Mødedato: 14.10.2021, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Bedre forhold for cyklister i Nordre Frihavnsgade, anlæg af cykelgade, Østerbro

Se alle bilag

Der skal tages stilling til at der frigives en anlægsbevilling på 21,5 mio. kr. til anlæg af bedre forhold for cyklister i Nordre Frihavnsgade.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 21,5 mio. kr. til anlæg af bedre forhold for cyklister i Nordre Frihavnsgade på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Budget 2018 (Borgerrepræsentationen 5. oktober 2017) (A, F, O og Ø) blev der afsat 25,2 mio. kr. til bedre forhold for cyklister i Nordre Frihavnsgade med ibrugtagning august 2021. Midlerne blev givet med udgangspunkt i idéoplægget for Nordre Frihavnsgade.

Teknik- og Miljøudvalget (TMU) skal tage stilling til projektforslaget, hvor der i forbindelse med anlæg af Nordre Frihavnsgade som cykelgade mellem Trianglen og Strandboulevarden etableres 200 nye cykel parkeringspladser og plantes 18 træer. De eksisterende 121 bilparkeringspladser bevares. Økonomiudvalget skal tage stilling til, at et stoppested nedlægges og et stoppested flyttes som led i projektet. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af anlægsmidler.

Løsning

I 2019 blev ibrugtagning udskudt til december 2021 pga. forsinkelse ifm. rådgiverudbud (TMU 26. juli 2019). I orienteringsnotater til Teknik- og Miljøudvalget 24. april og 27. april 2020 blev udvalget orienteret om forsinkelse af projektet grundet afslag fra politiet til projektforslaget af 10. marts 2020. Teknik- og Miljøforvaltningen indsendte en klage til Transportministeriet, og 18. februar 2021 modtog forvaltningen Transportministeriets afgørelse, hvor forvaltningen fik medhold i sagen. Teknik- og Miljøudvalget blev orienteret herom 26. februar 2021. Ibrugtagning forventes maj 2023.

På Nordre Frihavnsgade er der i dag ingen cykelstier jf. bilag 3. Trafiktællinger fra 2019 og 2021 viser, at 43% af trafikanter på den mest aktive strækning nær Trianglen er cyklister, 30% er fodgængere, 27% er køretøjer (personbiler, varevogne max. 3,5 T, motorcykler) og 1,5% lastbiler og busser. Fodgængere og cyklister udgør således i alt 73% af trafikken i hele Nordre Frihavnsgade, og der er behov og lokalt ønske om at forbedre trafiksikkerhed og tryghed i gaden. Cyklisternes sikkerhed er presset af biltrafik, varetransport og parkerede biler, hvor åbning af bildøre skaber risiko for ulykker med cyklister. Gaden er ikke bred nok til at etablere cykelstier eller cykelbaner, hvis antallet af bilparkeringspladser skal fastholdes, hvilket var et krav i Budget 2018 og et ønske fra lokaludvalget.

Med projektforslaget omdannes Nordre Frihavnsgade til cykelgade, hvor den overordnede målsætning er, at trafikken kommer til at foregå på cyklisternes præmisser. Cykler kører på hele kørebanen, og biler skal køre med en hastighed, der ikke overstiger cyklernes. Det betyder normalt under 30 km/t. København har i dag to cykelgader - Vestergade i Indre by og et mindre vejstykke mellem Hønsebroen og Gammel Jernbanevej i Valby. Derudover er endnu en cykelgade på vej i Vendersgade ved Torvehallerne, som starter anlæg i efteråret 2021.

Anlægstiltag – cykelgade og hastighedsdæmning

Med anlæg af en cykelgade vil Nordre Frihavnsgade få et kørebaneareal mellem Trianglen og Strandboulevarden, hvor der indsnævres fra 7,4 m til 6,5 m. Det giver mulighed for bredere bilparkeringspladser på begge sider af vejen, som udvides fra 2 m til 2,45 m. jf. bilag 4. Dette vil afhjælpe risikoen med kollisioner mellem cyklister og åbne bildøre.

Andre hastighedsdæmpende tiltag udover en smallere kørebane er etablering af hævede flader ved Victor Borges Plads og Melchiors Plads, som også gør krydsning af gaden niveaufri. Hastighedsdæmpende tiltag er nødvendige, fordi hastighedsgrænsen sænkes fra 40 km/t til 30 km/t, og gadens udformning skal afspejle den gældende hastighedsgrænse jf. bekendtgørelse om vejafmærkning.

Omdannelse af Nordre Frihavnsgade til cykelgade understøtter gadens funktion som strøggade med koncentration af butikker samt café- og restaurationsmiljø. I forslaget prioriteres muligheder for ophold samt for krydsning af gaden, så strøggadefunktionerne på begge sider af gaden kan benyttes.

