Mødedato: 22.05.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Decisionsskrivelser vedrørende 2015

Se alle bilag
Årsregnskabet på kommunernes refusionsbelagte områder afsluttes med såkaldte decisionsskrivelser fra Beskæftigelsesministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet, hvor ministerierne i praksis godkender eller tager forbehold for refusionshjemtagelsen

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager ministeriernes decisionsskrivelser til efterretning, og at løsningsafsnittet oversendes til viderebehandling i Økonomiudvalget.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) modtager statsrefusion på beskæftigelses- og integrationsområdet (i alt ca. 2,5 mia. i 2015). Det omfatter f.eks. særligt refusion forbundet med udgifter til dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere, sygedagpengemodtagere mm. På den baggrund har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) og Udlændinge- og Integrationsministeriet efter vanlig praksis fremsendt en såkaldt decisionsskrivelse til forvaltningen vedrørende revisionsberetningen for regnskabsåret 2015 (decisionsskrivelserne er vedlagt som hhv. bilag 1 og 2). Ministeriernes decisionsskrivelser tager på baggrund af revisionsberetningen stilling til, om forvaltningen har opfyldt betingelserne for at modtage statsrefusion. Det er således først med decisionsskrivelserne, at det afklares endeligt, hvorvidt kommunens modtagne statsrefusion er accepteret af staten.

Løsning

Decisionsskrivelsen vedrørende 2015 er baseret på revisionsberetningen for 2015, som blev forelagt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på mødet den 13. juni 2016 (dagsordenspunkt 2). Deloitte afgav 3 revisionsbemærkninger på det beskæftigelsesrettede område for 2015 og ingen på integrationsområdet.

Decisionsskrivelsen fra Beskæftigelsesministeriet

Ministeriet konstaterer, at revisor ikke har taget forbehold på ministeriets område. I praksis betyder dette, at ministeriet heller ikke tager forbehold for regnskab 2015 på ministeriets område. Dette afskærer ikke ministeriet fra på et senere tidspunkt at undersøge forhold yderligere.

Ministeriet vurderer, at det er utilfredsstillende, at der er revisionsbemærkninger om, at områderne sygedagpenge, jobafklaringsforløb og ressourceforløb ikke administreres i overensstemmelse med lovgivningen. 

For alle 3 områder beder ministeriet forvaltningen om en status senest den 15. maj for opretningen af sagsbehandlingen på de 3 områder, herunder også revisors kortfattede vurdering af,  om opretningen følger den aftalte plan. 

Forvaltningens status for sagsbehandlingen på de 3 områder vedlægges som bilag 3. Forvaltningens status er oversendt til STAR den 15. maj 2017 med forbehold for udvalgets godkendelse. Deloittes vurdering af, om opretningen følger den aftalte plan, vedlægges som bilag 4.

Status for sagsbehandlingen på sygedagpenge-, jobafklaring- og ressourceforløbsområdet

a. Sygedagpenge

Manglerne i sagsbehandlingen vedrørte

  • indledende og løbende vurdering af borgerens uarbejdsdygtighed på grund af egen sygdom
  • manglende arbejdsgiverkontakt
  • mangelfuld opfølgning på indsatser og aktiviteter. 

På baggrund af forvaltningens ledelsestilsyn kan forvaltningen konstatere, at kvaliteten i sagsbehandlingen er væsentligt forbedret i forhold til ovennævnte mangler, og forvaltningen forventer, at revisionsbemærkningen udgår i 2016.

 Deloittes vurdering;

"Vi har i forbindelse med vores revision af personsager på området, samt test af forvaltningens ledelsestilsyn, konstateret, at der er sket en væsentlig forbedring i kvaliteten af sagsbehandlingen som følge af den iværksatte handleplan samt det skærpede ledelsestilsyn på området. 

Vi skal anbefale, at forvaltningen fortsat har øget fokus på kvaliteten i sagsbehandlingen på området. Revisionsbemærkningen anses herefter som afsluttet."

 b. Jobafklaring

 Manglerne i sagsbehandlingen vedrørte

  • løbende vurdering af uarbejdsdygtighed på grund af egen sygdom
  • at der i flere sager var gået 8 måneder efter overgang til jobafklaringsforløb, før der var blevet igangsat udarbejdelse af rehabiliteringsplanens forberedende del
  • manglende overholdelse af tidsfristen på 4 uger for møde i rehabiliteringsteamet efter skiftet til jobafklaringsforløb. 

