Mødedato: 13.12.2007, kl. 17:30

Infrastruktur Nordhavnen

Se alle bilag

Infrastruktur Nordhavnen

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 13. december 2007

 

 

BR 581/07

Infrastruktur Nordhavnen

Infrastruktur Nordhavnen

 

 

Indstilling om,

1.                  at den vedlagte redegørelse "Infrastruktur Nordhavn" tages til efterretning.

 

(Økonomiudvalget)

 

 

 

Borgerrepræsentationen har pålagt Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde en nærmere redegørelse for byudviklingsmulighederne i Nordhavnsområdet set i sammenhæng med den nødvendige udbygning af infrastrukturen.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Indstilling om,

1.                  at den vedlagte redegørelse "Infrastruktur Nordhavn" tages til efterretning.

 

(Økonomiudvalget)

 

Problemstilling

Den foreliggende redegørelse "Infrastruktur Nordhavn" belyser anlægsomkostninger og trafikmængder for en stor byudvikling koncentreret i Nordhavnsområdet trafikalt betjent gennem nye stiforbindelser, gennem en metroafgrening fra Østerport og gennem en ny vejforbindelse til Lyngbyvej.

Undersøgelsen viser, at det med udgangspunkt i forholdet mellem infrastrukturomkostningerne og byudviklingspotentialet vil være fordelagtigt i en lang årrække at koncentrere den langsigtede, ikke allerede planlagte byudvikling i Nordhavnsområdet, idet omkostningerne til trafikbetjening af en mere spredt byudvikling langs Øresundskysten vil være relativt høj.

I redegørelsen belyses desuden mulighederne for at etablere en langsgående havnetunnelforbindelse mellem Helsingørmotorvejen og Amagermotorvejen via Amager. En sådan vejforbindelse vil kunne medvirke til en trafikal aflastning af Indre By, og den vil desuden kunne vejbetjene byudviklingspotentialet langs Øresundskysten

 

Løsning

København er i vækst, og der skal skaffes boliger og arbejdspladser til mange nye københavnere. Københavns Øresundskyst rummer et stort potentiale for langsigtet byudvikling. En sådan stor, langsigtet byudvikling forudsætter en betydelig udbygning af infrastrukturen. I dette projekt sammenholdes udgifterne til infrastruktur med forskellige byudviklingsscenarier.

 

Udgangspunktet for beregningerne er et grundscenarium (A) for København efter 2030, hvor byen forventes at være vokset med ca. 50.000 indbyggere og ca. 50.000 arbejdspladser. I dette grundscenarium indgår den allerede planlagte byudvikling i hele kommunen, herunder en byudvikling på af størrelsesordenen 0,6 mio. etagemeter i Århusgadeområdet. Denne byudvikling vil kunne vejbetjenes gennem udbygning af krydset mellem Sundkrogsgade og Kalkbrænderihavnsgade, og gennem etablering af den planlagte 4-sporede Nordhavnsvej fra Helsingørmotorvejen til Strandvænget ved kysten.

 

I udbygningsscenarierne beregnes konsekvenserne af en yderligere, langsigtet udbygning med 3 mio. etagemeter placeret enten koncentreret i Nordhavnsområdet (scenarium B) eller fordelt med en mere spredt udbygning i Nordhavnsområdet og på det nordøstlige Amager (scenarium C). Med en koncentreret byudvikling er der relativt stor mulighed for at opnå en bæredygtig fordeling på trafikmidler, idet cykeltrafikken vil kunne komme til at spille en væsentlig rolle samtidigt med, at der vil være passagerunderlag for en højklasset betjening med kollektiv trafik. En mere spredt byudvikling vil medføre relativt store anlægsomkostninger til vej– og banebetjening i forhold til det byudviklingspotentiale, der skal betjenes.   

 

En langsigtet byudvikling på af størrelsesordenen 3,6 mio. etagemeter koncentreret i Nordhavnsområdet (scenarium B) kan ifølge undersøgelsen trafikbetjenes gennem etablering af nye stiforbindelser på tværs af Kalkbrænderihavnen, gennem anlæg af en ny metrolinie fra Østerport station (hvor der er mulighed for at skifte til S–tog, regionaltog og Metro) og gennem anlæg af en ny vejforbindelse til Helsingørmotorvejen på tværs af Svanemøllebugten og i en tunnel under Østerbrogade - Strandvejen.

 

Anlægget af en ny metrolinie til Nordhavnsområdet må i givet fald ses i sammenhæng med og prioriteres i forhold til de øvrige planer for langsigtet udbygning af hele metrosystemet, herunder bl.a. en metroafgrening til Sydhavnsområdet og Kongens Enghave og en metroafgrening mod nordvest til Brønshøj og Husum og eventuelt videre til Herlev og Gladsaxe.

