Mødedato: 11.06.2008, kl. 16:00

Forslag til kommuneplantillæg for Cityringen med miljøvurdering

Se alle bilag

Forslag til kommuneplantillæg for Cityringen med miljøvurdering

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 11. juni 2008

 

 

BR 294/08

Forslag til kommuneplantillæg for Cityringen med miljøvurdering

Forslag til kommuneplantillæg for Cityringen med miljøvurdering

 

 

Indstilling om,

1.                  at forslag til tillæg til Kommuneplan 2005 for Cityringen med miljøvurdering vedtages til offentliggørelse i 2 måneder, samt

2.                  at den foreslåede dialogstrategi vedtages.

(Økonomiudvalget)

 

 

 

 

Borgerrepræsentationen skal godkende forslag til tillæg til Kommuneplan 2005 med tilhørende miljøvurdering til offentliggørelse.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Indstilling om,

1.                  at forslag til tillæg til Kommuneplan 2005 for Cityringen med miljøvurdering vedtages til offentliggørelse i 2 måneder, samt

2.                  at den foreslåede dialogstrategi vedtages.

(Økonomiudvalget)

 

PROBLEMSTILLING

Lov om en Cityring (nr. 552 af 6. juni 2007) bemyn­diger transportministeren til bl.a. at udstede nærmere regler, der skal lægges til grund ved varetagelsen af de planlægningsmæssige hensyn, og ministeren fastsætter regler for placering og udformning af Cityringen.

Ifølge lovens § 3 forestår Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune i fællesskab udarbejdelsen af VVM-redegørelse, herunder høring og eventuel miljøvurdering, for hele Cityringen. Kommunerne vedtager hver deres kommuneplantillæg, hvor VVM-redegørelsen er bilag.

Den endelige linjeføring og placering af stationer, samt kontrol- og vedligeholdelsescenter (CMC), skakte m.m., der indstilles fra kommu­nerne på baggrund af kommuneplantil­lægge­nes endelige vedtagelse, godkendes af transportministeren. Ministeren foretager høring af Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune samt Folketingets trafikudvalg. Ministerens godkendelse træder i stedet for en VVM-tilladelse efter § 11g, stk. 4 i lov om planlægning.

 

LØSNING

I overensstemmelse med Cityringsloven har Københavns og Frederiksberg Kommuner nu udarbejdet hvert sit forslag til kommuneplantillæg, der skal implementere projektet i den kommunale planlægning.

Kommunerne har tillige med bistand fra Metroselskabet udarbejdet en VVM-redegørelse, der er fælles for hele projektet og dermed for begge kommuner. VVM-redegørelsen tager tillige højde for, at lov om miljøvurdering af planer og programmer er opfyldt.

De to forslag til kommuneplantillæg muliggør, at Cityringen kan etableres i en boret tunnel med 17 underjordiske, dybtliggende stationer – 3 i Frederiksberg Kommune og 14 i Københavns Kommune.

Den fælles VVM-redegørelse for hele Cityringen indeholder en vurdering og beskrivelse af, hvordan miljøet vil blive påvirket under anlægsarbejderne, og når Cityringen er sat i drift. Der er desuden foretaget en vurdering af eventuelle konsekvenser af ikke at etablere Cityringen, ligesom der er redegjort for undersøgte alternativer.

Københavns Kommuneplan 2005 indeholder allerede retningslinier i hovedstrukturen for etableringen af metroens 4. etape – Cityringen. I overensstemmelse med loven er formålet med kommuneplantillægget således at implementere den endelige linieføring og stationsplaceringer samt gøre rede for de miljømæssige aspekter herved i VVM-redegørelsen.

Endvidere skal rammerne for lokalplanlægningen i Kommuneplan 2005 ændres i de områder, der allerede er rammebelagt, og hvor stationsplaceringer ikke er i overens­stem­melse hermed.

Ingen af de arealer, hvor der placeres stationer og skakte m.v., er omfattet af lokalplaner. Der vil blive udarbejdet en lokalplan for det nye kontrol- og vedligeholdelsescenter (CMC) på jernbaneterrænet ved Vasbygade, som senere vil blive forelagt Borgerrepræsentationen.

Selve etableringen af betonblandeanlæg for tunnelforing m.v. på de tre tunnelarbejdspladser (Arealet for CMC ved Vasbygade, Sortedams Sø og Nørrebroparken) kræver en tilladelse efter Miljøbeskyttelseslovens kapitel 5. I overensstemmelse med lovkrav skal disse miljøgodkendelser offentliggøres samtidig med offentliggørelsen af forslaget til kommuneplantillæg.