Anlægstiltag - Fodgængere 

Fortovsarealer bliver i samme bredde som i dag, men flere steder etableres fortovsudvidelser for at skabe bedre krydsningsmuligheder, samt plads til træer og ophold, hvilket understøtter gadens funktion som strøggade jf. bilag 4.

Foran Ingrid Jespersens Gymnasieskole udvides fortovsarealet ud for skolen, og der er ingen bilparkering på modsatte side af gaden. Dette giver bedre plads til de mange børn og unge, og bedre overblik for fodgængere. Desuden opnås mere plads til cykelparkering og ophold samt bedre mulighed for en sikker krydsning af gaden. Ved Victor Borges Plads, Melchiors Plads, Randersgade og mellem A.L. Drewsens Vej og Ved Vænget anlægges ligeledes fortovsudvidelser, som skaber bedre krydsningsmuligheder og plads til træer, ophold og cykelparkering. Fortovsudvidelserne ved Ingrid Jespersens Gymnasieskole og mellem A.L. Drewsens Vej og Ved Vænget har ligeledes en hastighedsdæmpende effekt, fordi der kommer en kurve på kørebanen, som bryder det ellers lige forløb langs gaden.

Der er i dag tre fodgængerfelter med torontoanlæg ved Hobrogade, Viktor Borges Plads og ved A.L. Drewsens Vej. Da det skal være lovligt at krydse gaden flere steder end kun ved fodgængerfelterne, ligesom det kendes fra Istedgade, nedlægges disse fodgængerfelter. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det ud fra et trafiksikkerhedsmæssigt synspunkt er mere trafiksikkert at nedlægge torontoanlæggene, idet gaden indrettes som en cykelgade. Gaden ændrer fundamentalt karakter fra en gade domineret af en bred kørebane og dårlige oversigtsforhold til en strøggade med træer, bænke og udeservering, hvor bilerne kører med samme hastighed som cyklisterne. Oversigtsforholdene for fodgængere er markant forbedret ved fortovsudvidelserne, især ved pladserne hvor de hævede flader på kørebanen inviterer til krydsning.

Anlægstiltag – Byrum

For at forbedre byrumskvaliteten og give plads til alle trafikanter, etableres 212 cykel parkeringspladser, 18 træer, 12 bænke og 8 pizzaaffaldskurve. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at disse tiltag vil forbedre gadens byrumskvalitet med plads til alle trafikanter. Etablering af de forskellige tiltag i gaden vil gøre den mere overskuelig, og dermed øges sikkerheden og trygheden for især de bløde trafikanter.

Bilparkering
Der nedlægges ingen parkeringspladser i gaden, jf. bilag 3 og 4 A-C. I Nordre Frihavnsgade er der i dag 121 bilparkeringspladser, hvoraf tre er handicappladser (to til beboere med nummerplade og en besøgsplads). De to nummererede handicappladser bevares med samme placeringer som i dag. Besøgshandicap-pladsen flyttes til en sidegade, idet en besøgshandicap-plads kræver bredde på 3,5 m, og kan derfor ikke indpasses i parkeringsbåndene.

Ud af de 121 bilparkeringspladser i projektforslaget er 12 disponeret som flexparkeringspladser ved Ingrid Jespersens Gymnasieskole, Netto og Brugsen, der tænkes benyttet til cykelparkering i dagtimerne og bilparkering i nattimerne. I projektforslaget  er der det samme antal flexparkeringspladser, som der er i dag, ved Ingrid Jespersens Gymnasieskole., I forslaget udvides kapaciteten for cykelparkering ved skolen med cykelstativer med plads til 40 cykler. 16 parkeringspladser benyttes til varelevering i tidsrummene kl. 6-7 og kl. 9-13. Det er hensigten, at varelevering ikke skal finde sted i morgenmyldretiden 7-9, når der især er mange skolebørn, som færdes i gaden.

Konsekvenser for bilfremkommelighed

I dag kører der ca. 3.500 køretøjer umiddelbart vest for Strandboulevarden og ca. 4.700 køretøjer øst for Trianglen. En trafikanalyse udarbejdet i forbindelse med idéoplægget konkluderer, at en hastighedsnedsættelse svarende til almindelig cykelhastighed, teoretisk vil flytte ca. 30% af den gennemkørende trafik uden ærinde i Nordre Frihavnsgade til Classensgade og Århusgade.

