Forslag til lokalplan Jorisvej II med udbygningsaftale, Amager Øst
Ejeren af ejendommene mellem Jorisvej og Engvej ønsker at omdanne området til et blandet byområde med boliger og erhverv, og der forventes samlet at blive bygget ca. 35.500 m2, hvoraf ca. 21.000 m2 opføres som lejlighedsbyggeri. I området er der i dag blandet erhverv i form af skole og foreninger, som videreføres i den nye planlægning for området. Lokalplanen stiller krav om plantning af 106 træer. Ifølge parkeringsnormen fastsat i forslag til Kommuneplan 2024, skal der etableres 121 parkeringspladser i området. Yderligere stilles der krav om 1.063 cykelparkeringspladser. Den ønskede anvendelsesændring er ikke i overensstemmelse med den gældende kommuneplan, hvorfor realisering af ønskerne forudsætter, at kommuneplanrammen ændres med bekendtgørelse af Kommuneplan 2024.
Indstilling
Indstilling om,
- at godkende forslag til lokalplan Jorisvej II (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger,
- at tage til efterretning, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale med grundejeren (bilag 7), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagenes endelige behandling.
(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)
Problemstilling
Ejeren af ejendommene mellem Jorisvej og Engvej ønsker at omdanne området til et blandet byområde med boliger og erhverv. Der forventes samlet at blive bygget ca. 35.500 m2, hvoraf ca. 21.000 m2 opføres som lejlighedsbyggeri og en mindre del som rækkehuse. Lokalplanen muliggør et alment plejecenter og udvidelse af den eksisterende skole med en tilbygning og påbygning. Grundejer ønsker at samle den overvejende del af områdets parkering i en parkeringskælder. I området er der i dag blandet erhverv i form af skole og foreninger, som videreføres i den nye planlægning for området. Den gældende lokalplan Jorisvej fra 1996 udlægger området til serviceerhverv, herunder bl.a. administration og liberale erhverv. Den ønskede anvendelsesændring er ikke i overensstemmelse med den gældende kommuneplan, hvorfor realisering af ønskerne forudsætter, at kommuneplanrammen ændres med bekendtgørelse af Kommuneplan 2024.
Løsning
Lokalplanområdet ligger i bydelen Amager Øst tæt på kommunegrænsen til Kastrup. Bebyggelsen ligger mellem banen for metrolinje M2 og Engvej. Langs banen ligger Jorisvej, som er en mindre blind vej, hvor man via en betrådt sti for enden af vejen kan komme videre til en tværgående cykelsti. Jorisvej anvendes i dag primært til parkering. Lokalplanområdet består i dag af flere mindre matrikler og sammensatte bygninger. Bebyggelsen ligger samlet centralt i lokalplanområdet trukket tilbage fra Jorisvej og Engvej. Eksisterende bygninger er primært opført i en etage eller består af haller med højt til loftet. Området bærer præg af at være et af de sidste industri-/erhvervsområder i denne del af byen.
Lokalplanen muliggør omdannelse af et tidligere isoleret erhvervsområde til et boligområde og med plejecenter og skole. Lokalplanen udpeger tre eksisterende bygninger samt en mur i skel som bevaringsværdige. Mod Jorisvej muliggøres boligbebyggelse og alment plejecenter. Bygningshøjden i projektet varierer mellem 3-5 etager. Mod Engvej placeres rækkehuse samt etageboliger. I midten af området placeres et byrum, der indrettes til ophold og med beplantning. Gennemgange og stier gennem gårdrum og mellem bygninger forbinder området på tværs for cyklister og gående.
Økonomiforvaltningen ønsker, at lokalplanforslaget muliggør et alment plejecenter på ca. 10.000 m2 for at sikre udbygning af kapaciteten til Københavns demografiske udvikling.
Byliv
Biltrafik er placeret i
lokalplanområdets yderkant for at sikre et bilfrit indre område på gående og
cyklisters præmisser. En åben ankomstplads ved Engvej fører ind til områdets interne stisystem og
plejecenteret. Via stier mellem byggefelter kan gående og cyklister komme på
tværs af området. Dette er med til at åbne området op mod det omkringliggende
nærområde.