På baggrund af forvaltningens ledelsestilsyn kan forvaltningen konstatere, at kvaliteten i sagsbehandlingen er væsentligt forbedret i forhold til ovennævnte mangler. Kritikken vedrørende løbende vurdering af uarbejdsdygtighed og udarbejdelsen af rehabiliteringsplanens forberedende del er håndteret. En tilbageværende udfordring er rettidig forelæggelse af jobafklaringssager for rehabiliteringsteamet. Dette skyldes primært forhold hos Regionen, som gør, at det p.t. ikke er muligt at afholde flere møder eller opnå fuld kapacitetsudnyttelse af planlagte møder. Forvaltningen fortsætter handleplanen på dette område.

 Deloittes vurdering;

"Vi har i forbindelse med vores revision af personsager på området, samt test af forvaltningens ledelsestilsyn, konstateret, at der er sket en væsentlig forbedring i kvaliteten af sagsbehandlingen som følge af den iværksatte handleplan samt det skærpede ledelsestilsyn på området. 

Der er dog fortsat væsentlige udfordringer i forhold til overholdelse af fristen på 4 uger i forhold til forlæggelse af sagerne for rehabiliteringsteamet. Revisionsbemærkningen videreføres således i 2016 for så vidt angår rettidig forelæggelse af sager for rehabiliteringsteamet. 

Forvaltningen har oplyst, at den væsentligste udfordring, i forhold til overholdelse af fristen på 4 uger, er knaphed på møder i rehabiliteringsteamet, hvor Regionen obligatorisk skal deltage. 

Forvaltningen har endvidere oplyst, at arbejdet med den iværksatte handleplan, med henblik på at forbedre kvaliteten yderligere og fastholde et stabilt kvalitetsniveau i sagsbehandlingen, forsætter."

Vi følger op på området i forbindelse med vores revision for 2017.

 c. Ressourceforløb

 Revisionsberetningen viste, at der i sagerne ikke sker opfølgning i det omfang, lovgivningen foreskriver. Dette betyder ifølge ministeriet, at der er risiko for, at ressourceforløbene bliver unødigt lange, hvilket er utilfredsstillende.

 Københavns Kommune har i perioden 2015-2016 oplevet en stor stigning i antallet af ressourceforløbsborgere, og der er ad flere omgange tilført yderligere ressourcer til området. Udfordringen for denne målgruppe er et betydeligt antal udeblivelser. Handleplanen - der bl.a. går ud på at øge antallet af samtaler pr.  sagsbehandler - har medført en markant forbedring af rettidigheden i løbet af 2016. Da rettidigheden imidlertid måles som 6 samtaler inden for en periode på 12 måneder, har det ikke været muligt at nå den fulde effekt af forvaltningens tiltag i 2016. Forvaltningen forventer, at revisionsbemærkningen kan udgå fra 2017.

 Deloittes vurdering;

"Vi har i forbindelse med gennemgangen på området konstateret en væsentlig stigning i opfølgningsfrekvensen i sagerne i løbet af 2016.  Der er dog fortsat væsentlige fejl i forhold til rettidigheden på opfølgningen. Revisionsbemærkningen videreføres således i 2016 for så vidt angår rettidig opfølgning i sagerne. 

Rettidigheden i forhold til opfølgningen på ressourceforløb måles som 6 samtaler inden for en periode på 12 måneder, hvilket betyder, at det på tidspunktet for revisionen ikke har været muligt at måle den fulde effekt af forvaltningens initiativer.  

Forvaltningen har oplyst, at arbejdet med den iværksatte handleplan, med henblik på at øge samtalerettidigheden, fortsætter. 

Forvaltningen har endvidere oplyst, at en af udfordringerne ved at overholde rettidigheden i ressourceforløbet er, at der kan konstateres et ikke ubetydeligt antal udeblivelser fra samtaler. Dette hænger naturligt sammen med definitionen af personkredsen omfattet af målgruppen for ressourceforløb. Forvaltningen arbejder målrettet med at højne borgernes fremmøde. 

Vi følger op på området i forbindelse med vores revision for 2017."

Opfølgning på tidligere beretninger

 Der er ingen uafklarede forhold vedrørende revisionen for 2014. Vedrørende jobrotation har ministeriet noteret sig, at Købehavns Kommune har klaget over STAR's afgørelse om tilbagebetaling af statsrefusion i forbindelse med jobrotationsydelse. Klagen behandles i ministeriets departement.

