Mødedato: 24.06.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Resultatrevisionen 2012

Se alle bilag

Alle landets jobcentre er hvert år forpligtet til at udarbejde en såkaldt resultatrevision. I resultatrevisionen gøres status over resultaterne for jobcenterets beskæftigelsesindsats i 2012.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender Jobcenter Københavns resultatrevision for indsatsåret 2012.

Problemstilling

Det følger af loven om styringen af den aktive beskæftigelsesindsats, at Jobcenter København årligt skal udarbejde en resultatrevision (bilag 1). Resultatrevisionen 2012 bygger på en skabelon udarbejdet af Arbejdsmarkedsstyrelsen (AMS). Det er på samme vis AMS, der stiller data til rådighed på www.jobindsats.dk til brug for udarbejdelsen af resultatrevisionen. I Resultatrevision 2012 redegør forvaltningen for resultaterne af beskæftigelsesindsatsen opgjort ved beskæftigelsesministerens 4 mål; Arbejdskraftreserven, Permanent forsørgelsesordning, Unge på offentlig forsørgelse samt Ikke-vestlige indvandrere på offentlig forsørgelse.

Løsning

I resultatrevisionen for indsatsåret 2012 fremgår det, at Jobcenter København har opfyldt alle 4 ministermål. Dertil opnåede København i gruppen af sammenlignelige jobcentre en delt 2. plads med Århus på tværs af de 4 ministermål.

Det fremgår endvidere af resultatrevisionen, at forsørgelsesudgifterne under et i København er godt 1 mia. kr. lavere end gennemsnittet for sammenlignelige kommuner.

Resultatrevisionen for indsatsåret 2012 har været til høring i Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland (Beskæftigelsesregionen) og Det Lokale Beskæftigelsesråd (Beskæftigelsesrådet). Både Beskæftigelsesregionen og Beskæftigelsesrådet kvitterer for, at Jobcenter København har indfriet jobcenterets målsætninger i Beskæftigelsesplan 2012 for de 4 ministermål (se bilag 2 og bilag 3)
Nedenfor følger en kort gennemgang af de fire mål:

Arbejdskraftreserven

Jobcenter København har en forholdsvis høj tilgang til arbejdskraftreserven med en vækst på 4,3 pct. i forhold til 2010 og har derfor, i forhold til målsætningen om at begrænse tilgangen til Arbejdskraftreserven i 2012, præsteret femte bedst i klyngen.

 

Beskæftigelsesregionen bemærker, at Jobcenter København har høje andele på arbejdskraftreserven og sætter dette i forbindelse med overledigheden, der svarer til 3.500 flere ledige end i sammenlignelige kommuner. Beskæftigelsesregionen vurderer, at denne problematik allerede behandles i kommunens strategiske program 'Fuldt engagement i byen', hvor overledigheden via en række konkrete initiativer og indsatser skal være elimineret i 2015.

 

Beskæftigelsesrådet opfordrer endvidere jobcentret til at fastholde og udbygge indsatsen over for de langtidsledige, herunder de udfaldstruede dagpengemodtagere – også efter udløb af akutpakkerne 1. juli og dette gerne i samarbejde med a-kasserne.


Permanent forsørgelsesordning

Jobcenter København har i forhold til målet om Permanent forsørgelsesordning sikret den 3. største reduktion i klyngen. Dette svarer til en reduktion i antallet af borgere på permanent forsørgelse på 56,5 pct.

Både Beskæftigelsesregionen og Beskæftigelsesrådet kommenterer det store fald i tilgangen til permanente forsørgelsesordninger. Beskæftigelsesregionen anser den restriktive tilkendelsespraksis for at have en indflydelse på den samtidige stigning i antallet af midlertidigt passive kontanthjælpsmodtagere. Beskæftigelsesregionen betragter den forebyggende indsats på dette området som central, og understreger samtidig, at de bakker op om brugen af nogle af de konstruktive redskaber til at hjælpe disse udsatte borgere tilbage på arbejdsmarkedet, som bl.a. reformen af førtidspension og fleksjob giver mulighed for.

 

Beskæftigelsesrådet pointerer, at kommunen med den lave andel af borgere på førtidspension har gode forudsætninger for at opfylde intentionerne i førtidspensionsreformen, der trådte i kraft 1. januar 2013. 


Unge på offentlig forsørgelse

I forhold til ungemålet har Jobcenter København en lille reduktion i ungeledigheden på 0,04 pct. Udviklingen er stort set forblevet uændret, hvorfor København har klaret sig næstbedst i forhold til klyngen.

 

Beskæftigelsesregionen bemærker, at udviklingen i andelen af unge på offentlig forsørgelse er stort set uændret i kommunen i det sidste år. Beskæftigelsesregionen hæfter sig ved, at kommunen også fremadrettet har fokus på denne målgruppe, hvilket er vigtigt, da gruppen udgør en stor andel af de offentlig forsørgede. 

Beskæftigelsesrådet anbefaler overordnet, at Jobcenter København i samarbejde med Ungdom og Uddannelsesvejledningen (UU) bidrager til, at flere unge starter på uddannelser, hvor deres faglige og personlige kompetencer modsvarer kravene på uddannelsen - og på uddannelser med gode jobmuligheder efterfølgende. Desuden anbefaler Beskæftigelsesrådet, at jobcentret sammensætter opkvalificerende forløb for de unge, der mangler motivation og/eller faglige forudsætninger for at kunne uddanne sig. Det er Beskæftigelsesrådets erfaring, at denne målgruppe kan have gavn af de praktiske uddannelsestilbud på produktionsskolerne. I forbindelse med relativt nyuddannede ledige blandt de unge vil Beskæftigelsesrådet anbefale også at anvende jobrotationsordningen for at understøtte denne målgruppes muligheder for at komme ind på arbejdsmarkedet.


Ikke-vestlige indvandrere på offentlig forsørgelse

Med en relativ lav stigning på 1,4 pct. af ikke-vestlige indvandrer på offentlig forsørgelse har Jobcenter København de næstbedste resultater i forhold til klyngen.

 

Beskæftigelsesregionen bemærker også, at udviklingen i andelen af ikke-vestlige indvandrere på offentlig forsørgelse er stort set uændret i kommunen i det sidste år. Beskæftigelsesregionen hæfter sig ved, at kommunen også fremadrettet har fokus på denne målgruppe, hvilket er vigtigt, da gruppen udgør en stor andel af de offentlig forsørgede. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Resultatrevision 2012 sendes senest den 30. juni til Beskæftigelsesregionen og offentliggøres den 1. juli på regionens hjemmeside.

BILAG

  1. Resultatrevision 2012 for Jobcenter København.
  2. Høringssvar fra Region Hovedstaden og Sjælland til Jobcenter Københavns Resultatrevision 2012.
  3. Det Lokale Beskæftigelsesråd høringssvar til Jobcenter Københavns Resultatrevision 2012.


Morten Binder                                          /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Der var afstemning om punktet:

For stemte: A, F, B, V, C, O, U2
Imod stemte: Ø
Undlod at stemme:

Indstillingen blev dermed godkendt

Ø havde følgende protokolbemærkning:

Enhedslisten er dybt uenig i ministermålet omkring at reducere antallet af personer på førtidspension, da man ikke kan sætte konkrete måltal på en rettighedsbaseret ydelse.  Det er desuden ikke positivt at københavnere ender på kontanthjælp i årevis, som resultat af den alt for stramme praksis ifht førtidspension.
Til top