Mødedato: 13.06.2007, kl. 16:00

Ressourcer og proces til Vurdering af Virkninger på Miljøet (VVM) i forbindelse med Cityringen

Se alle bilag

Ressourcer og proces til Vurdering af Virkninger på Miljøet (VVM) i forbindelse med Cityringen

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 13. juni 20 07

 

 

BR 272/07

Ressourcer og proces til Vurdering af Virkninger på Miljøet (VVM) i forbindelse med Cityringen

Ressourcer og proces til Vurdering af Virkninger på Miljøet (VVM) i forbindelse med Cityringen

 

 

Indstilling om,

1.                  at der gives en samlet anlægsbevilling på 3,48 mio. kr. Udgiften finansieres dels af uforbrugte midler på 0,5 mio. kr. indenfor Økonomiudvalgets ramme, dels med 2,96 mio. kr. af de midler, der i 2009 er afsat til finansiering af Cityringen.  Mellemfinansieringen sker via kassen.

 

(Økonomiudvalget)

 

 

 

 

Økonomiudvalget godkendte den 29. maj 2007 den overordnende proces for kommuneplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse i forbindelse med projektering og anlæg af Cityringen, samt ressourcer hertil.

 

Borgerrepræsentationen skal nu tage stilling til Københavns Kommunes udgifter i forbindelse med VVM-opgaven.

 

 

INDSTilling og Beslutning

Indstilling om,

1.                  at der gives en samlet anlægsbevilling på 3,48 mio. kr. Udgiften finansieres dels af uforbrugte midler på 0,5 mio. kr. indenfor Økonomiudvalgets ramme, dels med 2,96 mio. kr. af de midler, der i 2009 er afsat til finansiering af Cityringen.  Mellemfinansieringen sker via kassen.

 

(Økonomiudvalget)

 

 

Problemstilling

Planloven foreskriver, at der ved større bygge- og anlægsarbejder skal udarbejdes en såkaldt VVM-redegørelse, før aktiviteterne kan igangsættes. Denne opgave har hidtil været varetaget af Hovedstadens Udviklingsråd, der den 1. januar 2007 blev nedlagt som følge af strukturreformen. Efter de nu gældende regler, udføres VVM-opgaverne fremover enten af staten eller af kommunerne, alt efter opgavens karakter. VVM har til hovedformål at belyse de miljømæssige konsekvenser af et bygge- og anlægsarbejde og i vidt omfang inddrage offentligheden i processen. Selve udmøntningen af de vilkår, der fastsættes af myndighederne i forbindelse med en VVM, sker i forbindelse med et tillæg til kommuneplanen.

 

I forbindelse med forvaltningens indstilling af 15. december 2005 (BR 752/05) vedr. principaftale om Cityringen blev der ikke taget endeligt stilling til, hvorvidt VVM-opgaven for Cityringen var en kommunal eller statslig opgave. Det fremgår således af indstillingen, at "Såfremt VVM-opgaven bliver en kommunal opgave, vil det være nødvendigt med en tillægsbevilling til dette i 2007-2008".

 

Det er efterfølgende aftalt med staten, at VVM-opgaven udarbejdes i kommunalt regi. Det fremgår af forslag til projekterings- og anlægslov for Cityringen (§ 3, stk. 3) at: "Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune forestår i fællesskab udarbej­del­sen af VVM-redegørelse, herunder høring og evt. miljøvurdering, for hele Cityringen". Lovforslaget er vedlagt som bilag 3, jf. endvidere BR 13/07 om kommunens høring over lovforslaget.

 

Projekterings- og anlægsloven forventes vedtaget af Folketinget i juni 2007, hvorefter kommunernes planproces startes op. Loven indeholder visse bindinger for indholdet af den VVM, der skal udarbejdes, bl.a. omkring valg af transportmiddel (metro) og fastlæggelse af stationernes placering.

 

 

Løsning

Selve anlægget af Cityringen er et ekstraordinært stort projekt, der vil øve indvirkning på byen i anlægsfasen. Endvidere vil Cityringen få blivende betydning for byen. VVM-opgaven er derfor en omfattende teknisk opgave.

 

Planloven stiller krav til offentlig medvirken i VVM-processen, hvorfor der også skal gennemføres borgerdialog og annoncering. Forvaltningen finder i øvrigt, at VVM-processen er en god anledning til at gennemføre en dialog- og kommunikationsproces, med københavnerne i almindelighed og projektets øvrige interessenter, hvorfor der foreslås en dialogindsats, der rækker ud over lovens minimumskrav.

 

Forslag hertil vil blive udarbejdet i samråd med såvel Teknik- og Miljøforvaltningen (omkring specielt stationsforpladserne) samt Metroselskabet og vil blive forelagt i forbindelse med indstilling om vedtagelse af selve forslaget til kommuneplan­tillæg med VVM-redegørelsen.

