Status på spor 1 i handleplanen for førtidspension og fleksjob vedr. ”Ny fælles retsforståelse"
Resumé
Denne status er en opfølgning på udvalgets vedtagelse af handleplanen for førtidspension og fleksjob den 19. juni 2018, og den indeholder en uddybet oversigt over aktiviteterne i spor 1 - Medarbejdernes sagsarbejde: Den gode afklaring af borgeren med fokus på, hvornår dokumentationen er tilstrækkelig.
På udvalgsmødet vil der være et oplæg ved den særlige rådgiver Jon Andersen.
Han vil fortælle om lovændringen vedrørende førtidspension og ressourceforløb, der trådte i kraft 1. juni 2018. Derudover vil han gennemgå, hvor det politiske handlerum er i forhold til lovgivningen på førtidspensions- og fleksjobområdet.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager sagen til efterretning.
Problemstilling
På Beskæftigelses- og Integrationsudvalgsmøde (BIU) den 19. juni 2018 blev det besluttet, at der på BIU møde den 27. august 2018 skal fremlægges en status på spor 1 i handleplanen for førtidspension og fleksjob (herefter kaldet handleplanen), som handler om medarbejdernes sagsarbejde og hvordan der kan skabes en god afklaring med fokus på, hvornår dokumentationen er tilstrækkelig.
Formålet er at informere om, hvordan implementeringen af den nye førtidspensionslovgivning er forløbet siden juni måned, samt at gennemgå igangværende og planlagte aktiviteter, herunder kompetenceudvikling.
I forbindelse med vedtagelsen af handleplanen blev der fra forskellige partier fremsat ønske om, at drøftelserne i efteråret skulle berøre følgende temaer:
1. Det politiske handlerum i forhold til førtidspension og fleksjob.
2. Konkretisering af ”hvem gør hvad” mm. i handleplanen.
3. Sundhedsfaglig rådgivning vs. sundhedsfaglig behandling.
4. Sanktioner.
Den særlige rådgiver Jon Andersen gennemgår det politiske handlerum i forhold til lovgivningen på førtidspension og fleksjobområdet på BIU mødet den 27. august (ad. 1).
I denne indstilling uddybes “hvem gør hvad” for så vidt angår spor 1 (ad. 2). Aktiviteterne under spor 2-4 vil blive uddybet på kommende BIU møder i løbet af efteråret, jf. videre proces i denne indstilling.
Der udsendes et selvstændigt notat til BIU, der beskriver forskellen på sundhedsfaglig rådgivning og sundfaglig behandling (ad. 3).
Som udvalget tidligere er blevet orienteret om, vil der på BIU mødet den 24. september blive en udarbejdet en indstilling med henblik på en drøftelse af sanktionsområdet (ad. 4).
Løsning
Den særlige rådgiver Jon Andersen vil i sit oplæg skitsere ændringen i lovgivningen om førtidspension og ressourceforløb. Han vil desuden konkretisere det lokalpolitiske råderum, som denne lovændring og reglerne i øvrigt giver mulighed for.
I handleplanens spor 1 ”Medarbejdernes sagsarbejde: Den gode afklaring af borgeren med fokus på, hvornår dokumentationen er tilstrækkelig”, er der 11 initiativer. Initiativerne skal forbedre medarbejdernes sagsarbejde og skabe en ny fælles retsforståelse og er udvalgt på baggrund af taskforcens anbefalinger og lovændringen på førtidspensionsområdet, der trådte i kraft d. 1. juni 2018.
Oversigt over initiativer
1. Implementering af lovændring vedr. førtidspension
2. Undervisning i lov om førtidspension og fleksjob
3. Workshops med rehabiliteringsteamet om ny lov og retsforståelse
4. Etablering af fora for drøftelse af principielle sager, der skal være med til at drive forandringen
5. Forankring af fælles retsforståelse
6. Kurser
- Identificer borgere med varigt nedsat arbejdsevne
- Introduktion til den forberedende plan
7. Udarbejdelse og test af koncept for kørekortsmodel til at udarbejde den forberedende plan (inspireret af Aarhus)
8. Udbredelse af modellen for kørekort til den forberedende plan
9. Tværgående vidensdeling og fælles sprog
10. Lokale læringsgrupper i centrene
11. Supervision
Initiativ 2, 8 og 11 vil kræve budgetmidler for at kunne gennemføres. Forvaltningen har derfor, jf. BI6a udarbejdet tre budgetnotater på kompetenceudviklingsområdet til budgetforhandlingerne for 2019.
