Mødedato: 22.06.2006, kl. 13:45

Etableringsaftale med Staten om oprettelse af Jobcenter København

Se alle bilag

Etableringsaftale med Staten om oprettelse af Jobcenter København

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 22. juni 2006

 

 

4.      Etableringsaftale med Staten om oprettelse af Jobcenter København

      BIU 122/2006

INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender,

at Københavns Kommune indgår vedlagte aftale med Staten om, at oprette et jobcenter(jobcenterafdelinger) i Københavns kommune,

at Beskæftigelses- og Integrationsborgmester Jakob Hougaard bemyndiges til at underskrive etableringsaftalen på vegne af Københavns Kommune.

 

 

RESUME

En etableringsaftale skal fastlægge organiseringen og samarbejdet mellem stat og kommune om beskæftigelsesindsatsen fra 1. januar 2007 og sikre at samarbejdet er i overensstemmelse med lovens krav på området. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i første halvår 2006 forhandlet med Implementeringssekretariatet Hovedstaden og Sjælland, og der er på den baggrund opnået enighed om en beskrivelse af de fremtidige jobcenterafdelingers opgaver, samt det samarbejde mellem stat og kommune, der skal etableres.

I aftalen beskrives hvorledes indsatsen tilrettelægges, herunder samarbejdsfladerne omkring borger- og virksomhedsbetjeningen, og omkring styringen og ledelsen af jobcentret

Der skal efterfølgende indgås aftaler om brug af lokaler i kommunens ejendomme, herunder om huslejeudgifter, bygningsdriftsudgifter og serviceudgifter. Disse aftaler vil blive forhandlet færdig med staten med henblik på særskilt indgåelse af aftale om den statslige medfinansiering. Formålet med denne aftale er, at staten samlet set finansierer de udgifter, der er forbundet med at være en del af jobcentret.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med etableringen af jobcentre skal der indgås etableringsaftaler mellem stat og kommune der nærmere beskriver organiseringen af jobcenterets opgaver ved at angive hvordan det enkelte jobcenter vil varetage beskæftigelsesindsatsen.

 

Ifølge styrelsesvedtægten varetager Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den umiddelbare forvaltning af samarbejdet med staten om jobcentre. Da der ikke er foretaget særskilt delegation på området foreslås det, at borgmesteren bemyndiges til at indgå etableringsaftalen

 

Formålet med at udarbejde aftalen er overordnet set følgende:

- At sikre at hele beskæftigelsesindsatsen tilrettelægges effektivt,

- At afstemme forventninger mellem stat og kommune

- At fremme en succesfuld "fusion" af den kommunale og den statslige beskæftigelsesindsats og særlige forhold i den enkelte kommune

 

Etableringsaftalen skal således sikre, at det kommende samarbejde mellem staten og kommunerne i jobcentrene er i overensstemmelse med lovens principper om én indgang for borgere og virksomheder, at kommunen og staten samarbejder om løsningen af såvel den statslige som den kommunale beskæftigelsesindsats, og at samarbejdet i jobcenteret er målrettet de lokale udfordringer på arbejdsmarkedet.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i første halvår 2006 forhandlet med Implementeringssekretariatet Hovedstaden og Sjælland, og der er på den baggrund opnået enighed om en beskrivelse af de fremtidige jobcenterafdelingers opgaver, samt det samarbejde mellem stat og kommune der skal etableres, når den statslige del af indsatsen fra 1. januar 2007 overføres til Jobcenter København.

 

De væsentligste elementer og samarbejdsflader i aftalen er:

 

·        Fælles modtagelse/borgerbetjening, fælles "jobbutikker" som et tilbud til alle borgere, der søger oplysninger om jobmuligheder og fælles åben rådgivning i modtagelsen.

·        Der etableres i fællesskab 3 specialfunktioner omkring hhv. 'Unge og Uddannelse', 'Sprog og Integration' og 'Lange- og Mellemlange Videregående Uddannelser' og herudover nogle faglige ansvarsområder, der placeres således, at der opnås størst mulig synergi i forhold til specialafdelingerne. Den endelige placering af de faglige ansvarsområder i de tre jobcenterafdelinger og sammenhængene med de faglige specialer aftales i de kommende drøftelser.

·        Der etableres en særskilt jobcenterafdeling for sygedagpenge, der gennem dannelsen af et netværk mellem kommunale og statslige medarbejdere vil sikre en optimeret sygedagpengeopfølgning,

  • Der etableres i fællesskab en netværksmodel, hvor det samlede virksomhedsrelaterede arbejde koordineres af en særfunktion kaldet KVS (Koordinering af VirksomhedsSamarbejdet), der skal koordinere og samordne virksomhedsbetjeningen og virksomhedssamarbejdet i de forskellige dele af organisationen.

 

·        Der etableres et samarbejde i centralforvaltningen mellem staten og kommunen om planlægning, analyse og styring ift. jobcentret, samt fælles opfølgningssystemer på indsatsen. Herunder samarbejde om sekretariatsbetjening af Det Lokale Beskæftigelsesråd (LBR).

·        Det overordnede ansvar for Jobcenter København varetages af en gruppe bestående af et direktionsmedlem fra Københavns Kommune, en kontorchef fra Københavns Kommune og den statslige jobcenterchef. Desuden deltager en statslig og en kommunal leder fra en af jobcenterafdelingerne i det løbende koordinerende arbejde

 

  • I de enkelte jobcenterafdelinger er udgangspunktet, at ansvaret for den statslige indsats er placeret hos den statslige chef, ligesom ansvaret for den kommunale indsats er placeret hos den kommunale chef. Tilsvarende gør sig gældende i forhold til personaleledelsen.

 

Udover nærværende etableringsaftale skal der indgås aftal er om bygnings- og lokalestruktur, samt aftale om brug af lokaler i kommunens ejendomme, herunder om huslejeudgifter, bygningsdriftsudgifter og serviceudgifter. Disse aftaler vil efterfølgende blive forhandlet færdig med staten med henblik på særskilt indgåelse af aftaler herom.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Der er endnu ikke forhandlet endelig aftale om de økonomiske konsekvenser og den statslige medfinansiering i forhold til huslejeudgifter, bygningsdriftsudgifter og serviceudgifter. Disse aftaler vil efterfølgende blive forhandlet færdige med staten med henblik på indgåelse af aftaler herom. Formålet med denne aftale er, at staten samlet set finansierer de udgifter, der er forbundet med at være en del af jobcentret.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

  • Udkast til etableringsaftale.
  • Bilag 3 til etableringsaftalen

 

 

 

Morten Binder    / Torben Brøgger

                                                

 

 

 


 

Til top