Mødedato: 15.06.2005, kl. 16:00

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 2 til lokalplan "Islands Brygge Syd" med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer af den principielle bebyggelsesplan.

Se alle bilag

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 2 til lokalplan "Islands Brygge Syd" med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer af den principielle bebyggelsesplan.

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 15. juni 2005

 

 

BR 383/05

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 2 til lokalplan "Islands Brygge Syd" med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer af den principielle bebyggelsesplan.

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 2 til lokalplan "Islands Brygge Syd" med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer af den principielle bebyggelsesplan.

 

 

Indstilling om, at tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 303-1 "Islands Brygge Syd" vedtages endeligt med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer af den principielle bebyggelsesplan.

Det bemærkes, at der til bilag 1 s. 5 tilføjes følgende tekst til afsnittet "Planlægning":

"I henhold til lokalplan nr. 303 fastlægges en bebyggelsesprocent på 110 beregnet for hver ejendom for sig i område III og IV og ikke som i område I og II, hvor bebyggelsesprocenten beregnes for hvert område for sig således, at de interne veje inden for områderne medregnes, men ikke de omgivende veje, Artillerivej og Sturlasgade."

                                                                 (Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 303-1 "Islands Brygge Syd" vedtages endeligt med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer af den principielle bebyggelsesplan.

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 1. juni 2005

Anbefalet, idet der til bilag 1 s. 5 tilføjes følgende tekst til afsnittet "Planlægning":

"I henhold til lokalplan nr. 303 fastlægges en bebyggelsesprocent på 110 beregnet for hver ejendom for sig i område III og IV og ikke som i område I og II, hvor bebyggelsesprocenten beregnes for hvert område for sig således, at de interne veje inden for områderne medregnes, men ikke de omgivende veje, Artillerivej og Sturlasgade."

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 10. februar 2005 Bygge- og Teknikudvalgets indstilling om offentliggørelse af tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 303-1 "Islands Brygge Syd".

I offentlighedsperioden er der modtaget 30 rettidige henvendelser, heraf 3 fra offentlige myndigheder mv. HUR har ingen bemærkninger. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil gerne kontaktes, hvis der i udbygningsprocessen skulle opstå mulighed for at etablere en daginstitution i området, og ønsker tilbagemelding på mulighederne for etablering af boliger til udsatte grupper. Københavns Energi anfører, at der i den del af Jens Otto Krags Gade, som nedlægges, er anlagt en offentlig kloakledning. Det forudsættes, at denne nedklassificeres til privat ledning, hvortil bemærkes, at Jens Otto Krags Gade ikke er omfattet af det aktuelle lokalplantillæg.

Næsten alle øvrige henvendelser vedrører trafikspørgsmål, og der fremføres synspunkter om, at den trafikale situation på Artillerivej er uforsvarlig, herunder cykelstiernes tilstand, at etablering af adgang til de nye boligbebyggelser via de eksisterende private fællesveje er urimelig, og om der i den forbindelse er tale om saglig behandling fra kommunens side.

Hertil bemærkes, at lokalplantillægget muliggør en begrænset udbygning, som ikke begrunder ombygning af Artillerivej, der er privat fællesvej. I forbindelse med lokalplanforslag "Artillerivej Syd" vil spørgsmålet om trafikal sanering af Artillerivej blive taget op. Trafikadgangen til nye bebyggelser tilstræbes at ske ved kobling til de private fællesveje i lokalplanens område I og II. I henhold til vejudlægsdeklarationer er vejene private fællesveje for eksisterende og fremtidige ejendomme ved vejene. Ejendomme, der grænser op til disse veje, kan således umiddelbart få adgang hertil.

Vedrørende bebyggelsesforholdene fremføres, at beregningen af bebyggelsesprocenten for den enkelte ejendom ikke vurderes at være i overensstemmelse med Kommuneplan 2001. Der stilles spørgsmål ved den byarkitektoniske tilgang til planen samt detaljer omkring bebyggelsens udformning og placering. På vegne af ejeren af 3 erhvervsejendomme i område IV fremsættes der ønske om en bebyggelsesprocent på 130 og ét samlet byggefelt.

Hertil bemærkes, at lokalplan nr. 303 fastlægger en bebyggelsesprocent på 110. Det er i Kommuneplan 2001 muliggjort, at bebyggelsesprocenten i lokalplan nr. 303 kan, men ikke skal, beregnes for et eller flere af underområderne under ét, hvilket sker for områderne I og II under ét, mens den i område III og IV beregnes for den enkelte ejendom, hvilket således er i overensstemmelse med kommuneplanen. Flere ejendomme i område III har bebyggelsesprocenter på mere end 110. Såfremt bebyggelsesprocenten skulle beregnes for området under ét, måtte udbygningen af f.eks. Det Kongelige Teaters lagerejendom afvente nedrivning af bygninger på andre ejendomme, hvilket ikke forekommer rimeligt.

