Mødedato: 12.10.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan Toftegårds Plads II og kommuneplantillæg, Valby

Se alle bilag
Planforslagene skal muliggøre udvikling af Toftegårds Plads med en ny plads, et bibliotek og almene ungdomsboliger. Pladsen består i dag af store asfalterede arealer efter den tidligere trafikterminal, der omdannes til en rekreativ plads med et grønt bakkelandskab og bebyggelse, der skal fungere som støjskærm mod de omkringliggende veje. De eksisterende kulturhuse fastlægges i planforslagene til offentlige formål i overensstemmelse med den faktiske anvendelse. Forslag til lokalplan og kommuneplantillæg har været i offentlig høring. Den offentlige høring har givet anledning til ændringsforslag fra Teknik- og Miljøforvaltningen til lokalplanforslaget om beplantning. Der foreslås ingen ændringer af kommuneplantillægget. Planforslagene fremlægges nu til endelig vedtagelse.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende lokalplan Toftegårds Plads II (bilag 2) med ændring som foreslået i afsnittet Løsning,
  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2).

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 24. juni 2020 en helhedsplan for Toftegårds Plads og vedtog samtidig, at der på baggrund af helhedsplanen udarbejdes en lokalplan og et kommuneplantillæg for området. Efterfølgende er der sket en bearbejdning af helhedsplanen i takt med udvikling af de enkelte projekter. Den sydlige del af Toftegårds Plads indrettes med en central byplads omkranset af et nyt bibliotek mod nord, de eksisterende kulturhuse mod øst, almene ungdomsboliger mod syd samt grønne, støjskærmende bakker. Nybyggerierne og landskabet har et kurvet forløb, der indrammer pladsen. Den nye lokalplan foreslås at omfatte samme område som gældende lokalplan 17 Toftegårds Plads (BR 10. april 1980) og dermed at afløse denne.

Kommuneplantillægget overfører ejendommen med Valby Kulturhus fra at ligge i et område til serviceerhverv til et område for offentlige institutioner mv. svarende til, hvad der gælder for resten af den sydlige plads.

Lokalplanforslaget (bilag 2) blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 23. marts 2023 og har været i høring fra den 28. marts til den 24. maj 2023. Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget 23 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag fra forvaltningen.

Løsning

Planområdet ligger i Valby i overgangen mellem karréby og en mere blandet by med erhverv i varieret skala samt boliger både som etagebebyggelser, byggeforeningshuse og villaer. Der er bevaret enkelte bygninger fra områdets anvendelse til industri. Syd for området ligger der fortsat erhverv med Lundbeck A/S som dominerende virksomhed.

Lokalplanområdet består af fire delområder. Den eksisterende nordlige grønne rekreative plads udgør et delområde (I), der fortsat fastlægges til offentlige rekreative formål. Uden at fastsætte detaljerede bestemmelser muliggør planen, at pladsen kan blive renoveret og eventuelt udvidet på bekostning af parkeringspladser, hvis der på et tidspunkt gives bevilling hertil. Et andet delområde (II) er den sydlige plads, inklusive Valby Kulturhus og spillestedet Kraftwerket. Området fastlægges til offentlige formål og anlægges med en ny plads, et bibliotek med et etageareal på 1.350 m2 i én etage mod Vigerslev Allé samt almene ungdomsboliger. Bygningen med ungdomsboliger afgrænser den nye plads mod syd og har ligesom biblioteket kurvede facader. Bygningen er i 4 etager plus eventuel tagterrasse og rummer 72 boliger. Kraftwerket og Valby Kulturhus har høj bevaringsværdi, og fastlægges som bevaringsværdige. Det samme gælder en mellemliggende portal (bilag 2, s. 12). Tredje delområde (III) omfatter kontorbygninger syd for Toftegårds Plads, inklusive den kommunale ejendom Ottiliahus. Området fastlægges til serviceerhverv. Trekroner Bryghus, der har SAVE-bevaringsværdi 2, fastlægges som bevaringsværdig.  Fjerde delområde (IV) omfatter Johannes Døbers Kirke, der fastlægges som bevaringsværdig. Området fastlægges til kulturelle formål, herunder kirkeformål. De muliggjorte projekter er yderligere beskrevet i lokalplanen (bilag 2 s. 6-9) og i faktaarket (bilag 3).