 

Økonomiforvaltningen har tidligere varetaget VVM-opgaverne i forbindelse med de førs­te etaper af Metro, samt hidtil varetaget en stor del af planlægningen og forhandling­erne vedrø­ren­de Cityringen, hvorfor opgaven forankres i Økonomiforvaltningen i perio­den fra medio 2007 til ultimo 2008, hvor VVM-opgaven for kommunens vedkommende forventes afsluttet. Herefter skal staten foretage den endelige godkendelse af projektet.

 

Den tekniske del af opgaven vil delvist skulle løses på baggrund af tekniske og myndighedsmæssige vurderinger fra Teknik- og Miljøforvaltningen, herunder fælles formidling vedrørende stationernes udformning o. lign.

 

Det bemærkes at Borgerrepræsentationen den 31. august 2006 (BR 468/06) gav en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. til konsulentbistand til Teknik- og Miljøforvaltningen i forbindelse med udvik­ling af forslag til de 14 metroforpladsers fremtidige anvendelse og indretning. De byrum, hvori der placeres nye stationer, udformes med udgangspunkt i en proces, der er udviklet og godkendt efter forvaltningens praksis herfor, herunder en dialogproces med tilhørende borgerhøringer. Processen skal koordineres med den VVM-proces der igangsættes.

 

VVM-opgaven vil indbefatte samarbejde med det kommende Metroselskab (der optræder som ansøger vedr. anlægsprojektet) samt Frederiksberg Kommune og øvrige relevante myndigheder. På baggrund af erfaringer fra de hidtidige etaper af metroen, forventes det også at blive nødvendigt at få foretaget eksterne konsulentundersøgelser og -vurderinger.

 

Forslag til overordnet proces og arbejdet hermed er beskrevet i bilag 1.

 

Cityringen er foruden af VVM-reglerne omfattet af lov nr. 316 af 5. maj 2004 om miljø­vur­dering af planer og programmer og vil som udgangspunkt kræve en selvstændig miljøvurdering efter denne lov. Som det fremgår af bilag 1 er der tale om stort set sammenfaldende bestemmelser, hvorfor det er indstillet, at der ikke udarbejdes en selvstændig miljøvurdering efter lov om miljøvurdering.

 

 

Økonomi

Efter de gældende regler for udarbejdelse af VVM i planloven vil kommunernes udgifter i forbindelse med VVM-opgaven skulle afholdes af den pågældende kommune. Det bemærkes i den forbindelse, at Metroselskabet leverer teknisk baggrundsudredning for projektet til brug for VVM-opgaven, samt at Teknik- og Miljøforvaltningen bistår med tekniske vurderinger og nødvendig myndighedsbehandling.

 

De samlede udgifter til projektledelse, interne/eksterne tekniske analyser og rådgivning, dialog- og kommunikationsaktiviter, koordinering og lign. forventes for forvaltningens vedkommende at udgøre i alt 3,48 mio. kr. i årene 2007 (2. halvår) og 2008.

 

Der gives dermed en anlægsbevilling i 2007 på 1,315 mio. kr. (2007 p/l) og 2,165 mio. kr. i 2008 (2007 p/l) på bevillingen Økonomiforvaltningen, anlæg, funktion 6.45.51.3. Udgiften finansieres af de midler, der i budgetoverslagsåret 2009 er afsat til finansiering af Cityringen (BR 752/05), samt 519 t.kr. i uforbrugte midler fra BR752/05 vedr. Cityringens planlægning. Der foretages derfor en mellemfinansiering på kassen, således at der anvises dækning for udgifterne i 2007 på 796 t. kr.  og 2008 på 2,165 mio. kr. på Økonomiudvalgets bevilling, Finansposter, funktion 8.22.05.5, mens Økonomiudvalgets budgetramme i budgetoverslagsåret 2009 reduceres tilsvarende med 2,96 mio. kr. (2007 p/l).

 

 

Videre proces

Den videre proces, der forventes at strække sig fra juni 2007 – primo 2009 kan i stikordsform opridses således, idet der henvises til bilag 1 for en nærmere beskrivelse:

1.  Indkaldelse af ideer og forslag til den kommende planlægning/VVM-redegørelse (juni-september 2007), jf. bilag 2.

2.  Udarbejdelse af planforslag med VVM-redegørelse og hvidbog om indkomne henvendelser samt forslag til dialog og kommunikationsplan (september 2007-marts 2008)

3.  Politisk behandling af planforslag med VVM-redegørelse og forslag til dialog og kommunikationsplan (april-juni 2008).

4.  Offentlighedsperiode med dialogmøder etc. (juni-september 2008)

5.  Behandling af indkomne henvendelser (oktober-november 2008)

6.  Politisk behandling – vedtagelse af planforslag med efterfølgende formidling af politisk beslutning (november-december 2008)

7.  Statslig behandling (januar-februar 2009)

 

 

BILAG

-                     Oversigt over politisk behandling

 

1.                  Procesbeskrivelse

2.                  Forslag til pjece om indkaldelse af ideer m.v. til planprocesen

3.                  Forslag til Lov om en Cityring - Projektering, anlæg og drift (L 159)

 

 

         Claus Juhl

                                                         /Henrik Plougmann Olsen

 

 

 

Til top