Den samlede byggeret for de 3 erhvervsejendomme i område IV matr.nr. 160, 161 og 163 Eksercerpladsen, København, der nu har samme ejer, kan rummes inden for byggefeltet midt i området ved en husdybde på 12 m. For at give mulighed for en lidt mindre husdybde foreslås der tillagt 4 m i hver ende af det 84 m lange byggefelt samtidig med, at det sydligste byggefelt udgår.

Der fremføres ønske om etablering af flere butikker for at forhindre området i at udvikle sig til en "soveby".

Hertil bemærkes, at lokalplanforslaget ikke åbner muligheder for at etablere butikker langs Artillerivej, da dette ikke er vurderet hensigtsmæssigt i forhold til den tilstræbte bystruktur, trafiksikkerhed og trafikafvikling. Lokalplan nr. 303 åbner mulighed for etablering af butikker langs Axel Heides Gade, ligesom den kommende lokalplan for "Artillerivej Syd"- området forventes at give mulighed for at indpasse op til 3.000 m2 butikker.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 10. februar 2005 (BR 85/05) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 12. januar 2005 om offentliggørelse af tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 303-1 "Islands Brygge Syd".

Indstillingen med tilhørende bilag er vedlagt til gennemsyn i borgmester Søren Pinds forkontor, Rådhuset, 1. sal, som bilag A.

 

Offentliggørelse

Lokalplanforslaget har været offentliggjort i perioden fra den 22. februar 2005 til den 22. april 2005. Der er udsendt 1.012 foldere til ejere, lejere og brugere og 51 til interessegrupper, foreninger og lignende. I høringsperioden har der været en udstilling på Islands Brygge Bibliotek med plancher, der illustrerer planforslagets indhold.

Den 11. april blev der afholdt borgermøde i Njalsgården. De fremmødte 39 borgere blev orienteret om planforslaget, og derefter var der mulighed for at stille spørgsmål til et panel bestående af medarbejdere fra Plan & Arkitektur. Til stede var desuden en medarbejder fra Vej & Park samt en borgerrepræsentant. Følgende hovedpunkter blev rejst:

·        Trafikforhold, herunder trafikbelastning på Artillerivej, der er skolevej, og adgang til nye boligbebyggelser via eksisterende private fællesveje

·        Mangel på butikker i området

·        Bebyggelsesforhold, herunder beregning af bebyggelsesprocent og opførelse af støjmur

·        Øvrige emner

 

Der vedlægges som bilag 1 et referat af borgermødet samt som bilag 2 resultatet af de evalueringsskemaer, der blev omdelt på mødet.

Herudover har der i offentlighedsperioden været mulighed for på Plan & Arkitekturs hjemmeside at søge oplysninger om planforslaget. Hjemmesiden indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre synspunkter vedrørende forslaget. Der har i perioden ingen indlæg været til debatsiden. Derudover indeholdt hjemmesiden mulighed for at fremsende indsigelser via e-mail.

I offentlighedsperioden er der modtaget 30 rettidige henvendelser, heraf 3 fra offentlige myndigheder mv. Kopi af henvendelserne er fremlagt i borgmester Søren Pinds forkontor, som bilag B.

Efter den 22. april 2005 er der modtaget 3 henvendelser, der vedrører de samme temaer, som de rettidigt modtagne henvendelser og dermed er kommenteret.

Et skema over henvendelserne og indholdet heri samt forvaltningens bemærkninger er vedlagt som bilag 3. Nedenfor er henvendelsernes indhold og forvaltningens bemærkninger og anbefalinger sammenfattet i følgende afsnit:

·        Henvendelser fra offentlige myndigheder

·        Trafikforhold

·        Bebyggelsesforhold

·        Butikker

·        Øvrige emner

 

Henvendelser fra offentlige myndigheder m.v.

Brev af 28. februar 2005 fra HUR

Ingen bemærkninger.

 

Brev af 15. april 2005 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil gerne kontaktes, hvis der i udbygningsprocessen skulle opstå mulighed for at etablere en daginstitution i området.

Forvaltningen ønsker tilbagemelding om mulighederne for etablering af almene boliger til udsatte grupper.

Bemærkninger:

Forvaltningen vil være opmærksom på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens ønsker i det videre forløb.

 

Brev af 20. april 2005 fra Københavns Energi

Det anføres, at der i den del af Jens Otto Krags Gade, som nedlægges, er anlagt en offentlig kloakledning. Det forudsættes, at denne nedlægges/nedklassificeres til privat ledning.