Valbyhaven

I processen har der været fokus på ønsket om bevaring af Valbyhaven, der er et plantefællesskab på den sydøstlige del af pladsen. Lokalplanen muliggør ikke, at Valbyhaven kan opretholdes i sin nuværende udformning. Det forventes, at det vil være muligt at indpasse permahaver i det nye pladsanlæg, dog i en væsentlig mindre skala end i dag. Forvaltningen vil invitere til dialog med henblik på, at permahaver bliver integreret i den fremtidige plads, såfremt der afsættes midler hertil (jf. politisk handlerum). I dialogen kan der også ses på muligheden for midlertidig genhusning under anlægsperioden eller en permanent placering af permahaverne i nærområdet.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at udgifterne til dialog og rådgivning inkl. nyt skitseforslag med indpasning af mindre permahaver på den fremtidige plads samt undersøgelse af en anden midlertidig eller mere permanent placering af permahaverne i nærområdet beløber sig til 150.000-200.000 kr. Hvis der afsættes midler hertil ved kommende budgetforhandlinger, vil Teknik- og Miljøudvalget få forelagt mulige løsninger senest i forbindelse med indstillingen om godkendelse af projektforslaget for den nye Toftegårds Plads, forventeligt i første halvdel af 2025.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Høringen har givet anledning til, at Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår en ændring af lokalplanforslagets bestemmelser om beplantning, da den hidtidige formulering i lokalplanen sætter begrænsning i valg af plantearter. Det præcise forslag til ændring fremgår af bilag 7.

Høring

Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget 23 henvendelser i høringsperioden (bilag 5). I bilag 6 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 8. maj 2023, hvor ca. 50 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 8). Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Valby Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 5, henvendelse nr. 18):

  1. Valby Lokaludvalg, der har beskæftiget sig indgående med udviklingsplanerne, bakker op om helhedsplanen, selvom det aldrig har været et ønske, at der bygges boliger. Det er derfor vigtigt, at boligerne lever op til alle intentioner i helhedsplanen, så brugen af pladsen som kulturens plads i Valby ikke besværliggøres. Det hilses velkomment, at køreadgang til bibliotekets boglevering kan foregå gennem porten i boligerne.
  2. Lokaludvalget ønsker, at der inden for rammerne af helhedsplanen arbejdes med yderligere begrønning, herunder videreførelse helt eller delvist af Valbyhaven.
  3. Lokaludvalget ønsker, at der sættes fokus på, at der findes en samlet affaldsløsning for kulturhus og det nye bibliotek og gerne som en nedgravet løsning i Valgårdsvej. På denne måde kan passagen mellem Kraftwerket og kulturhuset frigøres.
  4. Lokaludvalget refererer til synspunkter fremkommet på borgermødet om træbeplantning, tilgængelighedshensyn og udvikling af Toftegårds Plads Nord. Lokaludvalget ønsker, at lokalplanen indarbejder mulighed for realisering af en omlægning af pladsen i dialog med brugere og butiksliv, herunder lukning af vej for gennemkørsel.

 

Forvaltningens bemærkninger

  1. Lokalplanen sikrer, at de almene ungdomsboliger lever op til helhedsplanens intentioner.
  2. Lokalplanen er ikke til hinder for, at der bl.a. placeres plantekummer på pladsen. Se også forvaltningens bemærkninger til borgernes henvendelse nr. 1.
  3. Teknik- og Miljøforvaltningen er enig i lokaludvalgtes synspunkter om en bedre affaldsløsning. Den nedgravede affaldsløsning skal dække behovet for affald i Kultur- og Fritidsforvaltningens ejendom, og finansiering til en løsning på denne placering ligger derfor under Kultur- og Fritidsudvalgets ressort. Dette vil forudsætte, at midlerne kan findes inden for anlægsbevillingen eller at Kultur- og Fritidsforvaltningen finder finansiering hertil fx i forbindelse med budgetforhandlingerne.
  4. Lokalplanen er ikke til hinder for omlægning af Toftegårds Plads Nord, herunder ændring af vejforholdene.

