Mødedato: 22.04.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Kønsopdelt resultatstatus

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget præsenteres for den årlige kønsopdelte resultatstatus.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orientering om kønsstatus til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede i 2010 (BR/16.6.2010) at anmode de 7 forvaltninger om at udvælge minimum to områder hver, som gøres til genstand for ligestillingsvurdering. Arbejdet med ligestillingsvurderinger er en del af kommunens kønsmainstreamingstrategi. Mainstreamingstrategien kommer af § 4 i Lov om Ligestilling mellem kvinder og mænd, som forpligter offentlige myndigheder på at tænke køn ind i al planlægning og forvaltning.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har besluttet, at udvalget årligt skal forelægges en kønsopdelt status, som bygger på kendte nøgletal fra forvaltningens resultatstatus til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Formål er at tydeliggøre eventuelle forskelle og uligheder kønnene imellem, som ikke fremgår af den ordinære (kønsneutrale) resultatstatus. Det er anden gang udvalget får forelagt kønsstatussen.

Løsning

Denne kønsopdelte resultatstatus bygger på udvalgte nøgletal og data fra den ordinære resultatstatus, suppleret med øvrig viden på området. Den kønsopdelte resultatstatus præsenteres i bilag 1, som indeholder en oversigt over figurer for de udvalgte områder. Tallene er opgjort for 4. kvartal 2012/året 2012 og kilden er BIF-LIS, jobindsats.dk og Danmarks Statistik. Forvaltningen har, hvor det er muligt, forsøgt at angive korte forklaringer på de observerede kønsforskelle, herunder henvist til relevante undersøgelser. Følgende temaer og hovedkonklusioner berøres i statussen: 

  1. Overledighed: set over hele året 2012 var overledigheden i København marginalt større for kvinder (1,5 procentpoint mod 1,4 procentpoint for mænd).
  2. Fordeling af ydelsesmodtagere: samlet set er der både flere og en større andel mænd end kvinder på dagpenge og kontanthjælp.
  3. Langtidsledighed: blandt dagpengemodtagerne er der en højere andel af langtidsledige mænd end kvinder. Det modsatte gør sig gældende for begge grupper af kontanthjælpsmodtagere (jobklar /ikke-jobklar).
  4. Fordeling af ydelsesmodtagere på sygedagpenge, ledighedsydelse og fleksjob: flere kvinder end mænd er på sygedagpenge - både samlet set men også i hver af de tre kategorier.
  5. Ledighed fordelt på køn/alder: som tidligere nævnt er ledigheden lavere for kvinder end for mænd. I 2 aldersgrupper er dette dog ikke tilfældet: 25-29 år og 30-39 år, hvilket korresponderer med den fødedygtige alder for kvinder.  
  6. Effekt af aktivering: på alle virksomhedsrettede aktiveringsformer var 3 måneders effekten højere for kvinder end for mænd.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget får en kønsopdelt resultatstatus forelagt hvert år.

BILAG
1: figurer til kønsopdelt resultatstatus


Morten Binder    /    Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top