Bemærkninger:

Jens Otto Krags Gade er ikke omfattet af det aktuelle lokalplantillæg.

 

Trafikforhold

I 25 henvendelser fremføres bemærkninger om trafikforhold. Det anføres, at den trafikale situation på Artillerivej er uforsvarlig, ikke mindst fordi den er skolevej. Der ønskes lysregulering, miljøchikaner for at lede trafik over på Ørestads Boulevard og bedre overvågning. Der spørges til ejerskab af Artillerivej. Der fremsættes ønske om bedre cykelstier og om dobbeltrettet cykelsti samt krav om træer langs alle veje.

Der stilles spørgsmål ved, om adgang til de nye boligbebyggelser via de eksisterende private fællesveje er rimelig, og om der er tale om saglig sagsbehandling fra kommunens side.

Bemærkninger:

Lokalplantillægget muliggør en ret begrænset udbygning, som isoleret set ikke begrunder ombygning af Artillerivej. I forbindelse med lokalplanforslag "Artillerivej Syd", der omfatter omdannelse af det syd for liggende ca. 16 ha store ældre erhvervsområde, og som forventes fremsat i løbet af efteråret, vil spørgsmålet om trafika l sanering af Artillerivej, der har status som privat fællesvej, og overtagelse af denne som offentlig vej blive taget op. Der forventes foreslået hastighedsdæmpning og sikring af krydsningsmuligheder, særligt i forbindelse med skolen og institutionerne. Endvidere vil der blive foreslået anlagt cykelstier langs Artillerivej, men det vurderes, at dobbeltrettede cykelstier ikke er sikkerhedsmæssigt forsvarlige.

Trafikadgangen til nye bebyggelser tilstræbes i det væsentlige at ske ved kobling til de private fællesveje i lokalplanens område I og II, men lokalplantillægget indeholder ingen bestemmelser om dette, da de ligger uden for lokalplantillægsområdet. Det er forvaltningens ønske i videst muligt omfang at friholde Artillerivej for overkørsler og sidevejsudmundinger for at sikre et enkelt og trygt trafikbillede på Artillerivej, der er fordelingsgade med omkring 14.000 køretøjer i døgnet, og som i takt med byudviklingen på sigt kan forventes at få en biltrafik på 15-20.000 biler i døgnet.

Af lokalplan nr. 303 fremgår det da også, at "den interne trafikbetjening af området skal ske ved udlæg og anlæg af private fællesveje med tilslutning fra henholdsvis Axel Heides Gade, Sturlasgade og Drechselsgade". 

I henhold til vejudlægsdeklarationer for de interne veje i område I og II er vejene private fællesveje for eksisterende og fremtidige ejendomme ved vejene. Ejendomme, der grænser op til disse veje, kan således umiddelbart få adgang hertil. Ved etablering af nye adgange bør der indgås en aftale mellem grundejerne langs de private fællesveje om bidrag til etablering og vedligeholdelse af de veje, hvortil de har vejret, i overensstemmelse med privatvejsloven.

Med hensyn til træer langs de interne veje er krav herom stillet i lokalplan nr. 303.

 

Bebyggelsesforhold

I 6 henvendelser fremføres bemærkninger om bebyggelsesforholdene. Det fremføres, at beregningen af bebyggelsesprocenten for den enkelte ejendom ikke vurderes at være i overensstemmelse med Kommuneplan 2001, og at den er for høj. På vegne af ejeren af 3 erhvervsejendomme i område IV har Kieler Architects fremsat ønske om en bebyggelsesprocent på 130 og bebyggelsen samlet i ét byggefelt med længere udstrækning end foreslået og placeret ud for enden af det østlige bassin. Desuden ønskes gesimshøjden hævet til 20 m mod 19 m i forslaget.

Der spørges til den byarkitektoniske tilgang til planen, og til den byarkitektoniske effekt af en støjmur langs Artillerivej i område IV, der vil lukke for udsyn.

Bemærkninger:

I lokalplan nr. 303 er fastlagt en bebyggelsesprocent på 110, der gælder for hele området. Der vurderes ikke at være forhold til stede, der begrunder, at bebyggelsesprocenten ændres i de 2 underområder, som lokalplantillægget omfatter.

Det er i Kommuneplan 2001 muliggjort, at bebyggelsesprocenten i lokalplan nr. 303 kan beregnes for et eller flere af underområderne under ét, men det er ikke et krav, og forslaget er dermed i overensstemmelse med kommuneplanen. For underområderne I og II beregnes bebyggelsesprocenten under ét. I område III og IV, de aktuelle underområder, beregnes bebyggelsesprocenten for den enkelte ejendom. Dette er tilfældet her, fordi der er tale om udbyggede områder, og flere ejendomme i område III og én ejendom i område IV har allerede bebyggelsesprocenter højere end 110. Såfremt bebyggelsesprocenten skulle beregnes for området under ét, måtte f.eks. udbygningen af Det Kongelige Teaters lagerejendom afvente nedrivning af bygninger på andre ejendomme, hvilket ikke forekommer rimeligt.