Indholdet i initiativerne
1. Implementering af lovændring vedr. førtidspension
Der er behov for undervisning på job og beskæftigelsescentre i lovændringen på førtidspensionsområdet. Dette for at skabe et fælles grundlag for, hvad der skal til for at få en førtidspension efter den 1. juni 2018. I løbet af august og september 2018 gennemfører Centralforvaltningen undervisning på relevante job og beskæftigelsescentre for medarbejdere, der arbejder med borgere, der potentielt er i målgruppen. Undervisningen tilrettelægges i samarbejde med det enkelte center.
2. Undervisning i lov om førtidspension og fleksjob
På baggrund af taskforcens anbefalinger samt ønsker fra medarbejderne, søges der i budget 2019 budgetmidler til at oprette jurakurser med grundig gennemgang af lovgivning om førtidspension og fleksjob.
3. Workshops med rehabiliteringsteamet om ny lov og retsforståelse og drøftelse af principielle sager
Den 15. juni 2018 blev der afholdt en workshop med rehabiliteringsteamet i BIF, Jon Andersen og centralforvaltnings 2. kontor. Workshoppen havde til formal at drøfte, hvilke ændringer lovændringen medfører, når rehabiliteringsteammedlemmerne laver indstilling og afgørelser i sager.
4. Etablering af fora for drøftelse af principielle sager, der skal være med til at drive forandringen
Med lovændringen om førtidspension og på baggrund af handleplanens initiativer er der et øget behov for at drøfte principielle sager. Dette for at sikre, at der er en fælles forståelse i forvaltningen for, hvornår en borger er i målgruppen for hhv. førtidspension, fleksjob eller ressourceforløb. Fora etableres i september med deltagere fra rehabiliteringsteamet, fra de relevante jobcentre og fra centralforvaltningens 2. kontor.
5. Forankring af fælles retsforståelse
Center- og afdelingscheferne i job- og beskæftigelsescentrene har en central rolle i at forankre en fælles retsforståelse. For at sikre forankringen vil der i løbet af efteråret blive afholdt et fælles ”Kick off” møde for jobcenterchefer og afdelingschefer. Der vil herefter blive tilrettelagt yderligere forankringstiltag i samarbejde med jobcentrene.
6. Kurser
Nedenstående 2 kurser er med til at sikre et fælles fagligt grundlag i vurderingen af, hvilke borgere, der har brug for at få deres sag vurderet på et rehabiliteringsteammøde.
- Identificer borgere med varigt nedsat arbejdsevne
- Introduktion til den forberedende plan
Der har i løbet af 2017 og 2018 været afholdt en række kurser om at identificere borgere med varig nedsat arbejdsevne, samt kurser der introducerer til, hvordan den forberedende plan skal bruges og hvilke oplysninger, der er relevante at have med. Disse kurser vil fortsætte i efteråret 2018 og 2019 for medarbejdere, der endnu ikke har deltaget, samt for nye medarbejdere der skal arbejde med området.
7. Udarbejdelse og test af koncept for kørekortsmodel til at udarbejde den forberedende plan (inspireret af Aarhus)
Taskforcen har peget på, at kvaliteten i de forberedende planer kan blive bedre således, at der hurtigere kan træffes afgørelse i borgernes sager. I efteråret 2018 vil Center for Afklaring og Beskæftigelse (CAB) i samarbejde med Centralforvaltningen udarbejde og teste en model for undervisning i at udarbejde den forberedende plan.