 Revisorerklæringer vedrørende it-systemer

 Det fremgår af beretningen, at revisorerklæringerne vedrørende KMD-dagpenge, KMD social pension og KMD-aktiv ikke forelå på daværende tidspunkt. Ministeriet beder kommunen oplyse, om disse erklæringer nu er indhentet, og om status for erklæringerne for 2016.

 Forvaltningen kan oplyse, at de 3 revisorerklæringer vedrørende 2015 og 2016 er oversendt til Deloitte.

 Kommunens kontrolindsats

 Ministeriet har med tilfredshed noteret sig resultaterne af kommunens kontrolindsats, og at revisor bedømmer den helhedsorienterede kontrolindsats som betryggende. Ministeriet skal på den baggrund spørge, om kommunen evt. i dialog med revisionen opstiller måltal baseret på risiko og væsentlighed og evt. ”hitrater” for indsatsen og som grundlag for den politiske drøftelse i Borgerrepræsentationen.

 Kommunens kontrolindsats er placeret i afdelingen Betaling og Kontrol i Kultur- og Fritidsforvaltningen. På ministeriets spørgsmål svarer Betaling og Kontrol;

"Betaling & Kontrol (B&K) i Kultur- og Fritidsforvaltningen er med udgangspunkt i CPR-loven med til at sikre, at Københavns Kommunes borgere er korrekt bopælsregistreret. Dette spiller en vigtig rolle for kontrolindsatsen, da en korrekt bopælsregistrering er afgørende for tildelingen af korrekte sociale ydelser…

Københavns Kommunes kontrolindsats, og dermed også B&Ks egen, tager udgangspunkt i ”Et fælles grundlag for den borgerrettede kontrolindsats: Københavns Kommunes strategi mod fejludbetalinger og social snyd” bilag 5), som Borgerrepræsentationen vedtog den 18. juni 2014. Af denne fremgår det, at den samlede kontrolindsats i Københavns Kommune er et integreret og vigtigt led i sikringen af den kommunale økonomi og den gensidige tillid mellem borger og kommune – samt tilliden mellem borgere. Ved at sikre en korrekt registrering i CPR er B&Ks kontrolarbejde med til at sikre, at de udbetalende myndigheder kan træffe en korrekt afgørelse om tildelingen af sociale ydelser, så kommunens borgere udelukkende får adgang til de ydelser, som de er berettiget til."

Tilskudsregnskaber

Deloitte skriver i revisionsberetningen gældende for alle forvaltninger, at tilskudsregnskaberne i flere tilfælde ikke lever op til det, Deloitte anser for tilstrækkeligt for dokumenteret regnskabsaflæggelse. Ministeriet spørger, om denne kritik berører tilskudsprojekter, som Beskæftigelsesministeriet har ydet tilskud til.

I Deloittes redegørelse til Beskæftigelsesministeriet side 13 fremgår det:

"Som led i vores revision af kommunen har vi efter afgivelse af sidste års revisionsberetning særskilt revideret tilskudsregnskaber, jf. vores årsrevisionsberetning for 2015, bilag 1. Det er vores opfattelse, at tilskuddet er anvendt til det bevilgede formål, og der henvises i øvrigt til den afgivne revisorerklæring.

Deloitte skriver:

Forholdet har ikke betydning for kvaliteten af de revisionspåtegnede regnskaber på ministeriets område, men er alene en henstilling til, at kvalitetssikringen skal ske i kommunen, således at vi ikke skal bruge unødige ressourcer på at kvalitetssikre materialet."

Decisionsskrivelsen fra Udlændinge- og Integrationsministeriet

Integrationslovsborgere hører under Udlændinge- og Integrationsministeriets ressort.

Ministeriet tager, ligesom revisor, ikke forbehold, og ministeriet anmoder ikke om opfølgning. Ministeriet noterer sig, at der var konstateret fejl i fire ud af syv gennemgåede sager. Fejlene kan henføres til manglende afholdelse af CV-samtale, manglende stillingtagen til hyppigt fravær og manglende økonomisk opfølgning.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv.

Videre proces

Decisionsskrivelser i Københavns Kommune skal, udover i fagudvalget, også behandles af Økonomiudvalget. Udvalgets besvarelse af ministeriets decisionsskrivelse bliver behandlet på Økonomudvalgets møde i juni 2017.

Eftersom ministeriet ikke tager forbehold i decisionsskrivelsen, anses den refusion,  forvaltningen modtog i 2015 på beskæftigelses- og integrationsområdet, for godkendt indtil videre.

 

Bjarne Winge/Jacob Eberholst

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top