Den konkrete udformning af stationsforpladser m.v. er ikke en del af det nu foreliggende forslag. Teknik- og Miljøforvaltningen har af hensyn til metrokonstruktionerne under jorden (der er omfattet af forslaget) udarbejdet såkaldte byrumsprogrammer, der fastlægger placeringen af trappenedgange, elevatorer og nødudgange m.v. på overfladen.

Med udgangspunkt i byru msprogrammerne for stationsoverfladerne, der er tiltrådt af Borgerrepræsentationen i januar 2008, vil udviklingen af den konkrete udformning af stationsoverfladerne blive igangsat i 2011. Byrummene vil blive udviklet i dialog med borgerne og interessenter. Alle stationsforpladser planlægges endeligt anlagt i årene umiddelbart op til Cityringens forventede åbning i 2018.

Som en del af processen med udarbejdelsen af forslaget til kommuneplantillæg er i 2007 gennemført en indledende høring, hvor alle kunne komme med ideer og forslag til, hvilke miljøforhold og undersøgelser, der skulle indgå i det videre arbejde. De indkomne henvendelser vedrørte forhold som kulturminder, arkæologi, fredning, påvirkninger af bygninger, placering af stationer, trafikforhold, byrum og miljøforhold.

I en såkaldt hvidbog er samlet alle idéer og forslag, der blev sendt til både Københavns og Frederiksberg Kommune og redegjort for, hvordan bemærkningerne vil indgå i VVM-redegørelsen. Frederiksberg Kommunalbestyrelse og Borgerrepræsentationen i København tog hhv. den 5. og den 29. november 2007 hvidbogen til efterretning.

Dialogstrategi

Lokaludvalgene og –rådene for Indre By, Østerbro, Bispebjerg, Nørrebro, Vesterbro og Kongens Enghave er allerede blevet inddraget i forbindelse med forhøringen om kommuneplantillægget med VVM-redegørelsen samt om byrumsprogrammerne.

Efterfølgende har medarbejdere fra Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen i april 2008 afholdt møder med de umiddelbart berørte lokaludvalg og –råd for at orientere om status på arbejdet med VVM-redegørelsen og byrumsprogrammerne. I den forbindelse er det aftalt at samarbejde om gennemførelsen af lokale dialogmøder m.v. under høringsfasen.

Borgerne informeres om høringsfasen gennem annoncer i relevante lokalaviser og evt. dagblade og gennem informationsstandere på de steder, hvor der skal være tunnelarbejdspladser samt stationer og nødskakte. Alle informationskanaler kan henvise til hjemmesiden www.metrocityring.dk, hvor det skal være muligt at finde yderligere oplysninger.

Dialogaktiviteterne i forbindelse med høringen suppleres af en blog på hjemmesiden, hvor borgerne skal have mulighed for at stille spørgsmål om Cityringen. Bloggen passes af Cityringens kommunikationsmedarbejder. Der henvises til bilag 3 for en uddybning.

 

ØKONOMI

Udgifterne til kommuneplantillægget, herunder gennemførelse af dialogstrategien afholdes inden for den ramme, som Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 13. juni 2007 (BR 272/07).

 

VIDERE PROCES

Kommuneplantillægget skal efter vedtagelse i Borgerrepræsentationen offentliggøres i 2 måneder. Derefter fremlægges indstilling om endelig vedtagelse af tillægget.

Ifølge loven om Cityringen er det transportministeren, der endeligt godkender den endelige linieføring samt udformningen og placeringen af stationer, skakte m.v. Borgerrepræsentationens endelige vedtagelse af kommuneplantillægget sker derfor med dette forbehold. Tidsplanen kan skitseres således:

Offentlighedsperiode med dialogmøder etc. (juli-september 2008)

Behandling af indkomne henvendelser (oktober-november 2008)

Politisk behandling – vedtagelse af planforslag med efterfølgende formidling af politisk beslutning (november-december 2008)

Statslig behandling (januar-februar 2009)

 

BILAG

-                     Oversigt over politisk behandling

 

1.                  Forslag til kommuneplantillæg

2.                  Miljøredegørelsens kap. 1 og 2 (Hele Miljøredegørelsen er tilgængelig på nettet.

3.                  Forslag til dialogstrategi

 

 

Claus Juhl                                                                                           Henrik Plougmann Olsen

 

 

 

Til top