Kørekortsmodellen går ud på, at medarbejdere skal have sparring når de udarbejder de forberedende planer i borgeres sager. Dvs. at når en medarbejder skal udarbejde en forberedende plan, gør de det i en sparringscafe, hvor der er en ”kørelærer”, der hjælper dem og sikrer kvaliteten i den forberedende plan. Når en medarbejder har vist, at de kan lave gode forberedende planer og ikke længere har brug for tæt sparring, får de deres ”kørekort” og skal ikke længere have den forberedende plan godkendt af en kørelærer.
8. Udbredelse af modellen for kørekort til den forberedende plan
Som beskrevet under punkt 6, udarbejdes modellen i samarbejde med et enkelt jobcenter i BIF. Når modellen er færdig, skal den implementeres i resten af BIF. Den implementeres først hos nuværende medarbejdere og herefter skal den fungere som oplæring til nye medarbejdere. Målsætningen er, at sikre en ensartet og høj kvalitet af borgerens forberedende plan, samt at borgerne undgår sagsbehandlerskift, når de skal have udarbejdet en forberedende plan. Dette opnås ved, at alle relevante medarbejdere kommer igennem undervisningen, således at alle medarbejdere der arbejder med målgruppen kan lave forberedende planer.
På baggrund af taskforcens anbefalinger søges der derfor midler i budget 2019 til implementering af kørekortsmodellen i relevante centre. Både eksisterende og nye medarbejdere skal have ”kørekort” til at udarbejde den forberedende plan.
9. Tværgående vidensdeling og fælles sprog
De medarbejdere der arbejder med forskellige elementer af fleksjobs- og førtidspensionsområdet, sidder i forskellige enheder, og har brug for en fælles indgangsvinkel til arbejdet med målgruppen. Derfor skal det sikres, at der sker vidensdeling på tværs, samt at de involverede medarbejdere har et fælles sprog om arbejdet med borgerne. Behov og ønsker afdækkes i efteråret 2018. Implementering vil ske i 1. kvartal 2019.
10. Læringsgrupper i centrene
Fora til løbende faglig sparring og drøftelse skal organiseres i alle centre for at sikre balanceret dokumentation i sagerne og bedre vurderinger af i hvilken retning en borger skal. Afdækning af eksisterende fora og erfaringer med tidligere læringsgrupper, samt udvikling af model vil ske i efteråret 2018. Implementering af den valgte model vil ske i foråret 2019.
11. Supervision
På baggrund af ønsker fra medarbejderne i forbindelse med høringsprocessen forud for handleplanen, søges der i budget 2019 midler til at oprette en intern permanent supervisionsmodel. Dette så alle medarbejdere der arbejder med gruppen af udsatte borgere, får adgang til supervision.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vedtog på udvalgsmødet den 19. juni, at der skal fremlægges følgende sager for udvalget i efteråret 2018:
24. september:
- Drøftelse af spor 4, Borgeroplevelsen. Formål er en drøftelse i udvalget af, hvordan der kan følges op på borgernes oplevelse. Drøftelsen følges op med et beslutningsoplæg i december.
- Drøftelse af sanktioneringsområdet, med deltagelse af K-kassen.
22. oktober:
- Status på spor 2, leverandørsamarbejdet. Formålet er en drøftelse i udvalget af, hvordan leverandørsamarbejdet i højere grad kan tilrettelægges, så det understøtter behovet for afklaring af og fremdrift i borgernes sag. Drøftelsen skal danne grundlag for et kommende udbud af indsatsen for sygedagpengemodtagere og udsatte borgere.
26. november:
- Status spor 3, initiativer vedr. det gode ressource- og jobafklaringsforløb. Formålet er at gøre status på arbejdet med at sikre gode ressource- og jobafklaringsforløb, herunder at identificere områder med behov for udvikling.
10. december:
- Beslutning vedr. spor 4, Borgeroplevelsen. Formål er at udvalget beslutter et koncept til at måle borgeroplevelsen samt en metode til løbende at tilpasse praksis i samspil med borgerne.
Michael Baunsgaard Schreiber / Inger Suppli