Høring af reviderede kriterier for tildeling af voksenelevløn
Høring af reviderede kriterier for tildeling af voksenelevløn
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 30. august 2007
9. Høring af reviderede kriterier for tildeling af voksenelevløn
BIU 158/2007
Sundheds- og Omsorgsudvalget har den 7. juni 2007 (SOU 148/2007) besluttet at foretage høring om forslag til reviderede kriterier for tildeling af voksenelevløn på social- og sundhedsuddannelserne.
INDSTILLING OG Beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender vedlagte udkast til høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget. |
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsudvalget har den 7. juni 2007 (SOU 148/2007) besluttet at sende forslag til reviderede kriterier for tildeling af voksenelevløn i høring.
De gældende kriterier tilgodeser især ledige københavnske borgere, ikke mindst ledige kvinder af anden etnisk herkomst end dansk, der opkvalificeres til optag på social- og sundhedshjælperuddannelsen via Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats.
Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens mål at ændre kriterierne for voksenelevløn så de fremover bl.a. tilgodeser et bredere felt af ansøgere, herunder ikke-københavnske borgere, med henblik på at styrke fagligheden på social- og sundhedsområdet.
Forslaget har dermed væsentlige negative aspekter set i forhold til Københavns Kommunes Beskæftigelses- og Integrationspolitik.
Løsning
Med budget 2002 blev der afsat midler til voksenelevløn på social- og sundhedshjælperuddannelsen. Midlerne til formålet blev øget med budget 2003. En elevløn udgør p.t. ca. 8.600 kr. for borgere over 18 år, mens en voksenelevløn for borgere over 25 år udgør ca. 17.600 kr. om måneden. En elev på Social- og Sundhedsskolen i København er ansat i Københavns Kommune.
Det har fra starten været et væsentligt formål med aftalen vedrørende voksenelevløn, at motivere ledige borgere over 25 år til at påbegynde faglært uddannelse indenfor social- og sundhedsområdet. Ved etablering af voksenelevløn blev det i den sammenhæng af det daværende Familie- og Arbejdsmarkedsudvalg bl.a. overvejet om der specifikt skulle udskilles voksenelevløn til dette formål (FAU 491/2002).
Tidligere ledighed og aktivering indenfor pleje-, omsorgs- og sundhedsområdet indgår på den baggrund i dag i tildelingen af voksenelevløn på social- og sundhedshjælperuddannelsen.
Herudover har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i samarbejde med FOA, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Social- og Sundhedsskolen i København og New Insight med støtte fra Socialfonden, Equal udviklet tilbud til kvinder af anden etnisk herkomst end dansk, der opkvalificere dem til optag som social- og sundhedshjælperelev. En væsentlig forudsætning for dette er tilbud om voksenelevløn, idet de som forsørgere, hyppigt enlige forsørgere, ellers ikke har det økonomisk grundlag for at tage en faglig uddannelse.
Hertil kommer at det beskrevne redskab opfylder kriterierne jf. Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats § 13, stk. 8 - 15, hvormed borgeren udskyder perioden, hvor vedkommende er omfattet af 300 timers reglen, så længe borgere er i tilbuddet. Endelig giver tilbuddet fortrinsret til optag på social- og sundhedshjælperuddannelsen jf. lovgivningen.
Tilbuddet indgår med Beskæftigelsesaftalen 2008, med forbehold for Borgerrepræsentationens vedtagelse i budget 2008, i Københavns Kommunes ordinære beskæftigelsesindsats.
Sundhedsforvaltningens forslag til ændring af kriterier vil hermed, alt andet lige, reducere antallet af ledige borgere, der kan modtage voksenelevløn, og hermed reducere ledige borgeres muligheder for at blive opkvalificeret til faglært medarbejder indenfor et flaskehalsområdet på arbejdsmarkedet.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen kan på den baggrund ikke anbefale forslaget til ændring af kriterier for tildeling af voksenelevløn på det foreliggende grundlag.
Konsekvenserne af den kommende
Kvalitetsreform for den offentlige sektor
Imidlertid betyder aftalen mellem bl.a. Regeringen og fagbevægelsen at der som led i den kommende Kvalitetsreform for den offentlige sektor, bl.a. skal tilbydes voksenelevløn til alle, der er fyldt 25 år og har haft mere end ét års relevant beskæftigelse som led i en erhvervsrettet ungdomsuddannelse.
Aftalen og den kommende Kvalitetsreform for den offentlige sektor betyder, at grundlaget for Københavns Kommunes nuværende anvendelse af voksenelevløn kan blive ændret, hvilket også bemærkes i Sundhedsforvaltningens høringsanmodning af 6. august 2007.
Borgmester
Idet konsekvenserne af Kvalitetsreformen for den offentlige sektor ikke kendes og at den kan komme til at have betydning for Københavns Kommunes ydelse af opkvalificeringstilbud til ledige borgere uden formel kompetencegivende uddannelse, anbefales det, at kriterierne for tildeling af voksenelevløn ikke ændres, før konsekvenserne af Kvalitetsreformen for den offentlige sektor kendes.
Herefter kan spørgsmålet behandles igen.
Økonomi
Der er i dag afsat bevilling til 300 voksenelevlønninger, dvs. ca. i alt 5,28 mill. kr. årligt, hvoraf ca. 2,7 mill. kr. repræsentere merudgiften mellem ydelse af en almindelig elevløn og ydelse af en voksenelevløn.
Videre
proces
Sagen behandles af Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Bilag
1. Høringsanmodning af 6. august 2007 fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
2. Dagsorden SOU 148/2007.
3. Bilag 1 til SOU 148/2007 med Sundheds- og Omsorgsforvaltningens erfaringer med tildeling af voksenelevløn.
4. Bilag 2 til SOU 148/2007 med kriterierne for tildeling af voksenelevløn til ansøgere til Social- og Sundhedshjælperuddannelsen.
5. FAU 491/2002.
6. Brev af 2. juli 2007 fra Borgmester Jakob Hougaard til Beskæftigelsesminister Klaus Hjort Frederiksen.
7. Udkast til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Morten Binder /