter vedrørende selskabsligning og Skat-Øresund.

Hertil kommer bortfald af indtægter fra rykkergebyrer samt udlægsafgifter.

Samlet reduceres Økonomiudvalgets budget med de ovenfor nævnte midler, hvilket er indarbejdet i Københavns Kommunes budgetforslag for 2006.

I nærværende indstilling foretages de bevillingsmæssige ændringer til budget 2005. Konkret er der følgende korrektioner i 2005:

 Udvalg

Bevilling

funktion

Korrektion t.kr. 2005 p/l

Økonomiudvalget

Øk. forv. drift

6.50.1

-8.722

Økonomiudvalget

Øk. forv. drift

6.51.1

-26.962

Revisionsdirektoratet

Administration

6.51.1

-77

I alt mindreudgifter

 

 

-35.761

Økonomiudvalget

Finansposter

8.05.5

35.761

I alt merudgifter

 

 

35.761

Samlet

 

 

0

Det bemærkes, at idet den samlede håndtering af kommunens DUT-sager sker på kommunekassen, tilfalder besparelsen i 2005 kommunekassen med denne indstilling.

Revisionsdirektoratets budget reduceres med de ovenfor nævnte beløb, hvilket er indarbejdet i Københavns Kommunes budgetforslag for 2006, og i nærværende indstilling reguleres Revisionsdirektoratets bevilling for 2005 med -77 t.kr.

Dette dækker over de af Revisionsdirektoratet beregnede udgifter forbundet med skatteopgaven på 330 t.kr. om året tillagt udgifter på 134 t.kr. til Selskabsberetningen, som bortfalder som følge af denne DUT-sag.

Med de nævnte korrektioner er der en tilbageværende nettoramme til den resterende del af Skatteforvaltningen i Økonomiudvalgets budgetforslag for 2005 på 11 mio.kr. i 2005.

Tilsvarende er der i 2006 en ramme for den resterende forvaltning på 64,4 mio.kr. i 2005 p/l svarende til 66,5 mio.kr. i 2006 p/l.

Disse udgifter er fordelt på følgende måde mellem indtægter og udgifter:

 

Udgiftsbevilling                80,4 mio.kr (2006 p/l)

Indtægtsbevilling               13,9 mio.kr.  (2006 p/l).

 

I alt                                     66,5 mio.kr. (2006 p/l)

 

Dette giver en gennemsnitlig udgift pr. medarbejder på 476 t.kr. for hvert af de 169 årsværk, der resterer i Skatte- og Registerforvaltningen efter overdragelsen af skatte- og inddrivelsesområdet pr. 1/11 2005.

 

 

MILJØVURDERING

-

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

-

Bilag
Bilag 1 - Aftale om overdragelse af medarbejdere og aktiver af 17/8 2005.
Bilag 2 - Aftale om overførsel af rettigheder og pligter til staten (Skatteministeriet) i forbindelse med kommunalreformens gennemførelse af 3/10 2005.
Bilag 3 - Aftale om overførsel af aktiver samt rettigheder og pligter til staten (Skatteministeriet) i forbindelse med kommunalreformens gennemførelse af 26/10 2005.
Bilag 4 - Korrigeret bilag 1 og 2 til aftale af 26/10 2005 jf. gensidig aftale.

 

Bjarne Winge                    /                     Paul Sax Møller

 

Til top