 

Planer om en koncentreret byudvikling i Nord havnsområdet aktualiserer overvejelserne om at fremtidssikre den planlagte 4-sporede vejforbindelse fra Helsingørmotorvejen til Strandvænget ved kysten gennem udvidelse fra 4 spor til 4 spor + nødspor. Dermed sikres samtidigt mulighed for at denne vejstrækning senere kan indgå i en eventuel samlet havnetunnelforbindelse mellem Helsingørmotorvejen og Amagermotorvejen. Både metrolinien og vejforbindelsen til Nordhavnsområdet kan i princippet lægges i tunnel.

 

Fordeles byudviklingen i stedet langs større dele af Øresundskysten (C), skal der etableres ny infrastruktur på tværs af havnen. Undersøgelsen viser, at byudviklingsområderne på det nordøstlige Amager i så fald kan vejbetjenes gennem en forlængelse af Nordhavnsvejen fra Nordhavnen under havnen til Refshaleøen og Kløvermarken. Hvis denne vejtunnel forlænges under Amager Fælled til Amagermotorvejen vil den desuden kunne medvirke til at aflaste Indre By for en del af den gennemkørende biltrafik. Beregningerne viser, at der med indførelse af trængselsafgifter og etablering af en ny ringvejsforbindelse øst om byen vil kunne opnås en betydelig trafikal aflastning af Indre By i forhold til dagens situation. En ny metrolinie fra Østerport under havnen til nordøstlige Amager vil kunne give byudviklingsområderne en højklasset kollektiv trafikbetjening, der vil kunne være med til at sikre en høj kollektiv andel af rejserne til og fra de nye byområder.   

 

Omkostningerne til denne meget omfattende udbygning af infrastrukturen i scenarium C vil ikke stå i et rimeligt forhold til den undersøgte byudvikling på af størrelsesordenen 3 mio. etagemeter. Planerne om en havnetunnelforbindelse må derfor ses i en større sammenhæng. Der er behov for statslige investeringer i den sammenhængende, overordnede vejstruktur i hele hovedstadsområdet. Det må derfor overvejes, om eventuelle videre undersøgelser i denne sammenhæng skal gennemføres i samarbejde med statslige (og regionale) myndigheder. Det bør desuden afklares, om der er mulighed for EU-støtte.

 

Økonomi

Den i redegørelsen nævnte fremtidssikring af Nordhavnsvejen (gennem udvidelse fra 4 til 4 spor og nødspor) vil i givet fald indebære en meget betydelig fordyrelse af vejprojektet (op til ca. 400 mio. kr.). 

De videre undersøgelser af byudviklingspotentialet i Nordhavnsområdet set i sammenhæng med de nødvendige udbygninger af infrastrukturen påregnes at ske inden for rammerne af projekt Byudvikling i Nordhavnen, der primært finansieres af arealudviklingsselskabet.

Hvis en henvendelse til staten vedrørende yderligere undersøgelser af mulighederne for og konsekvenserne af en etablering af en havnetunnelforbindelse helt til Amagermotorvejen resulterer i et samarbejde herom, vil der skulle søges en særlig bevilling hertil.

 

Videre proces

En tiltrædelse af denne redegørelse indebærer, at der i forbindelse med det videre arbejde med udviklingen af en ny bydel i Nordhavnsområdet skal udarbejdes videre med undersøgelser af de forskellige muligheder for at udbygge infrastrukturen. En tiltrædelse indebærer desuden, at den i Teknik- og Miljøforvaltningen igangværende forberedelse af en 4-sporet vejforbindelse skal overvejes ændret, således at den omfatter en mere fremtidssikret vejforbindelse med 4 spor + nødspor. Dette forudsætter dog, at Københavns Kommune kan komme i en positiv dialog med staten om en sådan fremtidssikring, der både kan være med til at sikre en betydelig byudvikling i Nordhavnsområdet og muliggøre en eventuel fremtidig havnetunnelforbindelse. 

 

Bilag

- Oversigt over politisk behandling

 

1.      "Infrastruktur Nordhavn", en sammenfattende redegørelse for undersøgelserne. Rambøll oktober 2007

2.      "Trafikale konsekvenser af byudvikling i Nordhavnsområdet og langs Øresundskysten" Teknisk notat om trafikberegninger. Tetraplan oktober 2007

3.      "Stiplan for Øresundskysten" Teknisk rapport. Rambøll oktober 2007

4.      "Metro – havnelinier" Teknisk rapport. Rambøll oktober 2007

5.      "Havnetunnelforbindelse via Amager". Rambøll oktober 2007

 

 

Claus Juhl                                                  Hjalte Aaberg

 

 

 

Til top