Bynatur
Der er 11 træer, der lever op
til kriterierne for bevaringsværdige træer, hvoraf 3 udpeges som
bevaringsværdige i lokalplanen. Lokalplanen stiller krav om plantning af 106
træer. Området inddeles i beplantningszoner, så en fordeling af beplantning
sikres i området. Alt efter beplantningszone skal hhv. mindst 50% og mindst 70% af de nye træer være hjemmehørende træer eller frugttræer.
Almene
boliger
Da skoledistriktet har under
30 % almene boliger, og lokalplanen muliggør omdannelse fra erhvervsformål til
boligformål, stilles krav om mindst 25 % almene boliger, jf. forslag til
Kommuneplan 2024. De almene boliger etableres som plejecenter. Vurderingen er
uddybet i bilag 4.
Parkering
I kommuneplanen er der krav
om, at der skal fastsættes en parkeringsnorm i lokalplanen for biler på 1
parkeringsplads pr. 214 m2 etageareal for boliger, 1 parkeringsplads pr. 143 m2
etageareal for erhverv, 1 parkeringsplads pr. 714 m2 etageareal for plejecentre
og -boliger og 1 parkeringsplads pr. 464 m2 etageareal for grundskoler.
Parkeringsnormen er fastsat på baggrund af parkeringsnormer i forslag til
Kommuneplan 2024.
Det svarer til, at der skal etableres 121 parkeringspladser. Pladserne skal placeres i konstruktion, dog kan 30 pladser placeres på terræn. For boliger skal 20% af parkeringspladserne svarende til 24 pladser reserveres til delebiler, som alle skal være elbiler. Derudover skal 20% af de øvrige parkeringspladser svarende til 19 pladser reserveres til elbiler. Øvrige parkeringspladser skal forberedes til ladeinfrastruktur.
I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om 4 pladser pr. 100 m2 etageareal for boliger, 3 pladser per 100 m2 erhverv, 0,5 plads pr. 100 m2 plejecentre og -boliger og 1 plads pr. 2 elever og ansatte for grundskoler. Dette svarer til 1.063 cykelparkeringspladser, hvoraf 493 pladser kan placeres på terræn.
Kommuneplan
I forslag til Kommuneplan
2024 udlægges området til boligformål med mulighed for grundskoleundervisning
(B4*-ramme), en maksimal bygningshøjde på 24 m og en maksimal
bebyggelsesprocent på 150. Det præciseres, at der kan udøves
grundskoleundervisning på matr.nr. 3851 og 4182 Sundbyøster, København. Forslag
til Kommuneplan 2024 består også af en ændring af afgrænsningen af den
nuværende kommuneplanramme i Kommuneplan 2019. Ændring af afgrænsningen vil
medføre en justering af afgrænsningen i to tilstødende kommuneplanrammer. Den
endelige lokalplan tilpasses evt. ændringer i Kommuneplan 2024 inden endelig
vedtagelse af lokalplanen. Forudgående høring af ændring af kommuneplanrammen
er afrapporteret på Økonomiudvalgets møde den 13. august 2024.
Borgerinddragelse
Der er foretaget indledende
høring i forbindelse med udarbejdelsen af startredegørelsen, herunder af
Amager Øst Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i
offentlig høring (bilag 8). Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget:
- Støtter ændring af kommuneplanrammen forudsat, at der bygges plejeboliger. Lokaludvalget ser gerne, at der også er mulighed for at placere et lægehus eller anden sundhedsfaglig aktør i forbindelse med dette.
- En ændring af området til mere beboelse vil tilføre området mere trafik. Der bør derfor etableres en cykelsti på Engvej.
- Det er vigtigt, at en ny lokalplan muliggøres bevarelse af de eksisterende friskoler i området.
- Området bør planlægges, så det inviterer til leg og ophold og friholdes for biler. Dog bør der sikres mulighed for parkering, især handicapparkeringspladser i tilknytning til plejecenteret.
Forvaltningens bemærkninger
- Siden den indledende afklaring er forslag til ændring af kommuneplanrammen til en serviceerhvervsramme ændret til en boligramme med mulighed for grundskoler. Dette ændrer dog ikke på projektet, der forsat indeholder plejecenter, boliger, grundskoler og øvrigt erhverv. Det er muligt at placere sundhedsmæssige servicefunktioner, fx en lægeklinik, i overensstemmelse med lokalplanen.
- Der er udbygningsaftale til lokalplanen. Denne muliggør ikke cykelsti på Engvej, men omlægning af en fællessti, etablering af en vigeplads og omlægning af skråparkering til længdeparkering på Engvej. Dette for at sikre bedre forhold for cyklister og gående. Derudover indeholder udbygningsaftalen cykelsti og vendeplads ved Jorisvej.