 

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser (bilag 5)

  1. I fire henvendelser er der en stærk kritisk holdning til, at lokalplanen ikke sikrer, at arealet med Valbyhaven kan opretholdes. Her har frivillige skabt en grøn oase, der både bidrager til biodiversitet og sociale fællesskaber.
  2. Flere henvendelser indeholder bemærkninger om, at der ikke ønskes boligbyggeri, og om placeringen af boligbyggeriet.
  3. Ti henvendelser vedrører trafik og parkering. Der er ønske om forbedret trafiksikkerhed i det store kryds ved Toftegårds Allé/ Vigerslev Allé samt på Trekronergade. Andre henvendelser peger på, at der er for få parkeringspladser. Movia gør, i deres høringssvar, også opmærksom på, at der er behov for. forbedrede forhold ved busstoppested.
  4. Andre emner er ønsker til indretning af Toftegårds Plads Nord og Syd og handicaphensyn mv.

 

Forvaltningens bemærkninger

  1. Lokalplanen muliggør ikke, at Valbyhaven kan opretholdes med sin nuværende udformning. Det forventes, at det vil være muligt at indpasse permahaver i det nye pladsanlæg, dog i en væsentlig mindre skala end i dag. Forvaltningen vil invitere til dialog herom i forbindelse med detailudformningen af pladsen, såfremt der tildeles midler hertil (jf. politisk handlerum), så der fortsat kan være plads til foreningens aktiviteter. I dialogen kan der også ses på muligheden for midlertidig genhusning under anlægsperioden eller en mere permanent placering af permahaverne i nærområdet.
  2. Boligerne er en del af helhedsplanen vedtaget af Borgerrepræsentationen den 24. juni 2020 og vil bidrage til at skabe tryghed.
  3. Forvaltningen vurderer løbende trafiksikkerheden bl.a. i de store vejkryds. Trekronergade planlægges omlagt til klima- og cykelgade. Movias ønsker vil indgå i den kommende detailudformning af pladsen
  4. Lokalplanen er ikke til hinder for omlægning af Toftegårds Plads Nord. Handicaphensyn vil indgå i den kommende detailudformning af Toftegårds Plads Syd.

 

Politisk handlerum

Det kan besluttes, at:

  • Henvise finansiering til kommende budgetforhandlinger om at gå i dialog med haveforeningen mhp. at indpasse mindre permahaver på den nye plads samt undersøge om der er mulighed for en midlertidig eller mere permanent placering af permahaverne i nærområdet.
  • Ændre den maksimale bygningshøjde, omfang og placering af byggefelter og anvendelser, bestemmelser om facadeudtryk og udformning af de ubebyggede arealer, herunder beplantning.
  • Ændre udpegningen af de bevaringsværdige bygninger.
  • Ændre parkeringsnormen for kulturhuset (bibliotek), idet den kan fastsættes efter en konkret vurdering.

 

Større ændringer om principper for planlægningen og disponering af anvendelser og etagemeter samt placering af disse kan kræve, at sagen sendes tilbage til forvaltningen eller at lokalplanforslaget skal i en ny offentlig høring. Mindre ændringer af ikke principiel karakter som fx af facadeudformning, materialevalg, træbeplantning kan kræve, at lokalplanforslaget sendes i supplerende høring.

Økonomi

Herudover har denne indstilling ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planforslagene, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven.

 

Søren Hartmann Hede                        Søren Wille

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan Toftegårds Plads II (bilag 2) med ændring som foreslået i afsnittet Løsning.

    Økonomiforvaltningen indstiller,

  2. at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, at godkende tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2).

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. september 2023

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. oktober 2023

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. oktober 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top