Mødedato: 31.03.2025, kl. 16:00
Mødested: Institut for Menneskerettigheder, Wilders Plads 8K, 1403 København K, Lokale: Nordskov

Afrapportering på handleplanen til forebyggelse af ekstremisme for 2024

Se alle bilag

Resumé

Med indstillingen forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den årlige afrapportering på handleplanen til forebyggelse af ekstremisme i Københavns Kommune. Alle målene i handleplanen er nået i 2024.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager afrapportering for 2024 på ”Handleplan til forebyggelse af ekstremisme i Københavns Kommune” til efterretning.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager oplæg fra Københavns Politi om situationen på ekstremismeområdet til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges årligt en afrapportering på handleplanens mål. Handleplanen beskriver Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens arbejde med at forebygge ekstremisme i perioden 2024-2026 (bilag 1).

Forebyggelse af ekstremisme har siden 2020 været en del af Københavns Kommunes Sikker By Strategi. Strategien består af fem fagprincipper, hvoraf det ene er fokus på at forebygge ekstremisme. Handleplanen udgør dermed udvalgets bidrag til arbejdet med princippet i Sikker By-strategien.

Løsning

Nedenfor fremgår status på handleplanens indsatser i 2024. I tabel 1 ses en oversigt over indsatserne med årlige mål opdelt efter de fire målgrupper i handleplanen. Alle mål er nået i 2024. Tabel 2 viser en status på handleplanens indsatser uden årlige mål. Se bilag 2 for en uddybet tabel.

Tabel 1: Status på handleplanen til forebyggelse af ekstremisme for 2024

Målgruppe

Årlige mål

Afrapportering for 2024

1. Unge, forældre, voksne og civilsamfund

4.000 folkeskoleelever og 800 friskole­elever deltager i workshops.

 

 

 

 

 

Afprøve og evaluere nyt undervis­ningsmateriale om digital dannelse for elever på mellemtrinnet og i udskolin­gen i skolerne.

 

 

 

 

 

 

 

200-300 forældre deltager i workshops vedr. børns onlinetrivsel.

Målet er nået
5182 folkeskoleelever og 1868 fri- og privatskoleelever har deltaget i indsatsen. Indsatsen er udmøntet i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen

 

Målet er nået

Undervisningsmaterialet er afprøvet i fire skoleklasser og efterfølgende evalueret kvalitativt og kvantitativt. Forvaltningen viderefører ikke indsatsen i 2025-2026, bl.a. fordi lignende undervisningsmateriale nu er udbudt til skolerne af Børne- og Ungdomsministeriet på platformen On-undervisning.

 

Målet er nået
338 forældre har deltaget i workshops vedr. børns onlinetrivsel afholdt af Center for Digital Pædagogik.

 

2. Lokale fællesskaber og grupper præget af frustrationer

 

 

Anvendelse af den forebyggende handleplan i relevante situationer i København, herunder sikre inddragel­se og koordinering af relevante aktører.

 

Målet er nået
I 2024 blev den forebyggende handleplan anvendt på tre situationer i København; forebyggende vedr. situationen i Israel/Palæstina og blandt grupper af unge på en ungdomsuddannelse samt et dagbehandlingstilbud. Forvaltningen har koordineret og håndteret sagerne i sparring med SSP og Københavns Politi.

3. Individer i ekstremistiske miljøer eller som viser konkrete bekymringstegn på ekstremisme

 

 

Borgere opnår efter seks måneders aktivt mentorforløb progression ud fra risiko- eller beskyttelsesfaktorerne i det nationale vurderingsværktøj. Der måles på dette via Infohus Københavns nyudviklede progressionsmålings-værktøj.

Målet er nået
I 2024 har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ikke igangsat nye mentorindsatser. Der er igangsat tre indsatser i andre forvaltninger på baggrund af borgernes komplekse sociale og psykiske problemstillinger. I to af tre forløb er bekymringen om ekstremisme reduceret. Det sidste forløb er endnu i opstartsfasen.

4. Fagpersoner med kontakt til sårbare borgere

 

 

Udbredelse af kendskabet til kommu­nens beredskabsplan om forebyggelse, opsporing og håndtering af ekstre­misme, til kommunens medarbejdere med kontakt til børn, unge og voksne (jf. barnets lov).

 

Særligt udvalgte faggrupper tilbydes målrettet undervisning med mere detaljeret viden om ekstremisme, bekymringstegn, forebyggelse mv. Der afholdes 8-10 oplæg/workshops pr. år.

Målet er nået
I 2024 er der jf. barnets lov udarbejdet beredskabsplan til forebyggelse, opsporing og håndtering af sager om ekstremisme.

 

 

 

 

Der er afholdt 12 oplæg/workshops for fagpersoner. Flere af disse oplæg er koordineret med handleplanen til forebyggelse af negativ social kontrol, hvor der også foreligger en beredskabsplan jf. barnets lov.

 

Tabel 2: Status på handleplanens indsatser uden årlige mål

Målgruppe

Afrapportering for 2024

Samfundsniveau: Voksenindsats

 

Resultaterne af den tidligere forskningsbaserede undersøgelse af effekten af en række interventioner mod fjendtlige kommentarer på kommunalpolitikeres Facebooksider er vedlagt som bilag 3. I 2024 har forvaltningen afdækket mulighederne for en ny voksenindsats med fokus på at styrke den demokratiske dialog og forebygge had og polarisering online. I 2025 arbejdes der videre på en kampagne og et event med administratorer af københavnske Facebookgrupper i samarbejde med Nordic Safe Cities.

Samfundsniveau: Udvikling af et bredt civilsamfunds­samarbejde

 

 

Forvaltningen har i 2024 taget initiativ til bilaterale samarbejder med udvalgte moskéer med henblik på at opbygge og bevare en god relation. Det er dog ikke lykkes at samarbejde om et konkret arrangement i 2024. Der arbejdes videre på indsatsen i 2025.

 

Individniveau:
Pårørendeindsats

Forvaltningen har i regi af Infohus København igangsat tre indsatser med en pårørendecoach. Indsatsen omfatter professionel støtte til forældre/pårørende, der er udfordret af en nær persons radikaliseringsproces.

Individniveau:

Samar­bejdet med Kriminalforsorgen

 

 

Infohus København samarbejder med Kriminalforsorgen ifm. bekymringer relateret til ekstremisme, herunder indsatte københavnere i landets fængsler, der afsoner domme for terror (straffelovens § 114).

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Politisk handlerum

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan bede om yderligere oplysninger og/eller komme med bemærkninger i forhold til de opnåede resultater for 2024.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil i foråret 2026 blive forelagt en afrapportering på handleplanen for 2025.

 

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

Til top