Byggefeltet, der ønskes ændret, er placeret sådan, at der er en åbning ud for bassinet i område II, der giver et kig igennem området til havnen, hvilket vurderes som en kvalitet for området. Den samlede byggeret for de 3 erhvervsejendomme matr.nr. 160, 161 og 163, Eksercerpladsen, København, der nu har samme ejer, kan rummes inden for byggefeltet midt i område IV ved en husdybde på 12 m. For at give mulighed for en lidt mindre husdybde foreslås det, at der tillægges 4 m i hver ende af det 84 m lange byggefelt, samtidig med, at det sydligste byggefelt udgår, jf. ny lokalplantegning nr. 3 vedlagt som bilag 4. Med den begrænsede forlængelse berøres ovennævnte udsigtskile fra Artillerivej til havnen ikke.

Støjmuren skal opføres med partier af transparent glas for at sikre de visuelle forbindelser til Amager Fælled og gennem området.

Gesimshøjden på 19 m anbefales fastholdt af hensyn til krav om, at højden ikke må overstige afstanden til modstående vejlinie.

 

Butikker

I 6 henvendelser fremføres ønske om etablering af butikker, cafeer mv. for at forhindre området i at udvikle sig til en "soveby". Det fremføres, at der bør være krav om, at der skal etableres butikker i området, da de muliggjorte butikker langs Axel Heides Gade ikke er kommet, bortset fra Netto på hjørnet af Artillerivej og Axel Heides Gade.

Bemærkninger:

Lokalplanforslaget åbner ikke mulighed for at etablere butikker langs Artillerivej, da dette ikke vurderes at være hensigtsmæssigt i forhold til den tilstræbte bystruktur og i forhold trafiksikkerhed og trafikafvikling. Derimod muliggøres andre former for seviceerhverv, herunder restauranter og lignende. Den planlagte butiksstruktur på Islands Brygge omfatter bydelscentret omkring Njalsgade, som forventes udvidet i forbindelse med den byomdannelse, der er i gang på den tidligere Ny Tøjhus-grund, det udpegede lokalcenter omkring Axel Heides Gade og et kommende lokalcenter med op til 3.000 m2 butikker i byudviklingsområdet "Artillerivej Syd". Det vurderes, at denne struktur åbner mulighed for en god butiksforsyning på Islands Brygge, som herudover får nær forbindelse til Fisketorvet Shopping Center med den kommende stibro fra Havnestad til Havneholmen.

 

Øvrige emner

Der forespørges på analyser af institutionsbehov og behov for erhvervsarealer.

Bemærkninger:

Vedrørende behov for institutionsarealer skal bemærkes, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der varetager kommunens institutionsbehov, er hørt i sagen, jf. det foran omtalte brev af 15. april 2005. Det kan i øvrigt oplyses, at der ligger flere institutioner på østsiden af Artillerivej samtidig med, at der er igangsat opførelse af en ny, at en eksisterende institution ved Snorresgade er blevet udvidet, og at der er ved at blive indrettet en ny institution på hjørnet af Leifsgade og Gullfossgade. Desuden følges institutionsbehovet løbende bl.a. gennem årlige befolkningsfremskrivninger. For så vidt angår erhvervsarealer, er det i lokalplanforslaget fastlagt, at mindst 50 pct. af etagearealet i områderne III og IV skal indrettes til boligformål. Dette indebærer en vis fleksibilitet.

 

Miljøvurdering

Der henvises til den miljøvurdering, der er afgivet i forbindelse med indstillingen om vedtagelse af lokalplanforslagets offentliggørelse.

 

Høring i forbindelse med de foreslåede ændringer

Forvaltningens forslag til ændringer af lokalplantillægget skønnes ikke at være af væsentlig betydning for andre myndigheder eller borgere end dem, der har foranlediget ændringerne, og der er derfor ikke foretaget supplerende høring, jf. planlovens § 27, stk. 3.

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Referat af borgermødet

Bilag 2: Evaluering af borgermødet

Bilag 3: Skema over modtagne over henvendelser

Bilag 4: Ny lokalplantegning nr. 3

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag A: Indstilling med bilag forelagt Borgerrepræsentationen den 26. august 2004

Bilag B: Kopi af modtagne henvendelser

 

Jens Ole Nielsen

 

Til top