- Grundskoler er i overensstemmelse med forslag til lokalplan og eksisterende skole i området berøres ikke af ny planlægning.
- Bilkørsel- og parkering er i yderkanten af lokalplanområdet, så området centralt friholdes bilkørsel. På Jorisvej er der fastlagt 4 handicapparkeringspladser, hvoraf de 2 placeres ud for plejecenteret.
Miljøvurdering
Lokalplanen medfører ikke
miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport
i henhold til miljøvurderingsloven.
Politisk
handlerum
Det kan besluttes, at
- til- og fravælge bygninger, der foreslås fastlagt som bevaringsværdige,
- ændre omfanget af og placering af nybyggeriet samt den ydre udformning af bygningerne og indretningen af udearealer. Bygherre har dog krav på, at der udarbejdes lokalplanforslag for området, hvis kommuneplanrammen ændres med Kommuneplan 2024,
- ·nedsætte kravet om 25% almene boliger i lokalplanen,
- henvise finansiering til etablering af cykelsti på Engvej til kommende budgetforhandlinger. Beslutning om etablering af cykelsti på Engvej påvirker ikke lokalplanens indhold, men kan have konsekvenser for udbygningsaftalen ift. omlægning af parkering på Engvej.
Økonomi
Udbygningsaftale
På grundejeres anmodning er
der udarbejdet udkast til en frivillig udbygningsaftale i henhold til
planlovens § 21 b (bilag 7). Det fremgår af aftalen, at grundejer afholder
udgifterne til cykelsti ved vendeplads på Jorisvej (delvist udenfor lokalplanområdet),
omlægning af fællessti ved Engvej
samt ny vigeplads og omlægning af parkering på Engvej (udenfor lokalplanområdet). Hvis
udbygningsaftalen vedtages, afsættes der 99.240 kr. i afledt drift til
projektet. Beløbet indarbejdes i en kommende budgetindstilling i en pulje under
Økonomiudvalget. Midlerne udmøntes, når Teknik- og Miljøforvaltningen overtager
driften, efter projektet er etableret og ibrugtaget.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt planforslagene, sender forvaltningerne planforslagene i høring i otte uger. Der vil blive afholdt et offentligt borgermøde i forbindelse med høringen. På baggrund af resultatet af høringen vil forvaltningerne udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen 1. kvartal 2025.
Søren Hartmann Hede Søren Wille
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende forslag til lokalplan Jorisvej II (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at tage til efterretning, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale med grundejeren (bilag 7), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagenes endelige behandling.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 30. september 2024
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:
“dog således, at der ikke stilles krav om almene boliger.”
Ændringsforslaget blev forkastet med 1 stemme mod 8. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C
Imod stemte: A, B, F, V, Ø og Å
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti mener, at parkeringsnormen for familieboliger skal justeres til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 bolig og parkeringsnormen for erhvervsparkering skal justeres til 1 parkeringsplads pr. 150 m2 erhverv.”
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. oktober 2024
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 30. september 2024.
”Det Konservative Folkeparti mener, at parkeringsnormen for familieboliger skal justeres til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 bolig og parkeringsnormen for erhvervsparkering skal justeres til 1 parkeringsplads pr. 150 m2 erhverv.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 7. november 2024
Forslag til lokalplan Jorisvej II med udbygningsaftale, Amager Øst
Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF1):
“dog således, at der ikke stilles krav om almene boliger.”
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF2):
”dog således at Økonomiforvaltningen forbereder en sag, der muliggør, at parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 familiebolig”
SF fremsatte følgende ændringsforslag som nyt at-punkt (ÆF3):
”at Økonomiforvaltningen i høringsperioden drøfter med grundejer, om grundejer ønsker at ændre udbygningsaftalen, så der på Engvej er plads til, at der på senere tidspunkt kan laves en cykelsti, fx mellem p-pladser og fortov”
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 10 stemmer mod 44. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C og I.
Imod stemte: Ø, A, F, B, V, Å og O.
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 13 stemmer mod 41. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C og V.
Imod stemte: Ø, A, F, B, Å, I og O.
Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev vedtaget med 50 stemmer mod 0. 4 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, A, C, F, B, Å, I og O.
Undlod at stemte: V.
Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.