Mødedato: 29.11.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Medlemsforslag: Drøftelse af ændret praksis i Jobcenter København

Indstilling

Det foreslås,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter at tage en drøftelse af den ’nye praksis’ i Jobcenter København jf. nedenstående motivering på udvalgsmødet den 25. oktober 2021.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter at fastholde den praksis, som blev vedtaget med det revideret samtalekoncept, som vedtaget d. 3. april 2017, hvor anvendelsen af aftaler om konkret jobsøgning fortsat er det primære redskab og henvisninger kan bruges efter en konkret og individuel vurdering.
  3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter at beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fremadrettet skal forelægge sager, om praksisændring på beskæftigelsesområdet i udvalget, før disse udmøntes i praksis.

(Stillet af Enhedslisten og Alternativet)

Motivation

Den 7. september modtager medlemmerne af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget en orientering om håndtering den fremadrettede rekrutteringsproces i Jobcenter København. Af denne fremgår det, at:

”Praksis for henvisning af ledige til job har hidtil haft fokus på at formidle motiverede kandidater, hvis jobmål lå indenfor stillingsbetegnelsen på jobopslaget. Praksis ændres således, at borgerne ikke nødvendigvis skal have den konkrete stilling som jobmål for at blive henvist. Fremadrettet vil de ledige også kunne blive henvist, hvis det ud fra en individuel konkret vurdering, vurderes, at deres kompetencer og erfaring, kvalificerer dem til at bestride jobbet.”

Den nye praksis i Jobcenter København betyder, at konkret en skærpelse af jobcentrenes sanktionsmuligheder over for de ledige, hvilket Enhedslisten er imod. Forvaltningen skriver selv, at den ændrede praksis skal understøtte, at Jobcentret i højere grad henviser ledige borgere til brancher, hvor der er mangel på arbejdskraft. Samtidig tydeliggør den nye praksis, at ledige borgere skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet.”

Dermed ligger forvaltningen op til, at beskæftigelsesindsatsen og jobcentrene skal indrettes efter efterspørgslen på arbejdsmarkedet samt den aftale, som forvaltningen har indgået med ’De fem stjerner’. Dette er Enhedslisten imod, og partiet er uforstående overfor hvordan forvaltningen kan ændre deres praksis uden denne ændring skal behandles i udvalget.

Beslutning

Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag som erstatning for medlemsforslagets 1. at-punkt:

”1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter at tage en drøftelse af de redskaber der er til rådighed i LAB-loven i forbindelse med jobformidling på et udvalgsmøde i 1. halvår 2022.”

 

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

 

Socialistisk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som erstatning for medlemsforslagets 3. at-punkt:

”3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fremadrettet skal forelægges sager om praksisændring på beskæftigelsesområdet før praksis ændres, hvis den gældende praksis er en udmøntning af en udvalgsbeslutning, og praksisændringen ikke skyldes lovændringer eller systemtilpasninger.”

 

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

 

Der blev herefter begæret afstemning om det ændrede medlemsforslag med følgende stemmeafgivelse:

 

For: 6 (Ø, Å, B og F)

Imod: 2 (V og C)

Undlod: 2 (A)

 

Dermed blev medlemsforslaget vedtaget.

 

Konservative afgav følgende protokolbemærkning, som Venstre og Socialdemokratiet tilsluttede sig:

”Der findes i dag en række greb som jobcentret kan tage i brug. Senest er henvisninger også blevet en aktiv del af værktøjskassen. Konservative, Venstre og Socialdemokratiet henstiller til, at forvaltningen fremkommer med yderligere data på erfaringer med de forskellige greb indenfor formidling af job for jobparate ledige.

Der ønskes erfaringer med selve effektiviteten af greb, f.eks. hvor mange ledige der kommer i arbejde efter et forløb i hhv. aftaler om bred jobsøgning, aftaler om konkret jobsøgning, pålæg om at søge konkrete job og henvisning af jobsøgende til arbejdsgiver. Data skal indgå som en del af den videre drøftelse som skal foregå i første halvår 2022.”

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre beklager udvalgets beslutning om at erstatte pålæg med frivillige aftaler, men glæder os over, at henvisninger også fremover er en aktiv del af forvaltningens værktøjskasse.”

Til top