Busstoppesteder

I dag kører linje 14 i Nordre Frihavnsgade, og der er tre stoppesteder i retning mod Trianglen og et stoppested i retning mod Strandboulevarden. I forslaget nedlægges et busstoppested og et andet bliver flyttet i retning mod Trianglen for at frigøre plads til øget cykelparkering og forbedre rejsetiden op til 20 sek. pr. bus, jf. bilag 3 og 4 B-E. Movia og Økonomiforvaltningen har været inddraget jf. bilag 5. Stoppestederne ændres til semifremskudte perroner, hvor der er plads til buslæskærm.

Cykelparkering

Med forslaget etableres i alt 212 nye cykel parkeringspladser fordelt over hele Nordre Frihavnsgade, hvor 147 pladser er i stativ, og 65 er flexparkeringspladser uden stativ på vejareal jf. bilag 4 A-C. Det svarer til næsten en fordobling af den nuværende cykelparkering i gaden.

Træer

Der er i dag tre træer i Nordre Frihavnsgade, som alle bevares. I projektforslaget foreslås plantet 18 nye gadetræer, jf. bilag 4 A-E. For at understøtte biodiversiteten og artsvariationen i byen, plantes der forskellige arter af træer, som fremstår i forskellige størrelser og med forskelligartede kronebredder, løv og frugtsætning. Der plantes tre Navr, en El, en Humlebøg, tre Japansk prydkirsebær, fire Frynse eg, tre Robinie og tre Elm (Ulmus ´Columnella´ som er resistent overfor elmesyge).

Høring
Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemført tidlig inddragelse og samarbejde med interessenter i både idéoplæg og udarbejdelse af projektforslaget, og der er god opbakning til forslaget. Østerbro Lokaludvalg har været repræsenteret i følgegruppen, som foruden lokaludvalget består af Ingrid Jespersens Gymnasieskole, Cyklistforbundet, Østerbro Handelsforening, Dansk Fodgænger Forbund, Dansk Handicap Forbund og Ældrerådet. Projektforslaget er udarbejdet i dialog med følgegruppen. Lokaludvalget har afgivet høringssvar 22. juni 2021 og bakker op om projektet, jf. bilag 5. Derudover har forvaltningen holdt møde med repræsentanter for Heibergskolens forældrebestyrelse i maj 2021.

Movia har været inddraget fra Idéoplægsfasen, og vurderer at ændringen i stoppesteder ikke vil forringe betjening af kundeoplandet i området, og at omdannelsen til cykelgade ikke vil forringe rejsehastigheden for busserne, jf. bilag 5.

Politiet har givet samtykke til projektforslaget.

Økonomi

I Budget 2018 blev der afsat 25,2 mio. kr. (2018 p/l) til etablering af første etape af projektet Nordre Frihavnsgade som cykelgade. Heraf blev 5,1 mio. kr. (2018 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet med budgetvedtagelsen. Med denne indstilling skal de resterende 20,1 mio. kr. (2018 p/l) frigives. Det svarer til 21,5 mio. kr. i 2021 p/l og 2022 p/l, jf. tabel 1.

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.
(2021 i 2021 p/l, 2022-2023 i 2022 p/l)

2021

2022

2023

I alt

TMU

Etablering af første etape af projektet Nordre Frihavnsgade som cykelgade

2000 - Ordinær anlæg

2.28.23.3

1.500

15.717

4.262

21.479

I alt

-

-

-

1.500

15.717

4.262

21.479

Bevillingen Ordinær anlæg er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens anlægsmåltal. Teknik- og Miljøudvalget (TMU) har 7. januar 2019 prioriteret anlægsmåltal til projektet. Igangsatte anlægsprojekter færdiggøres uanset projektets varighed og tildeles dermed automatisk anlægsmåltal i de kommende år (TMU 17. maj 2021).

I Budget 2018 blev der afsat 0,075 mio. kr. i 2021 og 0,150 mio. kr. i 2022 og frem til drift og vedligehold af projektet. Midlerne er placeret under Økonomiudvalget og vil i forbindelse med ibrugtagningen blive overført til Teknik- og Miljøudvalget.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, igangsætter Teknik- og Miljøforvaltningen den videre projektering. Projektet forventes fysisk igangsat medio 2022 og ibrugtaget medio 2023. Projektet er koordineret med de øvrige anlægsprojekter på Østerbro.

 

Søren Wille                                 Søren Hartmann Hede

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget i bilag 4 danner grundlag for videre projektering og anlæg af Nordre Frihavnsgade som cykelgade.
      
    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
      
  2. at busstoppestedet ved Grenågade nedlægges og stoppestedet ved Victor Borges Plads flyttes, som led i anlæggelsen af cykelgade på Nordre Frihavnsgade jf. bilag 4 B-D.
       
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
      
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 21,5 mio. kr. til anlæg af bedre forhold for cyklister i Nordre Frihavnsgade på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 20. september 2021

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. oktober 2021

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. oktober 2021

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top