Mødedato: 02.12.2021, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Dispensation fra lokalplan Lindgreens Allé II til yderligere parkering i kælder på Holmbladsgade 136-138, Amager Øst

Se alle bilag

Der skal tages stilling til, om der skal gives dispensation til at etablere flere parkeringspladser end lokalplanen muliggør på Holmbladsgade 136-138 i en kælder til nybyggeri på grunden.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler afslag på dispensation fra lokalplan Lindgreens Allé II til at etablere 60 parkeringspladser mere end lokalplanen muliggør, som beskrevet under Løsning.

(Teknik- og Miljøudvalget)

(Standsningssag)

Problemstilling

Ejer af Holmbladsgade 136-138 har den 25. marts 2021, forud for et nybyggeri på grunden, søgt dispensation fra lokalplan Lindgreens Allé II. Ejer ønsker at etablere i alt ca. 85 parkeringspladser i en kælder til nybyggeriet. Lokalplanen muliggør, i overensstemmelse med Kommuneplan 2019, ca. 25 parkeringspladser. Ejer har derfor søgt dispensation til at etablere 60 flere parkeringspladser end lokalplanen muliggør.

I forbindelse med Borgerrepræsentationens endelige vedtagelse af lokalplan Lindgreens Allé II den 24. juni 2020 fremgik det af indstillingens bilag 5, at Teknik- og Miljøudvalget forelægges kommende ansøgning om dispensation til yderligere parkering på grunden.

Løsning

På Holmbladsgade 136-138 er der i dag 118 terrænparkeringspladser. Parkeringspladserne blev etableret i 2007 efter der den 6. juli 2007 blev givet tilladelse til nedrivning af det eksisterende byggeri. Ejeren ønsker at nedlægge disse parkeringspladser og opføre et byggeri med parkeringskælder på grunden, hvilket allerede er muligt i den eksisterende lokalplan.

Dispensationsansøgning

Ansøgningen om dispensation omhandler de forhold, der er vist i skemaform nedenfor.

Muliggjort i lokalplan Lindgreens Allé II:

Det ansøgte:

Forvaltningens vurdering:

§ 5, stk. 1: Bilparkering. Beregninger og størrelser foretages med udgangspunkt i antal kvadratmeter bruttoetageareal. Parkeringsdækningen skal være af størrelsesordenen og må ikke overstige 1 parkeringsplads pr. 250 m² etageareal, dog 1 parkeringsplads pr. 214 m2 etageareal til erhverv, 1 parkeringsplads pr. 286 m². etageareal til institutioner, 1 parkeringsplads pr. 143 m² etageareal til detailhandel, 1 parkeringsplads pr. 857 m² etageareal til kollegie- og ungdomsboliger samt 1 parkeringsplads pr. 714 m2 etageareal til plejeboliger.

Parkering skal etableres i konstruktion i kældre. Højst 5 % af parkeringsdækningen for området under et må indrettes på terræn.

Ejeren har søgt om dispensation til at etablere 60 p-pladser på Holmbladsgade 136-138 udover de ca. 25 parkeringspladser, som parkeringsnormen i lokalplan 593 tillader ved nybyggeri.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler afslag på dispensation til flere p-pladser.

Lokalplanen muliggør ca. 25 parkeringspladser i konstruktion jf. Kommuneplan 2019. Borgerrepræsentationen har besluttet generelt at muliggøre dispensationer til færre parkeringspladser ved nybyggeri eller ændret anvendelse af eksisterende byggeri jf. parkeringsnormerne i Kommuneplan 2019.

De 118 parkeringspladser på Holmbladsgade 136-138 benyttes i dag af brugerne af et eksisterende erhvervsbyggeri på Holmbladsgade 133, som ejeren også ejer. Ejer har oplyst, at han via lejekontrakter har forpligtiget sig til at stille de ansøgte 60 parkeringspladser på Holmbladsgade 136-138 til rådighed for brugerne af erhvervsbyggeriet på Holmbladsgade 133. Parkeringsforhold på Holmbladsgade 133 er beskrevet i bilag 5.

Anbefaling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at der gives afslag på dispensation til det ansøgte. Byggemulighederne i lokalplanen betyder, at der kan etableres ca. 25 parkeringspladser i konstruktion, hvilket er i overensstemmelse med Kommuneplan 2019. På baggrund af parkeringsnormerne i Kommuneplan 2019 har Borgerrepræsentationen den 17. september 2020 besluttet generelt at muliggøre dispensationer til færre parkeringspladser ved nybyggeri eller ændret anvendelse af eksisterende byggeri i områder for lokalplaner vedtaget under tidligere kommuneplaner, men ikke til flere.

Alternativ

Hvis Teknik- og Miljøudvalget ønsker at dispensere til de ansøgte 60 yderligere parkeringspladser, vil forvaltningen igangsætte den sædvanlige dispensationsprocedure med naboorientering inden afgørelse. Ved mange og/eller vægtige høringssvar vil sagen blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget til endelig afgørelse. Forvaltningen gør opmærksom på, at dispensation i denne sag kan skabe præcedens i tilsvarende sager. Særligt i sager, hvor nybyggeri opføres med tilknytning til eksisterende, lovlige byggerier af ældre dato, som har færre parkeringspladser end det, som parkeringsnormen i Kommuneplan 2019 og/eller en gældende lokalplan stiller krav om.

Høring

Dispensationen har ikke været sendt i nabohøring på grund af forvaltningens indstilling af afslag på dispensation.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt, at der meddeles afslag på dispensation fra lokalplan Lindgreens Allé II til at etablere 60 parkeringspladser mere til et nybyggeri end lokalplanen muliggør, vil forvaltningen meddele afslaget.

 

 

Søren Wille                                  /Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler afslag på dispensation fra lokalplan Lindgreens Allé II til at etablere 60 parkeringspladser mere end lokalplanen muliggør, som beskrevet under Løsning.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 1. november 2021

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF1):

“at der dispenseres til de ansøgte 60 yderligere parkeringspladser”.

 

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: C og V.

Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

 

 

Indstillingen blev godkendt med 8 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Imod stemte: C og V.

 

 

Sagen blev standset af Venstre i medfør af den kommunale styrelseslovs § 23. Sagen indbringes derfor i sin helhed for Borgerrepræsentationen.

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. december 2021

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen:

“at der dispenseres til de ansøgte 60 yderligere parkeringspladser”.

Det af Det Konservative Folkeparti og Venstre genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 37 stemmer imod 13. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, C, O og I.

Imod stemte: A, Ø, B, F, Å, og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Selve indstillingen blev herefter godkendt med 37 stemmer imod 13. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, Å, og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Imod stemte: V, C, O og I.

Til top